Alltid hungrig? Guide: Hungerdämpande Medel, Piller, Ingredienser

Känner du att du ständigt är hungrig? Letar du alltid efter ett mellanmål, även när din senaste måltid inte var för länge sedan? Önskar du att det fanns ett sätt att dämpa din hunger så att du inte vill småäta hela tiden?

Gissa vad? Det finns! Om du försöker nå en hälsosam BMI men hela tiden känner dig hungrig kan du prova ett hungerdämpande medel för att dämpa hunger. I den här guiden går vi igenom allt om hungerdämpande medel, inklusive:

 • Vilka hungerdämpande medel är
 • Vad hungerdämpande medel kan göra för dig
 • Vem ska – och ska inte – ta hungerdämpande medel

Gör dig redo att sluta småäta! Här är allt du behöver veta om hungerdämpande kosttillskott.

Vad är hungerdämpande medel?

Kort sagt är hungerdämpande medel är exakt vad det låter som. Det är kosttillskott som kan komma i flytande, pulverform eller pillerform som hjälper dig att känna dig nöjd och mindre hungrig. Och de är inte alltid konstgjorda heller! Ibland är hungerdämpare bara livsmedel som du kan lägga till i din dagliga meny. Vi kommer att prata om alla dessa i den här guiden.

Innan du överväger att lägga till ett hungerdämpande medel till din dagliga rutin, rekommenderar vi starkt att du pratar med din läkare. Det finns flera skäl till detta, inklusive:

 • Dina dagliga kaloribehov kan variera – en hungerdämpande kan hindra dig från att få den näring du behöver
 • Hungerdämpande medel kan störa befintliga mediciner
 • Hungerdämpande piller kan påverka dina befintliga hälsotillstånd på ett ogynnsamt sätt
 • Hungerdämpande medel kan minska din hunger på ett ohälsosamt sätt

För att göra en lång historia kort är hungerdämpande medel inte för alla! Prata med din läkare eller dietist innan du börjar ta ett piller som minskar din hunger. Det är bättre att vara säker på den säkra sidan!

Hur fungerar hungerdämpande medel?

Som vi nämnde kan hungerdämpande fungera på flera sätt. Generellt sett kommer de flesta piller som är utformade för att minska hungern “lura” din hjärna att tro att du är mätt, eller att du inte vill ha dessa kolhydrater, och så vidare. Detta händer på grund av att hungerdämpande medel påverkar hormoner och andra kemikalier i kroppen.

När hungerdämpande medel ändrar din hormonbalans skickas nya signaler till din hjärna. Dessa signaler kan vara “Jag är inte hungrig!” Eller något liknande som, “Dessa sockerhaltiga livsmedel ser inte tilltalande ut.” Ett av de vanligaste sätten för hur hungerdämpande medel fungerar är genom att reglera serotoninet i din kropp. Serotonin ansvarar för din hunger, ditt humör, din sömn och några andra funktioner.

Förutom hungerdämpande medel som reglerar dina hormoner finns det kosttillskott som helt enkelt får dig att känna dig mätt. Fibrer är ett bra exempel på detta. Naturliga kostfibrer (som finns i maten du äter) expanderar i magen. Fibrer smälter långsamt, vilket innebär att du kommer att vara mätt och nöjd längre.

Kosttillskott som fibrer är några av de bästa sätten för att naturligt minska hungern. De är säkra att använda, kan hjälpa till att förbättra din tarmhälsa och har liten eller inga negativa biverkningar.

Så för att beskriva hungerdämpande medel i ett nötskal kan de:

 • Kan förändra dina hormoner, vilket får dig att sluta vilja ha mat
 • Kan fungera genom att expanderas i magen och få dig att känna dig mätt
 • Kan vara naturligt eller syntetiskt, så prata med din läkare om vad som är rätt för dig!

Vem kan dra nytta av hungerdämpande medel?

Vem kan dra nytta av ett hungerdämpande medel? Nästan vem som helst! Om du försöker gå ner i vikt kan hungerdämpande medel vara ett bra verktyg för dig att lägga till din hälsosamma kost. Naturligtvis måste du äta rätt och få den rekommenderade mängden träning. Men att konsumera färre kalorier kommer naturligtvis att hjälpa dig gå ner i vikt!

Det finns dock vissa människor som inte bör använda ett hungerdämpande medel. Dessa personer inkluderar:

Gravida kvinnor

 • Män och kvinnor med en historia av ätstörningar
 • Män och kvinnor som är utsatta för undernäring
 • Barn, när de inte är under direkt vård av en barnläkare

Det finns naturligtvis andra, så se till att du pratar med din läkare innan du börjar ta ett hungerdämpande medel. Som sagt, det finns tusentals människor som definitivt kan dra nytta av dessa tillskott! Här är ett urval av de människor som kan se ett hungerdämpande medel som ett bra komplement till deras rutin.

Äldre personer

Låt oss inse det – när vi blir äldre, är det svårare att hålla BMI under kontroll. Det är därför äldre personer kan ha nytta av att ta ett hungerdämpande medel. Hungerdämpande medel kan hjälpa dig att gå ner i vikt, även om du inte går ner så snabbt som du brukade!

Prata med din läkare om vilka viktminskningspiller och hungerdämpande medel som är bäst för dig. Kom ihåg att när du blir äldre är det viktigt att du får ett komplett utbud av näringsämnen, inklusive fett, kalcium och viktiga mineraler för ben- och ledhälsa. Granska alltid tillskott med din läkare innan du börjar lägga till dem i din dagliga rutin.

Tyngdlyftare

Om du lyfter vikter regelbundet, finns det inget undantag – du blir hungrig! Faktum är att många seriösa tyngdlyftare har en diet med protein och fibrer som broccoli och annan hälsokost. Det råder ingen tvekan om att du kommer att längta efter kolhydrater då och då.

Hungerdämpande medel kan hjälpa dig om du är en tyngdlyftare som ser allvar med din sport. Det finns några naturliga sätt till hur du kan hålla din hunger och dina begär till ett minimum. Till exempel kan du helt enkelt dricka vatten eller äta proteinrika livsmedel som ägg då det hjälper dig att känna dig mätt under hela dagen.

Men om du behöver lite extra hjälp för att begränsa dessa kolhydratattacker, vänd dig till ett hungerdämpande medel. Tyngdlyftare använder piller och kosttillskott för att dämpa hunger och minska hunger som en del av en hälsosam träningsrutin.

Män och kvinnor som lyfter vikter älskar beprövade hungerdämpande medel. Koffein, proteinpulver och 5-HTP är några av de favoriter som kroppsbyggare använder, vare sig de tävlar eller inte.

Personer som hatar att banta

Det finns vissa människor där ute som helt enkelt inte bryr sig om att banta. Och ibland är det av goda skäl! Vi säger alltid att det enklaste sättet att få din BMI till en hälsosam nivå är genom att följa en hälsosam näringsplan och integrera massor av träning i din dagliga rutin.

Men det finns de där ute som gillar att tortera sig själva genom att räkna kalorier. Det är sant att du alltid ska konsumera färre kalorier än du spenderar om du vill gå ner i vikt. Men du behöver inte nödvändigtvis vara superstrikt för det. Istället kan du helt enkelt äta en bra mängd hälsosam mat och vara säker på att du utför fysisk aktivitet.

Oavsett om du räknar kalorier eller om du är någon som helt enkelt inte vill, kan att ta ett tillägg för att dämpa hunger ge dig den extra lilla boost du behöver för att gå ner i vikt på ett sätt som inte är frustrerande för dig. Prata med din läkare eller näringsläkare om de bästa kosttillskotten som passar dina behov och minskar hunger.

Personer som har kommande evenemang

Du vill kanske komma i din baddräkt i sommar, eller kanske är ditt bröllop bara några månader bort. I alla fall är ett hungerdämpande medel ett bra sätt för att minska hunger, minska din BMI och få dig till din målvikt i tid för ditt stora evenemang.

Om du bestämmer dig för att ett hungerdämpande medel är rätt för dig, kom ihåg att viktminskning och en hälsosam BMI kräver en ändrad livsstil. Så även om ditt tillägg kan hjälpa dig att nå din målvikt på kort sikt, är det alltid bäst att anta holistiska förändringar i ditt liv för att säkerställa att du förblir frisk.

Lita inte på ditt hungerdämpande medel för att hålla vikten borta. Kom ihåg att dessa piller inte utför mirakel – de kommer att kräva att du anstränger dig för att nå och upprätthålla en hälsosam BMI och ett övergripande välbefinnande.

Alla som behöver en boost

Om du upptäcker att du alltid småäter, eller bara vill snabba på din viktminskning, prata med din läkare om att börja ta ett hungerdämpande medel. Du kan minska hungern och komma till din perfekta BMI på ett säkert sätt när du tar dessa kosttillskott under vägledning av en läkare. Kom bara ihåg:

 • Hungerdämpande medel är inte mirakelpiller
 • Du måste arbeta lite!
 • Se till att du pratar med din läkare, eftersom vissa hungerdämpare kan störa mediciner
 • Du bör inte ta hungerdämpande medel om du är gravid eller har haft en ätstörning

Innehållet i de bästa hungerdämpande medlen: vad fungerar?

Vi har sagt det förr och vi säger det igen: bara för att det är naturligt betyder det inte att det är säkert! Du kan hitta piller och hungerdämpande medel på marknaden som är kategoriskt osäkra. I själva verket har det varit “naturliga” tillskott som förbjudits från hyllorna på grund av de dödsfall som de har orsakat!

Men med det sagt, de flesta människor föredrar att se till naturliga sätt att minska hunger innan de testar kemiska eller receptbelagda piller. Det finns några sätt du kan minska hunger på utan att lita på potentiellt skadliga kemiska sammansättningar. Här är de bästa av de bästa.

Protein

Det coola med protein är att du inte behöver dricka det för att få effekterna! Att äta magert kött som kyckling och kalkon eller några ägg kan i själva verket ge samma effekt som en proteinshake … utan sockret!

De flesta proteinshakes som du hittar i butikerna är fullproppade med antingen a) socker eller b) konstgjorda sötningsmedel. Varför skulle du lägga in allt det där extra i kroppen när du kan minska hungern naturligt, bara genom att äta protein?

Om du känner att du måste ha ett tillskott, leta efter pulver och andra tillskott som har så få sötningsmedel och tillsatser som möjligt. Du kan hitta “enkla” proteintillskott i butiker som inte är smaksatta och kan helt enkelt läggas till din grönsaksjuice eller till en soppa. Håll dig borta från de kosttillskott som har stora mängder kalorier och sockerarter – ingen behöver det i sin kropp!

Vatten

Japp, du läste rätt. Att helt enkelt dricka mer vatten är en av de mest mättande hungerdämpande medel som du kan hitta! Studier visar att genom att hålla dig hydrerad och genom att dricka ett glas vatten före varje måltid kan du äta mindre vid måltiderna och vara mindre benägen att äta.

Människor som dricker vatten före måltiderna kommer i genomsnitt att 75 färre kalorier vid måltiderna. Forskare och läkare rekommenderar att du dricker cirka en halv liter vatten en halvtimme innan du sätter dig ner och äter. Sedan kan du smutta på vatten medan du njuter av din måltid med din familj eller vänner.

Förutom dess förmåga att minska hunger är vatten avgörande för din matsmältning och funktionen hos dina organ. Du kommer bättre att kunna föra mat genom ditt system och hjärtat, hjärnan, lederna och huden blir friskare när du dricker vatten, så botten upp!

Fibrer

Om det fanns ett mirakelämne för att dämpa hunger och viktminskning, skulle det vara fibrer. Vi har naturligtvis betonat tidigare att det inte finns något riktigt “mirakel.” Men fibrer kommer nära. I själva verket är det inte bara ett effektivt hungerdämpande medel. Fibrer kan också:

 • Hjälp med att reglera ditt blodsocker
 • Hjälp till att minska suget efter socker stärkelse
 • Hjälp med att hålla ditt hjärta friskt
 • Hjälp med att reglera de goda bakterierna i tarmen
 • Sänk ditt blodtryck
 • Förbättra kroppens svar på insulin

Att ta (eller äta) fibrer är ett bra sätt att minska hungern på, eftersom materialet expanderar i magen. Det smälter sedan väldigt långsamt, vilket innebär att du håller dig mätt längre.

Om du bara lägger till ett tillägg till din dagliga rutin, se till att det är fibrer.

Yerba mate

Yerba mate är ett hungerdämpande medel som kommer från en växt i järnekssläktet. De naturligt koffeinhaltiga bladen från yerba mate-växten har använts i århundraden för att minska hunger, uppnå en hälsosam BMI och lev en hälsosammare livsstil.

Eftersom det är en växtbaserad produkt har det inte gjorts särskilt många studier om yerba mates kompis effektivitet. Som sagt, många har haft framgång med att använda denna växt som en del av en hälsosam livsstil. Man tror att orsaken till viktminskningen beror på långsam tömning av magsystemet. Med andra ord kan människor som tar yerba mate hålla sig mätta längre.

Eftersom yerba mate är koffein är det viktigt att du pratar med din läkare innan du tar detta tillskott. Om du har haft en hjärtsjukdom eller något annat hälsotillstånd kan det vara osäkert för dig att ta detta hungerdämpande medel.

Ingefära

Ett annat naturligt hungerdämpande medel som du lätt hittar i butikshyllorna – eller i ditt kryddskåp – är ingefära! Ingefära har ett rykte om sig för att hjälpa människor gå ner i vikt – det stimulerar ämnesomsättningen och det hjälper också att bromsa begär, särskilt efter kolhydrater och socker.

Ingefära har en nackdel: det kan orsaka halsbränna! Så medan vissa människor kanske bara kan smaksätta maten med ingefära, kan andra finna det nödvändigt att ta kapslar med torkad ingefära som deras hungerdämpande medel.

Liksom med andra växtbaserade läkemedel har ingående medicinska studier inte gjorts på ingefära. Men roten har i århundraden använts som:

 • En behandling mot förkylning
 • En behandling mot illamående
 • Antiinflammatorisk
 • En behandling mot artrossmärta
 • En regulator för blodsocker och blodtryck
 • Ett viktminskningshjälpmedel för att minska hunger

Ingefära är säkert på alla sätt! Kontrollera med din läkare för att vara säker på att roten inte stör medicinerna. Om du till exempel tar antikoagulantia bör du inte ta ingefära. Men om din läkare säger att det är ok, varför inte prova ingefära?

Träningsmetoder som dämpar hunger

Visste du att du inte behöver hungerdämpande medel för att hjälpa dig att minska hungern och nå en idealisk BMI? Det gör du inte! Även om dessa tillskott kan vara till hjälp på kort sikt, kommer det sannolikt att vara mer effektivt för dig att utveckla en långsiktig och hållbar lösning för hungerhantering och viktminskning.

När du är låg på kalorier och näringsämnen kommer din kropp att signalera att du är hungrig. Du plockar upp en måltid, ett mellanmål eller bara ett glas vatten, och du kommer att känna dig lugn. Så hur är det när din kropp signalerar till dig att du är hungrig … men du är inte låg på näringsämnen eller kalorier? Dessa “falska larm” kan orsakas av ett antal olika faktorer, inklusive:

Trötthet eller brist på sömn

Vana (om du till exempel är van vid att småäta när du pendlar osv.)

 • Alkoholkonsumtion
 • Uttorkning
 • Sociala problem
 • Stress och ångest
 • Dussintals andra skäl

Några av dessa signaler är lättare att hantera än andra. Om du till exempel småäter för att du har druckit fyra öl är det dags att lägga ner flaskorna. Dessa ölkalorier är ändå inte bra för dig! Men andra orsaker till att du känner dig hungrig eller sugen på att äta är kanske inte lätt att hantera till en början.

Låt oss till exempel säga att du och din make avslutar varje kväll med att titta på nyheterna och småäter på glass eller kakor. Det kommer att bli en svår vana att bryta! Det kan nästan verka omöjligt om din make inte också är ok med att förändra livsstil.

Du kan göra det. Sätt dig ner med en anteckningsbok och ta reda på när du småäter eller överäter. Fastställ sedan varför. Är du trött? Uttorkad? Stressad av barnen eller av jobbet? Småäter eller äter du för mycket för att andra gör det?

Allt detta för att säga att vi programmerar våra hjärnor för att äta vid vissa tider och i vissa situationer. En hungerdämpande kan tillfälligt hjälpa dig att sluta småäta och överäta, men det är de långsiktiga livsstilsförändringarna som kommer att hjälpa dig gå ner i vikt och upprätthålla en hälsosam BMI för gott.

Den bästa hungerdämpande maten du kan äta

Att gå ner i vikt är svårt! När allt kommer omkring kan du inte bara sluta äta ”kall kalkon.” Din kropp behöver mat, och det är upp till dig att välja rätt mat till rätt mängder. De val du gör kan betyda skillnaden mellan din långsiktiga framgång och din misslyckade viktminskning.

Med det i åtanke finns det en hel del livsmedel du kan äta som kan hjälpa dig att minska hungern, känna dig mätt och förbättra din totala BMI och hälsa. Du kan välja vilket av dessa livsmedel du gillar bäst och överväga att lägga till dem i din dagliga kostplan.

Kryddor

Det finns ganska många kryddor som hjälper till att minska hunger och som fungerar som hungerdämpande medel. Dessa inkluderar:

 • Ingefära
 • Gurkmeja
 • Kanel
 • Kardemumma
 • Fänkålsfrön
 • Kummin
 • Svartpeppar
 • Cayennpeppar

Detta är inte alls en komplett lista, men dessa smakfulla tillägg kommer säkert att hjälpa dig att komma igång på din väg till kryddstark viktminskning!

Pepparmynta

Pepparmint är en växt som är superlätt att odla som du kan skörda direkt på din fönsterbräda. Pepparmintte har länge varit känt för att:

 • Förbättra hudens hälsa
 • Få dig att känna dig mätt
 • Minska illamående
 • Minska halsbränna
 • Hjälper dig att sova

Inte en tedrinkare? Det är okej! Du kan bara tugga på en kvist pepparmynta under hela dagen. Den extra bonusen är att din andedräkt luktar bättre!

Äpplen

Av alla frukter är äpplen några av de smakligaste och mest mättande som finns där ute. Det genomsnittliga äpplet har över 4 gram fibrer, och varje vanligt äpple har bara 95 kalorier. Så när du vill unna dig något som är sött och gott bör du välja ett äpple!

Det coola med äpplen är att de smakar så bra med kanel! Se dock till att du äter hela äpplen med skalet. Du får inte så mycket fibrer från ett skalat äpple, från äppelsås eller från juice eller cider.

Baljväxter

Baljväxter är ett utmärkt sätt att hålla din hunger begränsad under hela dagen. Många är också en bra källa till vegetariskt protein, så du kan må bra om du äter baljväxter om du inte vill att ditt kött ska ha ett ansikte.

Baljväxter inkluderar ett brett utbud av godsaker, inklusive linser, gröna ärtor, pintobönor, limabönor, jordnötter och till och med sojabönor. Du hittar de flesta av dessa i din lokala livsmedelsbutik – vi rekommenderar att du köper lite på din nästa tur.

Bönor och baljväxter gör fantastiska mellanmål – du skulle bli förvånad över hur välsmakande även njurbönor kan vara direkt från burken! Förvara baljväxter och bönor i ditt skafferi för ett naturligt, mättande hungerdämpande medel för att minska hungern.

Hungerpiller och tabletter

Okej, nu när vi har pratat om hungerdämpande medel vill du kanske veta hur du väljer ett! Hungerdämpande medel finns i många former, inklusive vätskor, pulver, piller och tabletter. De gör till och med hungerdämpande klubbor! Men de mest köpta och använda typerna av hungerdämpande medel är piller och tabletter.

Är du redo att lära dig välja hungerdämpande medel och få reda på vad du bör undvika? Låt oss ta en titt!

Vad du bör leta efter hos hungerdämpande piller

Det första du ska göra är att prata med din läkare, eller hur? Tillsammans kan du och din läkare bestämma vilka piller eller tabletter som kommer att dämpa hungern, minska hungern och få ditt BMI till bra nivå.

Sedan kan du börja titta på ingredienserna i hungerdämpande medel som är tillgängliga för dig. Vissa tabletter och piller kommer att ha alla naturliga ingredienser men än en gång är inte allt som är naturligt nödvändigtvis säkert. Var noga med att prata om detta med din läkare.

Andra tabletter har kemiska ingredienser. Exempelvis kommer receptbelagda piller normalt att baseras på kemi, inte natur. Endera typen av piller är bra, så länge det passar din livsstil och inte stör din medicin eller medicinska tillstånd.

Några ingredienser som folk har nått framgång med är:

 • Grönt te
 • Koffein
 • Garcinia Cambogia
 • Cayennpeppar
 • Svartpeppar
 • Glukomannan
 • Krompikolinat
 • Kostfibrer

Vad man ska undvika hos hungerdämpande piller

Som vi diskuterade finns det definitivt ingredienser i hungerdämpande medel som är farliga, och dessa bör undvikas. Vissa har varit förbjudna i de flesta länder, men du kan fortfarande hitta dem på gatan eller online ibland. Motstå frestelsen – använd inte dessa farliga hungerdämpande medel.

 • Ephedra – som vi nämnde har denna växtbaserade produkt förbjudits i de flesta delar av världen eftersom den har orsakat så många dödsfall. Håll dig borta från den här!
 • Nikotin – ja, du läste rätt. Att börja röka eller snusa är helt uppriktigt ett dumt sätt att minska hungern på.
 • Gatudroger – detta borde vara självklart för alla, men vi säger det ändå. Använd inte droger som du köper på gatan för att dämpa hunger. Det är bara inte värt det, barn!
 • Sibutramin – detta läkemedel orsakade hjärtattack och stroke hos vissa patienter. Det receptbelagda läkemedlet har förbjudits i de flesta områden i världen.
 • Fenfluramin – denna ingrediens har också förbjudits på grund av negativa effekter på hjärtat och cirkulationssystemet. Du hittar det inte i de flesta länder, men om det är tillgängligt där du är det bäst att hålla sig borta från det.

Var noga med att diskutera alla hungerdämpande medel med din läkare. Ta inte något som du inte vet vad det innehåller.

Är hungerdämpande piller säkra? Farliga?

Vi har täckt detta ganska omfattande hittills, så vi kommer att hålla detta avsnitt kort och sött. Hungerdämpande medel, när du tar dem på rätt sätt, är de vanligtvis säkra. Som vi nämnt ett dussin gånger är det mycket viktigt att du pratar med din läkare om vilka piller du väljer att ta.

Det finns uppenbarligen omständigheter där du inte bör ta piller för att minska hungern, och vi har nämnt dessa. Om du har en historia av ätstörningar eller om du redan är underviktig (har en BMI på mindre än 18,5) bör du inte ta dessa piller.

Det är också viktigt att du pratar med en läkare eller barnmorska om du är gravid eller ammar innan du tar ett hungerdämpande piller eller tablett. I de flesta fall är det inte hälsosamt för ditt barn att äta hungerdämpande medel. Dessutom vill du se till att du får alla de näringsämnen som din lilla behöver, redan innan hon är född.

Slutligen bör det sägas att du inte bör ta hungerdämpande medel som av någon anledning har förbjudits. Tillräckligt med forskning och bevis har stött borttagningen av dessa piller från marknaderna, och det är bäst att bara säga nej.

Olagliga hungerdämpande piller

Återigen, vi har redan täckt det här ämnet, så vi håller det enkelt. Beroende på var du bor finns det hungerdämpande medel som du kan ha tillgång till som är olagligt att inneha, köpa och använda. Vi kan inte lista dem här, eftersom dina lokala bestämmelser kan skilja sig från region till region.

Kontrollera ingredienserna innan du köper eller tar ett hungerdämpande medel! Det sista du vill ha är en saftig böter eller värre för att ta eller äga ett ämne som har förbjudits i ditt område. Dessutom vill du inte att din lokala apotekare eller butiksägare hamnar i problem för att sälja dem till dig.

Kontrollera, kontrollera och kontrollera igen. Var absolut, definitivt och 100% säker på att de hungerdämpande medel du tar är lagliga i din region. Om du har några tvivel, kolla med din läkare eller sök bara på Google.

Naturliga hungerdämpande medel

Vi har redan nämnt att naturliga hungerdämpande medel inte alltid är säkra. Tro inte att bara för att det är naturligt eller organiskt att det är bra för dig. Tvärtom, det finns ganska många “naturliga” ingredienser där ute som gör dig väldigt sjuk!

Med det sagt kan du vara rätt säker på det faktum att om det är en ingrediens du har i ditt kryddskåp eller skafferi är det förmodligen ganska säkert. Ingredienser som:

 • Cayennpeppar
 • Svartpeppar
 • Pepparmynta
 • Ingefära
 • Kummin
 • Grönt te
 • Koffein
 • Kaffextrakt

Är i allmänhet säkra, så länge de inte stör dina mediciner eller hälsotillstånd. Det upprepas en gång till – prata med din läkare eller dietist om du har några tvivel.

Sidoeffekterna av hungerdämpande medel

Hungerdämpande medel har en uppenbar biverkning: de minskar hungern! Du visste det, men du kanske inte är medveten om några av de andra effekterna dessa piller och tabletter kan ha på din hälsa och din kropp. Effekten av dessa tillskott varierar beroende på din:

 • Övergripande hälsa
 • Matvanor
 • Träningsvanor
 • Mediciner
 • Livsstil

Det är viktigt att du är medveten om din egen kropp. Om du börjar känna dig “konstigt” på något sätt, sluta ta dina kosttillskott och prata med din läkare.

Du bör också föra en matdagbok eller bara hålla reda på dina kalorier varje dag. Det är möjligt att dina hungerdämpande medel minskar din hunger till en punkt där du helt enkelt inte äter tillräckligt. Om detta händer kan det vara skadligt för din hälsa.

Här är en lista över biverkningar du bör se upp när du börjar ta hungerdämpande medel:

 • Darrningar
 • Orolighet
 • Yrsel
 • Illamående
 • Ökad hjärtrytm
 • Huvudvärk
 • Sömnlöshet
 • Torr mun
 • Uttorkning

Detta är inte på något sätt en omfattande lista över de potentiella biverkningarna av dina tillskott, men dessa symtom är de vanligaste.

Hur man väljer ett bra hungerdämpande medel

Vi kan inte säga vilket hungerdämpande medel som är bäst för dig. Det finns emellertid flera saker du bör ha i åtanke när du väljer ett, så se till att överväga följande:

 • Om du faktiskt och bokstavligen kan ta piller. Vissa är ganska stora, och du kan ha svårt att svälja dem!
 • Om du använder mediciner för närvarande – se till att de kan blandas.
 • Om du har befintliga hälsotillstånd – se till att fråga din läkare om ditt hungerdämpande medel är okej.
 • Om du vill ha ett naturligt piller eller överväga en syntetisk formel.
 • Ingredienserna i ditt hungerdämpande medel – oavsett om du vill ta hänsyn till dem och om de är säkra för dig.
 • Frekvensen som du måste ta dina piller i – vill du förbinda dig till tre gånger om dagen, eller skulle det en gång om dagen vara enklare?

Läs alltid etiketten på ditt hungerdämpande medel.

Värdet på ditt hungerdämpande medel

Vissa piller är dyra! Var uppmärksam på vad du betalar för och avgör om ditt hungerdämpande medel har ett bra värde. Generellt sett kommer de flesta tillskott att räcka i cirka 30 dagar. Utvärdera kostnaden och mängden tabletter i din behållare och använd ditt eget omdöme.

Innehållet i dina piller

Du kommer självklart att behöva vara uppmärksam på ingredienserna i dina hungerdämpande medel, men det finns något annat du bör vara uppmärksam på: utfyllnadsingredienser. Vissa tillverkare kommer att fylla piller med stärkelse och andra ingredienser som inte gör någon nytta för din viktminskning eller för att minska hungern. Så läs “inaktiva ingredienser” såväl som de aktiva.

De aktiva ingredienserna i dina piller

Det här är det mest uppenbara. Du vill säkert veta vilka ingredienser du tar, och vad de kommer att göra för – och med – din kropp. Om du har några tvivel, prata med en läkare eller sök på ingredienserna online.

Hur man använder hungerdämpande medel

För att uttrycka det enkel bör du ta dina hungerdämpande medel:

 • Såsom anvisats av din läkare eller dietist
 • Såsom anges av flaskans etikett

Att ta hungerdämpande medel på ett sätt som inte rekommenderas kan vara farligt, särskilt med de hungerdämpande medel som är stimulanser. Du kan minska din BMI, men du kommer att vara ohälsosam medan du gör det!

Slutsats

När du vill minska hungern, få en hälsosam BMI och dämpa din hunger och sug, är ett hungerdämpande medel ett bra alternativ för dig. Gör alltid din research och prata med din läkare innan du tar ditt tillägg. Sedan kan du njuta av det extra uppsvinget till din viktminskning som ett hungerdämpande medel kan ge dig!

 

Comments are closed.