Hur du räknar ut ditt BMI för hand med BMI-formeln

Hur du räknar ut ditt BMI för hand med BMI-formeln

Det finns massor av BMI-kalkylatorer på nätet. Vi har faktiskt en BMI-kalkylator som du kan använda om du snabbt behöver veta ditt kroppsmasseindex. Men visste du att du inte alls behöver en kalkylator på nätet för att kunna räkna ut ditt kroppsmasseindex? Du kan göra det för hand, med bara penna och papper.

I denna artikel får du lära dig:

  • Hur man omvandlar brittiska mått till metriska
  • Formeln för att räkna ut BMI
  • Hur du tolkar ditt kroppsmasseindex

Är du redo? Läs vidare och notera; du kommer att lära dig hur du räknar ut ditt BMI för hand!

BMI-Formeln

BMI-formeln är enkel att komma ihåg. När man skriver ut den, ser formeln för att räkna ut BMI ut så här:

vikt (kg) / [längd (m)]2

Allt detta betyder är: du tar din vikt i kilo och delar den med din längd i meter. Ta sedan svaret och dela det med din längd i meter igen. Det är allt! Så enkelt är det.

Du kan faktiskt ändra om lite i BMI-formeln också. Om du tycker det är lättare, multiplicera din längd i meter med sig själv. Dela sedan med din vikt i kilo. Svaret blir detsamma, men det kanske är en enklare uträkning för dig. Speciellt om du hatar division!

Ta Dina Mått

En av de första sakerna du så klart måste göra för att ta reda på ditt BMI är att ta dina mått. Du behöver både din längd och din vikt. Du kan mäta dig själv i tum och pund eller i meter och kilo. Men tänk på att formeln för BMI är i metriska mått.

Väljer du att ta dina mått i tum och pund, kommer du att behöva utföra ytterligare ett steg: att omvandla dina mått till metriska. Det lättaste sättet att omvandla tum till meter är att multiplicera tum med 2,54. Dela sedan med 100. Det är allt! Så en person som är 67 tum lång skulle multiplicera 67 med 2,54 och få 170,18. Delat med hundra blir det 1,7 meter.

Väljer du att ta din vikt i pund, får du konvertera detta till kilo. För att göra detta, behöver du känna till att en pund är 0,453592 kilo. Det innebär att du tar din vikt i pund och multiplicerar den siffran med 0,453592. Vill du inte vara precis så exakt, kan du ta 0,45 och få en siffra som är “nära nog”.

Har du valt att mäta dina mått i kilo och meter, så är du klar och redo! Du behöver inte göra någonting mer innan du kan börja räkna ut ditt BMI. Notera bara dina mått, så är du redo att börja.

Se till att du mäter dig själv exakt, så att du kan vara säker på att ditt BMI räknas ut korrekt. När du mäter din längd, är det bäst om du kan ta hjälp av en kompis. Stå rak med hälarna och skuldrorna mot väggen. Låt honom rita en prick på väggen i höjd med toppen på ditt huvud. Om du har “stort” hår, räknas inte detta!

Med Penna, Räkna Ut BMI För Hand

Vi ska inte sticka under stol med att det är mycket matte inblandat när du räknar ut ditt BMI för hand. Men som tur är, så finns det kalkylatorer om du är osäker på dina färdigheter i matte. Var inte rädd för att ta fram kalkylatorn på telefonen, eller låna miniräknaren från din kollegas skrivbord.

För att göra det ännu lättare för dig, börja med måtten i meter. Detta minskar antalet steg du behöver ta för att räkna ut ditt BMI. Dela bara din vikt med din längd två gånger och så är du klar.

Igen, om du vill, så behöver du inte dividera två gånger, Bara multiplicera din längd i meter med sig själv. Dividera sedan svaret med din vikt i kilo. Svaret du får är fortfarande ditt kroppsmasseindex, men vissa tycker att denna metod är lättare än att räkna med så mycket division.

Skriv in Siffrorna i BMI-Formeln och Kalkylera

Ditt BMI är en hälsoindikator. Om du är i åldern 20 eller äldre, kan ditt kroppsmasseindex hjälpa påvisa ifall du är i riskzonen för vissa sjukdomar. Individer som är överviktiga eller har fetma, löper större risk för vissa typer av cancer, som bröstcancer och prostatacancer. De löper större risk för hjärtsjukdomar, hjärtattack och stroke. Det är också mer sannolikt att de diagnostiseras med typ 2-diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol.

Om ditt kroppsmasseindex är 30 eller högre, är det tillfälle att prata med en läkare. Du kan med en gång börja göra förändringar i din livsstil genom att äta nyttigare mat, träna mer och leva ett mindre stillasittande liv.

Är ditt kroppsmasseindex 40 eller högre, anses du ha dödlig fetma. Du bör konsultera en läkare innan du börjar träna. Tillsammans kan du och din läkare bestämma vilken träning som är säker för dig. Det är möjligt att du också kan vara kvalificerad rör en fetmaoperation.

Hamnar ditt kroppsmasseindex under 18,5? Du anses ligga under det hälsosamma intervallet, vilket innebär att du löper risk för en unik uppsättning hälsoproblem. Anemi, undernäring och fertilitetsproblem är några av dessa.

Så om du räknar ut ditt BMI för hand och ditt kroppsmasseindex hamnar mellan 18,5 och 24,9, grattis! Du anses ligga i det hälsosamm

Comments are closed.