De 14 Dödligaste Virusen (Pandemierna) Från Vår Historia

Om du vill hålla dig undan en pandemi, kan det vara en bra idé att lära sig mer om de dödligaste virusen som människans historia har fått bevittna. I början av 2020 skämtade de flesta om COVID-19 och idag undviker vi social interaktion med andra. Men är detta det hittills dödligaste viruset? Lär dig mer om detta ämne i den här artikeln.

De dödligaste pandemierna har drabbat människor i alla åldrar och av alla raser och etniciteter. I vissa fall har de halverat befolkningar i städer och byar. Tusentals människor har dött innan de hunnit få behandling. Vissa har härjat under några veckors tid, andra under flera år. Många av dessa virus har attackerat människans andningsorgan, men en del har lett till dödlig utgång på grund av att de orsakat skador på det kardiovaskulära systemet eller immunsystemet generellt. Med hjälp av denna artikel ska du få:

 • Lära dig mer om de dödligaste utbrotten
 • Förstå “mekanismen” bakom dessa virus
 • Lära dig hur du skyddar dig själv

Så, skulle du vilja vara förberedd på ifall det skulle uppstå en “andra våg” av någon skrämmande sjukdom i världen? Läs vidare!

1. Justinianska pesten

Typ av sjukdom: Böldpest
År: Från 541 till 549
Uppskattat antal döda: mellan 25 och 100 miljoner
Plats: Västra Asien, Medelhavsländerna
Ursprung: Pelusium (hamnstad), Egypten

Det har förekommit en del större farsoter under människans historia, men den Justinianska pesten var den första pandemin. Kort efter att den rapporterades i hamnstaden i Pelusium i Egypten började den spridas till andra Medelhavsländer, västra Asien och Europa.  Den döptes efter Justinianus I, den största romerska/bysantinska kejsaren. Det är svårt att bekräfta siffrorna, men experter tror att mellan 25 och 100 miljoner människor dog till följd av den justinianska pesten, vilket gör den till en av de mest dödliga pandemierna genom tiderna.

 • Pesten varade i åtta år
 • Den drabbade miljontals människor i många länder
 • Vissa dagar dog 10 000-tals människor bara i Konstantinopel

2. 1957-1958 Asiaten

Typ av sjukdom: Influensa
År: Från 1957 till 1958
Uppskattat antal döda: mellan 1 och 4 miljoner
Plats: Hela världen
Ursprung: Guizhou, Kina

Det är inte konstigt att en sjukdom som influensa sprider sig snabbt, men även experterna var förvånade när influensa A-viruset av undertypen H2N2 började sprida sig 1957. Detta var faktiskt en kombination av mänsklig och fågelinfluensa som troligtvis ursprungligen kom från gäss. Det tog bara några månader för viruset att nå Västeuropa och USA. Det förekom två vågor av denna sjukdom som smittade människor i alla åldrar. Lyckosamt nog hittades ett vaccin tillräckligt snabbt för att man skulle kunna förhindra större skador.

 • Influensapandemi som startade i Kina
 • Det spred sig runt jorden på mindre än 6 månader
 • Ett vaccin hittades under första året

3. Den europeiska sömnsjukan (1915-1926)

Typ av sjukdom: Hjärninflammation
År: Från 1915 till 1926
Uppskattat antal döda: Kring 1,6 miljoner
Plats: Hela världen
Ursprung: Wien, Österrike

Hjärnhinneinflammation var inte något ovanligt i början av 1900-talet, men en sak som förbryllat många forskare var den nya formen av denna sjukdom som uppstod i Österrike 1916. Faktum är att det tog ett tag innan forskarna insåg att det rörde sig om en specifik form av hjärnhinneinflammation.

Vi bör nämna att första världskriget pågick vid denna tid i Europa och runt om i världen. Det som är intressant är att pandemin plötsligt försvann 1926. Med över 1,5 miljoner dödsfall är detta ett av de dödligaste virusen som världen har bevittnat.

 • Detta var en särskild variant av hjärnhinneinflammation
 • Flera miljoner smittades världen över och över 1,5 miljoner dog
 • Sjukdomen uppstod (och upphörde att existera) plötsligt

4. Den cyprianska pesten

Typ av sjukdom: Böldpest
År: Fån 249 till 262
Uppskattat antal döda: över 1 miljon
Plats: Romerska kejsardömet
Ursprung: Etiopien

På listan över de dödligaste virusen och pandemierna är detta ännu ett som förekom i historisk tid. Den cyprianska pesten uppstod i Etiopien, som då var en del av romarriket. Den fick sitt namn efter biskopen Cyprianus som var den som nedtecknade dess förekomst. I Rom och Kartago, två stora städer vid denna tid, förekom hundratals dödsfall varje dag.

Pandemin varade i 13 år och var en av orsakerna till hungersnöd i de drabbade områdena. Det finns inga register över hur många människor som dog på grund av hungersnöden, men det beräknas att mer än en miljon människor dog under den cyprianska pesten.

 • Fick sitt namn efter den biskop som dokumenterade pandemin
 • Denna pest pågick i 10 år
 • Den drabbade de flesta delarna av romarriket vilket försvagade riket

5. Ryska snuvan (1889-1890)

Typ av sjukdom: Influensa
År: Från 1889 till 1890
Uppskattat antal döda: kring 1 miljon
Plats: Hela världen
Ursprung: Buchara, Ryska imperiet (idag Uzbekistan)

Många pandemier har orsakats av influensa. Influensapandemin som började 1889 och slutade ett år senare är en av de dödligaste pandemierna i människans historia. Den uppstod i det ryska imperiet (i en stad i vad som idag är Uzbekistan). Eftersom transport och resor var relativt enkelt i slutet av 1800-talet, spred sig viruset runtom i Ryssland på några veckor och nådde USA, Europa och andra delar av världen inom några månader. Det förekom också en del mindre utbrott under de påföljande åren. Det kan vara intressant att veta att denna pandemi på engelska också kallas för den asiatiska influensan.

 • En av de dödligaste influensapandemierna
 • Det ryska imperiet, där den uppstod, påverkades mest, men människor dog över hela världen
 • Den pågick i över ett år och resulterade i cirka en miljon dödsfall

6. Spanska sjukan

Typ av sjukdom: Influensa
År: Från 1918 till 1920
Uppskattat antal döda: mellan 17 och 50 miljoner
Plats: Hela världen
Ursprung: Okänt

Trots att det inte är säkert känt i vilket land spanska sjukan först uppstod, känner de flesta till denna pandemi som den spanska sjukan. En av orsakerna till detta är det faktum att franska tidningar började kalla den vid detta namn då viruset började spridas till Frankrike. Den spanska sjukan är den näst dödligaste pandemin i vår historia.

Den varade i över två år och förekom i fyra vågor. Efter den första vågen verkade situationen vara under kontroll, men den andra vågen som inträffade några månader senare visade sig vara den mest dödliga. Både unga och gamla människor smittades, och till synes friska människor drabbades också allvarligt. En trolig anledning till att pandemin upphörde kan vara att viruset muterade till en mindre farlig form.

 • Ursprunget till viruset är okänt
 • Det dök upp efter andra världskrigets slut
 • Det förekom fyra vågor av denna influensa

7. Tredje pestpandemin

Typ av sjukdom: Böldpest
År: Från 1855 till 1960
Uppskattat antal döda: över 12 miljoner
Plats: Hela världen (Indien och Kina mest drabbade)
Ursprung: Yunnan, Kina

Det verkar som att många av dessa pandemier har börjat i Kina och den tredje pestpandemin var inte annorlunda. Denna pandemi började 1855 och det var förmodligen en råtta som överförde sjukdomen till en människa. I grund och botten var dålig hygien en av de främsta orsakerna till problemet.

Bara i Indien och Kina dog över 12 miljoner människor till följd av denna böldpest. Efter några decennier hade sjukdomen spridits till platser flera tusen mil bort, som bland annat Kuba och Storbritannien. Intressant att veta är att detta också är en av de längst pågående pandemierna som vi har varit med om (över ett sekel).

 • Sjukdomen började i Yunnan, Kina
 • Den orsakade problem i över ett sekel
 • Bara i Indien och Kina dog över 12 miljoner människor

8. Antoninska pesten

Typ av sjukdom: Ev. smittkoppor/mässling
År: Från 165 till 180
Uppskattat antal döda: mellan 5 och 10 miljoner
Plats: Romerska kejsardömet
Ursprung: Västra Asien

Även om resor inte var så vanligt i på denna tid, fanns det en kategori människor som reste mycket – soldater. Antoninska pesten, eller “Galens pest” som den också kallats, hade sitt ursprung i västra Asien. Vissa medlemmar i de romerska legionerna smittades av sjukdomen och förde så med sig den till Italien.

Det har inte kunnat klarläggas vilken typ av sjukdom som var orsaken till att upp till 10 miljoner människor dog, men vissa historiker misstänker smittkoppor eller mässling. Tänk på att världens befolkning vid denna tid var cirka 190 miljoner, vilket innebär att nära 5% av världens befolkning förlorade livet. Faryngit, diarré, feber och hudutslag – dessa är några av symptomen som har förknippats med sjukdomen.

 • Det är oklart om smittkoppor eller mässling var orsaken till den här pandemin
 • Den Antoninska pesten spreds av romarrikets trupper
 • Det uppskattas att den tog livet av cirka 5% av världens totala befolkning på denna tid

9. Hongkonginfluensan

Typ av sjukdom: Influensa
År: Från 1968 till 1970
Uppskattat antal döda: mellan 1 och 4 miljoner
Plats: Hela världen
Ursprung: Hong Kong

Även om den kallas Hongkonginfluensan, tror många forskare att detta är ett av virusen som har uppstått i Kina. Hur det än föreligger registrerades det första utbrottet i Hong Kong 1968. Det tog bara ett par veckor tills andra länder som Singapore och Vietnam också rapporterade fall. Världen hade bevittnat en pandemi tio år före detta, men var ändå inte beredd på ett synkroniserat försvar för att stoppa utbrottet.

Efter två månader förekom det flera fall i Europa, Australien och USA. En positiv sida med pandemin var att dödsfallsantalet inte var särskilt högt jämfört med antalet smittade fall. Fyra månader efter att den börjat, utvecklades ett vaccin och detta är en av orsakerna till varför många länder inte vidtog några särskilda åtgärder.

 • Den tros ha uppstått i Hong Kong, men den kan också ha börjat i Kina
 • Den dök upp ett decennium efter en annan dödlig pandemi orsakad av influensa
 • Forskarna utvecklade ett vaccin fyra månader efter det första registrerade fallet

10. Den fjärde kolerapandemin

Typ av sjukdom: Pest
År: Från 249 till 262
Uppskattat antal döda: över 600 000
Plats: Hela världen
Ursprung: Bangladesh

Det har som du ser förekommit en del kolerapandemier under vår historia, och den fjärde var bland de dödligaste. Sjukdomen började spridas i Bangladesh och en grupp muslimska pilgrimer som reste till Mecka 1863 gjorde att läget eskalerade. Vid pilgrimsfärdens slut hade tusentals pilgrimer blivit smittade.

På grund av detta började kolera dyka upp i Ryssland, Europa, Nordamerika och Afrika. Situationen förvärrades under åren som följde. Till exempel så dog i början av 1870-talet över 50 000 amerikaner av sjukdomen. Under 12 år dog över 600 000 människor.

 • Muslimska pilgrimer från Bangladesh startade denna pandemi
 • Ett stort antal länder drabbades av sjukdomen
 • Över 600 000 människor förlorade livet under pandemins 12 år

11. Digerdöden

Typ av sjukdom: Böldpest
År: Från 1346 till 1353
Uppskattat antal döda: mellan 75 och 200 miljoner
Plats: Europa, Nordafrika och Asien
Ursprung: Ev. Asien

Digerdöden är namnet som getts till denna pestpandemi som troligen ursprungligen kom från Östasien eller Centralasien. Det var emellertid Europa som drabbades mest av konsekvenserna av denna fruktansvärda sjukdom. Det har varit rätt svårt att beräkna antalet dödsfall på grund av att pandemin pågick i över ett decennium och att det inte fanns någon exakt statistik vid denna tid. Dock uppskattas det att upp till hälften av Europas befolkning kan ha dött till följd av pesten. Globalt miste mellan 75 och 200 miljoner människor livet.

Därför anses digerdöden vara den dödligaste pandemin bland alla pandemier. Forskare tror att gnagare är den främsta orsaken till denna sjukdom. Bilder föreställande pestläkare som bar fågelliknande näbbar är en av de första saker som människor (även i dag) förknippar med denna hemska sjukdom.

 • Den dödligaste pandemin bland alla pandemier
 • Den drabbade hela världen, särskilt Europa
 • Upp till 200 miljoner människor kan ha dött av digerdöden

12. Den sjätte kolerapandemin

Typ av sjukdom: Kolera
År: Från 1899 till 1923
Uppskattat antal döda: över 800 000
Plats: Hela världen
Ursprung: Indien

Här är ännu ett exempel på en pandemi som fick väldigt stark spridning efter en religiös sammankomst. En hinduistisk religiös ceremoni som hålls vart 12:e år (Haridwar Kumbh Mela) har identifierats som ursprung för sjukdomen. Kort tid därefter registrerades fall av kolera i Persien, Afghanistan och Ryssland.

Under de följande åren förekom fall också i Afrika, Europa och USA. Många länder hade en beredskap och i satte sina befolkningar i karantän, dock slutade det ändå med över 800 000 dödsfall. Det har uppstått sju kolerautbrott under människans historia och det senaste pågår idag.

 • Uppstod vid en religiös sammankomst i Indien
 • Den orsakade fler än 800 000 dödsfall över hela världen
 • Det sjunde kolerautbrottet pågår just nu

13. Den tredje kolerapandemin

Typ av sjukdom: Kolera
År: Från 1846 till 1860
Uppskattat antal döda: över 1 miljon
Plats: Hela världen
Ursprung: Indien

Dålig hygien var även denna gång orsaken till att kolera än en gång uppstod i Indien och spriddes över hela världen. Den tredje kolerapandemin startade 1837 och pågick i nästan 20 år. Även om den började i Indien var det Ryssland som drabbades mest. Enligt vissa källor dog nästan en miljon människor där under 15 år.

Flera tusen människor dog i Nordamerika, Afrika, Europa och Asien. Förorenade vattenkällor bidrog till utbrottet. Offentliga vattenpumpar i Storbritannien stängdes ned till följd av smittan. Efter denna pandemi blev begreppet folkhälsa en prioritering för många länder.

 • Den tredje kolerapandemin startade i Indien
 • Ryssland var det land som drabbades värst av denna pandemi
 • Förorenat vatten bidrog till smittspridningen av denna sjukdom

14. COVID-19

Typ av sjukdom: Influensa
År: Från 2019 – pågående
Uppskattat antal döda: över 640 000 per den 26 juli 2020
Plats: Hela världen
Ursprung: Wuhan, China

Coronaviruspandemin eller COVID-19-pandemin som vissa människor kallar den är kanske inte den dödligaste bland de dödligaste pandemierna av detta slag, men den bör absolut nämnas eftersom det är en pågående pandemi. Det första utbrottet registrerades i Wuhan, Kina december 2019. Vid slutet av februari och början av mars 2020 började viruset sprida sig snabbt runt om i världen.

Världen kämpar fortfarande med detta som är ett av de dödligaste virusen vi har sett på årtionden. Lyckligtvis håller flera olika vetenskapliga team på att testa vacciner, och det ser ut som att viruset håller på att tappa sitt greppet i vissa delar av världen. Å andra sidan har det sedan juni börjat spridas snabbt i Sydamerika.

 • COVID-19 är en pågående pandemi som drabbat nästan alla världens länder
 • Över 640 000 människor har dött per den 26 juli 2020
 • Forskare jobbar fortfarande för att ta fram ett vaccin

Comments are closed.