Varför är min Mage Uppsvälld? – 8 Orsaker till Uppsvälld Mage

Ser din mage större ut än vanligt? Du behöver inte oroa dig, för du är inte ensam om detta. Faktum är att uppsvälldhet är bland de besvär som läkarna oftast får höra eftersom det är många som upplever detta regelbundet.

Vad exakt är uppsvälld mage?

Enligt John Hopkins Medicine är uppsvälldhet ett tillstånd där magen känns spänd och fullproppad på grund av gaser eller luft. Man kan också uppleva en svullen känsla i bukområdet.

I samband med uppsvälldhet upplever man vanligtvis också gaser eller flatulens, att man rapar mycket, en kurrande eller gurglande mage, och smärta. Det är ingenting att oroa sig för eftersom det oftast försvinner inom loppet av en dag eller några dagar, och vanligtvis inte förvärras med tiden.

Men vad är det som gör att man blir uppsvälld? Faktum är att det finns flera orsaker, och du ska få lära dig dessa nedan.

Nu när vi fångat ditt intresse, häng med för du kommer vilja lära dig:

 • Vad uppsvälldhet är
 • Orsaken till att uppsvälld mage
 • Enkla tips om hur du hanterar tillståndet

1. Gaser: Den Vanligaste Orsaken Till Uppsvälldhet

Har du funderat på varför uppsvälldheten kommer efter att du har ätit? Det kan då bero på all luft du sväljer när du äter eller dricker. Dessutom bildas det gaser i matsmältningssystemet när maten börjar brytas ner. När gaserna inte kommer ut, blir magen uppsvälld.

Du kan tänka på att när du dricker eller äter för snabbt, eller tuggar tuggummi, att du sannolikt samtidigt också sväljer en del luft. När denna ligger kvar i magen, kan du känna dig uppsvälld. Så ät i stället medvetet och inte har för bråttom under måltiden. Njut av maten och stunden.

 • Du sväljer oavsiktligt luft när du äter eller dricker
 • Nedbrytning av mat gör att gas bildas i tarmarna

2. Skyll På Maten

Men även om du äter långsamt finns det besvärligt nog en del olika livsmedel som också kan orsaka uppsvälldhet. Dessa är bland annat:

 • Bönor
 • Linser
 • Kolsyrade drycker som läsk och öl
 • Korsblommiga grönsaker som broccoli och kål
 • Korn
 • Lök
 • Söta alkoholhaltiga drycker
 • Äpplen
 • Mjölkprodukter

De flesta av dessa är FODMAP-livsmedel, eller fermenterade oligo-, di-, mono-sackarider och polyoler.

Utöver FODMAP, finns det också livsmedel som har högt fiber- eller gluteninnehåll. Detta kan innebära problem, särskilt om du inte är van vid att äta så mycket fiber eller om du har en livsmedelsintolerans.

Vidare så är bubblorna i kolsyrade drycker fyllda med gas. Denna gas kan fylla upp ditt matsmältningssystem. När gasen når tarmen, kan den stanna kvar där ett tag; därav uppsvälldhet.

Inget av dessa livsmedel har normalt någon negativ påverkan på BMI:t, men du bör vara uppmärksam.

 • Vissa livsmedel kan orsaka uppsvälldhet
 • Bland annat FODMAP skapar gaser
 • Mycket fiber och gluten kan också orsaka gaser, vilket leder till uppsvälldhet

3. Du Har Ätit För Mycket Och Nu Sabbar Det Ditt BMI

Detta är en annan orsak till varför du kan känna dig uppsvälld.

Det genomsnittliga omfånget runt magens nedre utbuktning är kring 16,3 cm, och omkretsen kring den största utbuktningen är minst 22,2 cm. Måtten kan variera beroende på ålder, kön, längd och kroppsvikt.

Med detta sagt, så kan magen endast sträckas ut till en viss gräns för att ta emot den mat du äter. När du äter för mycket, tänjs magen ut för mycket, vilket gör att du inte ger den tillräckligt med tid att smälta maten.

När detta händer, bildas gaser och magen börjar puta ut. Lyssna på din mage. Den sänder dig signaler när den är mätt.

 • Att äta för mycket är en av orsakerna till att magen blir uppsvälld.
 • Människans mage har en begränsad kapacitet att tänjas ut
 • Lär dig att lyssna på din mage

4. Kanske Är Du Förstoppad

Hur regelbundna är dina tarmrörelser? Om du går på toa bara tre gånger i veckan, är det stora chanser att du är uppsvälld.

Du har förstoppning när:

 • Du går på toa mer sällan än vanligt
 • Din avföring ser ut som små stenar
 • Det är ansträngande att börja eller avsluta ett toabesök
 • Du inte känner dig tömd efter att du har bajsat

När du är förstoppad, är det större sannolikhet att bakterier stannar kvar och jäser i magen. Detta gör att du känner dig spänd och uppsvälld i magen.

Om du dricker minst åtta glas vatten om dagen och äter fiberrik mat kan detta lätta på förstoppningen.

 • Förstoppning är en av orsakerna till uppsvälld mage
 • Bakterier överlever längre i magen, vilket gör att magen känns spänd

5. Två Ord: Ansamlad Vätska

Det finns flera olika orsaker till att din kropp kan samla på sig mer vätska än vanligt. Äter du salt mat kan detta göra att vätskor ansamlas i kroppen och påverkar ditt BMI. Det beror på att när du äter någonting salt, reagerar kroppen genom att hålla kvar vatten; därav uppstår uppsvälldhet. Tänk på att salt inte är bra för hälsan och har negativ påverkan på ditt BMI.

Hormonförändringar kan också göra så att kroppen börjar samla på sig vätska; det kan vara orsaken till att din mage är större under Röda Veckan än andra dagar. Uppsvälldheten kan förvärras när du kommer i klimakteriet.

Personer som har olika typer av livsmedelsintolerans, såsom celiaki eller laktosintolerans eller är allergiska mot gluten, löper större risk att bli uppsvällda.

 • Vätskeansamling är en av orsakerna till buksvullnad
 • Din kropp kan samla på sig vätska när du äter för mycket salt, under hormonella förändringar eller om du har någon livsmedelsintolerans

Tyvärr kan uppsvälldhet också bero på mer allvarliga saker än att man ätit för mycket bönor eller broccoli. Följande punkter är de mer allvarligare orsakerna till detta tillstånd.

6. Det Kan Vara En Infektion

Bakterier som E. coli, Helicobacter pylori och rotavirus är exempel på orsaker till infektioner i magen. Förutom symptom som diarré, illamående och buksmärta kan dessa infektioner också ge symtom som gas och orsaka uppsvälldhet.

Lyckligtvis går maginfektioner vanligtvis över efter några dagar. Men om symptomen förvärras för varje dag som går och du inte upplever någon förbättring, se till att kolla upp det hos en läkare.

 • Uppsvälldhet är ett sätt för kroppen att säga att det finns en infektion
 • Vissa infektioner kan påverka magen
 • Generellt går infektioner om efter några dagar

7. SIBO Är En Orsak Till Uppsvälldhet

SIBO (small intestinal bacterial growth), eller bakterieöverväxt i tunntarmen, är en orsak till varför man kan känna sig uppsvälld.

Människans tarmar och mage innehåller bakterier, vilka hjälper till att förbränna maten du äter. Men stress, konstant trötthet, sömnbrist, dålig kost och viktförändringar kan rubba balansen och leda till SIBO.

SIBO orsakar svullnad, men det är inte så lätt att upptäcka att man har detta tillstånd. Värre symptom är diarré och att kroppen har svårt att förbränna maten du äter.

 • SIBO kan vara en orsak till buksvullnad
 • Om det förekommer någon rubbning i bakteriebalansen i mag- och tarmkanalen kan detta leda till SIBO
 • Utöver uppsvälldhet, är också diarré och matsmältningsproblem symptom på detta tillstånd

8. Du Kan Lida Av Någon Allvarlig Sjukdom

Här är sanningen: även om du äter långsamt och undviker livsmedel som kan orsaka uppsvälldhet, så om du har någon sjukdom som påverkar matsmältningssystemet, kan detta också vara en orsak till uppsvälldhet.

Sjukdomar som irritabel tarm, eller IBS, samt Crohns sjukdom, orsakar inflammation i magen och kan leda till att du ofta har uppsvälld mage.

Gastropares är ett annat sjukdomstillstånd som kan orsaka uppsvälldhet. Detta är ett tillstånd där magmusklerna slutar fungera korrekt. Som ett resultat passerar maten långsammare än vanligt genom magen och tarmarna, och detta leder till uppsvälldhet.

Gynekologiska sjukdomar kan också göra så att magen blir uppsvälld. Kvinnor som lider av endometrios kan uppleva kramper och känna sig svullna. Bäckeninflammation kan också skapa svullnad.

När det gäller sjukdomar, är också cancer bland de möjliga orsakerna till varför du kan uppleva uppsvälldhet. Äggstockscancer är bland de dödligaste formerna av cancer, och ett symptom på detta kan vara uppsvälldhet.

Livmodercancer är också något att ta i beaktande. Utöver uppsvälldhet, kan symptomen vara bäckensmärta, vattniga eller blodiga flytningar och vaginala blödningar.

Tarmcancer är en annan allvarlig sjukdom som orsakar progressivt blödande. Även om det finns medel för att bota denna sjukdom, är det ändå en av de cancerformer som du behöver vara uppmärksam på.

Och var också uppmärksam på magcancer. Symptomen är vaga och innefattar bland annat uppsvälldhet, en känsla av mättnad, och dålig matsmältning. Sjukdomen är vanligen asymptomatisk i början, och när man väl kan diagnostiseras kan sjukdomen redan ha nått allvarligare stadier

 • Uppsvälldhet, speciellt i samband med andra symptom, kan indikera ett allvarligare sjukdomstillstånd
 • Gastropares, endometrios och vissa typer av cancer är exempel på sjukdomar som kan orsaka uppsvälldhet
 • Var uppmärksam på medföljande symptom eftersom detta kan vara tecken på att du har en allvarlig sjukdom

Att Ta Med Dig

Uppsvälldhet är hanterbart och är ett tillstånd som kan förbättras inom några dagar utan medicin. Att dricka vatten, äta laxerande medel och applicera värme är några huskurer som kan lätta på svullnaden.

Men om du ofta känner dig uppsvälld och också upplever symptom som feber, diarré, aptitlöshet eller har blod i avföringen, bör du kontakta sjukvården för att få hjälp så snabbt som möjligt.

Det kan vara symptom på någonting allvarligt, så du bör vara uppmärksam på och aktsam om din hälsa. Boka in en tid hos en läkare för att kolla upp det innan det är för sent.

Comments are closed.