Gå Ner i Vikt – Ultimata Guiden för att Gå Ner i Vikt – 7 Delar

Du har tagit beslutet att gå ner i vikt. Det är toppen! Men, som du säkert vet, kan detta beslut vara överväldigande. Oavsett om du vill gå ner fem kilo eller femtio, innebär viktminskning betydande förändringar av din livsstil och, ärligt talat, av både hur din kropp och ditt sinne fungerar!

Del 1 – Början

Har du någonsin försökt att gå ner i vikt? Kanske detta är första gången för dig – trots allt förändras kroppen vanligtvis när man går genom livet.

Oavsett om du har gått upp i vikt på grund av en stillasittande livsstil eller bara vill komma tillbaka till en vikt som du känner dig bekväm i, är det en sak som är säker: ibland kan viktminskningsprocessen kännas överväldigande!

Var lugn, det är därför vi har satt ihop den här guiden. I denna guide ska du få lära dig:

 • De livsmedel du bör undvika om du vill gå ner i vikt
 • Tillskott och bantningspiller som kan hjälpa dig gå ner
 • Huruvida träning har någon betydelse för viktnedgång
 • Det bästa sättet att bli av med kilona… och hålla dem borta!

När du börjar gå ner i vikt kommer du att upptäcka att början på processen är den svåraste. Ja, verkligen. Du kommer att stöta på hinder på vägen: semestrar, stress och schemaförändringar kan alla påverka dina viktminskningsansträngningar. Men i början kommer du att uppleva att viktminskning är mer en mental utmaning.

Det viktigaste för alla som försöker gå ner i vikt är att sätta upp en plan. Denna guide kommer vara en bra hjälp på vägen för att utveckla denna plan, men du bör också prata igenom strategin med din läkare. Tänk på dina hälsoproblem, om du har några, och prata med din doktor om orsakerna till varför du vill gå ner i vikt.

När du väl har formulerat en plan, kan du börja ta stegen för att gå ner i vikt. Allteftersom tiden går och du rör dig mot ditt viktminskningsmål, kommer du att upptäcka att livsstilsförändringarna börjar känns normala.

Varför Ska Jag Gå Ner i Vikt?

Många föredrar att inte bry sig om att gå ner i vikt eftersom de känner sig bekväma i sina kläder. Vissa skjuter upp det längre fram i tiden eftersom de är vid god hälsa och har ett friskt hjärta. Andra föredrar att vänta med att gå ner i vikt för att de tycker det bara är för svårt.

Om du är överviktig eller har fetma, är tidpunkten för att börja gå ner i vikt, utan tvekan, precis nu. Att vara överviktig har visats vara kopplat till några väldigt allvarliga hälsoproblem. Bland mängden sjukdomar orsakade av dessa extrakilon finns:

 • Hjärtsjukdom
 • Typ 2-diabetes
 • Stroke
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Depression
 • Osteoartrit
 • Gikt
 • Sjukdomar i gallblåsan

Och det är bara ett fåtal av dem! Fetma kan innebära en allvarlig påverkan på din hälsa, men det har visats att får man ner vikten till ett hälsosamt spann för ens kropp och livsstil kan detta vara en stor hjälp för att minska risken för dessa sjukdomar.

Och detta gäller inte bara vuxna! Överviktiga barn löper samma risker för samma sjukdomar som vuxna. Så om ditt barn är överviktigt, kanske din plan borde involvera hela familjen.

Bortsett från hälsoriskerna med fetma, när du tar beslutet att gå ner i vikt kommer du helt enkelt bara känna dig bättre. Du kanske blir förvånad över att fetma är direkt kopplat till depression. Att gå ner i vikt kommer att göra dig (och de runtomkring dig) gladare. Du kommer att ha mer energi och känna dig mer motiverad att fortsätta längs vägen till en hälsosam vikt. Och så klart, du kommer också att se bättre ut i dina kläder, så det är ett definitivt plus!

BMI (Kroppsmasseindex)

Så hur vet man om man befinner sig inom ett hälsosamt viktspann? Det svåra med vikt är att “stilar” förändras genom århundradena och mellan kulturer. Vad som var hälsosamt 1840 kanske inte anses som attraktivt idag!

Som tur är har forskare och läkare utvecklat en superenkel metod för att räkna ut om man befinner sig inom ett hälsosamt viktspann. Det kallas kroppsmasseindex, eller BMI, och är någonting som du kan räkna ut själv!

För att räkna ut ditt BMI behöver du känna till några data om dig själv. Närmare bestämt två: du behöver veta din längd i meter och din vikt i kilo.

Om ditt land använder brittiska måttenheter, behöver du omvandla dessa till metersystemet. Det finns omräknare på nätet som hjälper dig att göra detta, eller så kan du räkna ut matten för hand.

Låt oss lära oss lite mer om hur man räknar ut BMI, och vad kroppsmasseindex betyder för din hälsa.

Hur Man Räknar Ut BMI

Som vi nämnde, för att räkna ut ditt kroppsmasseindex använder du din längd och vikt. Om du använder fot, tum och pund, kan du konvertera detta till metersystemet på följande sätt:

 • Multiplicera din vikt i pund med 0,45 för att få din vikt i kilo.
 • Multiplicera längden i “hela fot” med 12 och lägg sedan in dina “extra tum” för att få hela din längd i tum. Till exempel, om du är 5 fot och 12 tum, tar du 5 gånger 12 och lägger till 7. Du är 67 tum.
 • Ta denna längd och multiplicera med 0,0254 för att få din längd i meter. En person som är 67 tum är 1,7 meter lång.

När du väl har dina mått enligt metersystemet, är det lätt att räkna ut ditt kroppsmasseindex! Ta bara din vikt i kilo och dela med din längd i meter. Ta sedan svaret och dela med din längd i meter en gång till.

Den resulterande siffran är ditt kroppsmasseindex. Och vid viktminskning är detta din gyllene biljett för att sätta upp ett viktminskningsmål!

Vad Är ett Hälsosamt BMI?

För syftet med denna guide, ska vi prata om kroppsmasseindex för vuxna. Om du är ett barn, eller om du är orolig för dina barn, är det alltid bäst att prata med en barnläkare. Barns näringsbehov och BMI är aningen annorlunda än för vuxna, och en läkare kan hjälpa dig att komma på rätt spår för en hälsosam vikt för ditt barn.

Om du dock är vuxen, kan du utläsa mycket från ditt kroppsmasseindex! BMI mäts över en skala, och nedan kan du läsa vilka som är de hälsosamma och ohälsosamma spannen på denna skala.

Så här ser det ut:

 • Om ditt kroppsmasseindex är under 18,5, anses du vara underviktig. Du behöver bevisligen inte gå ner i vikt om detta är fallet, men det är väl värt att prata med din läkare om det.
 • Om ditt BMI ligger mellan 18,5 och 24,9, ligger du inom det hälsosamma spannet! Grattis! All vikt du går ner inom detta intervall försäkrar din “plats” i denna hälsosamma klass.
 • Om ditt kroppsmasseindex ligger mellan 35 och 29,9, anses du vara överviktig. När du kommer hit, är det dags att börja ta steg för att gå ner i vikt.
 • Mellan 30 och 39,9 har du enligt ditt kroppsmasseindex fetma. Detta är ett farligt viktspann, och du bör börja gå ner i vikt så snart som möjligt.
 • Allting högre än ett kroppsmasseindex på 40 kallar läkare för dödlig fetma. När man har dödlig fetma, är risken för döden mycket, mycket högre jämfört med när man befinner sig inom ett hälsosamt BMI-spann.

Varför är det Viktigt att Ha ett Hälsosamt BMI?

Som vi nämnde tidigare, ju fler extrakilon som kroppen går omkring och bär på, desto större sannolikhet är det att man kommer drabbas av en allvarlig sjukdom. Så naturligtvis innebär detta att håller man sig inom ett hälsosamt kroppsmasseindex, minskar detta ordentligt risken för dessa sjukdomar.

När du går ner i vikt och kommer tillbaka till ett hälsosamt BMI-spann, kommer din kropp att bli friskare. Cirkulationssystemet och hjärtat kommer bli starkare. Luftvägarna också. Hjärnan kommer att fungera bättre och du blir gladare och lyckligare.

Om du är överviktig eller har fetma, är att gå ner i vikt det enda och viktigaste du kan göra för att förbättra din hälsa, förutom förstås att sluta röka.

Varför är det Svårt att Gå Ner i Vikt?

Som du nu vet, är det hälsosamt att gå ner i vikt! Man får uppleva en massa goda hälsofördelar när man går ner i vikt – psykologiska fördelar också! Men om att gå ner i vikt är så bra, varför är det så jäkla svårt?

Sanningen är att det finns flera olika faktorer som kan öka svårigheterna i att gå ner i vikt. Låt oss titta på några av dessa.

Att Gå Ner i Vikt är en Livsstilsförändring

Finns det några “snabbfixar” när man vill gå ner i vikt? Visst! Men de håller inte i längden. Det är klart möjligt att gå ner fem kilo eller så före en semesterresa eller ett bröllop. Men denna vikt kommer att komma tillbaka direkt om man inte gör sig av med den på rätt sätt.

Viktminskning kräver förändringar i livsstilen. Dessa förändringar kan vara att man lägger till mer aktivitet i vardagen. De kan vara att man slutar dricka alkohol. Eller så kan kan man göra så pass invecklade livsstilsförändringar som att börja laga sin egen mat hemma.

Enligt en undersökning från 2009 tar det ungefär 66 dagar att skapa en ny vana. Det är lite mer än två månader. Kan man gå ner fem kilo på två månader? Absolut! Men att göra det utan att samtidigt skapa nya vanor säkerställer att vikten kommer att komma tillbaka direkt.

Yttre Influenser

Det är den gamla vanliga historien. Någon, låt oss säga en man, försöker gå ner i vikt. Men hans fru verkar ha en metabolism lika snabb som Usain Bolt. Hon lyckas hålla ett hälsosamt BMI medan han kämpar med varenda kalori.

Att gå ner i vikt kan vara svårt om människorna omkring dig inte stöttar dig. Om din man envisas med att fritera middagen. Om dina vänner försöker övertala dig att äta den där kladdkakan när ni är ute. Om grabbarna förväntar sig att du ska ta några öl med dem efter jobbet varje kväll.

Yttre influenser kan spela en stor roll i hur framgångsrik du är med din viktminskning. Det är viktigt att du gör upp en plan och håller dig till den, och också viktigt att andra känner till de ansträngningar du gör för att gå ner i vikt. Att informera andra och upprätta en plan kan hjälpa till att minska tillfällena då man känner sig frestad på grund av yttre influenser.

Din Ålder

Kroppen förändras med åldern. För det första förlorar man muskelmassa. Muskler bränner naturligt med kalorier än fett, så detta kan ha stor påverkan på din viktminskning. Även hormonerna kan förändras med åldern, och göra det svårare att gå ner i vikt.

Stress påverkar folk i alla åldrar. Dock kommer du att upptäcka att du med åldern får uppleva en helt ny uppsättning med stressfaktorer. Stress kan enligt forskning leda till viktökning.

Din kropp förändras överlag allteftersom du blir äldre. Så medan det kanske var lätt för dig att gå ner några kilon i tjugoårsåldern, kanske det inte är lika lätt nu när du är i sextioårsåldern.

Din Kropp

Tyvärr kan det vara så att din kropp jobbar emot dig när du försöker gå ner i vikt. Det finns för många faktorer för att gå in på djupet här, men vissa av dem är:

 • Din kropp kan inte hantera insulin på rätt sätt
 • Sköldkörtelproblem
 • Livsmedelsintolerans
 • Arvsanlag (det är olyckligt men sant)
 • Metabola problem

Ibland är det bara svårare för en person att gå ner i vikt än för än annan. Därför är det viktigt att du pratar med en läkare innan du börjar gå ner i vikt. Tillsammans kan ni räkna bort några underliggande faktorer genom konsultationer och blodprover.

Viktminskning och Psykologi

Vi har redan sagt det, men det är värt att repetera: viktminskning är en livsstilsförändring. Du kommer att behöva ta medvetna, specifika steg mot ditt mål om du någonsin ska nå det.

Generellt sett, så om du vill gå ner i vikt behöver du motivation och viljestyrka. Med dessa egenskaper kommer du att komma långt på vägen. Ibland kan det dock finnas andra faktorer som kan påverka dina försök att gå ner i vikt. Mycket i viktminskning är fysiskt… faktiska saker som du gör som gör att din kropp gör sig av med kilona.

Men det finns också en annan sida av viktminskning – en underliggande sida kan man säga – som kan vara avgörande för om du kommer att lyckas att gå ner i vikt eller inte. Det är den psykologiska sidan, och den är precis lika viktig som löpbandet eller att räkna kalorier!

Det finns en viss aspekt av viktminskning som gör det extremt svårt. Det är ett simpelt faktum, men många tänker inte på det.

Man måste äta.

Du kan inte kallt sluta upp att äta för att gå ner i vikt. Bantning skiljer sig på detta vis från, låt oss säga, att sluta dricka eller sluta röka. Du kan inte sluta äta, för då kommer du bokstavligen att dö.

Våra kroppar är programmerade att äta och njuta av den mat vi konsumerar. Våra kulturer har programmerat oss att associera ätande med en uppsjö av känslor: lycka, sorg, stress, depression, trötthet och även en känsla av energi kan alla utlösa en reaktion att vilja äta.

Att gå ner i vikt är lika mycket psykologiskt som fysiskt, och det är viktigt att komma ihåg att alla gör misstag. Om du känner att du kanske har problem med depression eller något annat psykologiskt besvär, var inte rädd för att prata med din läkare eller att boka en tid med en psykolog.

Hitta Din Motivation till Viktminskning

Du kan inte plötsligt bara helt sluta äta. Men du kan förändra det sätt på vilket din hjärna tänker angående viktminskning för att öka dina framgångar med det. Att hitta rätta motivationen är oftast tillräckligt för de flesta.

Vilken är Din Motivation?

De flesta har en orsak till varför de vill gå ner i vikt. Vilken är din? Genom åren har bantare haft en rad olika orsaker till att gå ner i vikt. Dessa är några av dem:

 • Att lägga ner mindre pengar på mediciner
 • Att se till att få vara med på sitt barns bröllop
 • Att tända en gnista i förhållandet
 • Att se bättre ut i sina kläder
 • Att lägga ner mindre pengar på kläder (större storlekar är ofta dyrare!)
 • Att kunna sitta i en flygplansstol i vanlig storlek
 • Att göra klart sin lista på ”saker att göra innan jag dör” – hoppa fallskärm, dyka med syrgastuber – vad det än kan vara
 • Att öka energin
 • Att springa ett 5-kilometerslopp för en favoritvälgörenhet
 • Att orka med i barnens tempo
 • Att sova bättre
 • Att förbättra jobbprestationen
 • Att komma i de där jeansen
 • Att inte skämmas på stranden

Du fattar! Det finns tusentals med orsaker till att gå ner i vikt, och de behöver inte alla vara hälsorelaterade! Kanske vill du bara att din fru ska titta på dig på samma sätt som när ni gifte er!

Oavsett vad som motiverar dig, är det någonting som är personligt för dig. Låt inte någon säga till dig att att det inte är någon bra orsak, eller att det är dumt. Det är din kropp, det är ditt mål och det är din motivation.

Att Hålla Sig Motiverad

Det är ingen lögn – att gå ner i vikt är inte lätt. Alla går ner i vikt på olika sätt, och ibland handlar det om att försöka om och om igen tills det funkar. Det som funkar för vissa funkar inte alltid för alla.

Faktum är att många som försöker gå ner i vikt misslyckas. Det finns många orsaker till detta, bland annat:

 • Grupptryck som får dig att avvika från planen
 • Hälsotillstånd som inte tas om hand
 • Brist på motivation på grund av att viktnedgången stagnerat
 • Oförmåga att bryta en vana, som att sluta dricka alkohol

Det är verkligen viktigt att du håller i motivationen för att lyckas kunna gå ner i vikt. Det finns några saker som du kan göra för att hålla dig uppe på banan.

För det första, ha en synlig påminnelse till dig själv om dina viktminskningsmål. Det kan vara några skrivna ord på kylskåpet eller ett tidningsurklipp på badrumsspegeln, men se till så att du ser det varje dag.

För det andra. Väg dig. Dagligen. Undersökningar visar att det är mer sannolikt att man går ner i vikt om man väger sig varje morgon. Kom ihåg att siffran kommer variera – hormoner och andra faktorer kan påverka vikten – men att väga sig varje dag ger en god portion med motivation.

Du kan också leta reda på en viktminskningskompis! Hitta en partner på jobbet, gymmet, i kyrkan eller på nätet. Detta blir en ansvarsskyldighet som hjälper dig att snabbare gå ner i vikt och med färre ”misstag”.

Slutligen, se till så att dina viktminskningsmål är realistiska. Om du bara vill gå ner 7-8 kilo, är det ett perfekt mål. Det är också möjligt att gå ner mer, men du bör i så fall göra detta i mindre etapper. Sätt småmål längs vägen för att hjälpa dig hålla dig på rätt spår.

Verktyg som Håller Dig på Rätt Spår

Det är värt att nämna i förbifarten att det finns verktyg som du kan använda för att hålla uppe motivationen och hålla dig på rätt spår på vägen till dina viktminskningsmål. Dessa är några exempel på sådana verktyg.

 • Appar för mobilen eller datorn finns att ladda ner gratis och kan vara extremt hjälpsamma! Du kan hitta kaloriräknare, fitnessräknare, matdagböcker och även sociala nätverk inriktade på viktminskning. En av våra favoriter är MyFitnessPal – med denna sociala app kan du registrera din dagliga träning, vatten- och matintag med mera. Genom att använda denna app kan du sammankoppla dig med andra som har liknande mål.
 • En matdagbok är en viktig del i dina viktminskningsframgångar. Ofta äter man utan att inse det – en kaka här eller en läsk där. Att hålla matdagbok hjälper dig att bli mer medveten om vad du äter och få dig komma in i vanan med mindfulness. Du kan hitta någon app på nätet eller använda en fysisk anteckningsbok som du bär med dig.
 • Du måste ha en våg för att väga dig. Inga frågor – det är ett måste.
 • En matvåg är också behändig att ha. Du kommer förmodligen inte att behöva den för all framtid, men i början kan en matvåg hjälpa dig att ha koll på portionerna och kaloriintaget. En portion mat innehåller ofta fler kalorier än man tror!
 • Det är en bra idé att beställa en isolerad vattenflaska. Att dricka vatten är trots allt viktigt för att lyckas gå ner i vikt. Hitta en som är BPA-fri och lätt att bära med sig.
 • Slutligen, skaffa dig en isolerad matlåda av bra kvalitet! Om du vanligtvis brukar äta lunch när du jobbar, kan en lunchlåda hjälpa dig att hålla dig undan från fet restaurangmat under jobbveckorna.

Viktminskningsmyter

Bara i USA säger 77 procent av alla vuxna att de försöker gå ner i vikt. De flesta av dessa skulle kunna säga: det är inte lätt att gå ner i vikt!

Det finns några vanliga myter kopplade till att gå ner i vikt. Bli inte lurad av dessa myter så att de får dig att avvika från spåret. Följande är några av de vanligast förekommande myterna om viktminskning.

Viktminskning är Ihållande och Konstant

Detta är inte sant på något vis. För i stort sett alla olika kroppstyper är viktnedgång aldrig något som håller i sig. Vissa veckor går du ner och vissa veckor kan du även gå upp. Din vikt kan påverkas av fåniga saker – hormoner, rött kött och vattenvikt är bara några av dessa.

Bantningspiller Hjälper Dig att Gå Ner i Vikt

Okej, vi ska prata lite mer om bantningspiller senare. Men det finns en sak som du behöver veta när du planerar din viktnedgångsstrategi: bantningspiller, i stort, fungerar inte. Vissa kan hjälpa till i processen när man går ner i vikt och en del kan hjälpa dig att till exempel smälta maten du äter. Men bantningspiller bör inte användas som någon krycka för viktnedgång. Aldrig någonsin.

Kolhydrater Orsakar Fetma

Detta kan inte vara längre från sanningen. Visst är det sant att lågkolhydratdieter är effektiva. Men fullkornslivsmedel är väldigt nyttigt – dina energinivåer och hjärnans funktioner är beroende av dem. Just i denna stund, gör inga planer på att helt sluta äta kolhydrater.

Man Kan Gå Ner i Vikt Utan Träning

Nej, nej och nej igen.

Eller, okej, eventuellt. Om du skulle sitta följande sex månader på soffan och bara äta några hundra kalorier om dagen, skulle du antagligen gå ner i vikt. Men detta rekommenderar vi verkligen inte – det är helt enkelt inte hälsosamt.

Träning är väldigt viktigt för viktnedgång, eftersom det ökar antalet kalorier du bränner även om du bara tittar på Netflix. Träning gör att du snabbare går ner i vikt, och det är mindre sannolikt att kilona kommer tillbaka. Träning är starkt rekommenderat för att göra sig av med kilon och hålla dem borta.

Del Ett: I ett Nötskal

När du väl har tagit beslutet att gå ner i vikt, har du redan tagit ett viktigt steg mot att förbättra din hälsa – och ditt liv! Men viktminskning är inte lätt. För att vara framgångsrik behöver du först förstå ditt kroppsmasseindex och de hälsokomplikationer det innebär att ligga utanför det hälsosamma intervallet. Sedan bör du tala med din läkare om vilken typ av viktminskningsplan som bäst passar din hälsa.

När planen ligger på plats, är det dags att sätta igång! Samla ihop några behändiga verktyg, leta rätt på motivationen och påbörja din resa!

Del 2 – Den Medicinska Aspekten av Viktminskning

För vissa är viktminskning ingen grej. Detta lyckosamma fåtal har inga hälsokomplikationer, har väldigt starka viljor och har inga arvsanlag som går emot dem.

Dessa människor är emellertid extremt få och sällsynta. För de flesta av oss är viktminskning mycket svårare och mer komplicerat än att bara skära bort några kalorier och jogga några kilometer. Det finns vissa medicinska faktorer som man kan behöva ta hänsyn till innan man börjar försöka gå ner i vikt. Dessa faktorer kan påverka både viktminskningsstrategin såväl som resultaten.

I del två ska vi titta på några av de sjukdomstillstånd och problem som kan påverka viktnedgången. Vissa är lätta att förändra – inga problem! Andra kan kräva att man blandar in någon professionell som en läkare eller dietist.

Stress

Detta är sant för nästan alla: du har stress i ditt liv! Tyvärr så kan stress, om du försöker gå ner i vikt, ha en extremt skadlig inverkan på eventuella framgångar. Det finns faktiskt flera orsaker till detta.

För det första, när man är stressad utsöndras hormoner i kroppen. En av dessa hormoner är faktiskt en typ av steroid som kallas ”kortisol”, och är en av de ”fäkta eller fly”-mekanismerna som kroppen använder för att skydda sig i stressfulla situationer. Kortisolets jobb är att hjälpa dig fylla på med energi efter att kroppen reagerat på någon av dessa situationer. Med andra ord, det är ett väldigt hjälpsamt hormon.

Då kanske det förvånar dig att kortisol kan kopplas direkt till viktökning. Kortisolnivåer som hålls förhöjda är också kopplat till högt blodtryck, ett ineffektivt immunförsvar och även diabetes. Om du vill lära dig mer om kortisol, finns det många undersökningar publicerade på nätet. Men vi kan åtminstone säga att ökningen av kortisol som orsakats av förhöjda stressnivåer kan ha en stor inverkan på ditt viktminskningsprogram.

En annan orsak till varför stress leder till viktökning är enkel: överätande! När vi är stressade, har många av oss en tendens att äta mer. Du kanske är en av dessa. När du stöter på svårigheter, kanske du sträcker dig efter en chipspåse eller en skål med glass. Eller så kanske stressen gör så att du äter för mycket varje gång du äter mat.

Det finns faktiskt ett medicinskt tillstånd för detta. När man är stressad, kommer insulinnivåerna i obalans. Blodsockret sjunker vilket skapar ett sug efter feta, söta livsmedel. Detta är en naturlig reaktion, men kan bekämpas genom att man sträcker sig efter något nyttigt godis istället för sötsaker.

Den slutliga orsaken till varför stress påverkar vikten är på grund av att stress också påverkar sömnen. Sömn är viktigt för att man ska klara av att gå ner i vikt; vi ska gå in på detta om en liten stund.

Hantera Din Stress

För att effektivt kunna gå ner i vikt, måste du hantera din stress. Ibland är detta lättare sagt än gjort men det finns några saker man kan prova på som kan minska stressen och förbättra viktminskningen.

 • Gå på massage. Det är inget skämt! Massage, även bara någon gång i månaden, kan hjälpa till att minska stress och underlätta viktminskning.
 • Gå ut. Undersökningar visar att om man går ut i solen kan detta minska stress. Detta stämmer även fast man inte tränar!
 • Vilket tar oss till träning. Visste du att träning är ett bra sätt att hantera dina stressnivåer? Dessutom bränner du kalorier också!
 • Gå ut med kompisar. En utgång med dina närmaste vänner kan minska din stress och göra det lättare att gå ner i vikt.
 • Sjukanmäl dig. I de flesta länder finns det ingen lag som säger att man faktiskt måste vara sjuk för att sjukanmäla sig. Med detta sagt, om det ger dig mer stress att inte gå på jobbet, gör det inte.
 • Ta en paus från alkohol, nikotin och kaffe. Allt detta kan öka dina stressnivåer på ett ohälsosamt sätt.
 • Sov mer. Ja, där är den där sömngrejen igen!
 • Prova på att träna mindfulness, yoga eller meditation. Du kan göra detta med hjälp av en YouTube-video eller en app på telefonen – du behöver inte vara någon yogi för att göra några positioner!

Vad som än får dig att slappna av, gör detta! Stress påverkar din viktminskning och gör att du mår allmänt dåligt. Ta lite tid för dig själv och underlätta för din viktnedgång medan du slappnar av.

Dåliga Sömnvanor

Okej – nu har vi nämnt det några gånger. Det är sant: sömnbrist kan vara extremt skadligt när man försöker gå ner i vikt. Otaliga studier har genomförts på ämnet och det har visats att för både män och kvinnor innebär hälsosamma sömnvanor också en hälsosam viktnedgång.

För att sammanfatta dessa studier; man måste få åtminstone sju timmars sömn varje natt. Sover man mindre än fem timmar kommer detta att drastiskt minska viktminskningsframgångarna. Mer specifikt, en undersökning visade att när sömnen begränsades till fem och en halv timme per natt, minskade viktminskningen med 55 procent.

Det finns rätt många vetenskapliga orsaker till sömnens påverkan på viktminskning. Vissa av dessa orsaker är dock faktiskt ganska enkla. Till exempel, när man sovit för lite kan man ha en tendens att ta en extra latte på morgonen för att orka hålla sig uppe. Man kan också vara mer benägen att småäta under dagen, eller börja äta tidigare på morgonen.

Det finns även en annan orsak. Har du någonsin vakat en hel natt? I så fall har du kanske märkt att du börjat känna dig hungrig kring klockan två-tre på morgonen. Detta beror på att blodsockernivåerna sjunker drastiskt om natten. När man sover märker man det inte. Men är man vaken, gör det att man känner ett behov av att småäta.

Utöver blodsockret finns det ett hormon som ansvarar för hungern på natten. Ghrelin utsöndras av magen varje femte-sjätte timme. Detta är ett naturligt hormon som gör att man känner sig hungrig, och utsöndras generellt några timmar efter den senast ätna måltiden. Om du till exempel åt middag vid kl sex, kommer du sannolikt att känna behovet av att äta kring midnatt eller kl ett på natten.

Du kan motverka effekterna av sömnbrist genom att helt enkelt förbättra dina sömnvanor. Nedan följer några tricks du kan prova på.

 • Prata med din läkare om att få ett naturligt sömnmedel som melatonin. I extrema fall kan du få sömnmedel utskrivet.
 • Ställ klockan att ringa samma tid varje morgon, och börja gå till sängs vid samma tid på kvällen.
 • Om du jobbar nattskift, se till att du gör dina ärenden när du slutar jobbet, och åk sedan hem och gå och lägg dig!
 • Se till så att din sovmiljö är rogivande. Mörkläggningsgardiner och temperaturkontroll kan vara hjälpsamt.
 • Prova aromaterapi. Lavendel och kamomill är väldigt effektiva för avslappning och sömn.

Dina Mediciner

Tar du mediciner kan dessa tyvärr påverka din viktminskning. Oftast är det följande kategorier av mediciner som orsakar viktökning:

 • Antidepressiva
 • Antihistaminer
 • Psykofarmaka
 • Blodtrycksmediciner och betablockerare
 • P-piller
 • Steroider, till exempel i astmamediciner
 • Diabetesmediciner
 • Antiepileptika

Om du tar mediciner mot något allvarligt sjukdomstillstånd är det vanligtvis inte möjligt att bara sluta ta dessa. Du behöver ju trots allt dessa mediciner för att din kropp ska hållas frisk samtidigt som du vidtar andra steg för att förbättra din hälsa!

Men du kan ändå prata med din läkare om det finns någon möjlighet att justera medicinerna. I vissa fall kan det finnas alternativ till de läkemedel man fått utskrivet, och dessa kan eventuellt ha mindre påverkan på vikten.

Men det finns en positiv sida med detta! Alltmer som du rör dig framåt på din viktminskningsresa, är det sannolikt att du gradvis kommer att kunna sluta ta mediciner helt och hållet! Exempelvis kanske du inte längre kommer ha behov av blodtrycksmediciner eller antidepressiva när du väl når ditt ideala BMI. Kom ihåg: att gå ner i vikt är väldigt bra för hälsan, och kan leda till att du inte längre har något behov av mediciner.

Hormoner

Speciellt för kvinnor kan hormonella fluktuationer orsaka förändringar i vikten. Klimakteriet, mensen och vissa hälsotillstånd kan göra så att hormonnivåerna ändras, och detta kan vara väldigt nedslående när man försöker att gå ner i vikt.

Varför har hormoner så stort inflytande? Ja, allt handlar om östrogen. Östrogen är kopplat till hur kroppen hanterar viktminskning och -ökning. Under mensen, klimakteriet och andra perioder när östrogennivåerna minskar, minskar även ämnesomsättningen. Man blir mer benägen att äta (ja, matbegär under mens är en ”grej”) och, tyvärr, hanterar kroppen stärkelse och socker mindre effektivt.

Män, ni är inte undantagna från effekterna av östrogenhalter och vikt! Ja, män har också östrogen, och med åldern så sjunker dessa hormonnivåer. Speciellt medelåldern är en tid då man kan uppleva minskningen av detta hormon, och det kan leda till viktökning.

Det finns inte mycket man kan göra åt förändringarna i östrogennivåerna. Om inte din läkare råkar anse att du behöver hormonterapi, behöver du bara komma ihåg en sak: hormonförändringar är normalt! Alla har dem, så se bara till att du sträcker dig efter nyttiga snacks istället för tomma kalorier.

Din Vikt när Du Åldras

Vikten förändras när man blir äldre. Innebär detta att det är omöjligt att gå ner i vikt som äldre vuxen? Så klart inte! Men det finns dock några saker man bör tänka på – att gå ner i tjugoårsåldern är mycket annorlunda mot att gå ner i femtioårsådern!

Om man försöker gå ner i vikt som äldre vuxen, är det alltid en bra idé att prata med sin läkare först. En orsak till detta är att det ideala BMI:t faktiskt kan förändras. Nyliga studier har visat att personer över 65 år kan löpa lägre risk för hälsoproblem om deras BMI är lite högre. Sammanfattningsvis säger dessa studier att äldre vuxna med ett BMI närmare 25 hade den lägsta dödligheten. De med ett BMI i den lägre änden av skalan hade den högsta dödligheten.

Flera olika faktorer påverkar vikten med åldern. Vi har ju de där hormonerna. Sedan har det också visats att ämnesomsättningen minskar när man blir äldre. Kroppen producerar insulin annorlunda, och muskeldensiteten minskar.

Äldre vuxna som försöker gå ner i vikt bör konsultera en läkare. Tillsammans kan ni komma fram till hur hälsa, livsstil, mediciner och kroppssammansättning påverkar sättet på vilket just du går ner i vikt.

Del 2: I ett Nötskal

Oavsett vem du är, finns det biologiska och medicinska faktorer som väger in i din strategi för viktminskning. Dina mediciner kan sakta ner din viktminskning, och även stress och sömnbrist kan ha samma effekt! Även dina hormonella cykler och den naturliga åldersprocessen kan påverka dina viktminskningsansträngningar.

Det är viktigt att komma ihåg att alla går ner i vikt på olika sätt. Om du påverkas av en eller fler av dessa faktorer, prata med din läkare och ta tillsammans fram en viktminskningsplan som passar dig. Naturliga och medicinska faktorer behöver inte innebära att du inte kan gå ner i vikt!

Del 3 – Snabbfixen

Vi har snuddat vid ämnet flera gånger i denna guide: det finns verkligen inte någon ”snabbfix” vid fetma. Kan man gå ner några kilon under loppet av en vecka eller två? Absolut! Är viktnedgången hållbar? Vanligtvis inte.

Men det finns dock omständigheter där man ändå kan vilja ha en snabbfix för viktminskning. Vanliga orsaker till att vilja gå ner i vikt snabbt är:

 • Ett förestående bröllop
 • En klassträff
 • De där jeansen som blivit lite för tajta
 • En första dejt
 • Bikinisäsongen
 • En uppsvullen, mätt känsla

Som du kan se är orsakerna till en snabbfix för viktminskning varierande – och ofta roliga! Om du vill gå ner i vikt snabbt, läs vidare. Låt oss ta en närmare titt på snabb viktminskning, och huruvida detta kan vara någonting för dig.

Vilket är det Bästa Sättet att Snabbt Gå Ner i Vikt?

Det bästa sättet att snabbt gå ner i vikt är, kortfattat, genom att göra hälsosamma val. Det finns några saker som man inte bör göra för att snabbt gå ner i vikt, oavsett hur motiverad man än är.

För det första ska man inte förlita sig på bantningspiller. Detta stämmer i synnerhet när det gäller piller som innehåller farliga ingredienser som efedrin. Vi ska titta närmare på bantningspiller i ett senare avsnitt i denna guide. Just nu kan det räcka att bara säga att de flesta bantningspiller inte fungerar, så det bästa är att inte använda sig av dessa för att snabbt gå ner i vikt.

För det andra bör man inte skära ner på kalorierna till ohälsosamma nivåer. Onödigt fastande (eller även svält) är väldigt farligt och kan orsaka långsiktiga skador på metabolismen. Den viktminskning man uppnår med fastande är inte hållbar – man går direkt upp i vikt igen när man återgår till att äta som vanligt.

För det tredje så ska det inte behöva sägas att anorektiska och bulimiska tendenser inte är säkra, och inte heller hälsosamma. Faktum är att de är extremt farliga, och innebär allvarliga hälsorisker. Bulimi och anorexi påverkar hjärtat, nervsystemet och andra kroppsfunktioner. De leder också till att skapa kosmetiska problem med hud, hår och tänder.

Slutligen, förlita dig inte på innedieter. Det finns några typer av dieter som säger sig vara snabbfixar för viktminskning – kålsoppsdieten till exempel, eller avgiftningsdieter. Vissa av dessa är säkra, andra inte. Om du vill prova på en innediet, prata med din doktor innan du börjar. Och, framförallt, använd det sunda förnuftet. Bomullsdieten är exempel på, i brist på ett bättre ord, ett idiotiskt sätt att försöka gå ner i vikt.

Så vilket är det bästa sättet för att snabbt gå ner i vikt? Att göra bra val! Det finns så klart några tricks man kan ha i rockärmen för att hjälpa processen. Låt oss ta en titt.

Hur Man Snabbt Går Ner i Vikt

Läkare och forskare är överens: en viktminskning på ett halvt till ett kilo i veckan är hälsosamt. Det kan finnas vissa grupper av individer för vilka detta inte är möjligt, som kvinnor som just fött barn, väldigt överviktiga individer och äldre personer. Men om du är frisk i övrigt, är ett halvt till ett kilo i veckan normalt och hälsosamt.

Dock är det möjligt att gå ner i vikt mer än så i början. Faktum är att det är mer sannolikt att man upplever en snabbare viktminskning under de två första veckorna av programmet. Det finns två väldigt bra orsaker till detta.

För det första, givet samma mängd träning, har en tyngre person högre ämnesomsättning än en lättare person. Så det är naturligt att ämnesomsättningen minskar när man börjar gå ner i vikt. Vad innebär detta? Det innebär att om du är överviktig kommer du faktiskt att bränna fler kalorier genom att bara sitta på soffan än vad en person med hälsosamt BMI gör. När du blir smalare, kommer denna hastighet att minska.

För det andra, mycket av det man går ner under de första veckorna av programmet är vätska, även kallad “vattenvikt”. När man äter färre kalorier och kolhydrater, använder kroppen glykogen på ett mer effektivt sätt. Att minska på mängden kalorier leder till att man känner sig mindre uppsvälld, vilket är naturligt: fem deciliter vatten väger ett halvt kilo!

Detta gör att det möjligt att göra sig av med så mycket som fem kilo på bara några veckor genom att följa en väldigt hälsosam kostplan och ligga på en hälsosam träningsnivå. Men har du dock bråttom, finns det några saker du kan prova på.

Hur Man Går Ner i Vikt på En Vecka

Först och främst: om du vill gå ner i vikt på en vecka, så se först till att du får dina livsstilsförändringar godkända av din doktor. Snabb viktminskning är inte hälsosamt för alla människor, speciellt inte de med diabetes eller hjärtproblem.

Nu! När du väl gjort det, är det dags att börja! Här är hur man går ner i vikt på en vecka.

 1. Bestäm hur många kalorier du ska äta varje dag. För en del är denna siffra 1800 för att gå ner i vikt. För andra kan den vara så låg som 1200.
 2. Hitta en kaloriräknare på nätet eller använd en app för att hjälpa dig hålla koll på ditt kaloriintag. Vi gillar MyFitnessPal, men det finns många andra att välja mellan.
 3. Minska på kolhydraterna – sluta inte upp helt, men sträva efter att äta mer protein och magert kött. Öka ditt fiberintag och fyll halva tallriken med grönsaker vid alla måltider. Bra val för protein är bland annat ägg, kyckling, tonfisk, nötter och kalkon.
 4. Sätt en tidsgräns för maten – ät till exempel inte efter klockan åtta på kvällen.
 5. Ät mindre natrium! Natrium gör så att du samlar på dig vatten, vilket ger dig en uppsvälld känsla och kropp.
 6. Drick vatten! Kring två liter om dagen är en bra mängd vatten. Tillsätt citron om du vill – citron är ett naturligt diuretikum och hjälper till att spola ut vätskor ur kroppen.
 7. Träna! Du behöver inte gå till överdrift. Att bara ta en promenad efter frukosten eller middagen kan ge ämnesomsättningen den boost den behöver för att hjälpa dig att snabbt gå ner i vikt.

Det är allt! Detta är allt du behöver göra för att gå ner i vikt på en vecka. Vid slutet av första veckan bör du kunna uppleva en viktminskning på kring ett par kilo. Kom ihåg att det mesta av denna vikt är vätskor, och egentligen ingen minskning av kroppsfett. Men bara dessa kilon kan ge dig mer energi och även trimma midjan och göra så att du ser bättre ut i den där klänningen!

Hur Man Går Ner i Vikt på Två Veckor

Om du har lite mer tid, kan du göra dig av med upp till fem kilo på två veckor. Återigen, rådfråga din läkare innan du börjar på någon ny diet så att det inte är någonting som påverkar din medicinering eller övergripande hälsa.

För att gå ner i vikt på två veckor behöver du följa stegen listade ovan. Men den extra veckan kommer att ge dig lite spelrum för att utnyttja några “hemliga vapen”.

Här är några tillägg du kan utöka enveckasplanen med för att gå ner i vikt på två veckor.

 • Drick grönt te. Grönt te innehåller katekiner, vilka har visats kunna hjälpa till med viktnedgång. Det går bra att dricka grönt te kallt! Tillsätt bara inget socker i teet.
 • Intensifiera träningen. Igen, du behöver inte gå till överdrift. Men om ditt hjärta och din hälsa klarar av det, prova HIIT (högintensiv intervallträning). HIIT är kortfattat korta och intensiva träningsintervaller varvade med intervaller med “aktiv vila”.
 • Sluta upp med socker – helt och hållet. Det betyder inte att du ska sluta upp med kolhydrater, eftersom dessa är viktiga för din hälsa och energi. Men att sluta upp med socker i kaffet, kolsyrade drycker och andra former av raffinerat socker kommer förbättra din viktminskning ordentligt.
 • Förändra dina sömnmönster. Planera att sova minst sju till åtta timmar varje natt. Och ställ klockan att ringa samma tid varje morgon.
 • Förändra det sätt på vilket du tänker på fett. Genom att minska på mättade fetter och börja äta nyttiga fetter kan du gå ner i vikt på två veckor. Prova livsmedel som nötter och avokado, och börja laga mat med olivolja istället för smör.

Kom ihåg att viktminskning varierar från person till person. Dock kan de flesta göra sig av med upp till fem kilo på bara två veckor genom att göra dessa förändringar.

Hur Man Går Ner i Vikt på En Månad

Om du kör detta program i en hel månad, kommer du komma i god form, både bildligt och bokstavligen! En månad är gott om tid för att börja skapa hälsosamma vanor som hänger med dig resten av livet.

Genom att förändra dina vanor som vi beskrivit ovan, kan du gå ner betydligt i vikt på bara en månad. Åter, viktminskning är olika mellan olika individer, men de flesta kan gå ner kring sju kilo på trettio dagar.

Detta är vad som är viktigt att komma ihåg angående en enmånads viktminskningsplan: den måste vara hållbar. Bantning, modedieter och bantningspiller är inte några hälsosamma val för en långsiktig viktminskning. De kan orsaka skador på levern, njurarna, hjärtat och hjärnans funktioner.

Om du ha en månad på dig att gå ner i vikt, varför inte åta dig att göra några långsiktiga förändringar? Börja gradvis:

 • Ät endast måttligt med raffinerat socker
 • Drick grönt te, men håll det osötat!
 • Väg din mat för att lära dig portionsstorlekar.
 • Byt till fullkorn och undvik bearbetade kolhydrater.
 • Sluta upp med läsk.
 • Ta steg för att minska på stressen.
 • Få tillräckliga mängder med god sömn.
 • Börja med vanan att träna regelbundet.

Med en hel månad på dig kommer du att få se några drastiska förändringar i vikten och på energinivåerna. Men dessutom kommer du också att kunna se signifikanta förbättringar i hela din övergripande hälsa.

Hur Man Går Ner i Vikt Som Tjej

Om du någonsin har jämfört viktnedgång mellan män och kvinnor, kanske du har märkt att män tenderar att gå ner i vikt snabbare. Undersökningar visar det: män går snabbare ner i vikt än kvinnor… i början.

Var bara lugna, kvinnor. Trots de irriterande hormonförändringarna och det faktum att kvinnor bär vikt annorlunda än vad män gör, jämnar allting ut sig till slut. Under en sexmånadersperiod visas viktminskningsresultaten mellan män och kvinnor vara nästan exakt desamma. Så medan din man kanske gör sig av med kilona galet snabbt, finns det ingen anledning till oro. Ni kommer ha gått ner lika mycket i vikt i slutändan.

Tjejer och kvinnor bör vara medvetna om hormonella förändringar. Om man är i klimakteriet eller har mens, kan man uppleva att man är hungrigare eller mer benägen att småäta. Genom att endast ha nyttig mat hemma, tar du bort lockelsen att sträcka dig efter onyttig mat, vilket i sin tur hjälper dig att gå ner i vikt.

Del 3: I ett Nötskal

Att snabbt gå ner i vikt är ett bra alternativ om du har någon stor händelse på gång, eller om du bara känner att dina jeans är lite för åtsittande. Men det är viktigt att du gör det  på ett hälsosamt sätt.

Håll dig undan från icke hållbara modedieter. Dessa dieter är ohälsosamma och kan vara skadliga för kroppen. Med andra ord orsakar de mer skada än nytta. Välj i stället att göra livsstilsförändringar som du kan hålla dig till.

Oavsett om du följer en viktminskningsplan för en vecka, två veckor eller en månad, är det viktigt att du sätter din övergripande hälsa främst. Gör inga förhastade beslut, och använd det sunda förnuftet. På så vis kan du snabbt gå ner i vikt, och på ett sätt som är hälsosamt för din kropp!

Del 4 – Tillskottsdjungeln

Det råder ingen tvekan om detta – man kan gå ner i vikt säkert och effektivt genom en fast träningsrutin och nyttig kost. Men om man behöver liten boost, då?

Det finns en uppsjö av näringstillskott på marknaden. Oavsett var du bor, är chanserna stora att ditt närmsta apotek är fullpackat med fettförbrännare, vitaminer, ämnesomsättningsökare och aptithämmare.

Det är förvirrande!

Om du har svårt att navigera genom tillskottsdjungeln, är vi här för att hjälpa dig. Låt oss titta på vad som finns där ute – örterna, vitaminerna, tillskotten och allt annat – och vad som fungerar bäst.

Bantningspiller och -tabletter

När du ska köpa bantningspiller och näringstillskott, råder det ingen brist på valmöjligheter. Du kommer att stöta på många av följande typer:

 • Bantningspiller och -tabletter
 • Bantningspulver
 • Aptithämmare
 • Fettförbrännare
 • Örtprodukter
 • Vitaminer

I denna del av guiden ska vi titta på var och en av dessa, och sedan ska vi prata om de bästa tillskotten för viktminskning.

Men innan vi börjar är det två saker du bör tänka på. För det första är inte alla viktminskningstillskott säkra. Det är många ingredienser som har förbjudits av styrande myndigheter eftersom de orsakat hälsokomplikationer, och i vissa fall varit dödliga.

Innan du börjar ta något tillskott, visa det för din läkare. Om du inte lyckas boka någon tid, gör det inget! Även ditt lokala apotek kommer kunna säga ifall dina viktminskningstillskott är säkra, eller om de interagerar med eventuella mediciner som du tar för tillfället.

För det andra, bantningspiller är inte mirakelpiller. Du bör inte förvänta dig att helt kunna förlita dig på bantningspiller för att uppnå ditt ideala kroppsmasseindex. Välj i stället ett tillskott som fungerar bra med din livsstil och använd det som ett verktyg för att hålla koll på viktminskningsprocessen.

Som du snart kommer att få lära dig, finns det olika piller för olika syften; låt oss ta en titt på vilka dessa tillskott är, och vem de fungerar bäst för.

Bantningspulver

Låt oss börja med att titta på bantningspulver. I allmänhet är bantningspulver samma sak som proteinpulver. De som försöker gå ner i vikt blandar ner dessa proteiner i sina shakes och smoothies som en kostkälla till magert protein med lågt kaloriinnehåll.

Det finns för- och nackdelar med bantningspulver om du försöker minska i vikt. I många fall kan dessa pulver och shakes vara ett näringsrikt alternativ till snabbmat – inom vissa gränser. Nedan följer vad du behöver känna till angående bantningspulver.

 • Vissa bantningspulver innehåller mycket socker. Detta är bra om du ska gå och träna, men kan skapa bakslag om du försöker gå ner i vikt.
 • Bantningspulver måste vanligtvis kompletteras med vitaminer, eftersom de inte innehåller de alla näringsämnen du behöver dagligen.
 • Bantningspulver tillverkade av vassleprotein är utformade för att bygga muskler och kan göra så att du går upp i vikt.
 • Att använda bantningspulver är inte ett hållbart alternativ. Man kan ju faktiskt inte leva på proteinshakes för resten av livet!
 • Bantningspulver är enkla att göra iordning och väldigt mångsidiga. Det finns dessutom mängder av olika smaker att välja på.
 • Det finns många bantningspulver med lågt sockerinnehåll och även pulver för diabetiker, laktosintoleranta och andra.

Om du funderar på att använda ett bantningspulver för att hjälpa dig till viktminskningsmålen, toppen! Kom bara ihåg att de inte är någon långsiktig lösning, och att du bör kolla med din läkare innan så att du kan vara säker på att du väljer pulver som passar dig bra.

Aptitdämpande Viktminskningsmedel

Nu ska vi titta närmare på ett annat vanligt viktminskningspiller – aptitdämparen. Aptitdämpare finns i två format: som örter och som läkemedel. Läkemedelsvarianterna av aptitdämpare blir bara färre och färre. Många har genomgått undersökningar vilka har visat att de är skadliga, och vissa har visats vara ineffektiva.

Eftersom inte alla märken finns i alla länder håller vi oss till naturläkemedelsvarianten av aptitdämpande i denna guide. Det finns några välkända växter och örter som används som aptitdämpare. Låt oss titta på några av dessa.

Garcinia Cambogia

Garcinia cambogia är en av de mest kända örtbaserade aptitdämparna. Det har använts i åratal i kombination med andra kosttillskott, och är generellt ansett säkert för daglig användning.

Garcinia cambogia är en växtprodukt, och utvärderas därför inte av myndigheter som Läkemedelsverket. Men flera olika studier har genomförts. I en studie gavs växten alternativt placebo till överviktiga kvinnor. För de som tog garcinia cambogia sjönk triglyceridnivåerna med en tredjedel på bara 60 dagar!

Även om garcinia cambogia inte är en bevisad aptitdämpare, har många män och kvinnor positiva erfarenheter av detta tillskott.

Grönt Te

Grönt te är ett annat tillskott som ofta finns i naturprodukter. Det är inte en ren aptitdämpare, men studier har visat att den kan hjälpa till att snabba på viktminskning.

Ett derivat av grönt te injicerades i råttor och ledde till att djuren gjorde sig av med 21 procent av sin kroppsvikt. Grönt te har också visats minska storleken på tumörer i råttor.

Grönt te finns som piller och, så klart, som dryck. Det är gott att dricka som iste också – tillsätt bara en skvätt citron så har du en uppfriskande dryck som hjälper dig att gå ner i vikt.

Fiber

Fiber är en bevisad aptitdämpare. Som du vet finns fiber i många olika livsmedel som till exempel broccoli och fullkorn. Men det finns också i tablettform.

Fiber är ett riktigt bra näringsämne som naturligt gör att du känner dig mätt. När det intas som en del av en hälsosam kost, kan det göra att man äter färre kalorier vilket underlättar ansträngningarna att gå ner i vikt.

Undersökningar visar att genom att bara lägga till fiber i kosten kan det hjälpa till med viktnedgång, förbättra insulinresponsen och även minska blodtrycket – även utan andra förändringar i näringsintaget!

Bockhornsklöver

Bockhornsklöver är ett tillskott med dubbel effekt. Först är det en bra källa till fiber! Du känner redan till fördelarna med fiber i kosten.

För det andra har bockhornsklöver visats kunna minska blodsockret. Detta innebär minskat sug efter kolhydrater och socker. I djurstudier har bockhornsklöver visats kunna sänka blodsockret som mäts på fastande mage och hålla lipidnivåerna på en hälsosam nivå. Vissa av dessa studier har utförts på människor med samma resultat.

Fettförbrännare

Precis som det finns naturliga aptitdämpare, finns det också naturliga fettförbrännare. Återigen ska vi avhålla oss från att gå in på märken. Låt oss istället titta på några av de vanligaste naturliga fettförbrännarna som finns i bantningspiller och -tabletter.

Koffein

Koffein kan man hitta i många fettförbrännande tillskott. Koffein har faktiskt visats kunna öka hastigheten med vilken kroppen förbränner fett.

Kan man dricka kaffe för att gå ner i vikt? Nå, visst. Men att ta tillskott som innehåller koffein är enklare, och mycket snällare mot magen!

Yohimbin

Yohimbin är inte den vanligaste fettförbrännaren. Men det finns i en del bantningspiller och kan hjälpa kroppen att processa maten man äter.

Den mest övertygande studien utfördes på tjugo fotbollsspelare. Dessa idrottare tog tio milligram av tillskottet två gånger dagligen under tre veckor. Resultatet? En genomsnittlig minskning på 2,2 procent av kroppsfett!

Cayennepeppar

Japp! Det du kryddar kycklingvingarna och chilisåsen med kan faktiskt hjälpa dig att bränna fett. Tack vare en naturlig kemikalie kallad capsaicin kan cayennepeppar hjälpa till att öka viktminskningen.

Capsaicin är vad som kallas för en termogen kemikalie, och kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen. På samma gång kan cayennepeppar hjälpa till att minska aptiten.

Örter för Viktminskning

Som du kan se, så när man letar efter viktminskningstillskott finns det massor att välja mellan! Vi har bara snuddat vid en handfull växter här – specifikt för hungerkontroll och fettförbränning.

Låt oss bara ta ett ögonblick för att gå igenom några andra växter och örter som är bra för viktminskning och som du kan hitta bland de andra receptfria produkterna.

 • Kanel används ofta för viktminskning. Det sägs öka ämnesomsättningen och även sänka kolesterolnivåerna.
 • Citron, även om detta inte är en ört, är ett bra tillägg till ditt viktminskningsprogram. Citron är vätskedrivande och kan hjälpa till att spola ut vätskor från kroppen.
 • Ingefära hjälper till att öka förbränningen, vilket betyder att detta är bra att lägga till i kosten. Man kan ta ingefära i tablettform eller, om man tycker om smaken, dricka ingefärste.
 • Kardemumma används mycket i Indien som en matsmältningshjälp. Det kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen.
 • Ginseng är en annan ört som kan snabba på viktminskning. Det har visats förändra sättet på vilket kroppen absorberar fett.

Återigen, se till så att din läkare godkänner de naturläkemedel du vill börja ta. Vissa kan påverka de eventuella mediciner du tar, medan andra kan öka pulsen eller blodtrycket. Kontrollera alltid hur säkra dina tillskott är innan du börjar ta dem.

Vitaminer

Vi ska hålla detta kort och koncist: alla som försöker gå ner i vikt bör äta multivitaminer. När du minskar antalet kalorier du får i dig, är det sannolikt att du även minskar mängden näringsämnen du konsumerar. Se till så att du dagligen äter vitaminer för att bibehålla optimal hälsa.

Ett bra vitamintillskott bör innehålla, åtminstone, följande sju ingredienser:

 • D-vitamin
 • Kalcium
 • Zink
 • Järn
 • Folsyra
 • B-vitamin
 • Magnesium

Beroende på din livsstil, kan det också vara nödvändigt att du börjar äta andra vitaminer. Det kan råda brist på C-vitamin, A-vitamin, kalium och andra näringsämnen i din kost, så se till så att – ja, du gissade det – du kollar med din läkare!

Vilket Är det Bästa Viktminskningstillskottet för Viktnedgång?

De flesta viktminskningstillskott har ännu inte hunnit bli fullt utvärderade. Det finns några som visats vara effektivare än andra – garcinia cambogia och grönt te toppar listan – men de är inga garantier.

För att avgöra vilka viktminskningstillskott som är bäst för dig, tänk igenom din livsstil! Här är några tips:

 • Om du ofta har ett sug efter fet mat, eller om du ofta äter ute, kan fettförbrännare vara det bästa för dig.
 • Om du ofta har ett sug efter socker och kolhydrater, eller om du ofta småäter, kan en aptitdämpare vara ett bra val.
 • Om du tränar mycket och behöver en energikick, prova ett bantningspulver för att få den uthållighet du behöver.
 • Om du letar efter en “snabbfix” för viktminskning, kan pulver funka bra för dig. Kom bara ihåg att detta inte är en hållbar, långsiktig lösning.
 • Oavsett vad du väljer, är det viktigt att du dagligen tar någon multivitamin för optimal hälsa.

Del 4: I ett Nötskal

Att navigera i tillskottsdjungeln kan vara överväldigande! Det finns så många produkter på hyllorna, och det är så svårt att veta vad som kommer att funka..

I dialog med din läkare kan du besluta huruvida en fettförbrännare, en aptitdämpare eller ett proteinpulver passar bäst för din livsstil. Kom ihåg att viktminskningspiller och tillskott inte är någon snabblösning. De är effektiva för att ge en boost till viktminskningen, men fungerar inte bra ensamt för sig själva.

Del 5 – Viktminskningskost

Om du har läst denna guide ända från början, vet du att det är möjligt att gå ner i vikt snabbt. Det är också möjligt att använda tillskott för att förbättra dina resultat vid viktminskning – de är inga mirakelmedel, men de kan vara till god hjälp!

Nu ska vi göra en djupare inblick i viktminskning – vi ska titta på specifika typer av kostval. Många tycker om att ha lite struktur i sin viktminskning. Om detta låter som du, har du förmodligen gjort efterforskningar i olika kostval.

Det finns rätt många kostalternativ att välja mellan – allt du behöver göra är en Google-sökning så förstår du vad vi menar. Precis som med bantningspiller och tillskott, kan det vara svårt att utröna vilka planer som är säkra och vilka som bara är modeflugor.

Vi är här för att göra det lättare för dig! Vi ska gå igenom några av de mest populära kostplanerna idag så att du kan besluta dig för vilken som passar dig bäst.

Är du redo? Vi sätter igång!

Vilken Kost och Diet är Bäst för att Gå Ner i Vikt?

Vi har nämnt det tidigare i denna guide: den kostplan som fungerar är den som är hållbar. Modedieter och snabbfixar kan hjälpa dig gå ner i vikt under en kort tidsperiod. Men en hållbar kostplan som du kan följa, bokstavligen, resten av livet är den kostplan som fungerar bäst.

Som med allt annat, se till så du hör med din läkare för att säkerställa att en viss diet eller kostplan är säker för din hälsa. Har man diabetes, hjärtproblem, njurbesvär eller andra hälsobesvär kan detta innebära att man måste göra vissa undantag i sina matval.

Om du har möjlighet, kan du också välja att prata med en dietist. Man kan ofta få kontakt med en dietist via försäkringen eller så via remiss från läkare. En dietist är någon som kan allt om kost och näring. De kan skräddarsy en kostplan som passar din livsstil. Till exempel en kosher eller vegankost.

När din läkare väl har godkänt en diet eller kostplan är det dags att sätta igång! Nedan följer några av de mest populära varianterna som många människor följer idag.

Lågkolhydratkosten

Benämningen “lågkolhydratkost” förklarar egentligen allt. Det finns många underkategorier till denna – Atkins, stenålderskosten och andra – och alla är aningen unika. Men de har alla en sak gemensamt. Som man kan förvänta sig, begränsar dessa kostplaner antalet kolhydrater som man får äta.

Generellt fokuserar en lågkolhydratkost på protein från ägg, fisk, magert kött och även nötter. Det finns dock undantag. Till exempel tillåter Atkinsdieten livsmedel som nötkött och bacon, och stenålderskosten (även kallad paleolitisk kost) tillåter i princip alla typer av kött, oavsett fettinnehåll.

Om du funderar på att börja med en lågkolhydratkost, kom ihåg att det är extremt ohälsosamt att helt sluta äta kolhydrater. Brist på kolhydrater skapar ett tillstånd kallat ketos, vilket kan orsaka en del otäcka symptom.

Symptom på ketos kan bland annat vara:

 • Dålig andedräkt
 • Utmattning
 • Huvudvärkar
 • Illamående
 • Koncentrationsbrist
 • Minnesproblem
 • Förstoppning

Med andra ord är det ingen bra idé att helt och hållet sluta upp med kolhydrater.

Funderar du på en lågkolhydratkost? Detta är vad du behöver komma ihåg:

 • Kroppen behöver ett hälsosamt antal kolhydrater för att fungera ordentligt. Sluta inte upp med kolhydrater helt och hållet, eftersom detta kan riskera hälsan.
 • De proteiner man äter bör vara magra och nyttiga. Kyckling, lax, tonfisk, ägg, kalkon, bönor och soja är bra val. Begränsa intaget av nötkött, bacon och fläsk, och processat kött som smörgåspålägg.
 • När du väljer mellan odlad och vildfångad fisk, välj alltid vildfångad. Det är nyttigare än det odlade alternativet.
 • Kolhydraterna i frukt och grönsaker kommer ofta från fiber. Fiber bryts inte ner i kroppen! Medan du fortfarande bör räkna dessa kalorier, är de ett bra alternativ till gryner och stärkelsefyllda kolhydrater.
 • Använd sunt förnuft! Om du börjar känna dig trött, grinig, yr eller uppvisar andra symptom, tala med din läkare om huruvida en lågkolhydratkost är rätt för dig.

Högproteinkost

Vi nuddade lite vi högproteinkost när vi diskuterade lågkolhydratkost. Det finns dock vissa skillnader mellan dem. Många av dessa fokuserar helt på proteinaspekten av kosten, med knappt någon hänsyn allt till näringsämnen och nyttiga kolhydrater.

Dietister i allmänhet anser att många typer av proteinkostplaner är ohälsosamma och obalanserade. Det föreligger också många hälsorisker med kostplaner som fokuserar på protein. Dessa risker är bland annat:

 • Högt kolesterol
 • Högt blodtryck
 • Hjärtsjukdomar
 • Njurbesvär
 • Njursten
 • Osteoporos
 • Undernäring

Det har visats att om man minskar antalet raffinerade kolhydrater i kosten, kan detta hjälpa till med viktnedgång. Konsultera hur som helst en dietist för att försäkra att du inte gör mer skada än nytta med din kostplan.

Stenålderskosten

Stenålderskosten har blivit en av de största modeflugorna de senaste åren. Tanken bakom den är att grottmänniskor var tuffa, starka och aktiva. De levde och utvecklades enligt en livsstil som jägare och samlare, och detta har på något vis härletts till att dagens människor skulle kunna må bra av att följa deras matvanor.

Vad man ofta inte tar hänsyn till är att människan under stenåldern hade en genomsnittlig livstid på bara 45 år. Okej, dessa människor hade inte tillgång till antibiotika, cancerbehandlingar eller andra av den moderna medicinens under. Men man kan gott säga att om någon skulle dö vid 45 års ålder idag, skulle det verkligen inte anses vara genomsnittligt.

Med detta sagt, om du vill lära dig mer om paleolitisk kost, är vi glada att stå till tjänst. Enligt den paleolitiska kosten kan man kan äta allting som grottmänniskor åt, och får inte äta sådant de inte åt. Denna kostplan är verkligen annorlunda jämfört med vad vi äter idag. Följande är några av de livsmedel som är förbjudna enligt stenålderskosten:

 • Pasta och bröd
 • Raffinerade oljor som canolaolja
 • Jordnötssmör
 • Havre
 • Ris
 • Potatis
 • Raffinerat socker, som glass och godis
 • Soja
 • Vin och öl
 • Mejeriprodukter

Enligt paleo-följarna åts dessa livsmedel inte av grottmänniskor och bör inte ätas idag. Så vad får man äta enligt stenålderskosten?

 • Gräsbetat kött
 • Ägg
 • Fisk och skaldjur
 • Nötter och frön, förutom jordnötter
 • Färsk frukt
 • Färska grönsaker

Stenålderskosten är restriktiv, och inte för alla. Vissa dietister menar dessutom att den inte är hälsosam, så det är bäst att kolla med en läkare innan man dyker ner, som en grottmänniska.

Ketogen Diet

En annan proteinrik lågkolhydratkost är den ketogena dieten. Liksom stenålderskosten är även denna väldigt populär idag, men den är inte helt riskfri.

Den ketogena dieten tillåter, i de flesta fall, inte mer än 50 gram kolhydrater varje dag. Detta motsvarar ungefär två medelstora bananer. Tanken bakom den ketogena dieten är att när kroppen inte längre har några kolhydrater att förbränna, börjar den förbränna fett.

Detta är korrekt, och en ketogen diet kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men det finns ändå två problem med detta. Det första är att denna kostplan inte är hållbar. Man kan inte undvika kolhydrater för alltid. Det andra är att det finns allvarliga risker med denna plan. Dessa risker är bland annat:

 • Diarré
 • Utmattning
 • “Ketoinfluensa” (kräkningar, utmattning och letargi)
 • Ketoacidos, vilket är den främsta dödsorsaken för personer med typ 1-diabetes
 • Njur- och leverskador
 • Skador på hjärnan

Självklart upplever inte alla som följer den ketogena dieten dessa symptom. Det skulle dock vara dumdristigt att inte ta hänsyn till dessa risker.

Fasta

Fastande är bra för många syften. Vissa fastor utförs för andliga syften. Vissa av religiösa orsaker. Ytterligare andra fastor utför för viktminskning.

Så är fastande en effektiv viktminskningslösning? Nej. Och det finns en enkel anledning till detta: man kan inte fasta hela livet. Kroppen behöver mat – det är bara ett faktum. Man kan inte låta bli att äta för all framtid.

Med detta sagt, är vissa fastor begränsade till vissa tider på dygnet. Till exempel äter vissa religiösa grupper under en fasta bara efter solnedgången. I sådana fall fungerar fasta bra, såvida det görs på ett hälsosamt sätt.

Vi nämner flera gånger i denna guide att det är en bra hjälp att sätta en tidsgräns för ätandet om man vill gå ner i vikt. Man kan fasta på detta sätt! Till exempel kan du välja att fasta från solnedgången till soluppgången. Jobbar du nattskift, skulle du kunna fasta från soluppgången till solnedgången.

En komplett fasta under en dag eller två – alltså att undvika mat helt och hållet – är inte nödvändigtvis skadligt. Det är inte det mest hälsosamma valet, men kan hjälpa ge ämnesomsättningen den kick som behövs innan man börjar med en viktminskningsplan. Det kan också hjälpa till att bryta en stagnation om viktminskningen har stannat av.

Kort sagt finns det hälsosam fasta och det finns ohälsosam fasta. Fastande som kostplan är inte ett hållbart alternativ och bör inte övervägas.

Vegetarisk och Vegansk Kost

Vissa skulle säga att vegetarianism och veganism inte är några dieter, utan livsstilsval. Många som väljer dessa kostplaner gör det på grund av omsorg om djuren snarare än för att de önskar gå ner i vikt.

Oavsett, även om du är köttätare finns det förmåner med en vegetarisk eller vegansk kost! Utförd på rätt sätt, så kan dessa kostplaner förbättra hälsan rejält och hjälpa dig att gå ner i vikt. Det kan leda till lägre kolesterol, lägre blodtryck och friskare hjärta och organ.

Men utförs de dock inte på rätt sätt, kan man faktiskt gå upp i vikt när man äter vegetarisk kost. Trots allt så är glass tekniskt sett vegetariskt. Även M&M:s. Som med alla dieter och kostplaner, är det viktigt att man äter rätt  livsmedel när man följer en vegetarisk eller vegansk kost för att kunna gå ner i vikt.

Det finns även en annan risk med en vegansk kost: undernäring. Många som precis börjar med denna kost är inte så säkra på hur de exakt ska få i sig rätt mängd stärkelse, proteiner och andra näringsämnen. Om du behöver hjälp, prata med en dietist. Eller beställ helt enkelt hem en vegetarisk kokbok för att få lite inspiration!

Vilken Kost Bör Jag Välja för att Gå Ner i Vikt?

Inte alla kostplaner passar alla livsstilar. Du kommer behöva överväga många olika faktorer innan du väljer den kostplan som är bäst för dig.

Faktorer i din livsstil som kan påverka din a kostval:

 • Din aktivitetsnivå
 • Din villighet att ge upp kött
 • Din villighet att ge upp kolhydrater
 • Din hälsa, speciellt om du har diabetes eller besvär med hjärta och njurar
 • Hur villig din familj är att stötta dig

Det finns så klart fler. Endast du kan besluta vad som påverkar dig mest.

Vi får dock inte underlåta att nämna att den bästa kostplanen är en balanserad kost. Lägg till mycket protein, frukt och grönsaker i dina måltider. Begränsa det raffinerade sockret. Ät medvetet och begränsa godiset. Och se till så att köttet du äter är magert, som kyckling och fisk.

Det har länge varit känt – det är bevisat – att den bästa kostplanen är den som innehåller näringsrika livsmedel och en lagom mängd träning. Att gå ner i vikt är inte någon magisk handling. Faktum är att det vanligtvis bara är en sund handling.

Del 5: I ett Nötskal

Det finns ungefär precis så många dieter och kostplaner som det finns bantare! Det kan vara svårt att välja ut vilken som är bäst, eller mest effektiv för dig.

Innan du börjar med någon diet, prata med en doktor eller dietist. Tillsammans kan ni bestämma vad som är förenligt med din livsstil och eventuella hälsobesvär som du kanske har.

Sedan är det dags att börja gå ner i vikt! Framför allt, använt ditt sunda förnuft, och om du upptäcker några underliga symptom, prata med din läkare direkt. Din övergripande hälsa är din främsta prioritering – äventyra inte denna bara för en mindre byxstorlek.

Del 6 – Mat

Du är nu bekant med viktminskningstillskott och de olika typerna av dieter och kostplaner du kan välja mellan. Du vet att en hälsosam kost består av en balans mellan grönsaker, proteiner och kolhydrater.

De som är mest framgångsrika med att gå ner i vikt förstår vilka livsmedel det är de äter. Det vill säga, när man är medveten om vad det är man stoppar i munnen, är man mer medveten om de val man gör under dagen.

I detta avsnitt ska vi titta lite närmare på de dagliga måltiderna, och vad man får och inte får göra vid viktminskning.

Hur Många Kalorier Bör Jag Äta för att Gå Ner i Vikt?

Den kanske lättaste typen av kostplan är då du har koll på antalet kalorier du äter dagligen. I de flesta fall följer viktminskning en enkel formel: om du konsumerar färre kalorier än du förbränner, går du ner i vikt.

Dina viktmål och din nuvarande vikt spelar stor roll i svaret på denna fråga. Men i snitt antas de flesta kvinnor behöva 2000 kalorier om dagen för att bibehålla den nuvarande vikten. För att gå ner ett halvt kilo i veckan, vilket är en hälsosam viktminskning, bör hon då konsumera 1500 kalorier.

För män är antalet kalorier nödvändigt för att behålla vikten 2500. För att gå ner i vikt, bör han konsumera 2000 kalorier om dagen. Detta ger också en genomsnittlig viktminskning på ett halvt kilo i veckan.

Din hälsa spelar också en roll i detta. Om du är diabetiker eller har fetma till exempel, är ditt kaloribehov väldigt annorlunda. Som alltid, prata med din doktor innan du sätter ett kalorimål.

Vilken är den Bästa Maten för att Gå Ner i Vikt?

Det finns inga magiska livsmedel som kan sätta igång direkt viktminskning. Men det finns vissa överväganden du bör vara uppmärksam på när du väljer din viktminskningsmat.

Fibrer är extremt viktigt för viktminskning. Vi pratade om detta tidigare i denna guide. Om du missade det, så sa vi att kolhydraterna i fiber inte förbränns av kroppen. Därför gör detta att du känner dig mätt och att du äter mindre medan de passerar genom matsmältningssystemet.

Magert kött är också viktigt när man vill gå ner i vikt. Det bästa är att välja protein som ägg, nötter, kyckling och vildfångad fisk snarare än “tyngre” kött som fläsk och nötkött. Det betyder inte att du inte får avnjuta en stek nu och då. Gör det bara med moderation, och ha koll på portionerna.

Din kropp behöver faktiskt kolhydrater för optimal kapacitet! Du bör dock undvika raffinerat socker och processade gryner. Välj fullkorn i stället, eller få dina kolhydrater från frukt och grönsaker.

Fett är också viktigt. Fett skyddar hjärnan och håller nervsystemet friskt. När du kan, välj omättade fetter i stället för mättade.

Är du typen som behöver en lista? Här är några av de bästa livsmedlen, som då du äter dem i måttliga mängder hjälper dig att gå ner i vikt.

 • Kyckling
 • Ägg
 • Tonfisk
 • Vildfångad lax
 • Broccoli
 • Baljväxter
 • Soja
 • Quinoa
 • Havregryn
 • Avokado
 • Selleri
 • Spenat
 • Bär
 • Färsk frukt

Det finns många fler, förstås, men dessa är näringspackade alternativ som är lätta för kroppen att förbränna.

Vilken Frukost Bör Jag Äta för att Gå Ner i Vikt?

Det sägs att frukosten är det viktigaste målet om dagen. Ja, det kan vara mer eller mindre sant. Att äta frukost det första man gör på morgonen är visat ökar ämnesomsättningen, vilket innebär att man sedan förbränner fler kalorier under resten av dagen. Men att äta bacon och stekta ägg varje morgon är inte någon bra idé.

Ät en mager frukost och tänk på din energi. Ägg är ett bra val; koka eller pochera dem. Yoghurt, grapefrukt, havregryn, bär och bananer är också bra frukostmat.

De flesta tycker att de mår hur bra som helst utan att äta stärkelse till frukost. Så vi rekommenderar att du hoppar över det rostade brödet och sparar det till när du vill “slå på stort” senare under dagen.

Vad Bör Jag Äta till Lunch för att Gå Ner i Vikt?

Lunchen bör också vara lätt. Men det innebär inte att du måste äta sallad varje dag för att gå ner i vikt. Det finns massor av alternativ att välja mellan, och allt är gott och mättande!

Sluta upp med snabbmat. Snabbmat är nödvändigtvis inte näringsfattigt, men det är väldigt fett och salt. Om du råkar befinna dig nödläge, låt oss säga att du glömt ta med lunchlådan till jobbet, är det bästa att du går till affären och köper en färdigmacka eller sallad.

Om du har tid, förbered din lunch dagen innan. Köp en bentolåda eller en isolerad matlåda så att du kan ta maten med dig och säkerställa att du har ett nyttigt mål mat att äta på jobbet. Om du inte har tid, kan du hitta bra, magra lunchalternativ på närmaste smoothiebar eller i salladsbaren i närmaste matbutik.

Vad du ska äta till lunch väljer du själv! Det finns bra, lätta och nyttiga alternativ att välja mellan. Här kommer några exempel.

Bönor

En del älskar verkligen bönor! Speciellt kidneybönor är ett riktigt bra tilltugg. Med bara ett litet stänk salt över bönorna har du en näringsrik lunch om du kombinerar det med ris och cajunkrydda!

Soppa

Soppa är riktigt mättande, och många soppor är väldigt näringsrika. Välj buljongsoppor hellre än redda soppor med grädde. Kyckling med nudlar, ärtsoppa och linssoppa är alla utmärkta val.

Smoothies

Om du har en smoothiebar eller liknande i närheten har du tur! Du kan sticka dit på lunchen för att få en lågkolhydrat-proteinshake på ett kick. Var bara uppmärksam på sockerinnehållet!

Tonfisk

När du väl blivit viktminskningsveteran, kommer du bli proffs på att piffa till en burk med tonfisk! Tonfisk är väldigt gott med het sås, med lätt italiensk dressing eller med lågkalori ranchdressing. Om du vill göra tonfisksallad, komplettera med ett ägg! Ett hårdkokt ägg lägger bara till 70 kalorier till din måltid.

Smörgåsar och Wraps

I allmänhet kan smörgåsar och wraps vara väldigt hälsosamma. Problemet sitter i då man lägger konstiga saker på mackan. Håll smörgåsen simpel. Grillat kycklingbröst, ett salladsblad, lite lök och en skiva tomat är perfekt. Krydda med lite senap och peppar och du har en mättande lunch! Tänk bara på att använda fullkornsbröd.

Vad Bör Jag Äta Innan Läggdags för att Gå Ner i Vikt?

Med ett ord, ingenting. Dina middagar bör ligga i linje med dina luncher, förutom att du bör fylla upp halva tallriken med grönsaker. Använd färska grönsaker om du kan. Magert kött är viktigt för att du ska behålla mättnadskänslan till natten.

Det är okej att smutta på ett glas vin (bara ett glas) till middagen. Kom dock ihåg att alkohol förändrar det sätt på vilket kroppen omsätter maten du äter. Håll koll på kalorierna också! Bara 140 ml vin (en serveringsportion) innehåller 125 kalorier!

Efter middagen, sätt en tidsgräns för ditt ätande. Detta är speciellt hjälpsamt när du är i början på din diet eller nya kostplan. Bestäm dig exempelvis för att inte äta efter kl åtta på kvällen, och håll det! Ställ ett alarm om du behöver det, eller gå in i sovrummet där frestelsen inte finns.

Det viktiga är att komma ihåg att när man äter sent på kvällen avbryter detta sömn- och uppvaknandecykeln, och kan göra så att kroppen lagrar kalorierna i stället för att bränna dem. Att begränsa matintaget inför kvällen är väldigt viktigt för viktminskning.

Vad Bör Jag Äta för att Gå Ner i Vikt?

Detta är en väldigt viktig fråga. Det finns några uppenbara livsmedel som är mindre hälsosamma än andra. Onyttiga livsmedel är bland annat:

 • Feta livsmedel som bacon
 • Raffinerat socker som finns i bland annat godis och glass
 • För mycket alkohol
 • Friterat (chips, pommes frites, friterat kött)
 • Läsk och andra sötade drycker
 • Vitt bröd till en viss gräns. Välj fullkornsbröd istället.

Med tanke på detta är det viktigt att komma ihåg en sak: att dricka en läsk någon gång eller äta en efterrätt med dina vänner är inte något misslyckande. Om du äter en godisbit idag, när du har ett sug efter det, kan det vara tillräckligt tillfredsställande för att hindra dig från att äta två godisbitar imorgon.

Du får ge efter emellanåt. Men det rekommenderas att du inte unnar dig någon fuskdag. Ta hellre en fuskstund. Det hjälper dig att hålla dig på rätt spår, så länge som du inte unnar dig alltför ofta.

Vilka Kolhydrater Bör Jag Äta för att Gå Ner i Vikt?

Kolhydrater finns i många olika former. Kolhydrater är mycket mer än bara bröd! De finns i pasta och ris, visst. Men det finns också kolhydrater i grönsaker som zucchini och ärter, i majs och även i pumpa. Det finns även kolhydrater i frukter som vattenmelon, jordgubbar och päron.

Nyckeln sitter i att välja kolhydrater som också ger kroppen näring. Det specifika antalet gram av kolhydrater du bör äta beror på vilken kostplan du bestämmer dig för att följa, och din läkares rekommendationer.

Vilka Proteiner Bör Jag Äta för att Gå Ner i Vikt?

Precis som kolhydrater, kommer också proteiner från många olika källor. Du kan välja att äta magert kött som kyckling och fisk. Om du är vegetarian, kan du äta ägg och mejeriprodukter. Vegan? Inga problem! Du kan få protein från bönor, soja och andra växtbaserade källor.

Undvik feta livsmedel som bacon och begränsa hur mycket rött kött som nötkött och rådjur som du äter. Håll proteinerna magra och lätta!

Ska Jag Sluta Äta Fett?

Nej! Och det skulle vara nästan omöjligt att ta bort allt fett från kosten. Men om du gjorde det, skulle du riskera att få stora hälsobekymmer. Fetter är viktiga på grund av:

 • De håller kroppen isolerad och varm
 • De hjälper skydda hjärnans funktioner
 • De är viktiga för friska leder
 • De håller huden och håret hälsosamma
 • De är viktiga för att organen ska fungera som de ska

Fetter är viktiga för människans hälsa. Men du bör dock se till att du äter rätt typ av fett. Välj livsmedel som lax, ägg, ost, mjölkprodukter och avokado. Att laga mat med olivolja i stället för smör är också en bra idé.

Del 6: I Ett Nötskal

Fråga vem som helst som har lyckats gå ner i vikt, och de kommer att säga: mycket av framstegen är psykologiska. Viljestyrka och förmågan att göra hälsosamma val kan nästan garantera att du går ner i vikt, oavsett vilken kostplan du väljer.

Oavsett om du äter vegansk kost eller en högproteinkost, tänk på vilka livsmedel du äter. Se till så att du får i dig ordentligt med proteiner, kolhydrater och nödvändiga fetter, och du kommer att gå ner i vikt på det mest hälsosamma sättet.

Del 7 – Träning

I denna guide har vi pratat om vad man helst bör äta för att gå ner i vikt. Vi har pratat om bantningspiller och viktminskningstillskott, och hur effektiva de är. Och vi har pratat om de olika sakerna som kan sakta ner (eller snabba på) viktminskningen.

Trodde du att vi hade glömt bort den viktigaste delen i att gå ner i vikt? Nej! Vi kommer ihåg: det är träning!

 De flesta som är tillräckligt friska för att banta är också tillräckligt friska för att träna. Så hur bör man göra detta? Låt oss titta på fysisk aktivitet, eller träning, och hur det kan hjälpa dig att gå ner i vikt så snabbt som möjligt.

Träning: Vad Handlar Det Om?

Vi har nämnt i denna guide att, kort och gott, viktminskning i stort sett bara är att förbruka fler kalorier än man konsumerar. Men har man en stillasittande livsstil, av eget val eller på grund av jobbet, kan detta vara lättare sagt än gjort!

Det rekommenderas att friska vuxna bör träna 150 minuter varje vecka. Låter det överväldigande? Det är det faktiskt inte! Det motsvarar bara trettio minuter fem gånger i veckan.

Du kan få din träning på många, många sätt. Du kan promenera, simma, jogga eller hoppa rep. Du kan leka med hunden eller bara kratta gräsmattan! Det finns många olika former av träning, och så länge som du rör på dig, bränner du kalorier.

Med syftet viktminskning är det möjligt att du behöver öka antalet minuter träning varje vecka. Till att börja med, överväg att börja med sex dagar i veckan eller till och med sju. Det behöver inte vara ansträngande träning – att bara ta en promenad i rask takt är perfekt!

Så vilken träning ska man välja när man bantar? Ja, det beror på vad man tycker om! Låt oss ta en titt! Följande siffror är tagna från en studie utförd på Harvard University.

Promenader

200 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Promenader är bland den bästa träningen som finns för dem som precis börjar gå ner i vikt. Det är snällt för lederna, och troligtvis gör det inte att du tar ut dig för mycket. Dessutom är det gratis! Du kan bokstavligen promenera överallt. Promenera runt kvarteret i trettio minuter eller gå ner på köpcentret och gå några varv. Det spelar ingen roll – bara håll dig i rörelse!

Simning

266 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Kom ihåg: med simning menar vi att faktiskt röra på sig – även om det bara är hundsim. Detta inkluderar inte att bara ligga på rygg och flyta! Simning är en utmärkt träningsform för dem som lider av ledproblem. Vattnet gör dig lättviktig, vilket innebär mindre påfrestning för dina ben och leder. Dessutom bränner det massor med kalorier!

Vandring

266 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Ingen bassängfan? Inga problem! Du kan bränna samma mängd kalorier med vandring som med simning. Dessutom får du massor av frisk luft. Besök din lokala park eller ta en tur upp i bergen och gå på vandring. Du bränner 266 kalorier på bara en halvtimme.

Ridning

178 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Och du trodde att hästen gjorde allt jobb! Ridning kan faktiskt förbränna ett stort antal kalorier. När du rider, stärker du samtidigt både coremusklerna – som de i magen och ländryggen – och benen.

Löpning

355 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Om du har promenerat ett tag och vill ta det ett steg längre, kan du prova på löpning. Löpning bränner rejält mycket fler kalorier än promenader, men det är inte lika snällt mot lederna. Var säker på att ditt hjärta är i god form innan du tar dig ut, och bär bekväma skor med bra passform.

Cykling

355 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Om du bor i ett cykelvänligt område, ta en cykeltur! Cykling bränner lika många kalorier som löpning, och du når ditt mål snabbare. När du väl kommer in i det, kan du till och med börja pendla till jobbet på cykel. Cykling är roligt och en mycket bra träningsform.

Kratta Gräsmattan

178 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Vi lovade dig att du kunde bränna kalorier genom att kratta gräsmattan. Det är sant: du bränner precis lika många genom ordentligt trädgårdsarbete som med ridning – och nästan lika många som med promenader. Din trädgård kommer att se fantastisk ut, och du med!

Skateboarding

222 kalorier per 30 minuter för en person på 85 kilo

Bara för skojs skull vill vi slänga in en för den yngre publiken. (Eller de som är unga i sinnet). Ta dig till halfpipen, för skateboarding bränner till och med fler kalorier än promenader. Skateboarding är en bra social aktivitet. Lär dig några coola tricks och stila för vännerna!

Hur Man Går Ner i Vikt Utan Träning

Träning är bra (och rätt viktigt) för en hälsosam livsstil. Det råder ingen tvekan: du kommer att snabba på viktminskningen om rör på dig lite.

Så kan man gå ner i vikt utan träning? Med ett ord, ja. Det kan man. Kom ihåg att viktminskning helt enkelt är att förbränna fler kalorier än man tar in.

Vi rekommenderar att, om du är tillräckligt frisk för att träna, du lägger till några timmar regelbunden träning varje vecka. Med detta sagt kan dock en del inte vara lika aktiva som andra. Detta kan bero på hjärtproblem, ledbesvär eller bara att man jobbar väldigt långa skift.

När man tränar gör man faktiskt mer än att gå ner i vikt. Det stärker hjärt- och kärlsystemet och cirkulationssystemet. Det gör så att kroppen släpper ut endorfiner vilket gör dig till en gladare person. Det förbättrar energin i hela kroppen. Och det ökar ämnesomsättningen i vilotillstånd, vilket innebär att du förbränner fler kalorier även när du inte tränar.

Kan du dock inte få den rekommenderade mängden träning, var inte orolig! Det är faktiskt enkelt ändå. Bara följ stegen vi radat upp i denna guide. Dessa är:

 • Sov mer (minst 7 timmar)
 • Lägg till naturliga, färska livsmedel i kosten
 • Ta bort proccessade, sötade livsmedel från kosten
 • Räkna kalorier
 • Lär dig om portionsstorlekar
 • Drick vatten
 • Om du önskar, drick grönt te eller ta något viktminskningstillskott

Allt är inte förlorat om du inte kan ta dig ut och röra på dig. Du kan absolut, 100% garanterat, gå ner i vikt utan träning. Tänk bara på att dina framsteg kanske kommer lite långsammare jämfört med för dina tränande likar.

Del 7: I Ett Nötskal

Träning är ett fantastiskt sätt att snabba på viktminskning. Du kan gå med på ett gym, ta en promenad eller simma, eller bara bättra på utsidan!

Kom ihåg att viktminskning betyder högre kaloriförbrukning än kaloriintag. Och med varje sving med golfklubban eller ryggsim i poolen, gör du någonting positivt för viktminskningen och den övergripande hälsan.

Man behöver inte träna för att gå ner i vikt. Det räcker att bara minska på kalorierna och göra några livsstilsförändringar. Men för den bästa, snabbaste och hälsosammaste viktminskningen, är träning ett bra verktyg!

Bonus – Att Laga Mat för att Gå Ner i Vikt

Låt oss inse fakta. Inte alla kan laga mat. Faktum är att detta är en vanligt orsak till varför många går upp i vikt. Antalet kalorier och fetter i snabbmat och restaurangmat, för att inte nämna i färdigmat i matbutiken, är enorm!

Du behöver inte vara någon Michelinkock för att laga nyttig mat och äta bra. Det finns tusentals recept som är enkla att följa som går snabbt att göra.

Vilka är de Bästa Maträtterna för att Gå Ner i Vikt?

En enkel sökning på nätet efter “nyttiga recept” ger tusentals resultat. Men om dessa recept faktiskt är nyttiga, ska de ha några saker gemensamt.

För det första ska de innehålla färska grönsaker. De burkgrönsaker man ofta hittar i matbutiken ligger i en lösning med högt natriuminnehåll. Detta skapar vätskeretention och ger dig en uppsvälld känsla. Dessa grönsaker förlorar också viktiga näringsämnen när de ligger förpackade i en burk så länge.

För det andra ska dessa recept innehålla fullkornslivsmedel. Havregryn, quinoa och andra fullkorn är bra ingredienser.

För det tredje, och detta känner du kanske redan till, ska dessa recept innehålla magert protein. Du kan välja mellan kyckling, fisk, skaldjur, ägg, nötter, frön och bönor. Och du behöver inte vara rädd för att äta gryner tillsammans med bönor. När bönor blandas med majs, ris och vete, skapar de ett “komplett protein”.

Slutligen ska fetterna i dessa recept komma från de bästa källorna. Olivolja, avokado, nötter, chiafrön, fet fisk och andra liknande källor är de bästa. Fetter som majonnäs, vegetabiliska oljor och smör är inte nyttigt.

Förutom att använda nyttiga ingredienser, bör du undvika att fritera maten! Att sautera i lite olivolja är okej, men fritering bör sparas till riktigt speciella tillfällen. Ugnsbakad mat är bra, och grillat är både nyttigt och roligt!

Tänk på att använda fantasin, men när allt annat misslyckas, kan man komma långt med lite salt, peppar och vitlök!

Frukostrecept för Viktminskning

Om man läser kokböcker kommer man upptäcka att det finns många feta recept i “frukostsektionen”. Även rostat bröd innehåller många kalorier! För att inte nämna bacon, stekt ägg och korv!

För att få en nyttig start på morgonen, prova i stället något av följande recept, och få en fräsch start på din dag.

Overnight oats

1,25 dl mandelmjölk (osötad)

1,25 dl vanliga havregryn

1,25 dl grekisk yoghurt

1,25 dl mosad banan

Kvällen innan du vill äta det, blanda alla ingredienser i en plastbehållare eller glasburk. Tillsätt chiafrön om du vill. Blanda väl och låt stå i kylskåpet i minst 5 timmar.

På morgonen kan du värma det snabbt i mikron eller även avnjuta det kallt! Tillsätt en näve hallon för extra smak. Om du behöver tillsätta mer vätska, räcker det med en skvätt mandelmjölk.

Banansmoothie

1 stor banan

1,25 dl mandel- eller sojamjölk (osötad)

½ dl vanlig eller grekisk yoghurt

2 msk jordnötssmör

Is

Bryt bananen i bitar. Lägg sedan alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät blandning. Man kan även skala bananer och frysa dem – på så vis har man alltid banan till hands!

Rostat Bröd med Avokado och Ägg

½ avokado

Nypa salt

1 skiva fullkornsbröd

2 ägg

Blanda avokado och salt och  mosa. Rosta brödet och bre sedan avokadon över brödet. Stek två ägg på ena sidan och lägg ovanpå avokadon. Njut!

Lunchrecept för Viktminskning

Tidigare i denna guide pratade vi om hur man gör för att hålla lunchen lätt och enkel. Du kan förbereda dessa måltider i förväg och antingen frysa ner dem eller ställa i kylskåpet tills du behöver dem!

Grillad Kyckling- och Avokadowrap

1 fullkornstortilla

½ avokado

Citronsaft

140 gram kycklingbröst skivat i tunna strimlor

Sallad och tomat om du vill

Senap, lätt italiensk dressing eller lågkaloridressing efter smak

Grilla kycklingbrösten i några matskedar olivolja. Ett lätt stänk av salt, lite peppar och lite vitlök kan tillsättas för smak. Andra kryddor är okej, men var aktsam med natriuminnehållet!

Skär avokadon i skivor, stänk sedan över citronsaften för att förhindra att den blir brun.

På en öppen tortilla, bre ut dressingen. Lägg sedan avokadoskivorna i mitten på tortillan. Lägg sedan på kycklingen, och toppa med grönsaker efter smak.

För att rulla upp din wrap, vik först upp nedre kanten på tortillan. Sedan, med början vid ena sidan, rulla brödet till en tajt “burrito”.

Långkok på Kalkonchili

800 g tomatsås på burk (naturell, utan tillsatt salt)

1 burk kidneybönor, avrunna och sköljda

1 burk stora, vita bönor, avrunna och sköljda

1-2 dl frusen majs

450 g mager kalkonfärs

Pressad vitlök (eller vitlökspulver)

¼ lök, hackad

Chilipulver, kummin, salt och peppar efter smak

Visste du att man kan frysa chili? Det innebär att du kan förbereda denna rätt god tid i förväg. Fördela i singelportioner och tina sedan upp en portion den dag du vill äta den! Det känns kanske som många ingredienser, men det är verkligen värt det!

Bryn kalkonfärsen i en stor stekpanna. Det gör inget om den fortfarande är lite rosa.

Ställ en stor kastrull på medelvärme och tillsätt kalkon, tomatsås och kryddor. Låt allt puttra så att smakerna blandas.

När din chili smakar precis så som du vill, tillsätt bönor, majs och lök. Låt puttra i 10 minuter till, rör om emellanåt.

Om du vill vara lite kreativ, finns det andra ingredienser som passar riktigt bra i chili.

 • Tärnat tomat
 • Tärnad grön, gul eller röd paprika
 • Svarta bönor
 • Cayennepeppar
 • Jalapenopeppar
 • Oliver
 • Sötpotatis (fast dessa blir inte så bra nedfrysta)
 • Mango
 • Torkade tranbär

Experimentera och skapa ett nyttigt recept du kommer börja älska!

Kycklingsoppa med Ingefära

450 g benfria kycklingbröst utan skinn

2 rivna morötter

1,5 liter kycklingbuljong med lågt natriuminnehåll

2 msk ris- eller vitvinsvinäger

Sojasås efter smak (lågt natriuminnehåll är bäst)

3 msk färsk ingefära, riven eller malen

5 dl frysta ärtor

½ dl capellinipasta, fullkorn

Detta recept är riktigt bra om du inte har så mycket tid på kvällarna. När du kommer hem från jobbet, lägg bara ner alla ingredienser i en slow cooker. På bara några timmar, innan läggdags, kan du dela upp i portioner och ställa in i kylen. Det är väldigt kalorifattigt och väldigt mättande!

 Lägg ner alla ingredienserna utom ärtorna och pastan i en slow cooker. Låt koka på låg värme tills kycklingen är mör och inte längre rosa. Detta bör ta omkring 3 timmar. Lägg sedan ner de frysta ärtorna och pastan. Låt koka i 30 minuter till, ta sedan av från värmen.

Middagsrecept för Viktminskning

Det är middag! Men hur ska man göra alla nöjda? Bara för att du försöker gå ner i vikt betyder detta inte att din familj inte kan tycka om den mat du lagar. Här kommer några krångelfria lågalorirecept som håller hela familjen nöjd vid middagen.

Vitlöksräkor med Capellini och Grönsaker

450 g skalade räkor, den storlek som din familj tycker om

Pressad vitlök efter smak

½ lök, skivad eller tärnad

Fullkornscapellini-pasta

10 körsbärstomater, skurna i kvartar

1 grön paprika, finskuren eller skivad

Salt och peppar efter smak

Detta är ett superenkelt recept – det tar inte alls lång tid att tillaga! Du bör koka vattnet och tillaga pastan samtidigt som räkorna puttrar, så förbered alla ingredienser i förväg. Lätt som en plätt! Du kommer att älska denna rätt… och barnen också!

 När vattnet börjar koka, sätt en stekpanna på medelvärme med några matskedar olivolja, den pressade vitlöken och salt och peppar om du vill ha det.

På samma gång som du lägger ner pastan, lägg ner räkorna i stekpannan. Vänd på räkorna efter några minuter.

Om du tycker om när löken är lite mjuk, kan du välja att lägga i den lite tidigare tillsammans med räkorna. Annars kan du vänta tills räkorna blir lite rosafärgade och lägga i alla övriga ingredienser samtidigt.

Sila pastan ordentligt, tillsätt sedan lite olivolja så att den inte klibbar ihop.

Dela upp i serveringsportioner, toppa därefter med räk- och grönsaksblandningen.

Ostfri Quiche

6 stora ägg

2,5 dl frusen spenat

2,5 dl mjölk (sojamjölk funkar inte så bra)

½ hackad lök

Salt, peppar och vitlökspulver efter smak

1 färdigt pajskal (se nedan)

Denna rätt blir bättre med ett pajskal. Men vi har faktiskt också testat rätten som “skalfri quiche”, och det blir också hur bra som helst! Använd bara en nonstick-form som du sprayar med matlagningsolja innan du häller i fyllningen.

 Kläck äggen i en stor skål. Tillsätt mjölk, spenat och lök och vispa ordentligt. Krydda quichen med salt, peppar och vitlök efter smak. (Det är okej att smaka av, men bara lite!)

Häll blandningen i pajskalet eller en oljad form.

Tillagningstiden varierar mellan 30 minuter och en timme. Börja med att tillaga i 30 minuter, kontrollera sedan en gång i kvarten därefter. Quichen är färdig när du kan sticka ner en kniv utan att den blir kladdig, och när den är aningen fjädrande när du vidrör den.

Middagschansen

Vad du än har i kylskåpet

Kryddor efter smak

Detta är när fantasin får löpa fritt.

Titta på resterna. Vad har du? Kokt broccoli som varit nedfryst? Nästan bortglömd tonfisk? Gör en vegetarisk tonfiskgryta!

Du äter bara någon handfull fullkornspasta vid varje måltid. Och så har du all den där överblivna spenaten från din quiche… Varför inte blanda detta med lite andra färska grönsaker och göra en helt egen pastarätt? Dina grannar kommer böna dig om att få receptet! Om du håller kylskåpet och skafferiet laddade med fettfria, natriumfria och kalorifria livsmedel, kan du aldrig misslyckas.

Och kom ihåg: det är lätt att laga mat. Om du är en sådan person som är rädd att “vidbränna kokvattnet”, tänk på att allt du behöver göra är att tillsätta lite salt, peppar och vitlök i grytan. Det kommer bli hur bra som helst.

Din Viktminskningsresa

När du bestämde dig för att gå ner i vikt, tog du ett av dina bästa beslut. Att bibehålla en hälsosam vikt, och hålla sig inom det hälsosamma intervallet för kroppsmasseindex kan innebära mycket positivt för hälsan.

När du går ner i vikt, kommer du:

•           Uppleva färre tillfällen av depression
•           Minska risken för vissa typer av cancer
•           Stärka hjärtat
•           Förbättra hälsan i andningsorganen
•           Löpa mindre risk för diabetes
•           Få lägre kolesterolnivåer

Att gå ner i vikt är inte alltid lätt. De där kilona dök inte upp över en natt och de kommer inte att försvinna över en natt heller. Men med lite hårt arbete, motivation och sunt förnuft kommer du kunna uppnå ditt ideala kroppsmasseindex på nolltid.

Vi hoppas att du tycker att denna guide varit hjälpsam, och vi önskar dig de absolut bästa framgångarna på din viktminskningsresa.

Comments are closed.