BMI test- och koll, för ett hälsosamt BMI och bättre förståelse

BMI test- och koll, för ett hälsosamt BMI och bättre förståelse

Konceptet om BMI är kanske något nytt för dig? Eller har din doktor kanske sagt till dig att ditt BMI var för högt eller för lågt, och du är nyfiken på att få veta mer. Oavsett vad, är denna guide för dig!

I denna artikel kommer du att få lära dig:

 • Definitionen av BMI
 • Vad ett hälsosamt BMI-intervall är
 • Vad händer om du hamnar utanför ett hälsosamt BMI-intervall

Är du redo att börja vara proaktiv med din hälsa? Låt oss tala om BMI!

Vad är BMI?

En sak i taget, låt oss prata om BMI. BMI är en förkortning som står för body mass index. Formeln för att räkna ut BMI är enkel – vi ska snart gå igenom den.

Ditt body mass index är ett tal som representerar ditt kroppsfett i förhållande till din längd. BMI är tillämpligt på män, kvinnor och barn. Barns body mass index tolkas dock lite annorlunda än vuxnas BMI.

Låt oss först titta på hur BMI beräknas. Det finns några enkla åtgärder du behöver utföra innan du kan beräkna ditt body mass index.

Steg 1: Mät din längd

Det första du behöver göra är att mäta din längd. Det bästa sättet att registrera denna mätning är i meter.

Stående med hälen mot väggen och med dina axlar och rumpa också dem mot väggen, låter du en vän eller familjemedlem markera din höjd på toppen av huvudet. Se till att du inte har skor på dig och att du står rakt. Sjunk inte ihop!

Sedan tar du helt enkelt ett måttband och noterar din längd enligt det metriska systemet.

Om du bara har din längd i fot och tum, är det okej. Du kan konvertera din längd i fot till meter ganska enkelt. En tum är lika med 0,0254 meter. Så, det innebär att du bara tar dina tum och multiplicerar dem med 0,0254! Det är din längd i meter!

Till exempel, om du är fem fot sju, eller 67 tum lång, multiplicerar du bara 67 med 0.0254. Du är 1,7 meter lång.

Steg 2: Mät din vikt

Som med din längd vill du registrera in din vikt genom att använda det metriska systemet. Med andra ord, vill du ha din vikt i kilo.

I de flesta länder ger din våg dig din vikt i kilogram. Men i USA och andra länder som använder det imperialistiska systemet, kan du behöva konvertera pounds till kilo.

Denna omvandling är också enkel. Ett pound motsvarar 0,453592 kg. Om du har en miniräknare, kan du använda exakt det numret. Om du inte har det, räcker det med att räkna på 0,454. För att få din vikt i kilogram, multiplicerar du din vikt i pounds med 0,454.

Som ett exempel, om du väger 140 pounds, multiplicerar du bara 140 med 0,454. Svaret är 63.56 – Det är din vikt i kilogram.

Steg 3: Lär dig BMI formeln

När du har fått dina mått, är det lätt att beräkna ditt body mass index. Ta bara din vikt (i kg, naturligtvis) och dela det med din längd i meter. Sedan delar du resultatet med din längd igen.

I exemplet ovan är body mass index för en person som är 1,7 meter lång och som väger 63.56 kg 21,99.

Ditt BMI test är här

Låter det enkelt? Det är det! Även om du inte har en miniräknare kan du snabbt räkna ut din BMI. Hur? Genom att använda vår miniräknare!

Det enda du behöver göra för att räkna ut ditt BMI snabbt och enkelt att registrera dina mått i vår BMI koll! Ditt body mass index räknas fram automatiskt, och du kan enkelt få en bra indikation på din hälsa.

Det är en god idé att regelbundet kontrollera din BMI. BMI kan fluktuera, och du vill vara säker på att du alltid behåller ett hälsosamt BMI. Därigenom bidrar du till att förebygga sjukdom och andra allvarliga tillstånd.

Testa om du har ett hälsosamt BMI

Är du redo? Det är dags att räkna ut din BMI! Vänligen gå vidare och mät dig själv, fyll sedan i dina mått i vårt BMI-test.

Ok! Så du har ditt body mass index. Vad händer härnäst?

Tja, du måste veta hur BMI tolkas. Kom ihåg: BMI för vuxna och BMI för barn skiljer sig lite åt. Om du är 20 år eller äldre, fungerar BMI kollen så här.

Ditt BMI är ett tal, vanligtvis från runt 16 till runt 40. Om ditt body mass index-nummer ligger mellan 18,5 och 24,9, är det goda nyheter! Du anses vara en hälsosam och av normal vikt enligt läkare och forskare.

Om din BMI är lägre än 18,5, är du på den låga sidan. Du anses då vara underviktig, och det är en bra idé att tala med en läkare. Vi kommer att titta på orsakerna till varför senare i denna artikel.

Om ditt BMI är mellan 25 och 29,9, är du lite på den höga sidan. Det anses inte som ett hälsosamt BMI, och klassas som övervikt. Återigen, ett läkarbesök är en bra idé.

I vissa fall kan din BMI vara över 30. Värden inom detta intervall är indikatorer på fetma och det är absolut nödvändigt att prata med en läkare. På liknande sätt klassificeras en BMI på 40 eller högre som “sjukligt överviktig” och du har allvarlig risk för medicinska komplikationer.

Så vad berättade BMI-kollen för dig? Ligger du på en hälsosam BMI? Låt oss titta på vad det innebär för dig att ligga utanför det hälsosamma intervallet.

Vad innebär det om mitt BMI är för låg?

Ett BMI som är lägre än 18,5 anses av läkare och forskare för att vara för lågt. Du kan må bra och se bra ut i dina kläder, men det kan finnas problem som håller på att byggas upp.

En BMI som är för lågt kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Det första av dessa är undernäring. Om du är underviktig, finns det en god chans att du inte får tillräckligt med näringsämnen. Det finns många tillstånd som kan komma från näringsbrist. Till dessa hör:

 • Problem med matsmältning
 • Problem med synen
 • Hudproblem
 • Problem med bentillväxt
 • Problem med hårväxt, inklusive skallighet

Några av dessa är naturligtvis extremfall. Men, bara för att vara säker, vänligen kontrollera med din läkare att du får tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Det andra problemet som kan uppstå om ditt BMI är för lågt är anemi. Anemi är en järnbrist, och det kan leda till några stora problem, inklusive:

 • Trötthet
 • Huvudvärk
 • Blek hud
 • Andfåddhet
 • Bröstsmärta
 • Kyla i armar och ben
 • Huvudvärk
 • Problem med blodcirkulationen

Att “bota” anemi kan vara så enkelt som att lägga till rött kött till din kost. Kontrollera med din läkare för bästa medicinska råd.

Slutligen kan ett lågt BMI leda till osteoporos. Osteoporos orsakas av brist på kalcium och/eller vitamin D, och kommer att orsaka att dina ben förlorar vävnad. Därefter blir dina ben sköra och kan bli mer benägna att brytas och spricka.

Vad innebär det om mitt BMI är för högt?

Ett högt BMI är inte ett hälsosamt BMI! Återigen, du kan må bra. Dina kläder sitter snyggt på dig, och du kan till och med få komplimanger om hur bra du ser ut. Men problemet ligger under ytan.

Ett högt BMI, kan särskilt för dem som är överviktiga eller sjuklig fetma, orsaka många hälsoproblem. De vanligaste av dessa är hjärtsjukdomar. Personer med fetma, eller ett BMI på 30 eller högre löper en stor risk för hjärtinfarkt och andra allvarliga tillstånd.

Överviktiga och feta personer löper också en högre risk för diabetes. Typ 2-diabetes är en mycket allvarlig sjukdom som kan orsaka följande problem:

 • Brist på cirkulation till extremiteter, vilket ibland leder till infektion och amputation
 • Huvudvärk
 • Extrem viktminskning (men inte hälsosam viktminskning!)
 • Skador på njurarna
 • Ögonskada
 • Allvarlig skada på nervändarna, vilket ibland orsakar permanent förlust av känsla
 • Alzheimers sjukdom
 • Diabeteskoma

Hjärtsjukdom och diabetes är inte de enda risker du kommer att möta om du är överviktig. Människor som är överviktiga eller feta drabbas också av ökad risk för stroke, cancer, högt kolesterol, högt blodtryck, depression och till och med självmord.

Och vad är ett hälsosamt BMI för barn?

Body mass index för barn beräknas på samma sätt som vuxnas BMI beräknas. Men intervallet för ett hälsosamt BMI är inte riktigt detsamma.

I stället för att mäta hälsosamt BMI för barn i en skala från 18,5 till 24,9, kommer barnläkare att rita ett barns BMI på ett diagram. Diagrammet jämför ett barns vikt och längd till andra barn i hans eller hennes kön och ålder.

Barn växer snabbt ibland, och vid andra tillfällen går tillväxten långsammare. Till exempel kan två elva-åringar variera så mycket som femton centimeter i längd – men båda kan vara helt friska! Du kan beräkna ditt barns BMI, men om du har några frågor är det säkert bäst att ta dessa frågor till ditt barns läkare.

Med jämna mellanrum under hela året, kan du välja att använda en online BMI-test för barn. I så fall måste du veta hur barnens BMI ritas. Här är intervallen för hälsosamt BMI för barn:

 • Om ditt barns BMI är något lägre än den 5:e percentilen, är han underviktig. Han växer kanske inte normalt, eller så kan han vara i behov av vitaminer och näringsämnen.
 • Om ditt barns BMI är i någonstans från den 5:e till 8:e percentilen, är det en normal vikt för hans längd, ålder och kön.
 • Är BMI över den 85:e percentilen? Ditt barn är överviktigt och kan vara i riskzonen för sjukdomar.
 • I den 95:e eller högre percentilen, anses ditt barn vara fett och en medicinsk intervention kan krävas.

BMI kollen ger en bättre förståelse

Om du är en vuxen som är 20 år eller äldre, kommer denna BMI koll att ge dig en bättre förståelse för din övergripande hälsa. Det är ju inte så att människor med en hälsosam BMI inte kan få sjukdomar! Det är verkligen inte fallet.

Men det har visat sig att vuxna (och barn) som är överviktiga eller underviktiga löper en betydligt ökad risk att utveckla allvarliga – livshotande – sjukdomar.

Du behöver inte kolla ditt BMI varje dag. I själva verket kollar de flesta människorna bara sitt BMI några gånger per år. Vi rekommenderar dock att du lägger ett bokmärke denna sida och använder vår BMI koll minst en gång per månad.

Anledningen till detta beror på att ditt body mass index kan ändras. Livsstilsförändringar, förändringar i aktivitetsnivå, stress och även sömnbrist kan orsaka svängningar i din body mass index. Att se till att du håller dig inom ett hälsosamt BMI-intervall kan hjälpa dig att hålla koll på din hälsa, vilket kraftigt minskar risken för sjukdomar.

Ge testet en chans och sträva efter ett hälsosamt BMI

Nu när du vet allt du behöver veta om BMI, prova vårt BMI test! BMI kollen är ett bra sätt att få nos på eventuella hälsotillstånd som du kan vara i riskzonen för. Det är också ett bra sätt att kartlägga din hälsa, att se till att du håller dig inom ett hälsosamt intervall.

Vi rekommenderar att du kontrollerar ditt body mass index minst en gång varje månad. Och vi rekommenderar också att du delar denna BMI koll med en vän! Tillsammans kan du och din vän bestämma mål och hålla er i form tillsammans!

Kom ihåg att BMI inte det enda sättet för att förutsäga sjukdom. Men om du hamnar utanför det hälsosamma BMI-intervallet, kan du vara säker på att du löper en större risk för att bli sjuk! Tala med din läkare och kom fram med en plan för att komma tillbaka till ett hälsosamt intervall för optimal hälsa.

Comments are closed.