15 “Otroliga” Bantningsmetoder Genom Historien

Viktminskning är ingenting nytt! Män och kvinnor har i århundraden önskat sig “ideal”-vikten, även innan de visste vad BMI var!

Idag vet vi att en hälsosam kost och tillräckligt med träning är det bästa sättet att bibehålla ett perfekt BMI och hålla sig frisk. Men genom åren har man haft en del idéer som varit lite annorlunda. I denna artikel ska du få lära dig om:

•Mannen som blötlade sin potatis i vinäger för att gå ner i vikt
•Bantarna som äter som stenåldersmänniskor
•Några inte-så-säkra viktminskningsmetoder

Du kanske har hört talas om några av dessa bantningsmetoder, och andra kanske är nya för dig. Vissa är baserade på forskning och vissa är rent ut bisarra. Är du redo att lära dig lite historia? Här följer 15 bantningsmetoder genom historien som du kommer ha svårt att tro på.

1. Titta på solen


Att titta på solen är en metod som sträcker sig tillbaka till de antika, egyptiska tiderna. Det är precis som det låter: man stirrar rätt in i solen. Även om detta historiskt kan ha varit en del av någon religiös eller andlig utövning, finns det än idag en liten grupp människor som fortfarande stirrar in i solen för att gå ner i vikt och “öka energi”.

Så hur fungerar det? Jo, solstirrare börjar med korta perioder där de tittar på solen vid horisonten. Gradvis bygger dessa människor upp till så mycket som en hel timme då de tittar in i solen. Människor som är fast troende i denna praktik hävdar att de på grund av att de utsätts för UV-strålar på något sätt upplever aptitförlust och ökad energi. En annan grupp av dessa människor säger att de inte längre behöver sova och några hävdar att de har “övermänskliga makter”.

Snälla lita på oss: att stirra rätt in i solen är farligt. Även om man skulle kunna gå ner i vikt genom att titta på solen, kan detta också permanent skada dina ögon, och leda till gråstarr och eventuell blindhet. Med andra ord, det här är en bantningsmetod som du definitivt bör hoppa över.

2. Arsenikförgiftning


Arsenikförgiftning är en annan viktminskningsmetod som du självklart vill undvika. Men detta är en viktminskningsmetod som regelbundet användes på den viktorianska tiden för att trimma ner kroppen lite. Okej, för att vara rättvis så visste inte alla bantare att de intog gift. Kemikalier som arsenik var vid den tiden inte reglerade som de är idag, och det kunde finnas spår av ämnet i vissa dietpiller.

Antagandet om dessa arsenikpiller var att dessa tillskott skulle bidra till att öka ämnesomsättningen. Med andra ord var arseniket den viktorianska motsvarigheten till ett tillskott som efedrin. Kringresande försäljare sålde dessa piller som viktminskningspiller och, precis som idag, trodde naiva viktorianska bantare på hypen. Resultatet? Tja, du kan nog gissa.

Det finns gott om bantningsmetoder som är mer moderna och mindre dödliga än arsenikförgiftning. Så, återigen, är detta självfallet inte ett rekommenderat sätt att nå ditt ideala BMI!

3. Kålsoppsdiet


Kålsoppsdieten är mycket modernare än arseniken. Trenden nådde sin topp på 1990-talet men en del följer fortfarande idag denna diet. Nyfiken på vad denna viktminskningsmetod innebär? Ja, det är enkelt. Under en vecka äter du väldigt lite annat än bara kålsoppa som du har tillagat själv. Löftet är en viktminskning på minst 5 kilo, och en kickstart för att nå ditt ideala BMI.

Kål, i de flesta fall, ger kroppen färre kalorier än vad som krävs för att förbränna dem. Så i teorin är det här ett bra sätt att öka din viktminskning. Men här är problemet med kålsoppsdiet: många väljer att följa dieten mycket längre än en vecka. Resultatet av detta är undernäring, matsmältningsproblem och andra komplikationer. Visst, du går ner i vikt, men generellt beror detta på svält.

Kålsoppsdieten kan vara säker, när den utförs korrekt. Det rekommenderas dock att du pratar med din läkare innan du börjar något så extremt som denna viktminskningsmetod.

4. Tugga- och spottadieten


Du vet att man bör tugga maten ordentligt. Att tugga ordentligt hjälper inte bara matsmältningen, utan det är också ett bra sätt att se till att du tar tid på dig att äta. Att äta långsamt hjälper dig att uppnå dina viktminskningsmål genom att tillåta din hjärna att registrera en “mätt” känsla.

Men vad sägs om en tugga- och spottadiet? I Amerika i början av 1900-talet började en man som hette Horace Fletcher en bantningstrend. Han hävdade att tugga och spotta var ett perfekt sätt att gå ner i vikt. Det handlade om att bantare skulle tugga sin mat (så mycket som 700 gånger per tugga) för att extrahera smaken och sedan spotta ut fibrerna som kvarstod.

Självfallet orsakade detta en del matsmältningsproblem. En allvarlig brist på fiber och andra näringsämnen orsakade så att tarmtömningsfrekvensen sjönk till så lite som varannan vecka. Idag diagnostiseras personer som tuggar och spottar med ätstörning. Sammanfattningsvis är tugg- och spottadieten inte någon vi rekommenderar.

5. Den ketogena dieten


Den ketogena dieten är en viktminskningsmetod som följer en specifik princip. Det vill säga, när kroppen blir berövad på kolhydrater, växlar den till att förbränna ketoner istället. Ketoner härrör från fettsyror och förbränns av din hjärna och och dina organ för energi.

En ketogen diet innebär en kraftig begränsning av kolhydrater. De flesta som går på denna diet konsumerar endast 30 gram rena kolhydrater dagligen. Det motsvarar två skivor vitt bröd.

Biverkningar som kan uppstå när man följer en ketogen diet är irritabilitet, huvudvärk och utmattning.

Men studier visar att en ketogen diet kan vara effektiv vid avlägsning av bukfett och även minska risken för sjukdom. Vid nära överinseende av läkare, kan en ketogen diet faktiskt vara en bantningsmetod som fungerar för vissa människor. Som med alla dieter, prata med din läkare innan du börjar en ketogen diet.

6. Paleodieten (Stenålderskost)


En annan diet som kommit på senare tid är paleodieten. Grundtanken bakom denna är att vi ska äta som våra förfäder åt, och att icke processade jägar-samlar-livsmedel är de livsmedel som våra kroppar är programmerade att bli friska och starka på. Med paleodieten konsumerar man rött kött, fisk och skaldjur, frukt och nötter – i stort sett allt som inte kommer till följd av vår moderna jordbrukarlivsstil. Spannmål är förbjudet, liksom potatis och bönor.

Vad många kanske glömmer när de börjar paleodieten är att våra förfäder hade en genomsnittlig livslängd på cirka 30 till 35 år. Det utmärker inte exakt en “blomstrande” kultur. Våra livsstilar var också mycket olika. Läkare säger att en paleodiet rik på animaliska fetter och söta frukter kan ha varit acceptabelt för en stenåldersmänniskas aktiva livsstil, men de flesta i vår moderna värld är relativt slöa.

Ändå har paleodieten ökat i popularitet under det senaste decenniet eller så. Och än en gång råder vi dig att, om du väljer att prova den, prata med din läkare först. Paleodieten kan ha negativa effekter på din hjärthälsa och övriga hälsa.

7. Vinägerdieten


Här kommer en annan bantningsmetod från förr i tiden. I början av 1800-talet var Lord Byron ungefär som dagens popikon. Han lade ner mycket tid på att behålla sin figur: tunn och blek. Så hur gjorde han det? Med ättika!

Lord Byron åt potatis blötlagd i vinäger och drack också denna brygd. Hans diet i övrigt bestod huvudsakligen av kex och vatten. Lord Byron bar tjocka, ulliga lager för att få kroppen att svettas ut överflödig vattenvikt och vägde sig ofta. Sedan, vid kvällstid, hetsåt han, och avslutade med en stor dos magnesium.

Som du kanske har gissat är detta inte någon hälsosam viktminskningsmetod. Med detta sagt, har vinäger ändå sina fördelar. Äppelcidervinäger är känt för att förbättra viktminskning och även för att främja hälsosamma kolesterol- och blodsockernivåer. Nyckeln är måttlighet – bara en matsked eller två om dagen räcker gott. Det finns inget behov av att blötlägga din potatis.

8. Binnikemaskdieten


Om du känner till binnikemaskar, vet du att de är parasiter. När en binnikemask kommer in i kroppen, fäster den sitt huvud i tarmväggen. Därefter äter binnikemasken den mat som du äter när din kropp smälter den. Masken frodas ordentligt på matsmältningen och har i något fall vuxit till över 24 meter.

Vi tycker att det låter mer som en skräckfilm än en diet. Men viktorianerna såg annorlunda på det. Kvinnor och män svalde ägg från binnikemaskar och lät sedan parasiten växa gradvis inne i kroppen. Gick de ner i vikt? Ja! Men de drabbades också av allvarliga buksmärtor, demens och epilepsi. När de var klara med masken, tog bantarna antingen en kur mot parasiter eller lät en läkare föra in ett metallinstrument i halsen för att avlägsna masken.

Binnikemaskar riktigt farliga och kan i vissa fall vara dödliga. Lyckligtvis finns det mediciner som kan rensa din kropp på binnikemaskar om du oavsiktligt skulle inta en.

9. John Harvey Kelloggs Bantningsmetoder

Ja, det stämmer. John Harvey Kellogg är mannen som var den första att introducera majsflingor till världen. Men Kellogg introducerade inte majsflingor för att tjäna pengar. Han skapade dem för att förändra hur amerikanerna åt.

Under 1900-talet livnärde sig amerikaner på en hel del kött och en hel del livsmedel med högt kaloriinnehåll. Kellogg ansåg att dessa tunga livsmedel ledde amerikanerna till “synd” och försökte skapa något lite mer neutralt. Majsflingorna från 1900-talet innehöll inget socker och var rätt olika de flingor som vi köper i mataffären idag.

Kellogg var inte den enda dietreformatorn på sin tid. Det fanns också andra, som den som uppfann granolan och mannen som uppfann grahamskexet. Men John Harvey Kelloggs bantningsmetoder gick långt bortom att bara börja äta spannmål till frukost.

Kellogg öppnade ett sanatorium 1903. Med en yta på 30 hektar, blev detta sanatorium värd för många bantare som fick genomgå några bisarra metoder för viktminskning. Kelloggs apparater omfattade bland annat hydroterapi, elektroterapi, mekaniska hästar och fotvibratorer.

Vårt råd till dig är att om du vill äta cornflakes till frukost för att nå ditt perfekta BMI, gör det! Men det finns ingen forskning som tyder på att mekaniska hästar på något sätt kan hjälpa dig bli av med ditt oönskade bukfett.

10. Lufterianism


Lufterianism liknar metoden att titta på solen på det vis att den tidigare användes som en andlig eller religiös övning. Och, liksom med solstirrande, finns det en del extremister som fortfarande idag anser att lufterianism är en viktminskningsmetod.

Lufterianism bygger på tron ​​att man inte behöver näringsämnen och i vissa fall inte heller vatten. Istället sägs det att människor kan leva enbart uppehållna av prana, en livskraft som utmärks i hinduismen. Självutnämnda guruer idag lär de som vill följa denna diet hur de gradvis kan uppehålla sig själva med endast luften de andas. Detta görs genom en process som tar mellan en och tre veckor.

Biverkningar av lufterianism innefattar faktiskt viktminskning, eftersom de som går på dieten intar noll kalorier och svälter sina kroppar. Andra biverkningar är allvarlig uttorkning, svaghet, kräkning av galla, yrsel med mera. Kort sagt, vi rekommenderar inte lufterianism som en bantningsmetod. Du måste äta för att leva.

11. Vegansk Diet


Den veganska dieten är antagligen något du har hört talas om. Det är lite annorlunda än de andra dieterna på den här listan, eftersom den är mer av ett livsstilsval än en diet. Veganer äter inga animaliska biprodukter överhuvudtaget. Det betyder inga ägg, inga mejeriprodukter… inte ens honung, eftersom det kommer från bin.

Anledningarna till att människor väljer veganism är vanligtvis relaterat till att skydda djurens rättigheter. Det finns dock vissa människor som väljer livsstilen som en metod för viktminskning. De som kritiserar denna kostplan menar att man riskerar undernäring och proteinbrist.

Detta stämmer, när veganismen “utförs fel”. Men när måltider och mellanmål är noggrant balanserade, kan veganism faktiskt vara ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Följer man kostplanen kan man hälsosamt gå ner 0,5-1 kilo i veckan, och samtidigt få i sig alla näringsämnen som krävs för en hälsosam livsstil.

Faktum är att studier har visat att de som följer en vegansk kostplan går ner i vikt snabbare och effektivare än de som följer en kost som innehåller kött. Som med alla viktminskningsplaner är det viktigt att undersöka dieten innan du börjar med den. Du kan även välja att besöka en nutritionist som specialiserar sig på vegansk diet.

12. Femtuggorsdieten


En annan modern, farligare diettrend är femtuggorsdieten. Den här är enkel. Du hoppar över frukost. Sedan äter du fem tuggor mat till lunch och fem tuggor till till middag. Hälsoexperter kritiserar hårt denna trend och säger att den är farlig och även kan leda till svält.

Du kanske blir förvånad att höra att femtuggorsdieten uppfanns av en läkare. Doktor Alwin Lewis var med på den amerikanska showen Dr. Oz Show och var orsaken till varför denna farliga trend snabbt fick spridning under 2014. Eftersom kosten begränsar kaloriintaget till omkring 800 kalorier per dag, skapar det inte långsiktiga matvanor som är hälsosamma och hållbara.

Målet som Lewis hade när han uppfann denna extrema diet var att de som följde den skulle minska sitt BMI till 18,5. Som du kanske vet är 18,5 på den låga delen av BMI-skalan, och det finns verkligen mer hälsosamma sätt att uppnå det målet.

För att sammanfatta, rekommenderar vi inte att du börjar på femtuggorsdieten. Testa istället någon av de andra hälsosammare dieterna på den här listan för att börja ditt viktminskningsprogram.

13. Master Cleanse


Du har kanske hört talas om Master Cleanse-dieten från Beyonce eller från någon av hennes fans. Dieten består av tio dagar vätska; man dricker en lemonadliknande vätska och äter inga fasta livsmedel under lite mer än en vecka. Under de första dagarna jobbar du med att sluta dricka koffein och äta processade livsmedel, och övergår gradvis till flytande kost. Sedan på dag fem börjar du med Master Cleanse-drycken.

Så vad innehåller drycken? Master Cleanse-juicen innehåller citronsaft, ren lönnsirap, cayennepeppar och källvatten. Du får också dricka laxerande teer, och måste dricka en liter varmt saltvatten varje morgon för att hjälpa tarmrörelserna komma igång.

Biverkningar av Master Cleanse är dålig andedräkt, yrsel, kramper, håravfall, illamående, irritabilitet och gallsten. Dieten är begränsad till cirka 700 kalorier per dag under den period du bara konsumerar flytande, vilket gör att många känner sig svaga. Som du kan tänka dig, ger dig Master Cleanse heller inte tillräckligt mycket näringsämnen för din hälsa.

På kort sikt kommer du förmodligen att gå ner i vikt med Master Cleanse-dieten. Det är emellertid inte hållbar viktminskning och biverkningarna är ganska otäcka. Med andra ord är det inte någon säker eller rekommenderad bantningsmetod.

14. Bomullstussdieten


Vi har nog inte sett många moderna diettrender lika farliga (och bisarra) som den här. Bomullstussdieten är precis vad den låter som. Man doppar bomullstussar i smoothies eller kryddor, och äter dem. Bomull och allt. Tanken är att bli mätt utan att äta kalorier, men den här dieten kan verkligen göra dig dålig.

Det finns många faror med denna diet. För det första är de flesta bomullstussar faktiskt inte gjorda av bomull. De är gjorda av syntetiska material, som polyester, vilket är mycket dåligt för din kropp och matsmältningsorgan. Dessutom tillverkas bomullstussar vanligen med hjälp av hårda kemikalier, och även blekmedel – vilket du bör akta dig för för din hälsas skull. Slutligen kan det när man sväljer saker som bomullstussar orsaka blockeringar i tarmkanalen. Sådana blockeringar kan vara dödliga.

Bomullstussdieten är rent ut sagt en dålig, dålig idé. Om du känner lusten att mumsa på bomull, unna dig en liten sockervadd – var sedan snäll och uppsök din läkare.

15. Olagliga Droger


Vi var tvungna att nämna denna; se det som ett offentligt uttalande. I årtionden har människor vänt sig till olagliga droger för att få hjälp med viktminskning. Visst finns det receptfria och receptbelagda läkemedel som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men vad vi pratar om här är de hårda drogerna.

Kokain, metamfetamin och andra droger är kända för leda till viktminskning. Självklart säger det sunda förnuftet att denna typ av viktminskning inte på något sätt är hälsosam och kan leda till allvarliga, långsiktiga komplikationer och till och med döden. Det finns också andra droger att få tag på som marknadsförs specifikt för viktminskning. Dessa läkemedel är kombinationer av receptbelagda läkemedel som bland annat bupropion – dessa kombinationer kan vara dödliga!

I stort sett alla andra dieter på denna lista med farliga dieter är mindre farliga än att vända sig till receptbelagda läkemedel. Om du överväger denna metod för viktminskning, stanna upp och tänk efter! Det finns många godkända läkemedel som din läkare kan ordinera som är säkra, inte beroendeframkallande och mycket effektiva! Du kan absolut nå ditt perfekta BMI utan att använda olagliga droger.

Sammanfattningsvis

Viktminskning är inte på något sätt något nytt och modernt. I århundraden – till och med så långt tillbaka som antikens Grekland och Rom – har män och kvinnor sökt efter hjälpande metoder för att uppnå den perfekta vikten. Oavsett om du vill se bra ut, förbättra din hälsa eller bara komma i en annan klädstorlek, har du många alternativ att välja på.

Vårt råd till dig när du väljer en bantningsmetod är att använda ditt sunda förnuft. Om det verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Om det verkar äckligt (som att svälja binnikemaskar) är det förmodligen inte ett bra alternativ. Och om din viktminskningsmetod lovar att du kan göra dig av med mer än 0,5-1 kilo i veckan, kan det inte vara en säker metod.

Använd alltid din hjärna. Rådslå med din läkare eller en nutritionist för att bestämma vilken viktminskningsmetod som bäst passar din livsstil. Sätt inte din hälsa i fara bara för att bli av med kilon – det finns bättre sätt! När allt kommer omkring är en hälsosam kost och ett lagom träningsschema en beprövad och fungerande metod för viktminskning.

Comments are closed.