10 Mest Vanliga Tecken & Symtom på Depression

Det är normalt att känna sig ledsen i vissa situationer av ditt liv. Det är en del av att vara människa, och dessa känslor kommer att försvinna efter några dagar.

Men om den typen av känslor inte försvinner och kommer tillsammans med andra känslor, så kanske du lider av depression, en av de mest vanliga mentalsjukdomarna.

Enligt World Health Organization har fler än 264 miljoner personer denna typ av mentalsjukdom (1). Även om detta verkar harmlöst, så kan depression leda till självmord. Faktum är att nästan 800 000 personer runt om i världen dör varje år av självmord (2).

I denna artikel kommer du att lära dig om:

 • Hur du identifierar om det är en kortvarig känsla eller depression
 • De olika tecken och symtom av depression
 • Snabba tips på hur du klarar av denna mentalsjukdom

1. Intresse, vilket intresse?

Varenda en av oss är unik och gillar specifika saker för att få nöje. Till exempel gillar du att gå ut med dina vänner eller att testa olika restauranger varje fredag kväll, vilket du ser fram emot varje gång.

Om du helt plötsligt börjar förlora intresse för de saker du tycker är roliga, så kan det vara ett tecken på depression.

Depression tar bort nöje från de saker du brukade älska, inklusive sex. Du börjar att inte bry dig om saker som annars gör dig glad, därför förlorar du din förmåga att känna och uppleva glädje.

 • Bland de tecken och symtom av depression finns att förlora intresse av de saker du annars tycker om och tycker är roliga
 • Depression leder till att förlora din förmåga att känna glädje av de saker du älskar

2. Depression leder till ökad trötthet

Det är okej att känna sig trött, speciellt efter en lång tag. Tyvärr är depression annorlunda.

När du är deprimerad har du ofta brist på energi och upplever en överväldigande känsla av trötthet. Istället för att vara produktiv slutar det med att du sover – eller sover för mycket – eftersom du inte har energin till att göra dina uppgifter.

Det leder till att en ökad trötthet som orsakats av depression kan leda till sömnlöshet. Alla förändringar i dina normala sömnmönster kan påverka ditt dagliga schema på ett negativt sätt, vilket kan leda till nästa symtom.

 • Brist på energi och en överväldigande känsla av trötthet är symtom på depression
 • Detta symtom kan också påverka sömnmönster, vilket i sin tur gör att du antingen sover för mycket eller sover för lite.

3. Ångest finns bland symtomen av depression

För det första, det finns inget vetenskapligt bevis på att depression orsakar ångest. Däremot så sker dessa två tillstånd ofta på samma gång.

Olika symtom för ångest är:

 • Rastlöshet eller att konstant känna sig spänd
 • Ökad hjärtrytm
 • Ökad andning
 • Ökade svettningar
 • Problem med att fokusera eller tänka på de saker du behöver göra

Du kan koppla dessa symtom med bara ångest, men om du märker av andra tecken på depression som vi nämnt i denna artikel, så kanske du bör överväga att undersöka din mentala hälsa.

 • Depression orsakar inte ångest
 • Dessa två tillstånd sker ofta samtidigt

4. När din BMI är förstörd på grund av förändringar i din vikt och aptit

Enligt Center for Disease Control and Prevention eller CDC, så kan vuxna personer med depression ha större chans till att bli överviktiga (3). Faktum är att 43 procent av alla vuxna med depression också vägde mer.

Dessutom kommer depression inte bara få dig att gå upp i vikt. Det finns fortfarande många som upplever en plötslig viktnedgång som ett resultat av detta tillstånd.

Dessa förändringar i vikten kan ske på grund av en fluktuerande aptit. Din nuvarande situation påverkar dina matvanor, vilket i sin tur också påverkar ditt BMI.

 • Depression och förändringar i din vikt hänger ihop
 • Viktförändringar sker på grund av en fluktuerande aptit

5. Sedan finns det den där hopplösa känslan

Det här är grejen med depression: det påverkar sättet du känner för livet.

Vissa situationer kommer få dig att ifrågasätta den nuvarande situationen du är i. Det är normalt att må dåligt över det och låta det påverka ditt humör – för stunden. Du kommer förr eller senare att inse att det finns en väg ut därifrån och att du kan göra någonting åt det.

Men om du känner tvärtemot, om du känner att din situation inte kommer att bli bättre och att det inte finns någon väg ut, eller att du känner dig hopplös, så är det ett klart och tydligt tecken på att du är deprimerad. Sedan finns det den där känslan av att du hatar dig själv och att du är värdelös, eftersom du känner att du inte kan göra någonting för att förbättra din situation.

Du kanske till och med hör dig själv säga, “Allt är mitt fel” eller “Vad är egentligen poängen med att fixa det här?”

 • Hopplös eller en hjälplös syn på livet är ett bland många tecken på depression
 • Det kommer ofta tillsammans med skuld, självhat eller känslan att känna sig värdelös

6. Du känner också ömmande och smärtor, och du vet inte varför

Du har sovit hela dagen eftersom du inte är på humör för att göra någonting. Du har inte ens gjort någon fysisk aktivitet eftersom du inte har tillräckligt med energi. Detta är tydliga symtom på depression.

Men om du också märker av att du upplever smärta tillsammans med dessa symtom och du inte kan sätta fingret på vad orsaken är, så kanske du går igenom en depression.

Oförklarliga smärtor, ofta i form av huvudvärk, ryggsmärtor, magsmärtor och muskelsmärtor, är ett av fysiska problemen du kan uppleva när du är deprimerad.

 • Oförklarliga smärtor är bland annat ett symtom på depression
 • Se upp för fysiska problem som kommer tillsammans med andra symtom på depression som vi nämnt

7. Tecken att se upp för: Okontrollerbara känslor

Att gråta är normalt. Att bli arg är normalt. Att känna sig ledsen är normalt, speciellt när vissa händelser sker.

Men om dina känslor hoppar upp och ner, är helt och hållet över hela stället och du inte förstår varför, så kanske du vill överväga att undersöka din mentala hälsa. Ett ilskeutbrott som snabbt leder till att du gråter okontrollerat efter en minut, helt utan anledning, är trots allt inte acceptabelt beteende.

Att känna vissa känslor är en del av att vara människa. När dina känslor blir utom kontroll, så är tyvärr det mest viktiga att skaffa hjälp.

 • Okontrollerbara känslor är ett av tecknen på depression
 • Känslor är inte menade att kontrollera dig

8. Ditt beteende blir hänsynslöst

Låt oss säga att du börjar förlora intresset av de saker som betydde något för dig tidigare. Det är okej. Intresse förändras över tidens gång eftersom du vill prova på att göra andra saker.

Men om ditt intresse styrs mot någonting som är hänsynslöst och farligt, så kan du ha problem.

Ett beteende som är verklighetsfrämmande är ofta ett tecken på depression. Det innebär att köra hänsynslöst, drogmissbruk, farliga sporter, och till och med tvångsbeteende. Tyvärr kommer dessa manifestationer inte lösa dina problem och kommer endast att sätta ditt liv i fara.

Om detta symtom inte övertygar dig, så behöver du se om andra tecken finns, eftersom det är din kropps sätt att säga att du går igenom en depression.

 • Hänsynslöst beteende är ett tecken på ett verklighetsfrämmande beteende
 • Detta typ av beteense är ett tecken på depression

9. Du blir triggad eller arg lätt

I en undersökning som gjorde av sjukhuset på Rhode Island Hospital, rapporterade experter att två tredjedelar av deltagare från psykiatriska polikliniken visade en “noterbar irritation och ilska” som de mest vanliga symtom de upplevde (4). Dessutom rapporterade hälften av deltagarna detta symtom som måttligt till svårt.

I en annan studie som publicerades i JAMA Psychiatry, upptäckte experter att mer än hälften av deltagarna med svår depression visade uppenbar irritation eller ilska (5).

Här kommer den förvånansvärda delen: ilska blir en underliggande faktor i många relationer där någon har depression men inte vet om det.

 • Irritation eller ilska är bland de mest vanliga tecken på depression
 • Tyvärr fokuseras sällan detta symtom eftersom personer med depression tror att känslan är normal

10. Du funderar på möjligheten med döden

Alla kommer att dö någon gång. Men om du överväger att ta ditt liv på grund av vissa situation som händer just nu, så kan ett snabbt besök till din läkare hjälpa en hel del.

Enligt CDC begick fler än 47 000 amerikaner självmord med vapen som den mest använda formen av självmord (6). Tyvärr är självmord ofta kopplat med depression.

Inna du funderar på självmord, tänk på att andra tecken och symtom måste visa sig först. Det är också värt ett försök att åtminstone prata med någon och öppna upp dig om vad du verkligen känner.

Sedan finns det självmordstendenser i form av självskadebeteende. Du har känt av  hopplöshet och att känna sig värdelös, vilket leder dig till detta beslut.

 • Att se över döden finns bland symtomen hos depression
 • Ofta kan tanken på självmord komma till slut efter att alla andra symtom har visat sig

Hjälp finns tillgängligt

Oavsett vad som händer, kom alltid ihåg detta: hjälp finns tillgängligt på vilket sätt som helst. Om du upplever några av de symtom vi nämnt ovan, så är det första du behöver göra är att känna igen det faktum att du kanske går igenom en depression. Detta är ditt första steg mot att få den hjälp du behöver.

Kom också ihåg att du inte är ensam. Miljontals människor går igenom samma sak som dig. Kom ihåg att det finns någonting du kan göra mot depression om du öppnar ditt hjärta och sinne för de behandlingsalternativen som finns tillgängliga.

Resan mot att få dig själv tillbaka kommer aldrig att vara enkel. Men med rätt behandlingsplan och en stöttande omgivning, kommer du kunna komma tillbaka.

Comments are closed.