Löpning & Viktminskning: 5 Bästa Övningarna För Att Nå Framgång

Löpning är en av världens populäraste övningar för att uppnå viktminskning. Antingen så älskar du det eller så hatar du det. Du kan minska ditt BMI dramatiskt när du löper regelbundet, så du bör kanske överväga om det är “för dig.” Vi är här för att göra det lite lättare. I den här guiden kommer du att lära dig om:

 • De olika typerna av löpning du kan göra för att gå ner i vikt
 • Hur mycket du behöver löpa för att bli av med oönskade kilon
 • Huruvida löpning är säkert för dig och hur du kommer igång

Redo att löpa? Här är allt du behöver veta om att löpa för att minska ditt BMI.

1. Backlöpning

Kostnad: Gratis
Brända kalorier: 800-1400 per timme
Intensitet: Hög
Säkerhet: Måttlig
Utrustning: Minimal

Om du har tränat – eller till och med löpt – ett tag kan du överväga att börja med backlöpning för att minska ditt BMI. Backlöpning kan vara superintensiv, eftersom du uppenbarligen ska ta dig uppför kullar och branta stigningar.

Du behöver inte nödvändigtvis bo i ett område som har kullar i landskapet. Du kan faktiskt simulera kullar på ett löpband. Ställ lutningen på ditt löpband till en grad du är bekväm med och öka vinkeln när du har bättrat på i din uthållighet. Du kommer att märka att dina ben – och din core  – blir starkare och starkare när veckorna går.

Prata med din läkare om backlöpning för viktminskning om du har några problem med lederna. Människor med knäbesvär kan till exempel uppleva att kullens upp- och nedgångar tär på knäna. Det är bäst att få godkännande från din läkare innan du börjar springa i branta stigningar.

 • Backlöpning är en väldigt intensiv övning som är bra för viktminskning
 • Prata med din läkare innan du börjar springa uppför kullar, eftersom du kan få problem med lederna
 • Du behöver inte naturliga kullar – ett löpband fungerar också mycket bra

2. Maratonlöpning

Kostnad: Gratis att träna, eventuellt anmälningsavgifter
Brända kalorier: Cirka 2 600
Intensitet: Hög
Säkerhet: Måttlig till hög
Utrustning: Måttlig

Vem som helst kan springa ett maraton. Det är därför du ser så många välgörenhetsmaraton – bokstavligen vem som helst med relativt god hälsa kan träna för och slutföra ett maraton. Visst, du kanske inte går i mål på under 5 timmar, men du kan springa ett maraton utan att dö.

Nyckeln är din utrustning och din träning. Du behöver ett par skor som passar dig bra och som stöder dina fötter. Prata med en ansedd skoleverantör för att hitta en sko som fungerar för dig. Du behöver kläder som inte tappar formen, du behöver ett sätt att få i dig vätskor när du tränar, och du behöver förmodligen någon sorts “mat” till dina långa lopp.

Du behöver också uthållighet och kämparvilja. Ingen har sagt att maratonträning är lätt – det är det inte. Men du kan absolut ha framgång med ett maraton om du ger det ett seriöst försök.

Innan du börjar träna bör du göra din research. Det finns massor av scheman för maratonträning online, eller så kan du prata med en professionell tränare. Det är också en utmärkt idé att prata med din läkare innan du börjar så att du kan utesluta eventuella problem med hälsan – till och med något så enkelt som anemi kan påverka dig när du springer ett maraton.

 • Nästan vem som helst kan träna för och genomföra ett maraton
 • Det kräver uthållighet, engagemang och rätt utrustning, så gör din research
 • Följ ett schema för maratonträning för att göra dig redo för ditt första maraton samtidigt som du går ner i vikt

3. Löpning i skogen

Kostnad: Gratis
Brända kalorier: 600-1200 per timme
Intensitet: Måttlig
Säkerhet: Måttlig
Utrustning: Minimal

Oavsett om du är en nybörjare när det kommer till löpning eller om har gjort det ett tag kan det vara så att du föredrar att komma ut i naturen medan du tränar snarare än att sitta fast i ett gym. Om det låter som dig, varför inte försöka minska ditt BMI och gå ner i vikt med löpning i skogen?

Du behöver inte nödvändigtvis löpa genom skogen för att delta. Men vi menar dock att du kommer att vara utomhus i naturlandskap, så intensiteten på kullarna kommer att variera när du tränar.

Du behöver inte heller särskilt mycket utrustning. Som alltid behöver du ett par bra skor som stöder dig på rätt sätt och du behöver kanske lite myggspray! Ta med dig en mobiltelefon och ett ID-kort och berätta alltid för någon vart du ska. Om du råkar ut för en olycka så vet människor var de ska leta efter dig och få dig i säkerhet. Det är bäst att löpa med en partner om det är möjligt.

Löpning i skogen är för övrigt gratis, så dra nytta av den naturliga världen runt dig. Ta gärna med dig din hund också! Valpar älskar en bra löprunda genom skogen! De flesta parker är ok med husdjur så länge du städar upp efter deras “misstag”.

 • Löpning i skogen är nästan gratis, och det är ett bra sätt att gå ner i vikt
 • Du behöver inte mycket utrustning för att löpa naturlandskapet
 • Var säker – bär din telefon, ditt ID och berätta alltid för någon var du ska löpa

4. Löpning på stranden

Kostnad: Vanligtvis gratis
Brända kalorier: Cirka 720 per timme
Intensitet: Hög
Säkerhet: Måttligt hög
Utrustning: Minimal

Om du har tur nog att bo nära en sandstrand, avundas vi dig! Du har en stor möjlighet att minska ditt BMI när du löper. Träning på sand kommer att bränna cirka 60 % fler kalorier än om du skulle göra det på en plan yta, så ge dig ut på sanden och spring en runda.

Du kommer omedelbart att börja känna brännskadorna i benen när du börjar löpa på stranden. Det är särskilt sant för dina vader, men lår och rumpa kommer att känna det också! Du behöver inte nödvändigtvis “speciella” skor för att springa på stranden, men du kan överväga att prata med en skoexpert för att få rekommendationer.

Att springa på stranden är ett bra sätt att gå ner i vikt samtidigt som du kan ha kul. När din träning är över kan du bara ta av dig skjorta och shorts och ta ett dopp i havet! Så ta med hela familjen och ta en picknick med dem efter träningen.

 • Träning på stranden kommer att bränna fler kalorier än löpning på en plan yta
 • Du behöver inte någon specialutrustning för löpning på stranden, men försök att få rekommendationer
 • Ta med hela familjen och gör det till en dag med familjen

5. Löpning på löpbandet

Kostnad: Måttlig
Brända kalorier: Cirka 700 per timme
Intensitet: Varierar
Säkerhet: Hög
Utrustning: Måttlig

Om du precis ska börja löpa kan detta vara bäst – och säkrast – för dig att börja på ett löpband. Du kan välja att beställa ett löpband till ditt hem, eller så kan du välja att gå hos ett gym som har löpband och annan utrustning.

Löpband är bra verktyg för nybörjare eftersom du “driver” din kropp på ett annat sätt. Du kommer inte att bränna så många kalorier på ett löpband som när du löper på egen hand, men de är fortfarande bra för viktminskning och minskar ditt BMI.

Löpband kan vara dyra när du beställer den bästa, nya utrustningen. Kom dock ihåg att det finns hundratals löpband runt om i världen som står oanvända. Kontrollera dina lokala annonser för att se om någon försöker bli av med sitt.

Att gå med hos ett gym kan också vara dyrt. Men du kan ta del av alla andra fördelar din hälsoklubb erbjuder. Du kan få en pool, bastu, ångbad eller personlig träning. Naturligtvis har du tillgång till all annan utrustning också, och du kan få en helkroppsträning.

Löpband är inte för alla, men de är en bra utgångspunkt. De är också ett härligt alternativ när vädret helt enkelt inte tillåter löpning utomhus.

 • Skaffa ett löpband till ditt hem, eller gå med på ett gym och använd deras
 • Du bränner inte lika många kalorier på ett löpband men kan fortfarande gå ner i vikt snabbt
 • Överväg ett begagnat löpband för att spara på kostnaderna

Är det säkert för dig att löpa?

Oavsett om du har tränat i flera år eller bara har börjat din viktminskningsresa, bör du prata med din läkare innan du börjar någon typ av högintensivträning. Löpning är inte för alla, men det är för de flesta. Prata särskilt med ditt doktor om du har:

 • Hjärtsjukdomar
 • Astma eller andningsproblem
 • Artrit eller ledproblem
 • Osteoporos
 • Problem med balansen
 • Om du är gravid

Även om din läkare helt enkelt rekommenderar ett löpband för dig, finns det en god chans att du kommer att få tillåtelse till att löpa och direkt starta din viktminskningsplan. Och om en typ av löpning inte passar dig kan du prova en annan tills du hittar en du gillar.

Slutsats

Löpning är en väldigt populär sport, men de flesta älskar antingen det eller klarar helt enkelt inte av det. Oavsett vilken kategori du tillhör bör du komma ihåg att det finns olika typer av löpare och olika platser där man kan löpa.

Du kan effektivt komplettera din hälsosamma kost med att löpa som en form av träning – och du behöver inte göra det varje dag! 75 minuter per vecka är det som rekommenderas för högintensiv träning som den här.

Comments are closed.