10 Tidiga Tecken & Symptom På Artrit

Du har hört dina far- och morföräldrar prata om det. Ibland hör du din mamma klaga över ont i lederna. Innebär detta att du också är en kandidat?

Det är möjligt.

Enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC), är 54,4 miljoner amerikaner diagnostiserade med artrit (1). Det är vanligare bland kvinnor än bland män och begränsade fysiska aktiviteter gäller för nästan halva den diagnostiserade populationen (2).

I denna artikel ska du få lära dig:

 • Vad artrit, och särskilt reumatoid artrit, är
 • Tidiga tecken och symptom på denna sjukdom
 • Enkla tips på hur du kan göra så att artrit slutar spöka för dig

Låt Oss Först Definiera Artrit

Din kropp bekämpar naturligt infektioner med hjälp av ditt immunförsvar. När ditt immunförsvar är friskt och fungerande, klarar det av att göra sitt jobb.

Men tyvärr finns det vissa situationer som kan skada immunförsvaret. Som ett resultat börjar den att felaktigt attackera cellerna i lederna, vilket orsakar inflammation, stelhet, svullnad och smärta.

Detta är artrit, och det påverkar olika leder i kroppen. Förutom kvinnor löper också personer med högt BMI större risk att utveckla denna sjukdom (3).

Hur vet man ifall man har sjukdomen? Följande är de tecken och symptom som kroppen börjar uppvisa för att säga att du måste gå och kolla upp dig så snabbt som möjligt.

1. En Stel Känsla, Speciellt På Morgonen

Ett av de tecken som kan komma i tidigt stadium och som är ett vanligt symptom på artrit är stelhet på morgonen. Du känner dig då stel eller avdomnad på grund av att du utfört någon längre aktivitet, vilket i detta fall är att du har sovit genom en hel natt.

Stelheten du har när du vaknar på morgonen sitter vanligtvis i några minuter tills kroppen börjar återställa sig. Tyvärr kan dock denna typ av stelhet bli värre, särskilt om du inte får korrekt behandling. Faktum är att stelheten i vissa fall kan sitta i under flera timmar, och därigenom begränsa dina rörelser under hela dagen.

 • Morgonstelhet är ett av de tidiga symptomen på artrit
 • Det ger en stel eller avdomnad känsla och kommer av att du utfört samma aktivitet under en längre tid

2. Skyll På Utmattning

Du tycker att du bara är för trött och vill avsluta dagen – klockan tre på eftermiddagen. Tro det eller ej, men utmattning eller en känsla av extrem trötthet och brist på energi är ett annat tidigt tecken på den här sjukdomen.

Här kommer det värsta: utmattningen kommer först och innan de andra symptomen visar sig, och du märker inte ens av det. Dessutom kan det komma och gå, och kan sitta i under en dag eller även upp till en vecka.

Varför känner man sig ovanligt trött?

Utmattning är kroppens reaktion på inflammationen i lederna. Detta skapar i sin tur en övergripande känsla av att man känner sig sjuk eller deprimerad. Både dina dagliga aktiviteter hemma såväl som på jobbet påverkas. Det har också visat sig kunna ha negativ påverkan på sexlusten och därigenom relationen.

 • Utmattning är extrem trötthet och brist på energi
 • Utmattning kan uppstå innan några andra tecken på artrit bryter ut
 • Symptomet är en reaktion på inflammationen i lederna

3. Smärta Är Ett Tecken På Artrit

Det är normalt att man känner smärta när man stöter sig på någonting. Men om det fortfarande gör ont efter att du vilat, eller varje gång du rör dig, då kanske du har artrit. Faktum är att smärta är ett annat tidigt tecken på sjukdomen.

Smärtan uppstår oftast i båda sidor av kroppen, jämnt fördelad. Vanligtvis börjar den i fingrarna och handlederna och efter en tid drabbar den även axlar, knän och fotleder.

Varför känner man smärta?

Artrit orsakar inflammation. Inflammation gör ledvävnaden tjockare. Det gör också så att kroppen producerar mer vätska. Dessa omständigheter kan börja irritera nervändarna; därav smärtan.

 • Ett av symptomen på artrit är smärta
 • Smärtan beror på inflammation som gör att ledvävnaderna blir tjockare
 • Det börjar med handlederna och fingrarna och sprider sig så småningom till knäna, axlarna och fotlederna

4. Ett Tidigt Symptom Är Svullna Leder

Ett annat tidigt tecken på artrit är svullna leder. Detta beror också på inflammationen, och det gör så att lederna ser tjockare ut än vanligt.

Händer och fötter drabbas ofta av en lätt svullnad under de tidiga stadierna. Denna svullnad blir mer tydlig när sjukdomen fortskrider

Detta symptom kan sitta i under några dagar upp till några veckor. Tiden ökas allt eftersom, speciellt om sjukdomen går obehandlad.

 • Svullnad, både lättare och mer synlig, är bland de tidiga symptomen på artrit
 • Händer och fötter drabbas först
 • Svullnaden sitter i några dagar eller kan vara i upp till några veckor

5. Var Uppmärksam På Hudmissfärgningar

När du har artrit innebär detta att dina leder är inflammerade. Bortsett från smärtan och svullnaden, kan du också upptäcka rodnad i huden, vanligtvis på händerna och fötterna.

Detta är ytterligare ett tidigt tecken på artrit.

Rodnad vid lederna uppstår på grund av inflammationen. Den gör så att blodkärlen i den omgivande huden börjar utvidga sig. Ju mer utvidgade blodkärl, desto mer blod flödar igenom dem; därav uppstår rodnaden.

 • Rodnad i huden är bland de tidiga symptomen på artrit
 • Inflammationen som uppstår på grund av denna sjukdom gör så att blodkärlen i huden utvidgas
 • Rodnaden uppstår först på händer och fötter

6. Du Börjar Gå Ner I Vikt Och Slutar Tänka På Ditt BMI

Om du går ner i vikt är detta inget konstigt, speciellt om du håller på att försöka bli av med några kilon. Du vill ju bara hålla dig inom ditt rekommenderade BMI, eller hur?

Men om det uppstår en oförklarlig viktminskning, då är det möjligt att det kan bero på artrit. Dina misstankar kan bekräftas om du också samtidigt upplever några av de andra symptomen vi nämner ovan.

Tidiga tecken på artrit är bland annat trötthet och smärta. Ofta tappar man också matlusten, vilket kan leda till viktminskning.

 • Oförklarlig viktminskning är en tidig indikator på artrit
 • Denna omständighet måste i så fall följas av de andra tecknen på artrit
 • Matlusten försvinner ofta som ett resultat av de andra tidiga symptomen vid den här typen av inflammation

7. En Ömmande Känsla

Känns händerna och fötterna ömma? Gör de det, upplever du ett tidigt tecken på artrit,

Så här kan du kontrollera ömhet i lederna:

 • Tryck på lederna i mitten och i basen på dina fingrar
 • Tryck på lederna i basen på dina tår
 • Du har en tendens att ofta gå på hälarna eller så lyfter du upp tårna när du går

Om du upplever ömhet eller känslighet när du trycket på dessa områden, kan du ha artrit.

 • Ömmande händer och tår är tidiga indikatorer på artrit
 • Tryck på lederna i basen av dina fingrar och tår för att undersöka om du är öm i lederna

8. Domningar Och Stickningar Är Tecken På Artrit

Detta är vad som händer när det finns en inflammation i kroppen: det skapar ett tryck på nerverna, också kallat nervtryck. Det förklarar varför du kan uppleva domningar eller pirrande.

Det kan även innebära att du också hör ett knäppande eller gnisslande ljud i lederna i dina händer och fötter. Ljuden beror på att artrit kan orsaka skador i brosket, vilket kan börja skava mot lederna när du rör dig.

Allt detta kan också leda till att du förlorar lite av känslan.

 • Artrit skapar ett tryck på nerverna
 • Detta tryck kan leda till domningar eller pirrande känslor
 • Du kan också höra ett knäppande eller gnisslande ljud

9. Rörelse Blir Ett Problem

Under de tidiga stadierna av artrit, kan du upptäcka att du har svårt att böja handleden fram och tillbaka, eller att du går väldigt långsamt på grund av att knäna eller fotlederna smärtar.

Minskad rörlighet är förstås ett tecken på artrit, och ett som också kommer i tidigt stadium. Det åtföljs ofta av smärta, vilket begränsar dina rörelser ytterligare.

Efter en tid kan du börja uppleva att det känns svårt att böja och sträcka på armarna. Detta kommer av att när sjukdomen fortskrider kan skadan som den orsakar på lederna också påverka senor och ligament. Detta försämrar rörelseförmågan ytterligare.

 • Artrit kan begränsa din rörelseförmåga
 • Det börjar med svårigheter att röra på hand- och fotleder och sprider sig efter en tid också till ligament och senor

10. Dessa Tecken Och Symptom Plus Feber

Du kanske tror att du har feber på grund av väderförändringar. Om du upplever några av dessa tidiga tecken och symptom och samtidigt också har feber, då kan det vara din kropp som säger till dig att du har artrit.

Kom ihåg att inflammation kan göra så att du känner dig febrig. Detta kommer vanligen tillsammans med utmattning, vilket kan vara en orsak till att du inte upptäcker smärta och svullnad.

Därför är det viktigt att du är uppmärksam. Det är vanligen låg feber, ofta inte högre än 37,8 grader Celsius. Är den högre kan det vara ett tecken på infektion i kroppen.

 • Låg feber tillsammans med något av de övriga tidiga symptomen är ett tecken på artrit
 • Inflammation kan göra att man känner sig febrig

Att Tänka På

Upplever du några av dessa tidiga tecken och symptom? I så fall, se till att du kontaktar sjukvården så snart som möjligt. På så sätt kan du få en korrekt diagnos och behandling och undvika risken att sjukdomen förvärras.

Om artrit inte behandlas, kan det leda till andra komplikationer med hälsan såsom deformerade leder och karpaltunnelsyndrom. Du löper också större risk att drabbas av en hjärtattack.

Det är väldigt viktigt att motionera. Regelbunden motion hjälper mycket för att lätta på symptomen. Ta några minuter varje dag och gå omkring lite, och gå upp och ner för trappor. Detta kanske inte låter som så mycket, men om du håller dig aktiv, kan det räcka lång väg för att minska på symptomen – och sannolikheten för att du utvecklar denna sjukdom.

Comments are closed.