Celluliter 101: Vad är det? Behandling, Borttagning Och Orsaker

Är du trött på celluliter? Vill du forma och tona din kropp inför kommande sommarsäsong? Vill du veta vad celluliter är och vad som orsakar det?

En sak är säker – celluliter är jobbiga, minskar ditt självförtroende och kan vara envisa!

Med det sagt kommer vår guide att hjälpa dig att lära dig mer om några viktiga saker som:

 • Vad som leder till celluliter
 • Hur man minskar dess synlighet
 • Varför näring och diet spelar roll

Även om de generellt sett är harmlösa, får de huden att se klumpig ut och gör gropar i hudområden som höfterna, låren, magen och skinkorna.

Även om det kan hända både hos kvinnor och män, så är det mer allmänt förekommande hos damer. [1]

Svåra fall av celluliter gör huden skrynklig och gropig hela tiden, inte bara när du nyper dig i huden.

Trots att det inte är ett problem som kräver medicinsk behandling, så får det huden att se dålig ut.

Det många kvinnor vill veta är vare sig celluliter är någonting som finns kvar för evigt och om det finns ett effektivt sätt att bli av med det på.

Innan vi åker på en cellulit-förminskande resa, så behöver vi känna till att man inte bara kan förlita sig på serum eller anti-cellulitolja som på något magiskt sätt kommer att gå de att försvinna.

Om du vill minska dess synlighet behöver du dess andra viktiga allierade, vilket är näring och träning.

Om du är hängiven och uthållig samt läser hela vår guide, kommer du att lära dig effektiva sätt att tona dina ben och skinkor på, samtidigt som du minskar synligheten av celluliterna.

Celluliter 101: Behandling, borttagning och orsaker

1. Vad är celluliter?

Celluliter är en hudåkomma som har ett gropigt utseende. De förekommer främst på låren, höfterna och skinkorna. Det är även mer vanligt hos kvinnor än hos män.

Ibland kan de också ses på de övre armarna, brösten eller magen.

Detta beror på olikheterna i uppdelningen av fett hos män och kvinnor. [2] Det extra fettet trycker på och förvränger vävnaden som finns under huden och skapar den otrevliga klumpigheten.

 • Celluliter är en hudåkomma som inte är farlig
 • Det är mer vanligt hos kvinnor
 • De formar sig normalt på låren, skinkorna och höfterna

Det är viktigt att komma ihåg att celluliter är annorlunda från cellulit – en spridande bakteriell infektion eller inflammation på huden och vävnaden som finns under.

Celluliter påverkar personen av alla åldrar och med olika BMI.

Det är indelat i tre olika kategorier, vilket är grad 1 eller milda celluliter, grad 2 eller ett utseende som liknar apelsinskal på huden när du står upp eller sitter ner, och grad 3 när det finns hud som liknar apelsinskal och djupt nedsänkta och upphöjda delar som är synliga hela tiden.

Det anses vara ett kosmetiskt problem, vilket enkelt kan bestämmas genom hudens utseende och det finns inte något diagnostiserbart test för det.

 • Det är inte samma sak som cellulit
 • Det delas in i 3 olika nivåer
 • Ett kosmetiskt problem, inte ett medicinskt

Eftersom det anses vara ett kosmetiskt problem är det estetiska läkare som plastikkirurger och dermatologer du kan vända dig till om du är oroad över dem.

2. Vad är orsaken till celluliter?

Även om den huvudsakliga triggern för celluliter inte helt och hållet är känt, så är den mest sannolika anledningen en blandning av flera faktorer.

Vissa av faktorerna är kön, hormoner, livsstil och inflammation. [3] Andra möjliga orsaker kan vara ålder, gener och kroppsform.

Ålder

Kvinnor har en större risk för att få celluliter än män. Detta är ett resultat av hur kvinnors sammankopplade vävnader och fettceller är arrangerade under huden.

Kvinnor har nämligen flera fettceller som står vertikalt med toppen av cellerna som möter den bindvävnaden på rätt vinkel.

Å andra sidan har män mindre mängd fettceller som är horisontellt arrangerande, vilket gör att de ligger platt mot varandra.

Så chansen att dessa celler hos kvinnor petar upp och blir synliga under huden är större.

Hormoner

Celluliter kan också utvecklas på grund av förändringarna i strukturen och storleken av fettcellerna.

Det är därför vissa hormoner, som insulin och katekolaminer, som deltar i nedbrytningen av fett och lagring kan spela en stor roll.

En hormonell obalans som en högre nivå av insulin kan öka chansen till celluliter.

Eftersom det mest händer hos kvinnor tror man också att östrogen, det kvinnliga sexhormonet, också deltar i dess formning.

Celluliter kan därför förvärras under perioder där östrogenet förändras, som graviditet eller klimakteriet.

Inflammation

Celluliter kan vara en sjukdom i bindvävnaden som triggas av en kronisk, låggradig inflammation enligt en teori.

Forskning har nämligen upptäckt immuna celler som är kopplade med kronisk inflammation i vävnad som orsakats av celluliter.

Men annan forskning har inte dragit någon slutsats för en länk mellan celluliter och inflammation.

En diet rik på kolhydrater

Trots att det inte har forskats tillräckligt så tror man att diet spelar roll i utformningen av celluliter, speciellt om den är rik på kolhydrater.

Detta kan förvärra tillståndet genom att höja insulinnivåerna och det allmänna fettet i kroppen. Dessutom kan en diet som är rik på salt boosta kvarhållandet av vätska och förvärra det.

Att ha en generellt ohälsosam diet och inte dricka tillräckligt med vatten anses vara deltagande faktorer eftersom de kan leda till viktökning, vilket i sin tur ökar chansen för celluliter.

3. Celluliter på olika kroppsdelar

Även om celluliter kan synas på flera olika kroppsdelar, så ses den oftast på låren, höfterna och skinkorna. [4]

Eftersom låren nämligen har mycket fler fettvävnad än andra kroppsdelar, så är de mer benägna att få celluliter.

 • Celluliter kan synas på olika kroppsdelar
 • Celluliter är mest vanliga på låren, höfterna och skinkorna
 • Större mängd fettvävnad och begränsat blodflöde är vanliga bovar

Att ha celluliter kan vara frustrerande; men det är inte någonting som är fel eller onaturligt. Däremot är det förståeligt att du vill ta bort dem om möjligt, eller minska dess synlighet.

Höfterna är ett annat område som ofta påverkas av celluliter. Den huvudsakliga anledningen till detta är antagligen den större mängden av fettvävnad.

Dessa celluliter är en stor ‘fiende’ inför bikinisäsongen och kan få oss att se ännu bredare ut runt höfterna om vi har för mycket av det.

Kvinnor klagar också på celluliter på skinkorna. Detta område är mottagligt för celluliter på grund av fettvävnaden, men också för att blodflödet normalt är mer begränsat här – vi spenderar den mesta tiden av våra dagar med att sitta ner.

4. Hur kan näring hjälpa till?

Att upptäcka celluliter på din kropp kan påverka ditt självförtroende, däremot är sanningen att celluliter är mer normalt än vad du kanske tror.

Faktum är att 9 av 10 kvinnor har det under någon tidpunkt av sitt liv, inklusive vältränade kvinnor eller kvinnor med lågt BMI.

Även om det inte är en skavank eller ett misslyckade, så kan personer som ofta har det vilja förbättra sin hy.

Vissa kanske väljer naturliga botemedel; andra kanske väljer kosmetiska ingrepp eller så kan de försöka förbättra sin diet.

När det kommer till din diets roll med celluliter, så är forskningen begränsad och minimal, vilket vi tidigare förklarat; däremot kan en balanserad och hälsosam diet vara till hjälp för att minska risken för celluliter. [5]

Detta beror på att viktökning och ett högre BMI kan förvärra celluliterna på grund av ökningen av fettceller. För att förhindra viktökning eller för att minska vikten, så behöver vi äta mer nyttigt.

Och se till att du inte förlitar dig för mycket på de så kallade anti-cellulit-dieterna.

De flesta av dem är en kortvarig lösning eller är ohälsosamma!

En bättre lösning skulle vara att förbättra din diet mer allmänt och fokusera på hälsosam mat som kommer ge dig de näringsämnen som ger en bra hälsa och minskar risken för celluliter.

Nedan kan du se några av de bästa mattipsen för en lägre risk för att få celluliter:

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller antioxidanter, flavonoider och växtkemikalier, vilket alla är viktiga för att producera kollagen, skydda cellerna och förhindra en ökad nedbrytning av kollagen. [5]

Antioxidanterna är nödvändiga för skyddet mot de fria radikalerna som kan skada hudcellerna och öka risken för celluliter.

Enligt forskning kan mat som innehåller mycket polyfenol, vilket finns i lila grönsaker och frukt, hjälpa till med att minska celluliter.

Till exempel kan du lägga till mer rödkål, blåbär, hallon, svarta vinbär, rödbetor och lila sötpotatisar till din diet.

Protein

Aminosyror och protein är nödvändiga för en hälsosam formning av bindvävnad, men även för produktionen av kollagen.

En brist eller för lite bindvävnad kan nämligen förvärra celluliter.

Det är därför vår diet kräver hälsosamma proteinkällor som fisk, fågel, benbuljong, nötter, frön och gelatin om vi vill minska synligheten av celluliter. [6]

Undvik behandlade kolhydrater

De vanliga typerna av komfortmat, vilket brukar vara vår favoritmat eftersom de är goda, som läsk, munkar, snabbmat, pommes frites, etc.

Däremot behöver vi tänka på konsumtionen av det – de innehåller mycket behandlade kolhydrater.

Dessa kolhydrater kommer att höja dina insulinnivåer och främja lipogenes eller formningen av fett om man äter för mycket av dem.

Det leder till att kroppens totala mängd fett ökar och även risken för celluliter. [7]

Om du väljer kolhydrater, välj de som är mer komplexa.

Mer fullkorn

Kolhydrater är en grunden till en bra diet och vi bör inte göra oss av med dem alla – vi behöver bara äta de rätta och i hälsosamma mängder.

Kolhydrater från fullkorn som gryn, sötpotatis, bröd med flerkorn och baljväxter hjälper dig att balansera blodsockernivåerna och minska formningen av fett. [8]

Mer hälsosamma fetter

Istället för att välja mättade fetter från överdriven konsumtion av smör, fläsk, ost, glass, ister, etc., välj istället det hälsosamma omega-3 från fet fisk, linfrön och nötter.

När du ger din kropp näring med hälsosamma fetter så boostar du blodflödet, vilket minskar risken för att hudcellerna samlas ihop och ökar chanserna för celluliter. [9]

Å andra sidan kommer hälsosamma fetter att boosta leveransen av näringsämnen till hudcellerna.

5. Hur kan träning och fysisk aktivitet hjälpa?

Träning och regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa dig att minska fett; däremot kan celluliter inte behandlas per område, så det finns ingen typ av träning som kan hjälpa dig att endast fokusera på att bli av med det från ett specifikt område.

Celluliter kräver ett holistiskt närmande – att äta rätt, träna regelbunden och kontrollera de fettlagrande hormoner som håller sig kvar i de undre kroppsdelarna, förklarar erfarna tränare.

Det bästa träningsprogrammet mot celluliter bör fokusera på att minska kroppsfettet, stärka musklerna under huden, äta en diet med låg mängd kolhydrater samt förbättra blodflödet.

Här är några hjälpsamma träningsrelaterade tips som kan hjälpa dig att motverka celluliter.

Gör konditionsträning

Kardiovaskulär träning kan hjälpa dig att förbränna mer kalorier; för att däremot uppnå den nödvändiga effekten behöver du också minska ditt kaloriintag genom din diet.

 • Konditionsträning hjälper till att minska fett
 • Konditionsträning kan hjälpa dig minimera synligheten av celluliterna
 • Det finns flera olika alternativ att välja mellan

Konditionsträning höjer vår hjärtrytm till hjärtats målzon där vi bränner störst mängd kalorier och fett. [10]

Eftersom konditionsträning kan hjälpa dig att minska kroppens allmänna kroppsfett och även minska synligheten av celluliter, så finns det inte någon skada med att försöka.

Du kan välja träningar som cykling, hiking, löpning, simning, snabb gång, etc.

Styrketräning

Utöver konditionsträning för att minska mängden fett, så är styrketräning också viktigt för att hantera celluliter. Eftersom det nämligen hjälper till att bygga muskler, så kan det hjälpa dig förändra hur din kropp förvarar fett eller hur det visar sig. [11]

Även om du inte kan förändra de vertikala kolumnerna i bindvävnaden, så kan du göra musklerna mer tajta. Det är därför tyngdlyftning är viktigt för alla kvinnor, inte bara för de med celluliter, eftersom det kan hjälpa dig att bli av med kroppsfett.

 • Styrketräning hjälper dig att bygga muskler
 • Det kan förändra förvaringen av fett eller hur det ser ut
 • Tonar låren, skinkorna och armarna

Tyngdlyftning förstorar dina muskler och hjälper dig att stärka din kropp samtidigt som det förminskar utseendet av celluliterna. Du kommer ha välformade och vackra skinkor, lår och armar.

Andra bra alternativ för att lägga till styrketräning till din träning utöver vikter är motståndsband, din egen kropp (armhävningar, knäböj, etc.), och viktmaskiner på gymmet.

Benlyft

Denna specifika träning kan vara mycket användbar för kvinnor som har problem med celluliter på låren, eftersom det kan hjälpa dig tona detta område. [12]

För att utföra dem, ligg på golvet på ena sidan av kroppen och sätt armbågen på golvet för att luta ditt huvud i handen.

Det andra bör vara på golvet, förutom midjan.

 • Benlyft kan vara bra för celluliter på låren
 • Benlyft är en enkelt och lätt träning

Räta ut benen och peka med tårna samtidigt som du lyfter benet så mycket du kan och sedan för ner det långsamt.

Gör 10 till 15 repetitioner på varje ben.

Knäböj

När du gör de hederliga gamla knäböjen, så kan du bygga muskler i skinkorna och låren, vilket i sin tur kommer att öka förbränningen av fett (mer muskler innebär att mer fett förbränns!).

När du har mindre fett kommer celluliterna att synas mindre. [13] Börja med 15 repetitioner och öka dem vartefter du får uthållighet.

 • Knäböj är bra för skinkorna
 • Knäböj är bra för låren
 • Knäböj hjälper till att bygga muskler och minskar synligheten av celluliter

För att göra ett knäböj på rätt sätt behöver du stå rakt med fötterna lite ifrån varandra.

Böj sedan knäna långsamt och sänk den övre delen av kroppen tills låren är parallella med golvet. Ställ dig upp långsamt samtidigt som du spänner skinkmusklerna och låren. Upprepa.

Använd trapporna!

Enligt National Wellness Institute som främjar en hälsosam livsstil, förbränner man åtminstone 10 kalorier per minut om man tar trapporna. [14]

 • Att använda trapporna hjälper till att bränna kalorier
 • Att använda trapporna aktiverar muskler som är påverkade av celluliter

Det aktiverar också alla muskelområden som brukar bli påverkade av den största mängden celluliter.

Ta därför trapporna istället för en hiss när du har möjlighet.

6. Användbara naturliga metoder för att motverka celluliter

Massage

Att massera huden med ett lätt tryck kan hjälpa dig bli av med extra vätska och minska synligheten av celluliter, både hos de med lägre och högre BMI. [15]

Massage kan vara hjälpsamt genom att skada fettcellerna och låta dem byggas upp på nytt, räta ut sig, och jämna ut sin distribution, vilket i sin tur gör huden mer len.

 • Massage hjälper till att dränera vätska
 • Massage hjälper till att minska synligheten av celluliter
 • Massage gör att huden blir mer len

Däremot kan detta endast vara en kortsiktig lösning för celluliter, enligt observationsstudier.

Cellulitrollers/Skumrollers

Användning av skumrollers är en beprövad metod för att slappna av spända muskler, snabba upp en återhämtning efter en ansträngd träning och för att förhindra skador. [16]

Och på senaste tiden har de marknadsförts som en metod för att minska celluliter för personer med celluliter, oavsett vad deras BMI är (högre, lägre…).

Rollers lovar att ta bort irriterande klumpar och knölar som gör att celluliter blir mer synliga.

 • Skumrollers kan göra knölig hy mer len
 • Skumrollers kan hjälpa till att minska synligheten av celluliter
 • Skumrollers är en bra lösning på kort sikt

Teorin bakom denna cylinder är att den delar upp och slappnar av fascian – en bindvävshinna som skyddar och delar musklerna, men också låter fettet ligga platt under huden.

Det är därför huden blir mer len efter användning av skumrollers, vilket ytterligare kan hjälpa till att förbättra celluliterna.

Men dessa ger endast kortvariga resultat och effekten går oftast över.

Cellulitkoppar

En cellulitkopp är en liten silikonkopp som säljs av flera olika märken och marknadsförs som ett verktyg som minskar celluliter.

De är designade att fungera som en dammsugare och ger en motsatt typ av massage när den placeras över områden med celluliter.

Koppen drar och lyfter upp griparna samtidigt som den boostar blodflödet. Det leder till att avlägsnandet av toxiner förbättras och huden ser mer len ut som ett resultat. [17]

 • Silikonkoppar används för att minska celluliter
 • Att koppa är baserat på en ‘dammsugarmetod’
 • Boostar blodflödet och främjar avlägsnandet av toxiner

Det som är bra med dessa koppar är att de kan användas hemma. Du placerar dem bara ovanpå området, klämmer åt och sedan släpper dem.

Enligt en studie från 2014 upptäckte men att koppning är en effektiv och säker metod för att minska celluliter. 40 friska kvinnor deltog i studien.

Det kan uppstå blåmärken från koppning, men du kan använda en lugnande kräm för att snabba upp läkeprocessen.

Eteriska oljor

I flera år har eteriska oljor använts i flera olika kulturer för att lindra flera olika sjukdomar. Det finns åtminstone 90 typer av eteriska oljor som rekommenderas av dermatologer för att behandla hudproblem.

Ett av deras mest nya användningsområden är för att minska celluliter. [18]

Celluliter påverkar inte bara personer med ett högre BMI – det kan hända vem som helst.

 • Eteriska oljor kan hjälpa till vid hudåkommor
 • Måste spädas ut med en olja innan den appliceras
 • Du kan behöva testa flera olika kombinationer för att hitta den bästa sorten

De 10 mest vanliga oljorna som används mot celluliter är ceder, cypress, fänkål, geranium, grapefrukt, enbär, lavendel, citron, citrongräs och lime.

Om du bestämmer dig för att testa dem för att minska celluliter, så bör du inte sätta dem direkt på huden från flaskan.

Blanda först dem tillsammans med vanliga oljor som oliv- eller kokosolja. Se till att du läser rekommendationerna för utspädning först.

Krämer

Receptfria kräver kan förbättra hur områden som påverkats av celluliter ser ut.

Det finns lite information som visar att de fungerar genom att främja lipolys, stimulera kollagen och genom att boosta lymfdränage och blodflödet. [19]

En vanlig ingrediens som du kan hitta i cellulitkrämer är vanligt koffein, som anses vara hjälpsamt eftersom det förbättrar lymf- och det vaskulära blodflödet.

 • OTC anti-cellulitkrämer hjälper dig att minska synligheten av celluliter
 • Ett billigare sätt att göra sig av med celluliter
 • En vanlig ingrediens är koffein

Dessutom kan det återfukta fettcellerna under huden och minska deras synlighet.

En cellulitkräm hjälper inte dig med att bli av med celluliterna för alltid, utan snarare hjälper dig att göra dem mindre synliga.

Torrborstning

Detta är en av de mer naturliga metoderna för att hantera celluliter – du behöver en borste som du borstar den påverkade huden medan den är torr, genom att dra uppåt.

Denna rörelse tros kunna aktivera lyftsystemet och förbättra blodflödet, vilket kan leda till en kortvarig effekt för lenare hud. [20]

 • Ett naturligt sätt att hantera celluliter på
 • Ett billigt och kortvarigt sätt att hantera celluliter på
 • Aktiverar lymfsystemet och gör huden lenare

Men när vi pratar om att torrborsta och celluliter, så kan du behöva göra det dagligen, eftersom effekterna är kortvariga.

Däremot är fördelen att du bara behöver en ordentlig borsta och lite vilja för att göra det.

Dessutom är borsten också väldigt billig, inte som andra metoder för att ta bort celluliter som annars kan kosta flera tusentals kronor.

Bastu

Om du är frisk nog för att basta, så kan det göra en hel del bra saker för din hud!

Bortsett från förmågan att hjälpa dig minska stress och påfrestning samtidigt som det stärker ditt immunförsvar, så kan det också hjälpa din hud att se bättre ut.

Det gör detta genom att boosta blodflödet, förbättra produktionen av kollagen och rengöra huden på djupet.

Det är bra för personer som behöver gå ner i vikt och har ett högre BMI.

 • Ett bra sätt att boosta din hälsa på
 • Att basta kan förbättra hudens hälsa
 • Det kan hjälpa dina celluliter genom att spola ut toxiner som finns under fettceller

Det kan hjälpa till med celluliter eftersom det spolar ut toxiner under fettcellerna som deltar i skapandet av celluliter. [21]

Detta leder till att utseendet av ojämn hud minskar vid de områden som har problem.

Även om du kanske testar att basta för att minska celluliter, så kan en infraröd bastu vara ännu mer till hjälp eftersom den producerar värme, vilket gör att det går djupare ner i vävnaden i din kropp, jämfört med en vanlig bastu.

7. Vanliga kosmetiska behandlingar för att minska celluliter

Radiofrekvenser

Detta är en av de mer långsiktiga behandlingarna för personer som har problem med det, oberoende om deras BMI är högre eller normalt.[22]

Under denna behandling används ett specifikt verktyg som gör att de fibrösa banden, som skapar celluliter, ligger mer tajt och platt mot huden.

 • Resultatet håller mellan 3 till 6 månader
 • Passar personer mer celluliter
 • Gör förändringar i de fibrösa banden under huden

Resultaten håller mellan 3 till 6 månader och det gör inte att celluliterna ‘försvinner’ för alltid.

Detta beror på att vårt pågående åldrande av de fibrösa banden som fortsättningsvis formas.

Cellfina

Denna icke-kirurgiska behandling används för att minska synligheten av celluliterna och är minimalt påverkande. Det baseras på en microblading-teknik som riktar sig på celluliter som finns på låren och skinkorna, och är även väldigt lovande. [23]

Detta är ett bra alternativ för patienter som är mellan 20 och 60 år, har en bra vikt och BMI, och som inte heller har så lös hud.

 • En behandling som inte är så invasiv
 • Bra för celluliter på låren och skinkorna
 • Den är inte billig

Det är ett effektivt alternativ för den typen av celluliter som inte är gropig. Det är godkänt enligt FDA, men endast för celluliter på låren och skinkorna.

Patienten står upp och läkaren markerar ut groparna för att sedan lägga på en smärtstillande lösning. Verktygets nål går in i huden och en fjäderrörelse görs för att släppa på de fibrösa banden.

Detta gör att groparna hoppar upp tillbaka.

Generellt sett så behövs en timme på varje 25 gropar. Resultaten kan hålla upp till tre år, men det är inte en billig behandling.

Cellulaze

Liknande Cellfina så bryter denna behandling också ner strukturen av celluliter under huden, men istället så använder den sig av laser istället för blad. Den är väldigt lite invasiv och görs under lokalbedövning, med eller utan lugnande medel.

Ett litet snitt görs för kanylen att gå in under huden där fettet bryts ner.

Behandlingen tar mellan 60 och 120 minuter. Det är rekommenderat att vila i 24 timmar efter behandlingen och även att undvika påfrestande aktiviteter under en veckas tid.

 • Cellulaze kan vara hjälpsamt för måttliga celluliter
 • Det är en ganska dyr behandling
 • Det görs med en laser

Denna lilla laser är hjälpsam för att öka tjockheten av huden, för att utsöndra band som formar gropar, för stimulering av kollagen och för att platta till fettet. [24]

Det kan vara ett bra alternativ för måttliga celluliter och personer som har ett lite högre BMI som har lite mer fett i sina kroppsdelar, men inte är överviktiga. Men detta är ändå en behandling som du kanske kan behöva spendera tusentals kronor på.

Koldioxidterapi

Denna icke-invasiva metod involverar att infiltrera koldioxid i de områden som har celluliter på kroppen. [25] Dessa injektioner med CO2 används också för att behandla mörka påsar under ögonen och bristningar.

Behandlingen av celluliter med CO2, vilket är en gas som finns naturligt i vår kropp, är godkänd av FDA och har inte några långvariga biverkningar.

Den görs på 15 till 30 minuter och låter dig återgå till dina normala rutiner efter 24 timmar eller så.

Däremot kostar varje besök runt 750 SEK till 2000 SEK, och de flesta personer kommer att behöva mellan 7 till 10 besök.

 • Injektioner med CO2 spräcker fettcellerna
 • Det finns inte några långvariga biverkningar
 • De flesta personer behöver mellan 7 till 10 besök

Det marknadsförs för att kunna förbättra hudens elasticitet, blodflödet och för att kunna ta bort den rynkiga huden och fina linjer.

Det kan också vara hjälpsamt för att reparera kollagen och för att förstöra fettceller.

Behandlingen är nästan helt smärtfri och vissa läkare kan lägga på en smärtdämpande gel på området innan de sticker in nålen.

Koldioxiden gör att fettcellerna spräcks och flyttar på sig.

Akustisk vågterapi

Denna icke-invasiva behandling lovar minskning av celluliter, bättre textur på huden och förhöjda konturer.

Det använder sig av radiella akustiska vågor som spolar fettcellerna genom kroppens system som tar bort toxiner, förbättrar produktionen av kollagen och stärker huden.

Forskning säger att denna typ av terapi är säker och effektiv för fettavlagringar och att den kan minska synligheten av celluliter. [26] Det lämnar också huden mer len och tajt!

 • Minskar celluliter och förbättrar huden
 • Gör huden mer len och tajt
 • Synliga resultat efter 2 till 3 veckor

För att däremot försäkra sig om optimala resultat, så bör terapin innehålla 10 behandlingar.

Resultaten kan vara långsiktiga om patienten fortsätter att leva en hälsosam livsstil, dvs. äter hälsosamt och tränar regelbundet.

De synliga förbättringarna kan ses efter 2 till 3 veckor efter att behandlingen har startat. Den är designad för att hjälpa till med celluliter på låren, skinkorna, höfterna, magen, armarna och knäna.

Men det är också ett av de mer dyra alternativen – en behandling kan kosta upp till 4000 SEK, beroende på vilket område du vill behandla.

Mesoterapi

Mesoterapi, också känt som flytande fettsugning, är en vanlig kosmetisk behandling för att minska celluliter. Det fungerar genom att bryta ner fettmembran som finns under huden.

Detta uppnås genom injektioner som innehåller protein, vitamin, hormoner och enzymer, men även extrakt från växter, vars mål är att föryngra och tajta till huden samtidigt som det eliminerar fett. [27]

 • Mesoterapi är en populär kosmetisk behandling
 • Den löser upp dina fettmembran
 • Injektionerna är en kombination av vitaminer, proteiner, hormoner och enzymer

Även om det till en början utvecklades på 50-talet som en metod för att lindra smärta, så används det idag för flera olika ändamål, inklusive att minska celluliter.

Injektionerna förbättrar blodflöder och minskar inflammation som skadar huden.

Vilken lösning som används beror på läkarna.

Generellt sett kan en behandling av mesoterapi kosta mellan 2500 SEK till 6000 SEK. Möjligheten till att blöda och få blåmärken lindras oftast med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Fettsugning

Denna metod används ofta som en sista utväg när allt annat har misslyckats eller när du inte är nöjd med resultaten från andra metoder.

Det kan också rekommenderas för personer som är överviktiga eller lider av fetma och har ett högt BMI. [28]

Fettsugning som används tillsammans med laser görs under lokalbedövning och det innebär att ett litet laserfiber förs in under huden, vilket i sin tur smälter fettet och sedan suger ut det.

Behandlingen tar cirka 120 minuter. Du kommer att uppleva ömhet flera dagar efteråt, men det kan minskas genom att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

 • En sista utväg för celluliter
 • Görs under lokalbedövning
 • Behandlingen tar cirka 2 timmar

Även om det dock ger bra resultat med endast en behandling, så är det inte någonting som alla kan ha råd med – det kostar omkring 50 000 SEK.

Dessutom är det fortfarande inte en långvarig lösning – resultatet håller oftast flera år, och sedan kan ytterligare en behandling av fettsugning vara nödvändigt.

8. Användbara kosttillskott för att minska celluliter

Bioaktiva kollagenpeptider

Många tillverkare marknadsför kosttillskott som ginkgo biloba, koffeinextrakt och druvkärnor att vara användbara för att minska celluliter.

De är tillverkade genom att bryta ner kollagenfibriller till mindre kedjor av kollagen, dvs. peptider.

Dessa är användbara kollagenpeptider som absorberas in i blodet för att enklare penetrera huden.

Och enligt forskning kan bioaktiva kollagenpeptider vara till stor hjälp för vissa personer som har celluliter ett högre BMI. [29]

 • Ginkgo biloba, druvkärnor och koffeinextrakt är de mest populära
 • Bioaktiva kollagenpeptider kan minska mängden celluliter
 • Kollagenpeptider kan hjälpa till med att göra huden tjockare

Enligt en studie från 2015 upplevde kvinnor med medelsvåra celluliter, som också tog bioaktiva kollagenpeptider under ett halvt år, tjockare hud och mindre mängd celluliter.

Kollagenpeptider i form av kosttillskott kan hjälpa till, eftersom celluliter är kända att skada kollagenets nätverk i kroppen genom att reparera dem och boosta metabolismen i cellerna.

Detta är nödvändigt eftersom vår hur består av 80 procent kollagen, och efter 30-årsåldern börjar vi förlora 1 till 2 procent av det varje år, vilket i sin tur leder till tunnare hud.

Brun utan sol

Detta är ett bra, kostnadseffektivt och temporärt sätt att minska synligheten av celluliterna. [30]

Celluliter syns nämligen mindre om du har en mörkare hudton. Undvik att utsätta dig för mycket sol, eftersom det ger en högre risk för rynkig hud och hudcancer!

Välj istället en brun utan sol-produkt eller skaffa en spraytan på en salong. Detta kan boosta din hudton och ge en smalare effekt.

 • Brun utan sol passar personer med olika BMI
 • Celluliter syns mindre när hudtonen är mörkare
 • Mousse brun utan sol är enkla att applicera och är effektiva

Välj en kvalitativ produkt som ger en synligt mörkare färg vid första appliceringen.

Välj mousseprodukter som också innehåller peptider och aloe vera – de kommer att bygga upp kollagen och behålla fuktigheten ordentligt.

Kroppsinpackning

Kroppsinpackningar finns tillgängliga på spa eller för att göra hemma för att kunna behandla celluliter.

Proceduren innefattar att linda in de påverkade områdena i bandageliknande produkter som tidigare har blötlagts i föreningar som innehåller vitaminer, mineraler och örter.

Många kroppsinpackningar menar att de kan hjälpa dig minska mellan 15 till 50 centimeter från olika kroppsdelar, men också snabba upp avlägsnandet av “skräp” som betonar celluliter.

 • Kroppsinpackningar är en snabb lösning
 • Kortvariga effekter
 • Finns tillgängligt att göra hemma eller på spa

I vissa fall kan de vara väldigt effektiva med att minska celluliter; däremot behöver det inte nödvändigt innebära att du gör dig av med celluliter för alltid. [31]

De är en snabb fix och resultaten kommer att långsamt försvinna. Den temporära minskningen av höfterna och midjan sker på grund av förlusten av vatten, och inte nödvändigtvis fett.

Dessutom fungerar kroppsinpackningar genom att göra sig av med toxiner, och som vi redan vet, så orsakas celluliter inte av extra toxiner, utan det har snarare att göra med gener, diet, fysisk aktivitet, ålder och hormoner.

Kompressionsplagg

Kompressionsplagg, vilket innebär leggings som marknadsförs för sin förmåga att minska celluliter.

Enligt påståenden så mikro-masserar kompressionstekniken bort celluliterna och kan faktiskt hjälpa till att minska groparnas synlighet med 20 procent. [32]

 • Effekterna är kortvariga
 • De mikro-masserar celluliterna
 • Måste bäras 8 timmar per dag

Det kan också hjälpa dig att minska 5 centimeter från skinkorna och låren.

Men de flesta av dessa kompressionsplagg måste bäras 8 timmar varje dag under en period på 8 veckor.

Däremot är de inte magiska, enligt experter, och många är skeptiska över att användare kommer vara nöjda med resultatet i det långa loppet.

De kortvariga effekterna varar endast några timmar eftersom man faktiskt inte ändrar om i strukturen under huden, vilket spelar roll i synligheten av celluliter.

Bantningspiller

Att gå ner i vikt eller ett balanserat BMI kan vara ett hjälpsamt verktyg för att minska mängden irriterande celluliter, eller det kommer åtminstone göra dem mindre synliga.

Men att gå ner i vikt är inte enkelt och det kräver mycket hängivenhet, många försökt och så klart, de rätta metoderna.

Även om en hälsosam och balanserad diet samt regelbunden träning är de två viktigaste delarna för att lyckas gå ner i vikt, och hålla den borta, men ibland kan vi också behöva andra medel.

 • Bantningspiller kan indirekt hjälpa till med att minska celluliter
 • Vissa bantningspiller hjälper oss att snabbare gå ner i vikt
 • Bantningspiller kan minska aptiten

Det finns nämligen många personer som väljer att ta bantningspiller för att snabba upp sin viktminskning, förbättra resultaten, minska risken för att äta för mycket och minimera sitt kaloriintag. [33]

På grund av detta kan bantningspiller vara potentiella verktyg för att bli av med celluliter, även om de inte direkt påverkar dem.

Om du bestämmer dig för att testa bantningspiller och minska celluliterna, se till att du endast väljer de piller som är rekommenderade av din läkare eller en certifierad dietist.

Undvik att välja märken som kommer från företag med dåligt rykte eller bantningspiller som lovar för mycket, men som också är fulla med dåliga ingredienser och har negativa recensioner!

Slutliga tankar

Även om många personer (främst kvinnor) tycker att de är de enda personerna som påverkas av irriterande celluliter, så är det inte fallet.

Faktum är att celluliter är mer vanliga och naturliga än vi tror, och det händer för 80 till 90 procent av alla kvinnor vid någon tidpunkt i deras liv.

Och det är inte något vi endast ser hos kvinnor med ett högre BMI – det kan hända vem som helst, oavsett deras vikt på grund av de olika faktorerna som spelar roll.

Vissa av dessa faktorer är genetik är gener, hormoner, diet, vanor i livsstilen, etc.

Oavsett varför, hur och när vi påverkas av celluliter, så är det definitivt någonting som kan förminska vårt självförtroende eftersom det syns på olika kroppsdelar som höfterna, låren, skinkorna och magen.

Därför börjar vi söka efter den bästa metoden för att bli av med detta irriterande kosmetiska problem (det är inte en indikation på ett hälsoproblem!). När vi gör detta måste vi först lära oss några viktiga saker, som deltagande faktorer och sedan försöka förbättra det vi kan.

Efteråt är det viktigt att inse vikten av en hälsosam och balanserad diet samt att träna regelbundet och faktiskt utöva dem.

Det finns också flera kosmetiska behandlingar och naturliga metoder som personer ofta använder när de försöker minska synligheten av celluliter.

Vi diskuterade några av de mer populära, deras för- och nackdelar, men även deras priser, tillgänglighet, och varför det kan vara ett bra val för ditt specifika problem med celluliter.

Referenser:

 1. https://www.healthline.com/nutrition/cellulite
 2. https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-cellulite-on-thighs#1
 3. https://www.huffingtonpost.com.au/2017/10/26/can-diet-get-rid-of-cellulite_a_23256252/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAFvNo5dvCtVVKBCkMCpMj9bKnxnYFGASoyq2HoBEEz_oeX8CbigTlc361l3lHbkZXwNFXExXoMKDJ_NmMyJ6r5S7mnTQe2X2jro8iW-gwdtGtLY46ekkIOZEcQbIi_DBZJqKEy42YtA_RBULyRwYO17JcUsw9C2TdvzlB-znNW-E
 4. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/are-there-exercises-to-get-rid-of-cellulite
 5. https://www.gaiam.com/blogs/discover/5-cellulite-blasting-exercises
 6. https://www.medicinenet.com/cellulite/article.htm#what_are_treatments_for_cellulite
 7. https://people.com/bodies/foam-rolling-can-help-reduce-appearance-of-cellulite/
 8. https://www.byrdie.com/cupping-for-cellulite
 9. https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-cellulite
 10. https://www.redbookmag.com/beauty/makeup-skincare/tips/g564/how-to-get-rid-of-cellulite/
 11. https://www.healthline.com/health/cellfina
 12. http://www.cellulaze.com/about-cellulaze/how-cellulaze-works/
 13. https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works
 14. http://www.clydeinjuryclinic.co.uk/acoustic-wave-therapy/
 15. https://www.healthline.com/health/mesotherapy
 16. https://www.nutritionaloutlook.com/beauty/collagen-peptides-reduce-cellulite-women
 17. https://www.newbeauty.com/hottopic/slideshow/2665-get-rid-of-cellulite/5/
 18. https://www.leaf.tv/5297331/can-you-get-rid-of-cellulite-with-a-body-wrap/
 19. https://www.self.com/story/can-leggings-fight-cellulite
 20. https://www.webmd.com/diet/obesity/weight-loss-prescription-weight-loss-medicine#1

Comments are closed.