BMI för kvinnor, Uträkning, Diagram, Vad är nyttigt och Idealiskt?

BMI för kvinnor, Uträkning, Diagram, Vad är nyttigt och Idealiskt?

Det finns inte en kvinna på denna planet som inte vill se bra ut i bikini. Oavsett om det är strandsäsong där du är nu, eller mitt i vintern, är du kanske fortfarande mån om vikten och hur kläderna sitter. Det är klart att när du ser bra ut, betyder det att hälsan din också är bra, eller hur?

Inte riktigt…

Innan du går på gymmet, kolla in denna artikel. Visste du att en bra hälsa inte bara sitter i att se bra ut? Det finns andra sätt du kan mäta din hälsa på än att bara kliva på vågen eller se att dina leggings sitter snyggt.

I denna artikel, ska du få lära dig:

 • Varför “smal” inte nödvändigtvis betyder “hälsosam”
 • Vad BMI är, och hur du hittar det
 • Vad ditt kroppsmasseindex säger om din hälsa

Redo att lära dig mer? Vi sätter igång!!

Vad är BMI?

Som kvinna, vet du att olika kläder passar olika personer på olika sätt. Är man till exempel 1,50 m, köper man antagligen minsta storleken kläder. Vikten har också en betydelse i hur kläder sitter. Är man 1,50 m och väger 65 kg, har man antagligen kläder som är större än någon är 1,50 m och väger 45 kg.

Ditt BMI är en typ av indikator för denna skillnad. Ditt BMI, eller kroppsmasseindex, är din vikt i förhållande till din längd. Forskning visar att för varje längd, finns det ett viktspann som korresponderar till hälsan.

För att uttrycka det annorlunda, är du för tung för din längd, är det mer troligt att du diagnostiseras med en (ofta livshotande) sjukdom. Och omvänt, är du för smal för din längd, kan du bli diagnostiserad med rätt allvarliga saker också.

Så hur hittar du ditt BMI? Det är lätt. Ta bara din vikt i kilo och dividera med din längd i meter. Dividera sedan svaret du får med din längd i meter igen och voila! Detta är ditt kroppsmasseindex.

Vill du veta vad du ska göra med informationen? Låt oss ta en titt på vad ditt kroppsmasseindex innebär.

BMI-Skalan för Kvinnor: Vad är Hälsa?

När du räknade ut ditt BMI, kom du troligtvis fram till en siffra mellan kring 18 och kring 35. Inte alla dessa siffror anses dock vara hälsosamma. Så här funkar det.

Om ditt kroppsmasseindex är under 18,5, anses du vara underviktig. Vi ska titta på vad detta innebär om en liten stund.

Om siffran du kom fram till ligger mellan 18,5 och 24,9, är detta bra! Du ligger i det hälsosamma spannet, och löper mindre risk för att bli diagnostiserad med allvarliga sjukdomar. Bra, fortsätt så!!

Om ditt kroppsmasseindex ligger mellan 25 och 29,9, är det dags att börja tänka om kring din livsstil; du är medicinskt klassad som överviktig.

Var siffran över 30? Du anses ha fetma. Var den 40 eller högre? Du anses då av läkare och forskare att ha “sjuklig fetma”.

Kortfattat, din vikt handlar inte bara om hur du ser ut, eller hur du känner dig. Det finns faktiskt vetenskapliga bevis som visar att det också handlar om din hälsa.

BMI för Kvinnor: Är Det någon Skillnad?

Det sätt på vilket BMI räknas ut är lika för alla. Oavsett om man är kvinna, barn eller man, tar man vikten och delar den två gånger med längden. Formeln förändras inte. BMI-skalan som kvinnor använder är densamma som för män.

Barns BMI mäts dock på en annorlunda skala än för vuxna. Så är du under 20 år, kan du räkna ut ditt kroppsmasseindex enlig formeln. Men du mäter inte upp resultaten mot skalan vi nämnde ovan.

Är du man eller kvinna 20 år eller över, är spannet för ett hälsosamt kroppsmasseindex samma. Har du ett kroppsmasseindex mellan 18,5 och 24,9, är du i bra form.

Så vad innebär detta för din hälsa? Jo, människor som är överviktiga eller som har fetma eller sjuklig fetma löper större risk att diagnostiseras med några rätt allvarliga sjukdomar. Dessa sjukdomar är bland annat:

 • Stroke
 • Vissa typer av cancer
 • Hjärtattack
 • Kardiovaskulära sjukdomar
 • Typ 2-diabetes
 • Artrit
 • Depression
 • Självmordstendenser

Det finns många fler sjukdomar kopplade till fetma (eller övervikt) – dessa är bara några få av dem. Och på samma sätt som övervikt påverkar din hälsa, så gör även undervikt! Människor som är underviktiga kan drabbas av sjukdomar som:

 • Anemi
 • Undernäring
 • Sköra ben
 • Osteoporos

Som du kan se, föreligger det vissa risker i att ligga utanför det hälsosamma BMI-spannet för kvinnor, oavsett om BMI:t är över eller under spannet.

Har Du ett Genomsnittligt BMI för Kvinnor?

Vi nämnde att kvinnor ibland känner att ifall de ser bra ut i sina kläder, anser de sig själv vara genomsnittliga. Eller bättre än genomsnittliga! Men så är nödvändigtvis inte fallet.

I USA, har den genomsnittliga kvinnan ett BMI på 26,5. Som du vet, anses detta vara överviktigt. I England, snittar kvinnorna på ett kroppsmasseindex på 27,6, vilket också är övervikt. Men i Kina, har kvinnor ett genomsnittligt kroppsmasseindex på mellan 18,8 och 23,9. Det är ett hälsosamt genomsnitt – bra jobbat, kinesiska kvinnor!

Allt detta säger att du kan vara “genomsnittlig” jämfört med din omgivning. Du kanske passar fint i storlek 38 eller storlek 40 men ändå klassificeras som överviktig. Ditt kroppsmasseindex är ett bra sätt att fastställa din övergripande hälsa, och det är mycket mer tillförlitligt och exakt än att bara väga dig och se bra ut i baddräkt.

BMI-Uträkning för Kvinnor – Vilket är Nästa Steg?

Har du redan räknat ut ditt kroppsmasseindex? Har du det, har du en bra utgångspunkt för de steg som följer.

Om du ligger inom ett hälsosamt BMI-spann, jättebra. Men det undantar dig inte nödvändigtvis från risken för sjukdomar. Du måste fortfarande se till att äta nyttigt, träna tillräckligt för att hålla dig på en hälsosam vikt, och göra bra och sunda livsstilsval.

Om du är överviktig, är det inte så mycket jobb du har framför dig. Prata med en läkare om vad du kan göra för att få ner vikten till ett hälsosamt kroppsmasseindex. Men sluta inte där! Se till så att du inte bara går på dieter. Gör i stället förändringar i din livsstil som du kan hålla fast vid, för att säkerställa goda resultat på lång sikt.

Om ditt BMI är över 30, har du fetma. Det är då dags att göra några allvarliga förändringar. Prata med din doktor om en remiss till en dietist. Tillsammans kan du och en legitimerad dietist komma fram till en bra kostbalans innehållande de vitaminer och mineraler du behöver för att få ner vikten.

Håll i minnet att du kommer att måsta jobba för att nå ditt mål. Detta kan innebära räkna kalorier, eller det kan innebära att gå på gymmet. Du kommer snabbt att vänja dig vid din nya livsstil; att hålla dig till ditt nya program är viktigt för din hälsa på lång sikt.

Om ditt BMI är över 40 och du är klassificerad att ha sjuklig fetma, kan du välja mellan olika alternativ. Din läkare kommer att gå igenom de förändringar i kost och fysisk aktivitet som  passar bäst för din hälsa. Vissa individer kan dock vara kvalificerade för fetmaoperation.

Fetmaoperationer är effektiva för att få ner vikten, men de är även extremt riskfyllda. Överväg alla alternativ du har innan du funderar på en sådant drastisk åtgärd.

Är ett Idealiskt BMI för Kvinnor Bara Fåfänga?

Som du nu vet, finns det allvarliga risker kopplade till ett kroppsmasseindex som ligger utanför spannet. Du är mottaglig för diabetes, hjärtattack, högt kolesterol, stroke och så mycket mer. Kortfattat, fetma är dödligt.

Med tanke på detta, förstår du säkert att hålla sig med ett idealiskt BMI sträcker sig så mycket längre än bara fåfänga. Det handlar om hälsan, inte bara hur du ser ut i en klänning. Och, i många fall, handlar det också om liv och död.

Vi kan inte betona det nog: att vara “genomsnittlig” är inte bra nog. Du kan ha en genomsnittlig vikt och längd, och ändå anses vara överviktig av den professionella sjukvården. I stället för att sträva efter en genomsnittlig vikt eller genomsnittlig klädstorlek, bör du sträva efter ett hälsosamt BMI.

Har du några frågor om din vikt och ditt kroppsmasseindex, tala med din läkare! I vissa (dock sällsynta) fall, kan en hög siffra på vikt-längdförhållandet faktiskt vara hälsosamt. Till exempel kan det vara okej för en kvinna på 65 år eller äldre att ha ett något högre kroppsmasseindex.

På samma sätt har en kvinna som regelbundet lyfter tyngder byggt upp många kilo med muskelmassa. Muskler är tätare än fett, och väger därför mer. Det är möjligt att en högre vikt helt enkelt kan innebära att man har mer muskelmassa.

När du träffar din läkare, kan hon utföra några undersökningar, som bland annat kalipper-metoden med mera. Dessa hjälper dig att komma fram till om ett högt (eller lågt) BMI är det rätta för din hälsa.

Att Behålla ett Hälsosamt BMI: Det är Inte Svårt!

Om du redan befinner dig inom ett hälsosamt spann för kroppsmasseindex för kvinnor, behöver du inte jobba så hårt. Träna 30 minuter minst 5 gånger i veckan. Se till så du får tillräckligt med sömn eftersom detta är direkt kopplat till en hälsosam vikt. Och se till så att du äter nyttigt. Håll dig undan från processad mat, få i dig bra med vitaminer och mineraler, och undvik saker som snabbmat.

Ligger du under eller över det hälsosamma BMI-spannet för kvinnor, har du dock en del jobb att ta itu med. Som alltid, tala med en läkare om vilka som är de bästa alternativen för din hälsa. Börja sedan att bygga upp muskelmassa eller fett, eller om du är överviktig att göra dig av med fett.

Tips för ett Hälsosamt BMI

Oavsett var du ligger någonstans på BMI-skalan, finns det några enkla saker du kan göra för att se till så att du mår så bra som möjligt. Några av dessa kräver lite ansträngning, men andra är extremt enkla. Ta dig en titt.

 1. Drick ditt kaffe eller te svart. Det kanske inte verkar så märkvärdigt, men en tesked socker innehåller 16 kalorier. Och låt oss vara ärliga, vissa av oss tar mer än bara en tesked socker i kaffet. Och en matsked kaffegrädde innehåller 20 kalorier.

Att låta bli grädden och sockret i endast en kopp kaffe om dagen kan spara dig 13 140 kalorier i året! Dricker du tre koppar om dagen, blir det nästan 40 000 skillnad i kaloriintag.

 1. Ta bussen. När du tar bussen till skolan eller jobbet, gör du inte bara någonting bra för miljön eller plånboken. Du gör även någonting bra för din kropp. Först måste du gå till busshållplatsen. Sedan kanske du måste vänta några minuter på bussen. Och undersökningar visar att står du på bussen, förbränner du 50 kalorier i timmen.
 2. Byt till vatten. Ja, detta är ett annat dryckestips, men att dricka vatten är en sådan bra livräddare om du försöker hålla dig på ett hälsosamt kroppsmasseindex. Prova att dricka ett glas vatten innan varje måltid. Vattnet får dig att känna dig mätt, och det är mindre risk att du överäter.

För det andra är vatten viktigt för ämnesomsättningen. Att dricka vatten gör att du kan förbränna de kalorier du äter på ett hälsosamt sätt.

Slutligen, att dricka vatten istället för sötade drycker är självklart också positivt för hälsan. Det finns i snitt 140 kalorier i en burk läsk. Byt till vatten och du sparar signifikant in på kalorierna!

Comments are closed.