BMI för män, Spann, Uträkning, Vad är nyttigt och Idealiskt?

BMI för män, Spann, Uträkning, Var är nyttigt och Idealiskt?

Om du är som de många andra män, spenderar du mycket tid för att se till att du ser så bra ut som möjligt. Du kanske går på gymmet eller nöter löparskorna, men oavsett hur du tränar, så vill du att det ska synas att du tränar.

Många män upplever att om de ser bra ut i (och utan) kläder, är de antagligen ganska friska och välmående. Men måste man träna varenda eviga dag, lyfta och pressa kroppen, för att vara hälsosam? Kan man inte bara träna basket några dagar i veckan, eller spela squash med kompisarna någon gång nu och då?

I denna artikel, ska du få lära dig:

  • Hur du vet om du har en hälsosam vikt
  • Den rätta mängden med träning för medelmannen
  • Hur du kan säkerställa att du är i bästa möjliga form
  • Det idealiska BMI:t för män

Låt oss ta en titt på BMI för män, vad det är och vad du kan lära dig utifrån att räkna ut ditt.

BMI för Män, Inga Konstigheter

Om du är en man som tycker om att väga dig själv dagligen och räkna kalorier före varje måltid, tillhör du en minoritet. Faktum är att de flesta män gillar att ha en enkel, kravlös inställning till träning och att se bra ut.

Det finns, så klart, män som går på gymmet varje dag. Deras kost består av rena livsmedel med högt fiber- och proteininnehåll. De avstår, eller intar endast begränsade mängder av alkohol, cigaretter och andra droger. Och för dessa män är vikten inget annat än en siffra – det sanna måttet på hälsa är hur definierade deras muskler är.

I andra ändan av spektrat finns mannen som inte bryr sig det minsta om hur många kalorier han äter. Öl är givet på fredagkvällen, och det närmaste han kommer gymmet är när han lämnar ungarna på fotbollsträningen. Denna man kanske inte ser överviktig ut, men han har generellt sämre hälsa än sina viktlyftande motsvarigheter.

De flesta män hamnar någonstans i mitten. Kanske du med! Du går på gymmet några gånger i veckan, eller tar en joggingtur med frun varje morgon. Att träna hårt är inget tvång, och du räknar nödvändigtvis inte kalorier, men du försöker äta så nyttigt som möjligt och leva sunt.

Då kommer vi till BMI.

Du kan ligga någonstans i mitten på detta spektra och ändå ha en generellt bra föreställning om din övergripande hälsa. Hur då? Helt enkelt genom att räkna ut ditt kroppsmasseindex.

BMI-Skalan för Män

Den BMI-skala som män använder är samma BMI-skala som kvinnor använder. Kroppsmasseindex, om du inte känner till det, är en enkel formel som kan säga dig (och dina läkare) i vilket hälsotillstånd du är. Så här gör du – det är enkelt.

Ta först din vikt i kilo. Dividera sedan detta med din längd i meter. Dividera sedan detta svar med din längd i meter igen. Siffran i svaret är ditt BMI.

Så vad säger ditt BMI? Jo, om ditt kroppsmasseindex är under 18,5, är du underviktig och bör lägga på dig några kilon. Prata med din läkare om denna vikt bör vara fett eller muskler, eftersom dessa båda innebär olika saker för din hälsa.

Om ditt BMI ligger mellan 18,5 och 24,9, är du i bra form! Detta spann anses vara hälsosamt, och du löper mindre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar som kan skapa allvarliga hälsorisker.

Om din siffra hamnar mellan 25 och 29,9, anser sjukvården att du är överviktig. Din läkare kommer antagligen att ge dig några råd för att hjälpa dig att bli av med några kilon.

När ditt kroppsmasseindex når 30, betyder detta att du anses ha fetma. Det är dags att tänka om kring några av dina kost- och livsstilsval och i stället välja hälsosammare alternativ.

Som du ser, så det hälsosamma BMI som män bör sträva efter är mellan 18,5 och 24,9. Detta anses vara normalt. Men det är dock inte nödvändigtvis genomsnittet. Låt oss ta en titt.

Har de Flesta Män ett Hälsosamt BMI?

De flesta män har inte ett hälsosamt BMI. I USA, är medelvärdet för BMI för vuxna män 26,6. Medelvärdet i England är kring 28,7 för män i åldrarna 35 till 44 år. I Japan? Männen snittar där på ett BMI kring 24!

Så du kan tydligt se att även om ett spann på 18,5 till 24,9 är hälsosamt, hamnar de flesta män inte inom detta. Kroppsmasseindex har mycket att göra med var på planeten denna man bor, hans typiska kost och mycket, mycket mer.

Det finns en annan sak du måste tänka på när du räknar ut ditt BMI. Det är detta: muskler är tätare än fett. Med andra ord, muskler väger mer än fett. Om du är en seriös atlet som är 180 cm lång och 90 kg tung, kommer du att ha samma BMI som en soffpotatis med samma längd och vikt. Men du har ju uppenbarligen bättre hälsa än den soffpotatisen, eller hur?

Har du frågor om ditt kroppsmasseindex, eller huruvida du ligger inom det hälsosamma spannet, prata med din doktor! TIllsammans kan ni utreda din livsstil, och besluta ifall det är nödvändigt med några livsstilsförändringar.

Vilket är det Idealiska BMI:t för Män?

Det idealiska kroppsmasseindexet för män ligger inom spannet 18,5 till 24,9. Män som hamnar inom detta spann kan njuta av några bra hälsofördelar.

För det första, så män som hamnar inom det hälsosamma BMI-spannet löper mindre risk att drabbas av hjärtbesvär. Hjärtbesvär innefattar bland annat hjärtattack och hjärtsvikt. Andra fördelar är lägre kolesterol, lägre blodtryck och minskad risk för stroke.

Män som ligger inom ett hälsosamt BMI-intervall löper även mindre risk för att drabbas av Typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes, eller vuxendiabetes, är den sjukdom som är resultatet av att kroppen inte använder insulin på rätt sätt. Högt blodsocker är bara ett av symptomen på diabetes. Andra symptom kan vara stickningar eller minskad känsel i händer och fötter, vilket kan leda till att man kan måsta amputera för att undvika kallbrand, diabeteskoma eller, förstås, döden.

Ett hälsosamt BMI minskar risken för depression, psykiska rubbningar och även självmord. Människor som har ett hälsosamt BMI är mer aktiva och, som resultat, gladare och lyckligare. Detta är bara vetenskap – ökad aktivitet minskar stress och hjälper till med utsöndringen av endorfiner, kroppens “må bra”-hormoner.

Slutligen, ett hälsosamt BMI funkar även åt andra hållet. Om du är underviktig, riskerar du drabbas av sjukdomar som anemi, undernäring och osteoporos. Att hålla dig inom ett hälsosamt kroppsmasseindex kan minska risken för dessa besvär.

Genomsnittligt BMI för Män: Ligger Du i Zonen?

Nu när du vet hur du räknar ut ditt BMI, är det lättare för dig att se om du ligger inom det hälsosamma spannet. Och vi har ju redan noterat att det genomsnittliga BMI:t inte nödvändigtvis är ett hälsosamt BMI.

I stället för att sträva efter att landa på samma BMI som andra män, sträva istället efter att landa på ett BMI som ligger inom det hälsosamma spannet. Att hålla ditt kroppsmasseindex mellan 18,5 och 24,9 är ett av de bästa sätten att försäkra sig om att man har en bra hälsa, och att man kan behålla denna.

Om du inte hamnar här, är det dags att göra några förändringar. Vi har redan rekommenderat att ifall du hamnar utanför det hälsosamma spannet för kroppsmasseindex, bör du träffa en läkare. Ett ohälsosamt kroppsmasseindex kan vara en indikator på dålig kost, en för låg aktivitetsnivå, eller även hormonproblem!

Att Hålla Ditt Kroppsmasseindex inom det Hälsosamma Spannet

Låt oss gå in lite djupare på den livsstil du valt att leva, och det spektrat vi nämnde tidigare.

Tidigare i denna artikel, pratade vi om en man som är 180 cm och väger 90 kg. Detta är inte alls något ovanligt par av mått för någon som lyfter vikter, eller är väldigt aktiv. Tänk på en vanlig amerikansk fotbollsspelare. Den genomsnittliga amerikanska linebackern väger 110 kg! Det är rätt tungt!

En linebacker får förstås mycket mer träning under en match än de flesta män får under en vecka. Med detta sagt, en linebacker som är 188 cm lång (den genomsnittliga längden för linebackers) och väger 110 kg anses ha fetma enligt BMI-värdet 31,5.

Chanserna är stora att du inte är en linebacker i NFL. Faktum är att eftersom det endast finns kring 1 700 NFL-spelare i världen, kan vi med ganska stor säkerhet anta att du inte alls är med i NFL. Däremot är chanserna större att du jobbar som mekaniker, med bokföring eller till och med är historielärare på högstadiet.

Stämmer detta, och du råkar vara 188 cm lång, är sannolikheten väldigt stor att 110 kg inte är en hälsosam vikt för dig. Denna vikt är mer sannolikt i så fall mer fett än muskler, och det bästa är att vidta åtgärder för att förbättra din livsstil.

Men är du tyngdlyftare, kan ditt hälsosamma BMI-spann vara lite annorlunda. Åter, tala med din läkare och gå igenom vad du kan göra för att hålla ditt kroppsmasseindex inom ett hälsosamt spann.

Tips för Hälsosamt BMI för Män

Det grundläggande för ett hälsosamt BMI handlar om att säkerställa att din vikt är i ett bra förhållande till din längd. Detta innebär att det finns flera saker du kan göra för att hålla din vikt inom ett hälsosamt spann – och dessa saker innefattar inte ens dieter! Här är några tips.

1. Träna, men gå inte till överdrift

De flesta läkare (och statliga myndigheter) rekommenderar att man ska träna 150 minuter i veckan. Detta gäller medelintensiv träning, som powerwalking eller att simma längder. Vill man träna högintensiv träning som löpning, behöver man bara 75 minuter i veckan för samma effekt på hälsan.

En sund träningsrutin behöver inte innebära en timme på gymmet varje dag. Att bara gå några varv runt shoppingcentret på lördag morgon medan din fru shoppar skor räcker gott för en dag. En halvtimme fem gånger i veckan är tillräckligt för att hålla dig i bra form.

2. Sov gott

Undersökningar visar att ju bättre du sover, desto hälsosammare vikt kommer du att ha. Ditt BMI är direkt kopplat till att du får dina 8 timmar (7 för vissa vuxna) med sömn varje natt, så kom i säng i tid!

Har du svårt att kunna somna, kan du prata med din läkare. Det finns naturliga lösningar för sömnlöshet. I de mest extrema fallen, kan en läkare skriva ut ett recept på någonting som hjälper dig att somna på kvällen.

3. Spara alkoholen till speciella tillfällen

Alkohol är fullt med tomma kalorier, om detta är något som går att begripa. Med andra ord, bidrar du inte med någonting till ditt övergripande välmående och kroppsmasseindex när du konsumerar alkohol i stora mängder. Och även om det inte är något fel med ett glas vin nu och då, är sexpacket med öl du klunkade i dig i söndags en annan historia.

Och det är inte bara de tomma kalorierna som påverkar dig negativt. Det är faktiskt bevisat att alkohol saktar ner de metaboliska processerna. Dessutom, dricker man kan detta ofta leda till “munchies”, vilket betyder att du äter till och med mer kalorier. För det bästa BMI:t, håll alkoholen på en miniminivå.

Slutliga Tankar

BMI för män skiljer sig inte åt från BMI för kvinnor. Dock är kroppsbilden för män i stora avseenden skiljd från kvinnors. Därför kan vissa män vara mindre benägna att anse sig själva som överviktiga… trots allt ser de bra ut, eller hur?

Att känna till ditt BMI kan hjälpa dig att hålla dig inom ett viktintervall som motsvarar en god hälsa. Bara några enkla förändringar i livsstilen kan göra skillnaden mellan dålig och bra hälsa.

Comments are closed.