10 Enkla Sätt Att Boosta Din Metabolism

Din metabolism spelar en stor roll i hur du upprätthåller ett hälsosamt BMI. En långsam metabolism kan hjälpa dig att snabbare gå ner i vikt. Vissa personer går naturligt snabbt ner i vikt, medan andra behöver lite hjälp med att boosta sin metabolism.

I denna guide kommer vi att prata om:

 • Sätt du kan boosta din metabolism på ett naturligt sätt
 • Kosttillskott du kan ta för att snabbare minska ditt BMI
 • Tips och trix för att hjälpa dig hålla din metabolism stadig allteftersom du går ner i vikt

Låt oss göra oss redo för att börja bränna kalorier! Så här boostar du din metabolism och minskar ditt BMI snabbt.

1. Bantningspiller

Effektivitet: Hög
Kostnad: Varierar
Säkerhet: Medel
Fördelar: Enkelt, effektivt, lätta att hitta
Fördelar: Biverkningar, kan vara dyrt

Det första tipsen vi har för att hjälpa dig boosta din metabolism och minska ditt BMI på är enkelt: bantningspiller. Det finns tre huvudsakliga typer av bantningspiller. Det finns boosters för din metabolism, fettblockerare och aptithämmare. Ibland är aptithämmare också boosterna för din metabolism, så se till att läsa på etiketten.

Bantningspiller kan vara väldigt effektiva om du använder dem på rätt sätt. Du kommer att behöva ta dem tillsammans med en hälsosam diet och en hel del träning, det gäller alla bantningspiller. Det är inte mirakelpiller – bantningspiller kan inte ensamma minska ditt BMI.

Prata med din läkare innan du börjar ta någon form av piller eller tillskott, eftersom många kan krocka med dina mediciner eller ditt nuvarande hälsotillstånd. Med det i åtanke, så kan bantningspiller hjälpa dig att väldigt snabbt gå ner i vikt när de tas på rätt sätt.

 • Bantningspiller är ett effektivt sätt att boosta din metabolism och minska ditt BMI
 • Kontrollera först med din läkare innan du börjar ta något kosttillskott eller piller
 • Du och din läkare kan bestämma vilka tillskott eller piller som är rätt för din livsstil

2. Lägg till protein till din diet

Effektivitet: Medel
Kostnad: Billigt
Säkerhet: Hög
Fördelar: Enkelt, gott och varierande
Nackdelar: Kan ge sötsug och förstoppning

Nästa tips vi har för att boosta din metabolism, gå ner i vikt och minska ditt BMI är att lägga till en hel del protein till din diet. Ditt protein kan komma från vilken källa som helst, vare sig det är en grönsak eller ett djur. Överväg däremot att hålla dig borta från protein med mycket fett, som bacon och stek tills du nått ditt mål med din viktnedgång.

Protein kommer att hjälpa dig känna dig mindre hungrig under dagen, eftersom det tar längre att bryta ner den typen av mat i din kropp. Av varje av de tre matgrupperna (protein, kolhydrater och fett), så har protein den högsta “värmeeffekten av mat.” Det innebär att det kan höja din metabolism så mycket som med 30%, men oftast runt 15%.

Det finns några nackdelar med en diet som innehåller mycket protein. Det kan, om du själv vill, vara dyrt. Det är också en större chans att både vara sugen på kolhydrater och lida av förstoppning. Lägg till fiber till din diet för att minska biverkningarna.

 • Att lägga till protein till din diet kommer att hjälpa dig känna dig mätt
 • Protein kan höja din metabolism bättre än någon annan typ av mat
 • Det finns några nackdelar med protein, men oftast kan fiber hjälpa till med att lindra dem

3. Drick mer kallt vatten

Effektivitet: Medel
Kostnad: Gratis
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Billigt och andra fördelar
Nackdelar: Inga

Du kan boosta din metabolism genom att dricka mer vatten. Du borde dricka mer vatten ändå, men studier har visat att denna vätska är effektiv med att hjälpa dig höja din metabolism och minska ditt BMI. Det finns flera anledningar till detta.

Först och främst kommer det att hjälpa dig undvika söta drycker om du dricker vatten. För det andra kommer vatten att få dig känna dig mätt, så överväg att dricka ett helt glas innan varje måltid. Sist och slutligen så har det visats att din metabolism höjd ännu mer om du dricker kallt vatten, eftersom din kropp jobbar hårdare för att värma vattnet till rätt temperatur.

Såklart finns det också andra fördelar med att dricka vatten. Du kommer att märka att du har en mer klar hy och en mer hälsosam matsmältningskanal. Vatten kommer också att hjälpa dig reglera din kroppstemperatur, skydda dina leder och hålla din hjärna hälsosam. Det finns många fördelar med att dricka vatten förutom att gå ner i vikt, så gör det bara!

 • Att dricka vatten har några fördelar, och det finns inte några nackdelar
 • Du kommer att märka av en allmänt bättre hälsa när du dricker vatten
 • Överväg att dricka kallt vatten, eftersom detta kommer att höja din metabolism ännu mer

4. Träning

Effektivitet: Hög
Kostnad: Varierar
Säkerhet: Medel
Fördelar: Enkelt, gratis och en allmänt förbättrad hälsa
Nackdelar: Hälsotillstånd och risk för skador

Du vet antagligen redan att träning är det mest effektiva sättet att minska ditt BMI på, tillsammans med en hälsosam diet. Visste du också att det kan boosta din metabolism? Ja! Utöver att det tonar och formar dina muskler samtidigt som det hjälper dig att bli av med kilon, så kan träning öka din metabolism.

En träning med hög intensitet kommer speciellt att hjälpa dig snabba upp din metabolism. Så löpning, hoppa hopprep och till och med skidåkning är bra träningar för att snabba upp din metabolism. Se till att du först kontrollerar detta med din läkare för att försäkra dig om att ditt hjärta är hälsosamt nog för denna typ av träning.

Du behöver inte bli medlem på ett dyrt gym för att börja träna. Det finns flera träningar du kan göra hemma för att hjälpa dig att snabbare gå ner i vikt.

 • Fysisk träning med hög intensitet kan hjälpa dig att snabbare gå ner i vikt
 • Kontrollera först med din läkare innan du påbörjar denna typ av aktivitet
 • Du behöver inte ett dyrt gym – du kan bara springa eller skida

5. Stå bara upp

Effektivitet: Medel
Kostnad: Gratis
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Enkelt, gratis och fler fördelar
Nackdelar: Ledsmärta och smärta i foten

Visste du att du kan boosta din metabolism och minska ditt BMI genom att bara stå upp? Sanningen är att du inte kommer gå ner en hel del i vikt genom att sitta på soffan. Fundera istället på att stå upp för att bränna några extra kalorier.

Om du har ett jobb där du står på fötterna hela dagen, så gör du redan detta. Men om du har ett jobb där du sitter vid skrivbordet, fundera på att ställa dig upp och röra på dig mer, eller att köpa ett ståskrivbord. Du kan bränna över 150 extra kalorier på bara en eftermiddag genom att ställa dig upp.

Det finns också andra fördelar med att stå upp. Du kommer att förbättra din cirkulation, möjligtvis minska din ryggsmärta, förbättra din hållning och du kan till och med se att du är mer produktiv! När du dessutom redan står upp, är det större chans att du går ut och rör på dig.

 • Genom att helt enkelt stå upp kan du boosta din metabolism och minska ditt BMI
 • Att stå har även ytterligare hälsofördelar
 • Överväg att skaffa ett ståskrivbord – du kanske till och med är mer produktiv på jobbet

6. Drick grönt te

Effektivitet: Medel
Kostnad: Låg
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Enkelt att hitta, gott och ökar din energi
Nackdelar: Darrningar om man är känslig mot koffein

Grönt te har länge använts som en uppfriskande och god dryck. Man tror att ursprunget av te går så långt bak som till 2737 f.Kr. Idag har forskare upptäckt att drycken faktiskt kan hjälpa dig boosta din metabolism och minska ditt BMI.

Grönt te innehåller koffein, en känd stimulant som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men drycken innehåller också katekiner, naturliga kemikalier som kan hjälpa dig att minska kroppsfett, speciellt runt din midja.

Grönt te är väldigt billigt och finns nästan var som helst – till och med på din närmaste servicestation. Drycken innehåller dock koffein, så om du är känslig för det kan ett annat alternativ vara bättre för dig.

 • Grönt te går tillbaka flera årtionden, så långt bak som till 2737 f.Kr.
 • Drycken innehåller både koffein och katekiner, vilket kan hjälpa dig att minska ditt BMI
 • Tänk på koffeinet i grönt te om du är känslig mot ämnet

7. Förbättra dina sovrutiner

Effektivitet: Hög
Kostnad: Gratis
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Enkelt, effektivt och ytterligare fördelar
Nackdelar: Inga

Sömn. Alla kräver det och våra kroppar behöver det hör att hålla sig hälsosamma. Men visste du att en hälsosam mängd sömn också kan boosta metabolism och hjälpa dig att gå ner i vikt? Experter har kommit överens om att vuxna som får mellan 7 och 9 timmars sömn varje natt är mer hälsosamma och snabbare går ner i vikt.

Såklart finns det ytterligare fördelar med en förbättrad sömnrutin. Du kommer att ha en förbättrad fokus på arbetet och det är mindre risk för att du är sugen på mat som kaffe med mycket socker och energidrycker. Dessutom kan sömn:

 • Hålla ditt hjärta friskt
 • Minska stress

Förbättra ditt minne

 • Minska risken för cancer
 • Minska inflammationer
 • Minska din risk för depression

Såklart kan för mycket sömn vara en dålig sak. Men en hälsosam mängd sömn kan hjälpa dig att minska ditt BMI på det mest rofyllda sättet.

 • När du får en hälsosam mängd sömn, ökar din metabolism
 • Experter rekommenderar mellan 7 och 9 timmars sömn varje natt
 • Sömn för med sig ytterligare fördelar till din allmänna hälsa

8. Håll det kryddigt

Effektivitet: Medellåg
Kostnad: Låg
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Enkelt, gott och varierande
Nackdelar: Möjliga, men minimala, biverkningar

Uppskattar du en god salsa? Häller du stark sås på allt? Om ja, så har du tur: peppar kan hjälpa dig att boosta din metabolism och minska ditt BMI. Du kommer inte att lägga märke till några mirakel när du äter peppar, men effekterna finns där, så var inte rädd för att lägga till lite krydda i ditt liv.

Peppar innehåller ett ämne som kallas kapsaicin, och det är ingrediensen som höjer din metabolism. Det finns dock några fördelar med peppar vid viktminskning. Vissa personer är känsliga mot peppar och kan uppleva halsbränna eller andra biverkningar.

Om du å andra sidan älskar styrkan, så varför inte lägga till lite cayenne-, svart- eller någon annan kryddig peppar i din mat? Du kommer att lägga till smak i din diet och uppleva bra resultat!

 • Peppar innehåller kapsaicin, en naturlig kemikalie som kan förbättra viktminskning
 • Effekterna av peppar är små, men varje liten del hjälper!
 • Vissa personer kan vara känsliga mot peppar, så börja med små mängder

9. Följ ett regelbundet schema

Effektivitet: Hög
Kostnad: Varierad
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Enkelt och familjevänligt
Nackdelar: Inga

Precis på samma sätt som du kräver rutin i din dag, så kräver din kropp näring. Att äta på regelbundna tider under dagen kan hjälpa dig att minska ditt BMI och boosta din metabolism.

När du var ett barn blev du antagligen tillsagd att det fanns tre mål varje dag: frukost, lunch och middag. Däremot visar studier att du kommer att gå ner ännu mer i vikt när du äter så många gånger som 6 gånger varje dag.

Det behöver inte vara hela måltider, faktum är att de bör inte vara det. Men snacks under dagen kommer hålla igång din metabolism och försäkra dig om att det är mindre chans att du äter för mycket under måltiderna. Välj hälsosamma snacks som nötter, bär och till och med ägg.

 • Att äta mer än tre mål om dagen kommer hjälpa till att höja din metabolism
 • Att äta snacks under dagen håller igång din metabolism
 • Välj hälsosamma snacks som kommer att hålla dig mätt och minska risken att du äter för mycket under måltiderna

10.  Minska inte för mycket på dina kalorier

Effektivitet: Hög
Kostnad: Gratis
Säkerhet: Väldigt
Fördelar: Billigt och enkelt
Nackdelar: Sötsug

När personer försöker gå ner i vikt minskar de ofta på kalorierna. Det är möjligt att om du har en långsam metabolism kanske du har minskat på för mycket. Detta orsakar din kropp till att tro att du svälter dig själv och kommer att reagera genom att spara på kalorier som en reserv.

För att få i dig rätt mängd kalorier för att boosta din metabolism och minska ditt BMI, så bör du multiplicera din vikt med 24. Så om du väger 91 kg, bör du sikta på ett dagligt intag av 2200 kalorier.

Minska dock inte på kalorierna så mycket att du äter mindre än 1200 per dag. Det kan göra så att din metabolism faktiskt minskar så mycket som hela 45%.

 • Ofta så minskar personer för mycket kalorier från sina dieter
 • Att göra detta kan vara skadligt och faktiskt göra så att du ökar i vikt
 • Sikta på ett kaloriintag som är lika mycket som din kroppsvikt multiplicerat med 24

Sammanfattning

Vissa personer är lyckligt lottade med en naturligt hög metabolism. Om det inte är du, så behöver du boosta din metabolism. Det finns superenkla sätt att göra detta på, vare sig du vill testa bantningspiller eller bara naturligt bränna kalorier snabbare. Dessa tips kommer hjälpa dig att snabbare komma igång med din viktminskning idag.

Comments are closed.