BMI Räknare för Män, Kvinnor, Barn: Räkna ut ditt BMI Direkt  

Du har hört fått höra mycket om BMI, eller kroppsmasseindex, på sista tiden. Men du kanske inte vet hur du tar reda på ditt eget. Nå, att ta reda på sitt kroppsmasseindex är lätt – det är endast en simpel uträkning. Men visste du att:

 •   Vuxna och barn använder olika BMI räknare?
 •   Hur ditt midjemått kan påverka ditt BMI?
 •   Män och kvinnor använder samma BMI räknare?

Så, hur räknar man ut BMI? Låt oss gå in på hur du gör och vad siffrorna betyder för dig och din hälsa.

En BMI Räknare för Alla

Skulle det inte vara så lätt om det fanns en BMI räknare för alla? Om en enda enkel formel kunde förutse dina hälsorisker och din övergripande hälsa? Tänk om en enkel matteekvation kunde säga till dig ifall du var över- eller underviktig?

[xyz-ihs snippet=”SV-bmicalc”]

Det finns, och det kan den! Att räkna ut BMI är en väldigt lätt sak att göra, och det kan säga dig väldigt mycket om din hälsa. Här är en liten översikt av sätt på vilka BMI kan förutse hälsorisker:  

 •   Män och kvinnor med ett BMI över det normala intervallet ligger i riskzonen för att utveckla vuxendiabetes.
 •   Att minska sitt BMI kan faktiskt hjälpa minska den risken.
 •   Män och kvinnor med ett BMI lägre än det normala intervallet riskerar att få anemi.
 •   Kvinnor med lägre BMI än det hälsosamma intervallet kan uppleva problem med mensen.
 •   Män med ett BMI utanför det hälsosamma spannet riskerar att drabbas av fertilitetsproblem.

Så som du ser kan BMI:t säga mycket om inte bara din vikt, men om hela din övergripande hälsa. Och det är lätt att räkna ut BMI, oavsett om du är en man eller en kvinna.

Hur Räknar Man Ut BMI?

Du behöver två uppgifter för att kunna räkna ut BMI. För att få reda på ditt kroppsmasseindex, behöver du veta din längd i meter och du behöver också veta din vikt i kilo.

Bor du i ett land som använder metersystemet, är det lätt. Bor du i ett land som använder standardsystemet, får du helt enkelt konvertera siffrorna.

Ta i så fall din vikt i pund och konvertera till kilo. Ta sedan din längd i tum och konvertera till meter. Till exempel, en kvinna som är 5 fot och väger 130 pund ger siffrorna 1,524 meter och 58,97 kilo.

Nu är det dags att ta fram miniräknaren. Alternativet är att hitta en BMI räknare på nätet, det finns det många av. Ta sedan bara din vikt och dividera med längden (kilo dividerat med meter). Ta sedan kvoten och dividera med din längd i meter igen.

Detta är ditt BMI. Så kvinnan på fem fot som vi nämnde har ett kroppsmasseindex på 25,39.

Och det är det hela! Så lätt är det att räkna ut BMI.

Finns det en BMI räknare för barn?

Och hur räknar man ut BMI för barn då? Först, låt oss definiera “barn”. Nationella folkhälsomyndigheten i USA definierar ett barn som alla mellan åldrarna 2 och 19 år. De flesta barn i dessa åldrar går fortfarande till barnläkare, och denna kan hjälpa till att räkna ut BMI för barnet på ett korrekt sätt.

Barns BMI räknas nämligen ut på ett lite annorlunda sätt än för vuxna. Längd och vikt tas förstås med i beräkningen även för barn. Men när man ska räkna ut BMI för barn, måste man också ta med faktorer som kön och ålder.

Det lättaste sättet man kan räkna ut BMI för barn på är med en BMI räknare på nätet, eller genom ett besök hos läkaren. Man lägger in barnets längd, vikt, födelsedag, kön och datumet för mätningen. Med dessa siffror kan man så räkna ut BMI för barnet.

Och när dessa siffror är inlagda, gör man en jämförelse med andra barn i samma ålder. Resultatet? En percentil.

Percentilintervall är hur man räknar ut barns BMI-intervall. Om ditt barn är:

 •   Mellan den 5e och 85e percentilen, är BMI:t normalt.
 •   Under den 5e percentilen, kan barnet vara underviktigt.
 •   Mellan den 85e och den 95e percentilen, är barnet antagligen överviktigt.
 •   Över den 95e percentilen, anses ditt barn ha fetma och bör uppsöka barnläkaren.

Så även om BMI räknas ut på liknande sätt för barn som för vuxna, är det hälsosamma intervallet uträknat på ett lite annat sätt.

Har Män och Kvinnor Olika BMI Räknare?

När du var barn, hade du ett annat hälsosamt BMI-intervall än vad du har nu som vuxen. Det är kring 20-årsåldern som det jämnar ut sig. Däremot så skiljer sig inte BMI räknare åt mellan kvinnor och män.

Oavsett om du är kvinna eller man, 25 eller 55 år, räknas kroppsmasseindex ut på exakt samma vis. Och precis som för barn, finns det spann för hälsa och ohälsa.

Har du ett BMI under 18,5, är du antagligen underviktig. Detta betyder inte alltid att du är vid dålig hälsa. Men det innebär dock att du kan ligga i riskzonen för att drabbas av  komplikationer som näringsbrist, och till och med matsmältningsbesvär.

Har du ett BMI mellan 18,5 och 24,9, anses du ha en hälsosam vikt. Du löper en genomsnittlig risk för sjukdomar som hjärtsjukdomar, anemi och annat.

Har du ett högt BMI, mellan 25 och 29,5, anses du ara överviktig. Detta innebär att du kan vara mer benägen att få diabetes, drabbas av stroke, hjärtattack eller andra hjärtsjukdomar, och du kan även ha högre risk för cancer.

Slutligen, om ditt BMI är 30 eller över, var vänlig och träffa en läkare. Du anses ha fetma, vilket bär med sig mycket höga risker för din hälsa. Vissa av dessa risker är dödliga.

Så är BMI räknare olika för män och kvinnor? Nej! Det spelar ingen roll vem du är, ditt BMI räknas ut på exakt samma sätt efter att du har fyllt 20.

Kan BMI Räkna Ut Mitt Midjemått?

Ditt BMI kan inte räkna ut ditt midjemått. Däremot har ditt midjemått stor betydelse när det kommer till att tolka ditt BMI!

Läkare och forskare har nyligen kommit på hur man ska räkna in midjemåttet i BMI. Det visar sig att områdena på kroppen där man har sitt fett faktiskt kan ha inverkan på sannolikheten att drabbas av sjukdomar. Enkelt uttryckt, extra fett runt midjan innebär stora problem för njurarna, hjärtat, bukspottkörteln, levern med mera.

Så nuförtiden tar läkare med midjemåttet också tillsammans med de övriga måtten när de ska räkna ut BMI, närmare bestämt förhållandet mellan midja och längd. Och, på samma vis som det är med ditt BMI, bör även detta mått ligga inom ett hälsosamt intervall.

För att ta reda på din kvot av midjemåttet och längden, dividera bara ditt midjemått (i centimeter) med din höjd (också i centimeter). Ta denna kvot och multiplicera med 100.

Om du ligger i det hälsosamma intervallet, kommer din midje-höjd-kvot (WhtR) att ligga någonstans mellan 0,3 och 0,5. Har du en WhtR över 0,5 bör du ändra på dina levnadsvanor, eftersom du löper större risk för sjukdomar.

Åter igen, dessa mått kan bara tillämpas på vuxna. Barn kan inte förlita sig på denna tabell. Och självklart inte heller gravida.

Din BMI-Uträkning

Så, du har räknat ut ditt BMI genom att använda den enkla formeln:

Kroppsvikt i kilo dividerat med längd i meter, dividerat med längd i meter igen.

Så nu då? Vad ska du göra med denna information? Ja, om ditt BMI ligger i intervallet för övervikt eller fetma, är det första du behöver göra att boka in ett samtal med en läkare. Tillsammans kan du och läkaren bestämma vilka faktorer som kan vara de som påverkar ditt kroppsmasseindex. Dessa faktorer kan gälla allt möjligt som till exempel din kost eller till och med någonting så simpelt som din muskelmassa.

Ligger ditt BMI i normalintervallet, är det inte så mycket du behöver göra. Ta en överblick över din livsstil. Se till så att du äter en nyttig och balanserad kost, och att du tränar tillräckligt regelbundet. USA:s nationella folkhälsomyndighets rekommendationer för vuxna är kring två och en halv timmes aerobisk motion i veckan, och även lite styrketräning.

Anses du vara underviktig, kan du också behöva prata med en läkare. Du och din läkare kan då bestämma om du behöver öka på träningen, ditt kaloriintag eller göra andra typer av ändringar i din livsstil. Du kanske också blir rekommenderad att börja med järntillskott eller multivitamin, eftersom näringsbrist är vanligt hos de som är underviktiga.

Är ditt BMI en felfri indikator på sjukdom? Naturligtvis inte. Men gör den ett bra jobb i att avgöra om du ligger i någon riskzon? Ja! Ett riktigt bra jobb! Oavsett om du är man eller kvinna, att räkna ut BMI och ha koll på det kan hjälpa dig att försäkra dig om att du är vid god hälsa, och att du förblir det!