Sömnstörningar: 5 Möjliga Orsaker

Om du har problem med att sova, så är du inte ensam. Det är uppskattat att cirka 30% av världens befolkning lider av sömnstörningar! Och visste du att brist på sömn kan påverka ditt BMI? Så vad orsakar detta? Varför har så många personer problem med att sova?

Tja, låt oss prata lite om det. Om du har problem med att sova, så kan denna guide hjälpa dig med att:

  • Isolera anledningar till varför du har svårt att somna
  • Vad som kanske får dig att vakna om nätterna, även om du somnar
  • Steg du kan ta för att få en bättre nattsömn

Allas liv är olika, men låt oss ta lite tid för att utforska några saker som alla kan göra för att få en bättre nattsömn.

1. Dina mediciner

Dina mediciner kan påverka din sömn – nästan direkt. Och listan på mediciner som kan påverka din sömn än lång. Vare sig du lider av hjärtproblem, högt blodtryck eller helt enkelt har en förkylning, så kan de påverka negativt på din sömn.

I vissa fall så finns det inte mycket du kan göra för detta. Om du däremot har problem med att somna, prata med din läkare. Han eller hon kan minska din dosering eller byta till en annan medicinering.

Om du känner att du har sömnstörningar på grund av din host- eller förkylningsmedicin, sluta ta dem! Välj en typ för nattetid som nämner sina symtom och ta den precis innan du går och lägger dig.

Som du vet så kan din sömn påverka ditt liv, allt från ditt BMI till hur alert du är på jobb, och till och med din förmåga att köra. Det kan vara farligt! Så om det är dina mediciner som orsakar dina sömnstörningar, så kan det faktiskt vara mer säkert för dig att prata med din läkare om att byta ut dem, istället för att fortsätta med en mönster som ger dig sömnbrist.

  • Vare sig de är receptfria eller om du fått recept från läkare, räkna inte bort möjligheten att dina mediciner kan hålla dig vaken
  • Prata med din läkare om att byta märken eller mediciner om så är fallet
  • Välj en typ för nattetid som är receptfritt och ta dem innan du går och lägger dig

2. Att jobba nattskift

Såklart kommer du inte att sova om natten om du jobbar nattskiftet. Men för många kan orsaken till sömnstörningar vara att du jobbar på natten. Problemet är att såvida du inte faktiskt byter jobb, så finns det ingen chans till att du kan undvika nattskiftet. Däremot kan du verkligen göra din sömn mer hälsosam och rogivande.

Här är några tips:

  • Försök att alltid gå och lägga dig samma tid, som när till exempel barnen åker till skolan
  • Undvik kaffe och te när du kommer hem från jobbet
  • Testa mörkläggningsgardiner eller en ögonmask
  • En maskin som gör vitt ljud kan vara ett bra alternativ för dig
  • Försäkra dig om att din familj känner till att det är läggdags för dig – svara inte på samtal och ta inte emot besökare
  • Använd verktyg! Kamomillte, aromaterapi, ett varmt bad och andra hjälpmedel kan hjälpa dig att sova bättre och snabbare

En bra sömnhygien är lika viktigt för de som arbetar nattskiftet som för de som jobbar dagskiftet. Använd dig av de metoder som passar bäst för dig och skapa en bra rutin för att hjälpa dig slåss mot sömnstörningar.

3. Stress

Om du är stressad kan det påverka dina sömnvanor, vilket orsakar sömnstörningar. Som du vet så är stress redan dåliga nyheter för ditt BMI. Låt inte sömnbrist vidare förhindra dig från att nå en hälsosam nivå av ditt BMI.

Om du är stressad kan det verka som att det bara finns så lite du kan göra åt det. Däremot finns det tips och trix du kan använda dig av för att hjälpa till med att dra ner din stressnivå. Många personer har upptäckt att dessa verktyg för att minska stress kan hjälpa dem att hantera den lite bättre.

Först och främst, om du känner att du börjar bli deprimerad, eller att din stress är för mycket att hantera, snälla, prata med någon! Depression är seriöst, så det är viktigt att du får hjälp. Under tiden kan du hantera din stress genom:

  • Yoga
  • Aromaterapi
  • Träning
  • Avslappnande musik
  • För en stressdagbok för att se vad som triggar dig
  • Håll dig borta från koffein och nikotin
  • Meditation

Om din stress är jobbrelaterad, tveka inte att prata med din chef. Förklara för honom eller henne vad som orsakar din stress och kom sedan med en lösning som du redan kommit fram till. Det kommer vara större chans att han eller hon kommer att vilja hjälpa dig om du redan har en plan.

Oberoende vad din källa till stress är, försök att hitta en vän du kan prata med. Att ha ett bollplank kommer att hjälpa dig komma igenom det enklare och till slut sova djupare om natten.

4. Dina vanor

Det finns en bra chans till att det är dina egna vanor som orsakar dina sömnstörningar. Dessa vanor kan till och med påverka ditt BMI. Så låt oss komma igång med att jobba på dessa, eller hur?

Låt oss först prata om din alkoholkonsumtion. Alkohol innehåller väldigt mycket kalorier och kommer att sakta ner din metabolism. Men visste du att det också kan påverka din sömn? Skippa ditt glas vin innan du går och lägger dig, eftersom så trött som det kommer att göra dig, så kommer det också få dig att vakna mitt i natten.

För det andra, hur är det med din rökning? Nikotin är en stimulant, så den cigarett du röker innan du går och lägger dig kan mycket väl vara orsaken till dina sömnstörningar. Dessutom är rökning en hemskt ohälsosam vana, så sluta bara att göra det ändå, okej?

Sist och slutligen, hur är det med din vikt? Vi kommer att prata lite mer om detta i nästa sektion, men har du tänkt på att ditt BMI kan din allmänna vikt kan påverka din sömn och orsaka sömnstörningar? Om inte, tänk om! Om du är överviktig du kan definitivt uppleva en sämre sömnkvalitet än dina mer hälsosamma bekanta.

  • Skyll inte på naturen över dina sömnstörningar – ibland är det dina egna vanor!
  • Titta på din livsstil, din alkoholkonsumtion och din aktivitetsnivå för att ta reda på varför du inte får den sömn du behöver
  • Ett BMI som är för högt kan orsaka sömnstörningar, och sömnstörningar kan orsaka ett högt BMI – prata med din läkare om du inte har ett hälsosamt BMI

5. Dina hormoner

Tyvärr är det möjligt att dina egna hormoner bråkar med dig när det är dags att sova. Vare sig du är man eller kvinna, så finns det hormoner som kan påverka det sätt din hjärna fungerar, vilket i sin tur påverkar din sömn.

Kvinnor som är gravida eller börjar hamna i klimakteriet är speciellt benägna till att bli av med sömnen. Som vi tidigare nämnt kan dina stresshormoner också påverka din sömn. Eller så kan det bara vara att dina nivåer av melatonin är ur balans på grund av jetlag, förändrade tidsscheman under dagtid eller andra faktorer.

Om du inte kan hitta en “medicinsk” anledning till din sömnbrist, prata med din läkare om att ta några blodprov. Han eller hon kan hjälpa dig med att begränsa orsakerna till din sömnlöshet om det är hormonellt. Medan en förändring i hormonerna inte alltid anses vara en “sömnstörning”, så kan vilken typ av förändring som helst helt klart påverka din sömn och ditt BMI.

  • Din kropps hormoner kan påverka sättet du sover på
  • Kvinnor är speciellt utsatta för denna sömnbrist
  • Prata med din läkare om du inte kan komma fram till en orsak för din sömnlöshet

Sammanfattning

När du har en sömnstörning, så är det större risk att du har ett mindre hälsosamt BMI. Det finns många faktorer som kan påverka din sömnlöshet, men de flesta kan enkelt lösas med några få förändrade vanor eller ett besök till din allmänläkare. Oavsett vad orsaken är, så är det bäst att lösa sömnstörningar direkt; en förbättrad sömn innebär en förbättrad hälsa!

Comments are closed.