Bäst Bantningspiller, Effektivitet, Nyheter, Olagliga, Före & Efter – Djupgående Guide

Har du någonsin tänkt: “Jag önskar verkligen att det fanns ett bantningspiller som bara kunde göra det lättare för mig att gå ner i vikt”? Låt oss inse fakta. Att gå ner i vikt och uppnå ett hälsosamt BMI kräver arbete. Detta är än mer sant om du har suttit fast i dåliga vanor en längre tid. Att gå ner i vikt innebär en rad med livsstilsförändringar, och inte alla är lätta att genomföra.

Nå, faktum är att viktminskningsindustrin är en industri värd nära 2 triljoner dollar. Det är 12 nollor i den summan. Det finns bantningskurer och invägningsprogram, absolut. Men det finns också hundratals med bantningstabletter, -piller och -tillskott på marknaden som man kan använda för att göra viktminskningen enklare.

När du väl bestämmer dig för att du vill börja ta viktminskningstabletter, kan ett besök på apoteket eller hälsokostaffären vara minst sagt överväldigande. Med så många alternativ, hur ska du kunna veta vilka tillskott som är effektiva? Säkra? Utan bieffekter?

Vi är här för att hjälpa dig! I denna guide till bantningspiller och -tabletter ska du få lära dig:

 • Om de vanligaste naturliga tillskotten som finns tillhanda som kan hjälpa dig med din viktminskning
 • Om olika typer av bantningspiller och vad de gör
 • Om de mest effektiva, receptfria viktminskningstabletterna – både för män och kvinnor

Är du redo att lära dig mer om viktminskningstabletter och hur de kan hjälpa dig nå ditt BMI-mål? Läs vidare för att lära dig allting du behöver veta om viktminskningstillskott. 

1. Vad är BMI?

Det är smart att tänka på din hälsa inte som en faktor av din vikt, utan av ditt kroppsmasseindex, eller BMI. För olika människor bär sin vikt olika. En kvinna på 152 som väger 68 kg bär självklart sin vikt annorlunda än en kvinna som är 175 cm och väger samma sak.

Ditt BMI är ett mått som fås genom att du tar din vikt i kg och delar det med din längd i meter i kvadrat. Den resulterande siffran hamnar normalt mellan 18 och 40, och ger dig och dina läkare en indikation på din nuvarande och framtida hälsa.

Människor med ett BMI på mellan 18,5 och 24,9 anses vara normalviktiga för sin längd. Ett BMI på mellan 25 och 29,9 anses vara överviktiga. Om ditt BMI hamnar över 30-strecket, anses du ha fetma. Kommer du över 40 anses du ha dödlig fetma.

Vad innebär det för dig? Ja, om du ligger inom ett hälsosamt BMI-intervall, är det mindre sannolikt att du blir diagnostiserad med:

 • Vuxendiabetes
 • Depression
 • Stroke
 • Hjärtproblem
 • Högt kolesterol
 • Högt blodtryck
 • Artrit
 • Osteoporos

Om ditt kroppsmasseindex ligger i intervallet för övervikt, ökar sannolikheterna för dessa diagnoser. Ligger du inom intervallet för fetma, börjar du närma dig ett farligt område. Och om ditt kroppsmasseindex hamnar i kategorin för sjuklig fetma, är det sannolikt dödligt.

2. Bantningspiller och BMI

Så hur passar bantningspiller in i hur man skaffar ett hälsosamt BMI? Ja, det finns olika typer av bantningspiller, som aptitdämpare, fettförbrännare och fettblockerare – vi ska tala om dem senare i denna guide. Bantningspiller, när de används korrekt, kan göra det lättare för kroppen att bli av med kilona, och även lättare för ditt sinne.

En stor del i att nå ett hälsosamt BMI sitter i att helt enkelt äta en nyttig kost och träna regelbundet. Men om du känner att du behöver en liten extra kick, kan det vara läge att överväga viktminskningstabletter.

Är du upprymd? Redo att lära dig mer om bantningspiller och hur du kan få ett hälsosamt BMI? Låt oss gå in på vetenskapen bakom bantningspiller. 

3. Vetenskapen Bakom Bantningspiller

Vetenskapen bakom bantningspiller beror självklart på vilken typ av piller du tar. Det finns olika typer – det finns receptbelagda tabletter, receptfria varianter och även olagliga substanser som kan minska vikten.

Medan vi går igenom de viktminskningspiller vi täcker i denna guide, en efter en, ska vi även specificera lite noggrannare hur de exakt fungerar. Det finns dock några typer av tillskott som du bör känna till innan du börjar ta dem.

Viktminskningspiller fungerar vanligtvis på ett av fyra sätt:

 • De kan minska aptiten
 • De kan öka mättnadskänslan
 • De kan blockera kroppens fettabsorption
 • I vissa fall kan de ändra hjärnans kemi

Bantningsspiller som ändrar hjärnans kemi är väldigt sällsynta – vanligtvis är dessa receptbelagda, antidepressiva läkemedel som är avsedda för patienter med underliggande mentala hälsoproblem. Det finns emellertid naturliga tillskott som lyfter humöret, och kan vara effektiva i att snabba på viktminskningsansträngningarna.

Aptitdämpare är bland de mest populära typerna av viktminskningspiller. De gör helt enkelt så att du slutar vilja äta. Vissa är skapade för att motverka sötsug, medan andra är framtagna för en mer holistisk aptitkontroll.

Sedan finns det piller som gör att du känner dig mättare. Det gör att det är mindre sannolikt att du äter när du inte “borde” och gör att du är mindre hungrig när det är matdags.

Slultligen finns det fettblockerare. Fettblockerare hindrar kroppens förmåga att absorbera fett från maten du äter. Fettet passerar i stället genom kroppen och sätter sig inte “på höfterna”.

Vi ska titta mer på vetenskapen bakom viktminskningspiller allteftersom vi fortsätter. Först ska vi gå in lite mer på djupet angående hur du kan få tag på viktminskningspiller, och vilka som är bäst att använda. 

4. Olika Typer av Bantningspiller och -Tabletter

Det finns tre huvudtyper av bantningspiller: receptbelagda, receptfria och olagliga. Låt oss ta en titt på varje enskild kategori och få lite mer information om var och en.

Receptbelagda Viktminskningspiller

Om du är väldigt orolig över din vikt, kan du överväga att kontakta en läkare. Om du är nära ett hälsosamt BMI, kan din läkare välja att göra en av tre saker:

 1. Uppmuntra dig till att ändra dina livsvanor genom att införliva fler hälsosamma livsmedel och lite träning.
 2. Hänvisa dig till en nutritionist som kan hjälp dig ta fram en hälsosam kostplan som passar dina viktminskningsmål.
 3. Skriva ut viktminskningspiller till dig.

Om du får ett recept på viktminskningspiller, är det vanligtvis för att du ligger i BMI-intervallet mellan “överviktig” och “fetma”. Receptbelagda viktminskningspiller är sådana som är tillåtna av landets statliga förvaltning. I Sverige är det till exempel Läkemedelsverket som utvärderar och godkänner viktminskningstabletter.

Några receptbelagda läkemedel godkända i Sverige:

 • Xenical (subventionerat)
 • Alli (subventionerat)
 • Mysimba
 • Saxenda

Det finns fler så klart, men dessa är de mest föreskrivna vid sidan om antidepressiva läkemedel.

Åter igen, om du känner att du behöver prata med din läkare angående receptbelagda viktminskningstillskott, gör det. Det ska inte behöva sägas att du aldrig bör köpa receptbelagda viktminskningspiller på något annat sätt än via ett godkänt apotek med ett recept från din läkare.

Olagliga Piller och Förbjudna Substanser

Det är dock tyvärr inte alla som följer detta råd. Det är därför det finns en stor marknad för olagliga bantningspiller.

Det finns tre sätt på vilka man kan få tag på olagliga bantningspiller och förbjudna substanser. Dessa är:

 • Att köpa receptbelagda piller utan recept
 • Att köpa “designer” bantningspiller eller “gatudroger”
 • Att använda viktminskningsprodukter som har förbjudits av Läkemedelsverket

Dessa tre metoder för att komma över olagliga substanser är farliga. Receptbelagda mediciner, även om de bedöms som säkra för långsiktig användning, kan interagera med andra mediciner eller kroppens naturliga kemi. Ett receptbelagt läkemedel bör användas under läkares uppsikt, och att köpa receptbelagda läkemedel på gatan är en mycket dålig idé.

Designerdroger kombinerar ibland receptbelagda läkemedel med receptfria ingredienser. Ofta innehåller de förbjudna ämnen. Och i extrema fall innehåller de extremt farliga ingredienser som amfetamin eller metamfetamin.

Slutligen, så kan man få tag på olagliga viktminskningspiller helt enkelt genom att köpa förbjudna produkter. De har förbjudits eftersom de ansetts vara osäkra för användning. I vissa fall har dessa produkter lett till hjärtinfarkt, stroke, högt blodtryck, klaffel i hjärtat och även dödsfall. Produkter som dessa är bland annat ephedra, metylhexanamin, fenfluramin och sibutramin.

Återigen så är det bäst att använda det sunda förnuftet. Om du bestämmer dig för att börja ta bantningspiller, undersök det först! Känn till ingredienserna i ditt tillskott, och tala med din läkare om ingredienserna är säkra för dig att använda.

Receptfria Bantningspiller

Receptfria viktminskningspiller den vanligaste typen av tillskott. Denna kategori innehåller allt du hittar på apoteket och omfattar alla underkategorier: fettblockerare, aptitdämpare och tillskott som gör att du känner dig mätt.

Det finns otaliga receptfria bantningspiller. Därför blir många förvirrade när de försöker välja. Det är svårt att veta vilka som är mest effektiva och vilka som bara är som alla andra universalmedel.

Receptfria bantningspiller kan delas upp i två kategorier: naturliga piller och kemiska piller. Den kemiska typen av piller är liknande receptbelagda piller genom att de inte nödvändigtvis är framställda av naturliga ingredienser. Men kom ihåg att dessa läkemedel inte har utvärderats av Läkemedelsverket eller andra organisationer, så bara för att de ligger på hyllorna på apoteket eller i hälsokostbutiken betyder det inte nödvändigtvis att de är säkra att använda.

Naturliga Viktminskningspiller

De flesta av de viktminskningspiller du hittar på apoteken och i hälsokostbutikerna är tillverkade med naturliga ingredienser. När du läser på etiketterna på produkterna på hyllorna, kommer du hitta ingredienser som:

 • Grönt te
 • Garcinia cambogia
 • Chili
 • Koffein
 • Kakao
 • Ingefära
 • Äppelcidervinäger
 • Och mycket annat!

Reglerande myndigheter utvärderar inte växtbaserade produkter. Håll det i åtanke när du handlar, och kom ihåg att “naturligt” inte är samma sak som “säkert”. Bara för att en produkt är tillverkad med växter eller örter betyder det inte att det inte kan påverka din hälsa eller dina andra mediciner.

5. När Man Kan Använda Receptbelagda Viktminskningstabletter

Självklart är olagliga viktminskningstillskott en kategori du vill hoppa över. Men du kanske undrar när det är lämpligt att använda receptfria och när man bör använda receptbelagda viktminskningstabletter för att få BMI-värdet under kontroll.

Om du har försökt gå ner i vikt under en längre tid och utan framgång kan det vara dags att prata med din läkare om att börja på ett viktminskningsprogram. När du gör det kommer din läkare att ta ett samtal med dig om vilka andra förändringar du kommer att behöva göra i ditt liv.

Ingen viktminskningstablett är en mirakeltablett. Du behöver fortfarande ändra din kost, och du måste antagligen också börja träna lite. Om du börjar med en fettblockerare som som Alli, kommer din läkare förmodligen att rekommendera dig att skära ner på feta livsmedel. Att inte göra det kan skapa matsmältningsproblem och leda till en mycket obehaglig upplevelse.

Så när ska man använda receptbelagda bantningspiller?

 • När man har haft svårt att gå ner i vikt under en längre tidsperiod
 • Om träning inte är hälsosamt på grund av ens vikt eller hjärt- och kärlhälsa eller andra problem
 • Om man har dödlig fetma, som ett alternativ till fetmaoperation
 • Om läkaren anser att det är ett bättre alternativ än bantning eller receptfria läkemedel

6. När Ska Jag Använda Receptfria Bantningspiller?

Du kan själv göra bedömningen om du vill börja använda receptfria viktminskningspiller. Om du är en frisk och vuxen individ som ligger nära ett optimalt BMI, kan det vara precis den extrakick som du behöver för att uppnå din idealvikt.

Det är dock alltid en bra idé att rådgöra med din läkare innan du börjar med piller, tabletter eller tillskott. Detta gäller särskilt om du:

 • Är gravid
 • Ammar
 • Är diabetiker
 • Lider av hjärtbesvär
 • Lider av besvär relaterade till njurar, lever eller andra organ

Kort och gott, ta det säkra före det osäkra. Hör med din läkare innan du börjar. När du vet att du kan börja, finns det några situationer som kan vara motiverande för dig för att börja med bantningstabletter.

Vid Träning

Bantningstabletter kan vara till nytta för dig om du tränar. Oavsett om du planerar att springa maraton eller att delta i en strongmantävling, kan bantningspiller hjälpa dig att uppnå dina mål.

Många bantningspiller har den tillkommande fördelen att de ger dig energi och ökad uthållighet. Det här kan vara mycket användbart om du börjar träna mer eller behöver extra kraft på gymmet. Tänk dock på att dessa tillskott också kan öka din hjärtfrekvens.

Använd viktminskningspiller med stor försiktighet om du tränar. En ökad hjärtfrekvens medan du tränar kan vara gynnande, men om du inte har uppsikt över det kan det också vara extremt farligt.

Vi måste säga detta – om du tränar, rådfråga din läkare innan du börjar ta någon form av piller. Lita inte bara på vad din tränare säger eller de andra som tränar med dig. Prata med en läkare för att avgöra om det är säkert för dig att använda kosttillskott.

När Man Vill Ha Ökad Viktminskning

I vissa fall kan bantningspiller vara till hjälp om du bara vill ha en snabbare viktminskning. Det finns två speciella omständigheter där detta är sant.

För det första, om du har ett kortsiktigt mål kan viktminskningspiller vara till hjälp. Som vi nämnt tidigare så hjälper de dig inte med din långsiktiga viktminskning, men det finns många piller som hjälper till att avlägsna vätskor ur kroppen.

Du vet de där reklamerna som säger att du kan gå ner fem kg på en vecka eller två? De ljuger inte. Tyvärr är denna vikt dock inte fett. Det är vätskor, eller “vattenvikt”. Men medan den viktminskningen inte kommer att hjälpa dig att uppnå ett hälsosamt BMI, kan den absolut hjälpa dig att komma i den där brudklänningen.

För det andra kan även den mildaste sorten bantningspiller hjälpa till att snabba på din viktminskning varje vecka. Föreställ dig att du legat på en viktminskning på i snitt ett halvt kilo i veckan. Att ta rätt tillskott kan då bidra till att öka det till, låt oss säga ett kg i veckan.

Med de flesta viktminskningspiller kommer du att uppleva en “explosion” i viktminskning när du först börjar ta dem. Efter den initiala nedgången kan du dock förvänta dig att din viktminskning stabiliseras till cirka ett kilo i veckan, vilket generellt anses vara säkert.

När Du Stagnerar

Detta händer för nästan alla som någonsin försökt att gå ner i vikt: så småningom kommer du att stagnera. En stagnation är när du har gått ner i vikt under en tid, och sedan stabiliserar sig plötsligt vågen – du går inte ner längre. Det är frustrerande och störande, men det händer för alla!

Att då ta ett viktminskningstillskott kan, åtminstone tillfälligt, ge din viktminskning en spark i ändan. Även om resultaten inte är långsiktiga, kan en viktminskningstablett vara precis den förändring som din kropp behöver för att återgå till sin viktminskning i hälsosam takt, cirka ett halvt till ett kg i veckan.

7. Vad Innehåller Bantningspiller?

Okej, nu vet du vilka olika typer av viktminskningspiller som finns. Du vet vad du säkert kan ta, vad du bör tala med din läkare om (allt, men speciellt receptbelagda läkemedel) och vad du absolut, inte under några som helst omständigheter, bör utsätta din kropp för. (Läs: olagliga eller förbjudna substanser.)

Nu är det dags att börja med de roliga sakerna. Vad borde du ta för att förstärka din viktminskning? Vad gör de olika typerna av piller och hur bra fungerar de? Låt oss titta på några av de vanligaste ingredienserna i olika viktminskningstillskott när vi går in på att diskutera de bästa viktminskningspillren.

Grönt Te

Undersökningar visar att när det används tillsammans med en kost låg på fett, kan grönt te kraftigt öka din viktminskning. Dessa studier utfördes ursprungligen på möss, men på senare tid har de inledande studierna också utförts på människor.

Grönt te innehåller naturliga kemikalier som kallas katekiner och, enligt en studie som publicerats i Journal of Nutrition, förbättrar dessa katekiner träningsinducerad viktminskning. Specifikt riktar de sig mot bukfett och de kan också bidra till att förbättra triglyceridnivåerna.

Får du kväljningar vid tanken på att dricka grönt te? Inga problem! Det finns gott om kosttillskott på marknaden som innehåller grönt te i pulverform. Dessa pulver innehåller samma katekiner som kan öka din viktminskning, och allt du behöver göra är att svälja en tablett!

Så hur fungerar det? Jo, preliminära studier har kommit fram till att grönt te kan förändra din energimetabolism. Med andra ord ökar det din ämnesomsättning av fett, vilket gör att du snabbare går ner i vikt.

Chili

En annan ingrediens som är vanlig i viktminskningstillskott är chili. Ja, det du kryddar din taco med. Forskning utförd på Arizona State University visar att chili är effektivt som hjälp i att snabba på viktminskning.

Chili innehåller inte katekiner. I stället innehåller denna pepparfrukt ett ämne som kallas kapsaicinoider. Dessa kapsaicinoider ökar kroppens förmåga att bränna energi. Chili är också effektivt för att minska aptiten, vilket betyder att man äter mindre och förbrukar mer kalorier.

Studier med chili har utförts på möss, med överraskande resultat. Chili, när det matades till möss, verkade förhindra att djuren gick upp i vikt. Detta visades även för möss som åt en i övrigt ohälsosam, fet kost.

Betyder det att du kan äta vad du vill och förvänta dig att chili magiskt kommer att ta dig till ditt ideala BMI? Självklart inte. Men chili kan vara just den boost du behöver för att få kontroll på vikten.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger har sedan väldigt lång tid tillbaka ansetts kunna förbättra hälsan. Under senare år har det blivit än mer populärt efter att kändisar som Kourtney Kardashian, Megan Fox och andra har börjat bedyra dess krafter.

Kort sagt kan äppelcidervinäger kanske vara den första superfooden. Så fungerar det då? Vad säger vetenskapen om det?

Svaret: “Nja.”

Studier utförda på människor och möss antyder att äppelcidervinäger kan vara en effektiv korttidslösning för viktminskning. Det är trots allt ett diuretikum, vilket innebär att det hjälper till att avlägsna vätskor ur kroppen. Och studier på råttor med fetma har visat att äppelcidervinäger kan bidra till att öka fettförbränningen.

Men äppelcidervinäger är inte känt för att vara någon effektiv lösning för långsiktig viktminskning. Om du vill minska ditt BMI är äppelcidervinäger förmodligen inte rätt väg att gå.

Med detta sagt har äppelcidervinäger andra fördelar, och kan vara en bra lösning om du har hälsobekymmer. Exempelvis kan äppelcidervinäger reglera blodsockertoppar hos diabetiker. Det kan också bidra till att blockera absorptionen av stärkelse i kroppen vilket eventuellt kan vara till nytta vid dina viktminskningsansträngningar.

Så är äppelcidervinäger något du bör börja med? Kanske. Det kommer hur som helst inte att skada. Du kanske blir glad att höra att om du inte vill dricka det, finns äppelcidervinäger i otaliga receptfria viktminskningstabletter.

Spenat

Spenat är någonting man ofta stöter på i receptfria bantningspiller. Det råder ingen tvekan: livsmedlet är fyllt med näringsämnen och vitaminer som är mycket hälsosamma. Spenat innehåller få kalorier och mycket näring som är bra för organen, hjärnfunktionen och även huden.

Men kan spenat i pillerform verkligen hjälpa kicka igång din viktminskning? Ja, det beror på.

Spenat innehåller naturliga kemikalier som kallas thylakoider. Studier har visat att thylakoider både kan hjälpa dig att bli av med kroppsfett och minska din hunger när det tas ansvarigt.

Det finns dock några problem med spenat.

För det första finns det olika typer av spenat. Det finns babyspenat, fullvuxen spenat, ekologisk spenat och vanlig spenat. Det finns även frusen spenat! Den typ av spenat som används i ditt tillskott kan göra skillnad i din viktminskning – och din hälsa.

För bästa resultat, välj en produkt som innehåller ekologisk spenat, eftersom denna variant mycket mindre sannolikt har absorberat bekämpningsmedel, ogräsmedel och andra kemikalier. Om du väljer att äta spenat för att gå ner i vikt istället för att ta ett tillskott, väljer du en ekologisk, färsk sort med små och mörkgröna blad. Fryst spenat kan vara mindre effektivt för viktminskning.

Växter

Precis som det finns tusentals med viktminskningstillskott på marknaden finns det tusentals med växter i dessa kosttillskott. Vissa är vanligare än andra, och du kanske har hört talas om dem. Andra är mindre kända men kan fortfarande vara effektiva för att hjälpa dig att gå ner i vikt.

Det skulle ta månader att ta upp alla växter och örter som används i olika bantningsprodukter. Så låt oss gå igenom några av de vanligaste för att ge dig en känsla för vad naturliga ingredienser kan göra.

Garcinia Cambogia-frukten

Garcinia cambogia har funnits en längre tid, och anses allmänt vara en effektiv hungerdämpande ingrediens. Denna växt, liksom de flesta andra, har inte blivit utvärderad för sin säkerhet eller effektivitet av Läkemedelsverket eller amerikanska FDA.

Men de som använt tillskottet säger att det faktiskt hjälper till att hämma aptiten. Speciellt suget efter sötsaker kan minskas om man använder frukten garcinia cambogia. Intressant nog har blindade studier visat att garcinia cambogia hjälper till att minska triglyceridnivåerna i testobjekten. Detta kan innebära att garcinia cambogia är effektivt i att förbättra hjärthälsan.

Ingefära

En studie vid Philadelphia College of Osteopathic Medicine visade att ingefära är en av de “topp tio” ingredienserna som finns i receptfria viktminskningsprodukter. Hälsoeffekterna av ingefära är välkända. Det har antiinflammatoriska egenskaper, vilket innebär att det kan minska smärta och svullnad. Det är också bra om du har orolig mage – det är ett botemedel mot illamående som använts i väldigt många år.

Så vad gäller när det kommer till viktminskning? Kan ingefära i kosten förbättra chanserna att nå ditt ideala BMI? Studier säger: förmodligen inte. Dubbelblinda studier gav placebo till vissa testobjekt och ingefära till andra. Det fanns ingen märkbar skillnad i viktminskningen mellan de två grupperna.

Är ingefära en effektiv viktminskningslösning? Troligen inte. Det kan dock hjälpa till att få dig att må bättre om du känner dig illamående eller har hungerskov!

Gurkmeja

Gurkmeja har du i kryddskåpet. Det finns också i många receptfria viktminskningstabletter. Det är en gul krydda som hör till ingefärafamiljen och som har fantastiska antioxidativa och antiinflammatorisk egenskaper.

Så vad gäller vid viktminskning? Hjälper det gula pulvret verkligen till att förbättra viktminskningsansträngningarna? Studier säger: ja, det kan det! Kurkumin, en polyfenol som finns i kryddan, har reducerat viktökning i studier på möss. Det bidrog också till att sakta ner och undertrycka tillväxten av fettceller i deras kroppar.

I studierna matades gurkmejaextrakt till möss med vanlig kost och möss med en kost rik på fetter. Båda grupperna konsumerade samma mängd mat, vilket visade för forskarna att gurkmeja inte är effektivt som aptitdämpare. Men studien visade ett överraskande resultat.

Mössen som fick gurkmeja, trots att de hade ätit samma mängd mat, gick upp mindre i vikt än de möss som inte fick växten. Därför tyder studier på att gurkmeja verkligen kan kopplas till effektiv viktminskning.

Koffein

Okej, så det är tekniskt sett inte någon växt. Men koffein är en naturligt förekommande kemikalie som ofta finns i viktminskningsprodukter. Du har förmodligen hört någon gång att kaffe och te (som innehåller koffein) kan hjälpa till att minska aptit och öka viktminskning. Men om du inte är någon kaffedrickare då? Kan ett tillskott hjälpa dina ansträngningar?

Delvis.

Kaffe och te i sig gör inte att du går ner i vikt. Att dricka koffeinprodukter eller att ta koffeintillskott hjälper inte alls om du lever en stillasittande livsstil. Men i samband med ett träningsprogram kan koffein ge din viktminskning precis den stimulans den behöver.

Koffein har några effekter du kan vara intresserad av. För det första, och mest självklara, ökar koffein din energi. Bara detta faktum i sig kan vara tillräckligt för att vissa ska sätta igång och röra på sig, och därigenom öka viktminskningen.

För det andra antas koffein öka uthålligheten genom att det ökar mängden epinefrin som släpps ut i blodet. För att inte bli för teknisk, så innebär det en frisättning av fria fettsyror. När du så tränar, kommer din kropp att använda dessa fria fettsyror för att få energi.

Slutligen kan koffein fungera som ett aptitdämpande medel. Med det vill vi inte säga att du ska klunka i dig kaffe på morgonen och hoppa över frukost. Men att ta ett viktminskningstillskott med koffein kan få dig att känna dig mindre hungrig under dagen, och förhindra att du småäter.

Andra Växter

Som vi nämnde finns det en uppsjö med olika växter i produkter på marknaden. Vissa är effektiva medan andra inte är mer än en modefluga. Oavsett vad du väljer, bör du alltid göra en efterforskning om ingredienserna i dina piller.

Det tål att upprepas: Växtbaserade tillskott är inte reglerade eller utvärderade av styrande organ. Därför, även om de inte kan dömas som osäkra, är växtbaserade produkter kanske inte totalt säkra för din specifika situation. Tänk bara på att “naturligt” inte alltid betyder “ofarligt” eller heller alltid “effektivt”.

8. Är Bantningspiller Säkra att Använda?

När vi nu pratat om säkerheten med växtbaserade bantningspiller, låt oss prata om säkerheten med viktminskningspiller generellt. Är det säkert att använda viktminskningstabletter? Är de hälsosamma?

Tja, vi börjar med det grundläggande. Det mest effektiva, säkra sättet att gå ner i vikt och uppnå ditt ideala BMI är att äta en hälsosam kost och få tillräckligt med träning. Färska frukter och grönsaker, magert kött och en begränsad mängd av söta och bearbetade livsmedel är det absoluta bästa sättet att gå ner i vikt. Om din kropp är frisk nog för träning, så är detta ännu mer positivt.

För det andra, låt oss prata om vad “säker viktminskning” verkligen betyder. Många börjar ett viktminskningsprogram med förväntan att de ska gå ner 5 kilo eller mer under den första veckan eller så. De förutser en långsiktig minskning på 1,5 till 4 kg i veckan. Med andra ord vill man att allt ska hända på en gång.

Det är inte realistiskt. Du lade inte på dig den där vikten på en vecka. Det kommer att ta dig mer än en vecka för att göra dig av med den. Ett viktminskningsmål på mellan 0,25 till 1 kg i veckan är vad som är både realistiskt och idealiskt.

Bantningspiller och kosttillskott kan hjälpa dig att nå det målet, men förvänta dig inte några mirakel. Det är som det gamla ordspråket: om det verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Viktminskningstillskott som lovar mer än några kilon i veckan är förmodligen bara ute för att få dina pengar. Om de verkligen fungerar, så är de sannolikt inte säkra.

Så till din fråga. Är det säkert att använda bantningspiller? Absolut! Oavsett om du använder receptbelagda viktminskningstabletter eller receptfria, växtbaserade tillskott, kan bantningspiller vara både säkra och effektiva.

9. Kan Jag Gå Snabbt Ner I Vikt med Piller?

Om ditt mål är att gå ner i vikt snabbt, har du några alternativ. Ditt första alternativ är att vara en man. Nej, vi skojar. Men det är sant: män går ner i vikt snabbare under en kortsiktig period än vad kvinnor gör. I en studie över en tvåmånadersperiod gick männen ner dubbelt så mycket i vikt som kvinnorna, och gjorde sig av med tre gånger så mycket kroppsfett.

Om du är kvinna, känna detta totalt orättvist. Men oroa er inte, damer. Allt jämnar ut sig över tid. Efter sex månader i samma studie hade hastigheten på viktminskningen mellan männen och kvinnorna blivit nästan identisk.

Men oavsett om du är man eller kvinna, kan du vara nyfiken på huruvida viktminskningspiller kan hjälpa dig att snabbt gå ner i vikt. Om du har ett kortsiktigt mål, som 5 kg före ditt bröllop eller 7,5 före strandsäsongen, så är svaret ja, absolut.

De flesta bantningspiller innehåller något slags diuretikum. Diuretika avlägsnar vätska och restprodukter från kroppen, vilket leder till att man kan göra sig av med mycket vikt på kort tid. Diuretika kan hjälpa till att minska din uppsvällda mage så att du kan se smal och trimmad ut i din smoking.

Med långsiktiga mål är det inte lika lätt. De flesta receptfria viktminskningspiller kan ge dig en inledande viktminskningskick, men sedan kommer du uppleva en rejäl inbromsning. Sätt realistiska förväntningar och förstå vad viktminskningspiller är: ett verktyg för att hjälpa dig i dina ansträngningar. Det finns inga mirakelpiller.

10. Vilka är För- och Nackdelarna Med Viktminskningspiller?

Som med alla dina hälsoval är det viktigt att väga för- och nackdelarna med bantningstabletter innan du börjar ta dem. Återigen (ja, vi vet, men vi kan inte upprepa det tillräckligt mycket), konsultera din läkare och ta fram en hälsosam och holistisk metod för din viktminskning. Kostförändringar, träning och även förbättrad sömn påverkar alla din viktminskning, så ta hänsyn till alla faktorer.

Så nu vill du veta fördelarna och nackdelarna med viktminskningspiller. Låt oss ta en titt.

Fördelarna med Bantningspiller

 • Viktminskningspiller, även receptfria sådana, kan kicka igång din viktminskning.
 • De kan hjälpa dig hämma aptiten medan du anpassar dig till de nya livsstilsförändringar som du måste göra.
 • Viktminskningstabletter kan öka din uthållighet och energi, vilket gör att du kan träna mer och “hårdare”.
 • Många bantningspiller innehåller ytterligare ingredienser som kan förbättra din hälsa. Lägre kolesterol, lägre triglyceridnivåer och bättre reglering av blodsockret är några exempel.
 • Viktminskningspiller kan även vara effektiva som placebo. Att ta detta tillskott varje morgon kan påminna dig om att göra bra val under resten av dagen.
 • Med receptbelagda läkemedel för viktminskning har du regelbundna kontroller hos din läkare. Detta hjälper dig att ha kontroll på din hälsa och ger dig en känsla av ansvar.

Nackdelarna med Viktminskningspiller

 • Vissa viktminskningstabletter är helt enkelt inte säkra. Viss efterforskning är nödvändig innan du börjar ta ett tillskott.
 • Ibland kan man vara lockad att använda viktminskningspiller som en krycka. “Jag tog mitt piller i morse, så den här kladdkakan är, typ, helt okej att äta”.
 • Vissa viktminskningstillskott kan allvarligt skada ditt matsmältningssystem. Fettblockerare kan till exempel orsaka diarré och magkramper.
 • Viktminskningspiller kan ha bieffekter. De kan göra dig skakig, sömnig, illamående och även orolig. Olika piller har olika effekter på olika kroppar, så man kan få prova sig fram.

11. Vilken Är den Effektivaste Typen av Bantningstabletter?

Vi har pratat om olika typer av viktminskningstabletter. Det finns aptitdämpande, fettförbrännande och fettblockerande. Om du är som de flesta andra, kommer du förmodligen finna dig själv stirrande i hyllorna på apoteket och undra vilket alternativ som passar bäst för dig.

Nå, låt oss då ta en titt på varje enskilt viktminskningspiller och lära oss mer om vad var och en gör. Eftersom olika livsstilar kräver olika typer av viktminskningspiller, kommer att veta hur de olika pillren påverkar din kropp bättre hjälpa dig att göra din bedömning.

Vårt syfte med den här guiden är att bara att prata om de receptfria viktminskningstabletterna. Receptbelagda piller är ett ämne för dig och din läkare, och vi kan inte berätta för dig vilka som är bäst för din speciella medicinska situation.

Om du är intresserad av ett receptbelagt bantningspiller, ta upp ämnet på din nästa läkartid. Du och din läkare kan diskutera igenom alla fördelar och biverkningar av olika piller och besluta vilka som kan fungera för dig.

Är du redo att sätta igång med att lära dig om de mest effektiva viktminskningspillren? Låt oss titta på de tre olika typerna av piller var för sig.

Aptitdämpare

Aptitdämpande medel fungerar på ett av två sätt. Antingen lurar de din hjärna att tro att du inte är hungrig, eller så gör de att du bokstavligen känner dig mätt.

Om du är den typ av person som äter snacks medan du tittar på Netflix, kan aptitdämpande medel vara den bästa typen av viktminskningspiller för dig. Samma sak gäller om du äter mycket till kvällsmat… bara för att det är gott.

Aptitdämpande bantningspiller är bra för dem som precis börjat på ett viktminskningsprogram. Anledningen till detta är att de kan hjälpa till att mota bort hunger och sug medan du håller på att anpassa dig till ditt nya kostprogram.

Kom ihåg att småätande i mycket är en vanesak och något psykologiskt. Det kan vara att du automatiskt sträcker dig efter chipsen eller kakorna på vägen hem från jobbet, eller så tar du alltid en skål glass när du känner dig stressad. Aptitdämpande medel kan hjälpa dig mildra dessa begär medan du letar efter andra sätt att bryta dina vanor.

Hunger är naturligt. Det är hur din kropp kommunicerar med dig, så att du vet att du håller på att få slut på bränsle. Men om du känner dig hungrig när du precis ätit, eller om du är sugen på snacks bara på grund av omständigheterna, är aptitdämpande medel din bästa satsning.

Fettförbrännare

Viktminskningstillskott som är framtagna för att öka ämnesomsättningen kallas fettförbrännare. Det är förstås inte bevisat att receptfria fettförbrännare har denna effekt. Det finns dock några ingredienser i typiska fettförbrännartillskott som kan vara effektivare än andra.

Dessa är:

 • Koffein
 • Krom
 • Grönt te
 • Gurkmeja
 • Chili

Som du redan vet är fettförbrännare inga mirakelmedel. Du kan inte svälja några piller och sätta dig ner i soffan med en påse majschips och förvänta dig att gå ner i vikt. Men när du tar fettförbrännare och följer en hälsosam kost- och träningsplan, kan de ge dig den sista lilla kicken du behöver för att gå ner i vikt.

Om du tränar regelbundet och äter en relativt ren kost, kan fettförbrännare vara ett bra alternativ. Eftersom de flesta innehåller ingredienser som kan öka hjärtfrekvensen är det viktigt att du är vid god hälsa innan du börjar med fettförbrännare som viktminskningspiller. Om du är osäker, fråga din doktor.

Fettblockerare

Den tredje typen av bantningstabletter är fettblockerarna. Vad dessa piller ska göra är att minska kroppens förmåga att absorbera fettet från maten du äter.

De flesta innehåller en ingrediens som heter kitosan, som kommer från exoskelettet i undervattensdjur som skaldjur. Kitosan fungerar som fiber, genom att det “sopar rent” dina matsmältningsorgan utan att själv förbrännas.

Men det skiljer sig från fiber genom att det antas absorbera fett på vägen. Kitosan sägs absorbera mellan sex och tio gånger sin egen vikt i fett, vilket sedan avlägsnas från kroppen som avfall.

Liksom alla andra receptfria läkemedel, är det inte bevisat att fettblockerare fungerar. Och om du funderar på att ge fettblockerare ett försök som en del av din viktminskning, var beredd på några biverkningar. De kan orsaka diarré, gaser och buksmärtor.

Är fettblockerare rätt för dig? Du bör prova på dem om du ofta äter ute, om du äter mycket rött kött eller kött med mycket fett, eller om du bara vill ge din viktminskning en kickstart. 

12. Viktminskningspiller

Om du vill lära dig om de senaste och bästa bantningspillren finns det ingen bättre att vända sig till än till din läkare eller en nutritionist. Det verkar som att det varje dag kommer ut ett nytt piller på marknaden. Och det är i sanning nästan omöjligt att säga om dessa piller är effektiva eller ens säkra.

Men vi har ändå några råd till dig, med tanke på nya bantningspiller. Det är detta: använd ditt sunda förnuft. Som vi nämnde tidigare, om något låter för bra för att vara sant, är chanserna väldigt stora att det är för bra för att vara sant.

I maj 2017 publicerade Storbritanniens folkhälsomyndighet Public Health England en rapport om att 63,8 procent av landets vuxna har ett BMI på över 25.

Enligt USA:s folkhälsomyndighet Centers for Disease Control, drabbades 60 procent av amerikanska kvinnor och 75 procent av amerikanska män av fetma 2013.

Motsvarande siffror för individer med ett BMI på över 25 i Sverige 2016 var, enligt svenska Folkhälsomyndigheten, 44 procent kvinnor och 57 procent män

Tänk på det en stund.

Om alla piller på marknaden var lika effektiva som annonserna säger att de är, skulle vi då uppleva denna överviktsepidemi?

När du börjar gå ner i vikt, bara använd ditt sunda förnuft. Var medveten om att nya viktminskningspiller sannolikt är en aning mer effektiva än de gamla. Med andra ord är de troligen inte särskilt effektiva alls. Det bästa och garanterade sättet att gå ner i vikt är att äta nyttiga livsmedel, stiga upp från av soffan och bli mer aktiv. Ät mindre, rör på dig mer. Tänk inte så mycket på pillren. 

13. Viktminskningspiller som Fungerar

Nu då vi verkligen har försäkrat oss om att vi varnat dig för farorna med att falla för fällan med viktminskningspiller, vill vi ändå inte låta för cyniska. Det finns viktminskningspiller som kan ge en förbättring vid sidan om nyttig kost och motion. Låt oss ta en titt på vilka de är och när man kan ta dem.

I den här artikeln utelämnar vi varumärkena. Alla märken finns inte tillgängliga i alla länder. Dessutom, när vi nämner endast ingredienserna, tjänar det ett annat syfte: det kommer att få dig att läsa etiketten!

14. Viktminskningsingredienser som Fungerar för Män

Män, här är ingredienserna ni ska leta efter i era viktminskningstillskott. Kom ihåg att kolla med läkare innan du börjar med något tillskott.

Bockhornsklöver

Bockhornsklöver är en ört som luktar lite som curry. Det har visats kunna minska hunger och sug genom man känner sig mätt. Bockhornsklöver är så pass skonsamt att man kan ta det dagligen utan att störa magen eller mag- och tarmkanalen.

Bockhornsklöver har emellertid en bisarr biverkning. Du kommer att märka att efter bara en dos av bockhornsklöver, kan din urin lukta lönnsirap. Konstigt, eller hur. Men inte på något sätt den värsta biverkningen man kan uppleva.

Svartpeppar

Precis som chili kan hjälpa dig att gå ner i vikt, kan svartpeppar också göra det. Svartpeppar innehåller en naturlig ingrediens som kallas piperin, vilket studier har visat minskar kroppsvikten hos råttor.

Det är bäst att ta svartpeppar som tillskott. Att ta det direkt från kryddskåpet kan orsaka negativa reaktioner i magen och matsmältningsorganen..

Gymnema Sylvestre

Gymnema sylvestre är en kraftfull växt som kan hjälpa män att gå ner i vikt. Faktum är att den är så kraftfull att på hindi är växten känd som gurmar, vilket betyder “sockerförstörare”.

Gymnema sylvestre är fantastisk i att reglera blodsockernivån hos diabetiker. Det ger dig dock en extra fördel i även dina viktminskningsansträngningar. Växten förändrar hur du uppfattar söta livsmedel. Det betyder mindre sötsug.

Krom

Krom är en av de bästa naturliga medlen som finns för att öka ämnesomsättningen. Liksom många andra ingredienser hjälper det till att reglera blodsockret. Men krom jobbar dessutom med insulinet i kroppen för att hjälpa till att bryta ner sockret som finns i maten du äter.

De vanligaste biverkningarna som rapporterats hos män som har använt krom är huvudvärk och känslig hud. De säger att huden, efter att de tagit tillskottet, känns irriterad vid beröring under några timmar.

Viktminskningsingredienser som Fungerar för Kvinnor

Kvinnor, här kommer er lista! Kom ihåg att inte ta något av dessa tillskott om du är gravid eller ammar. Se till att du pratar med din läkare eller din barnmorska först.

Grönt te-extrakt

Som vi diskuterade tidigare anses extrakt från grönt te vara effektivt för att öka ämnesomsättningen. Därför kan det också vara rätt effektivt för att hjälpa kvinnor att gå ner i vikt.

Kvinnor som deltagit i studier upplevde snabbare resultat när de konsumerade grönt te än när de inte gjorde det. Specifikt, under en period på tre månader, gick kvinnor som använde grönt te ner 3,3 kg mer än kvinnor som inte använde tillskottet.

Det spelar ingen roll om du dricker teet eller tar det som tillskott – viktminskningseffekterna av grönt te är desamma.

Maskros

Ja, de där du hittar på bakgården. Du trodde det var bara ett störande ogräs, men denna växt kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt.

Maskros är full av näringsämnen, och det har också några andra fördelaktiga effekter. För det första är det ett diuretikum. Det betyder att det hjälper till att avlägsna avfall och vätskor från kroppen. Det ökar också ämnesomsättningen av fett. Dessutom kan maskros hjälpa till att minska kolesterolet.

Bara ett påpekande. På grund av risken för föroreningar rekommenderar vi att du inte faktiskt skördar maskrosen från din bakgård. Hitta istället en av god kvalitet, ett ekologiskt tillskott som du kan ta, och lämna det där andra till ekorrar och kaniner.

Psyllium

Psyllium eller psylliumskal är ett bulkmedel liknande fiber. Dessa volymökande medel har effekten att du känner dig mätt före dina måltider, och hjälper till att “rensa ur” dina matsmältningsorgan.

Psyllium har även fördelen att vara milt laxerande. Det betyder att toalettbesöken blir mycket bekvämare. Det är särskilt hjälpsamt om du har valt en högproteinkost som till exempel en ketogen diet vilket är känt för att orsaka förstoppning.

Garcinia Cambogia

Så är vi tillbaka med garcinia cambogia igen. Men vad kan vi säga. Recensionerna av tillskottet är fantastiska. Frukten garcinia cambogia kanske inte fungerar för alla. Men de som älskar det säger att de känner sig mättare, inte behöver äta lika mycket mat och går snabbare ner i vikt som ett resultat.

Du bör inte ta garcinia cambogia i mer än åtta veckor. Om tillskottet inte fungerar för dig efter den tiden är det dags att prova något annat.

15. Bästa Bantningspillren

Så nu när du vet vilka som är de bästa ingredienserna i bantningstabletter, förstår vi att du vill lära dig mer om vilka som generellt är de bästa bantningspillren.

Vi skulle kunna göra det lätt för oss och säga att det bästa bantningspillret är det som du och din läkare kommer överens om. Men vi är snällare än så. Baserat på recensioner från hela världen, här är de bästa bantningspillren för att nå ditt ideala BMI.

Garcinia Cambogia-extrakt

Som du kanske förväntade dig toppar garcinia cambogia listan över de bästa viktminskningstabletterna. Växten är mild, orsakar väldigt få biverkningar och är naturlig. Självklart betyder naturligt inte alltid bättre, men det betyder att du inte äter okända kemikalier.

Folk som har använt garcinia cambogia-extrakt säger att de har upplevt resultat så snart som första dagen. Att ta ett piller före frukost och ett före lunch hjälper till att hämma aptiten hela dagen. Viktminskningen blir följaktligen mer märkbar.

Grönt Te

Vi har nämnt det så många gånger i den här guiden, så det är klart att du visste att grönt te-extrakt också skulle hamna på listan. Grönt te är ett av de mest undersökta kosttillskotten för viktminskning, och det har visat några av de mest överraskande resultaten. Både män och kvinnor har haft stora framgångar på lång sikt när de använt detta tillskott.

Nyckelfrasen här är “på lång sikt”. Grönt te-extrakt leder inte till att ett mirakel sker över en natt. Men de som har använt det under hela sin viktminskning har sett mer drastiska resultat än de som inte har använt det.

Äppelcidervinäger

Nej, vi säger inte emot oss själva! Tidigare i guiden nämnde vi att för långsiktig viktminskning är äppelcidervinäger troligen inte vad du helst bör satsa på. Men för kortsiktiga mål (balklänningen eller första dejten) är äppelcidervinäger helt perfekt.

Äppelcidervinäger hjälper inte bara till att rensa kroppen på toxiner och vätskor. Det tillför också några ganska stora långsiktiga hälsofördelar. Så börja gärna ta äppelcidervinäger för viktminskning. Håll dig till det för dess övriga hälsofördelar.

Fiber

Japp, det stämmer! Vanlig gammal fiber! Du vet förmodligen redan att extra fibertillskott i kosten kan hjälpa till att öka viktminskningen. Fiber lägger till “bulk” i din kost, vilket gör att du känner dig mätt. Men det kan inte förbrännas. Så fiberrika livsmedel passerar helt enkelt rätt genom systemet.

Om du inte ens kan tänka tanken att lägga till kål i din veckomeny, fungerar fiberkapslar lika bra. Fiber är, rent ut sagt, ett av de mest effektiva viktminskningspillren som finns. Dessutom är det helt säkert när det tas korrekt!

16. Bantningspiller – Bäst i Test

Vår målsättning var att sammanställa en ganska omfattande guide till viktminskningspiller. Vi vet att det är överväldigande att stirra på läkemedelshyllan, och det enda man ser är bara hundratals olika alternativ. Det finns drycker, tabletter, kapslar, bars, shakes… allt du kan tänka dig kan du hitta där!

Om du stöter på någon ingrediens som du inte känner igen eller som vi inte nämnt i den här guiden, var noga med att göra en egen efterforskning. Och se till att du använder sunt förnuft.

Viktminskningspiller som är “bäst i test” varierar från person till person. En man går ofta ner i vikt annorlunda än en kvinna. En äldre person har ett högre BMI än en person i tjugoårsåldern. När du ska köpa ditt nästa bantningspiller eller viktminskningstillskott, gör inte misstaget att falla för alla annonser du ser.

Känn till dina ingredienser! Om du letar upp information om någon av ingredienserna i dina viktminskningspiller och du ändå fortfarande känner dig osäker på det, ta det inte förrän du fått rådslå med din läkare. Vissa ingredienser är ganska enkla. Camellia sinensis är till exempel ett tusenkronorsord för tebuske. Andra är inte lika enkla.

Bäst i test är det viktminskningstillskott som fungerar ihop med din livsstil, med din kropp och med dina hälsobekymmer eller -besvär.

17. Viktminskningspiller – Före och Efter

Nu har du lärt dig om säkra viktminskningstabletter. Du vet vilka produktingredienser som är mest effektiva enligt både recensioner och vetenskaplig forskning. Du kan dock ha funderingar angående hur de kommer att få dig att känna dig.

De som har provat på viktminskningstillskott säger att de, utöver viktminskningen, känner sig märkbart bättre. Många rapporterar en ökad energi, vilket givetvis motiverar till mer fysisk aktivitet. Mer fysisk aktivitet betyder fler förbrända kalorier.

Många andra som har tagit viktminskningstillskott säger att de har upplevt ett lyft i det övergripande humöret och självförtroendet. Detta kan väl aldrig vara fel, eller hur?

Endast genom att prova de bantningspiller du och din läkare bestämmer er för, kan du själv få en känsla för ditt personliga “före och efter”. Resultaten varierar alltid från person till person. 

18. Är Viktminskningstillskott Någonting för Mig?

Vi har betonat detta många gånger genom hela den här guiden, och vi upprepar det en gång till. För att gå ner i vikt är allt du egentligen behöver göra att äta en ordentlig kost, med massor av färska, nyttiga och magra livsmedel. Kombinerat med ordentligt med träning (det rekommenderas att du utför 150 minuter måttlig träning varje vecka), kommer du att gå ner i vikt i en hälsosam takt.

Viktminskningspiller skapar inga mirakel. Att behålla din nuvarande livsstil och lägga till en kostplan kommer inte att minska ditt fett och göra dig till en supermodell. Du måste jobba på det, och det är inte alltid lätt. Du kommer att stöta på frestelser, och då och då kanske du faller tillbaka till någon gammal vana.

Var inte orolig. Det gör vi alla. Bara ta dig själv i kragen, kom upp på rätt spår igen och börja om med din nya, hälsosamma livsstil.

Med det i åtanke kan bantningspiller vara en verklig hjälp för att hålla dig på rätt spår. Välj en aptitdämpare om du har en tendens att småäta eller stressäta. Välj en fettblockerare om du ofta äter ute eller om du tenderar att överäta vid dina måltider. Välj en fettförbrännare för att komplettera din träningsplan och bränna fler kalorier.

Oavsett om du väljer att använda viktminskningspiller eller inte, att gå ner i vikt och nå ett idealt BMI är tufft, men du kan göra det! Hitta din motivation och sätt igång! Din långsiktiga hälsa beror på det!

Comments are closed.