6 Varningstecken Och Symtom På Järnbrist

Visste du att när dina järnnivåer är låga, oavsett av ditt BMI, så kan din kropp inte tillverka tillräckligt med röda blodceller som hjälper till att transportera syre från lungorna till andra delar av kroppen?

Brist på syre kan få dig att känna dig trött, förvirrad, en svagare andning kan upplevas, etc. [1]

Eftersom kroppen inte producerar järn på egen hand, så behöver vi få det från mat och kosttillskott.

Järnbrist kan leda till flera symtom, inklusive trötthet, rastlösa ben, blekhet, kalla händer och fötter, etc. [2]

Vår guide kommer att hjälpa dig lära dig mer om nödvändiga saker gällande järn:

 • Varför järn spelar roll för en bra hälsa
 • Vad symtomen är på järnbrist
 • Hur man hanterar låga nivåer av järn

Symtomen kanske inte märks av när man har en mild järnbrist; däremot, i mer svåra fall, så gör dem det.

En obehandlad järnbrist kan leda till järnbristanemi, en typ av anemi som orsakas på grund av brist på järn (det finns flera orsaker till anemi).

Om man tänker på att järnbrist är en av de mest vanliga typerna av mineralbrist i hela världen, och det faktum att våra kroppar naturligt inte kan tillverka det, så behöver vi känna till de tidiga symtomen och prata med vår läkare för en behandling.

Hur man känner igen järnbrist – de 6 mest vanliga symtomen

1. Blek hy

Att ha blek hy och bleka insidor av de nedre ögonlocken är ett av de mest vanliga symtomen på järnbrist, inklusive medelsvår och svår anemi.

Detta beror på att hemoglobinet i våra röda blodceller är det som ger blodet sin röda färg, så lägre nivåer av det kan minska rödheten av blodet. [3]

 • Blekhet är ett vanligt symtom på järnbrist, oberoende av ditt BMI
 • Blekhet kan vara synligt genom hela kroppen eller bara i en kroppsdel
 • De låga nivåerna av hemoglobin leder till blek hy

Dessutom kan blekheten från låga järnnivåer synas i andra delar av kroppen eller bara hålla sig till en kroppsdel, som ansiktet, gommarna, insidan av läpparna, naglarna eller de nedre ögonlocken.

Även om din läkare kommer att titta på dig enligt dessa symtom, så behöver de bekräfta det genom ett blodprov för att vara säkra.

2. Oförklarlig trötthet

Att känna sig trött hela tiden, även efter att du vilat eller efter en god natts sömn, så är det också ett av de vanligaste symtomen på järnbrist.

Detta symtom sker hos mer än 50 procent av personer vars järnnivåer är lägre än det rekommenderade.

Trötthet sker på grund av att vår kropp behöver järn för att skapa hemoglobin.

När det inte finns tillräckligt med hemoglobin, minskar mängden syre som åker till musklerna och vävnaden, samt minskar dess energi, vilket gör att vi känner oss mer svaga. [4]

 • En fortsatt trötthet är vanligt bland personer med järnbrist
 • Det orsakas på grund av de låga nivåerna av syre i musklerna och vävnaden
 • Hjärtat måste arbeta ännu mer

Dessutom måste vårt hjärta jobba ytterligare för att förflytta det nuvarande syre som finns runt om i kroppen, vilket gör att du känner dig ännu mer trött.

Om din trötthet är ett resultat av järnbrist, så kan du också uppleva det tillsammans med andra symtom som att känna dig grinig, inte kan fokusera lika lätt och att inte vara lika produktiv på ditt arbete.

3. Hud- och hårproblem

Att ha torrt och skadat hår kan vara en konsekvens av järnbrist.

När vår kropp har ett lågt järnvärde, så börjar det nämligen att spara på sitt begränsade syre för att använda det till mer viktiga kroppsfunktioner.

Bristen på syre leder till ett svagare hår och hy hos personer med olika BMI. [5]

 • Torrt och skadat hår är symtom på järnbrist
 • Järnbrist kan orsaka hudproblem
 • Håravfall är ett annat symtom på grav järnbrist

Håravfall är också ett vanligt tecken på mer seriös järnbrist och anemi.

Även om det är normalt att förlora en viss mängd hår varje dag, så kan att förlora stora klumpar av det, och i större mängder, orsakas av ett underliggande hälsotillstånd.

Enligt forskning så visar detta symtom sig oftast i mer svåra fall av järnbrist.

Om du råkar märka av dessa förändringar, tillsammans med några andra symtom av järnbrist, prata med din läkare för att komma fram till den underliggande orsaken.

Undvik att ta kosttillskott såvida det inte har föreslagits av din läkare!

4. Öm och svullen tunga och mun

Vissa personer med järnbrist kan uppleva symtom som öm, inflammerad och svullen tunga samt en tunga som är konstigt len. [6]

Tungan kan också vara blek på grund av otillräckliga mängder järn, på grund av de lägre nivåerna av myoglobin, vilket gör din tunga så len, öm och svullen.

Myoglobin är ett protein i våra röda blodceller som är känt för att stötta våra muskler, som de i vår tunga.

 • En len tunga är ett symtom på järnbrist
 • Tungan kan också vara röd, inflammerad och smärtsam
 • Detta symtom är känt som en glossit

Om du inte får i dig tillräckligt med järn, så kan du också uppleva en torr mun, ömma och röda sprickor i mungiporna, men också munsår.

Detta symtom på tungan är kopplat med järnbrist och är också känt som glossit. Du kommer att märka att tungans färg ändrar till flera nyanser av rött och dess yta kommer att vara konstigt len.

I svåra fall av järnbrist kan du också uppleva svårigheter att tugga, prata och svälja.

5. Rastlösa ben

Rastlösa ben, eller restless leg syndrome, syftar på det starka behovet av att röra på benen medan du vilar, men också att uppleva ett konstigt kliande i benen och fötterna.

Kliandet ger oftast den obehagliga känslan i benen, vilket oftast har beskrivits som en känsla av smärta, stickande och krypande.

Problemet förvärras för de flesta personer under natten, vilket leder till en minskad sömnkvalitet, hos personer med vilken typ av BMI som helst.

 • Rastlösa ben är ett vanligt symtom på låga nivåer av järn
 • Det kan orsakas av andra medicinska tillstånd
 • 25 procent av alla personer med det har också anemi som orsakas av låga nivåer av järn

Även om de exakta orsakerna bakom detta tillstånd förblir okänt, och även om det finns olika medicinska tillstånd som är kopplat med det, så har upp till 25 procent av alla som har detta problem anemi som också uppstått på grund av järnbrist. [7]

Dessutom blir symtomen värre ju lägre nivåerna av denna viktiga mineral är.

6. Hjärtklappning

Hjärtklappning eller märkbara hjärtslag är ett av de huvudsakliga symtomen av järnbrist.

När en person har brist på järn, kommer de låga nivåerna av hemoglobin att börja anstränga hjärtat att arbeta hårdare för att kunna leverera syre till de andra delarna i kroppen. [8]

 • Hjärtklappningar kan vara ett tecken på låga järnnivåer
 • Hjärtat behöver arbeta mer för att leverera syre
 • Utvecklas vanligtvis i svåra fall

Det kan i sin tur leda till att du upplever oregelbundna hjärtslag, eller en känsla av att ditt hjärta slår mycket snabbt eller snabbare än vad det normalt gör, även när du bara sitter ner och inte är så fysiskt aktiv.

Om det inte behandlas, och i mer svåra fall av järnbrist, så kan detta symtom leda till problem som ett förstorat hjärta, hjärtflimmer och till och med hjärtstopp.

Däremot är detta symtom oftast mindre vanligt och man behöver uppleva järnbrist under en längre tidsperiod för att få hjärtklappningar.

Slutgiltiga tankar

Järnbrist är en av de mest vanliga typerna av anemi, och även om vissa personer som har det kan uppleva flera av dessa symtom, så upplever andra personer inga symtom alls eller väldigt få.

Vi har pratat om några av de mest vanliga symtomen, inklusive rastlösa ben, hjärtklappningar, svullen tunga, problem med hår och hud, blek hy och överdriven trötthet och har även hjälpt dig att lära dig varför de händer och hur man blir av med dem!

Referenser:

 1. https://www.healthline.com/health/iron-deficiency-anemia
 2. https://www.sun.ac.za/english/Lists/news/DispForm.aspx?ID=6692
 3. https://www.mayoclinic.org/symptoms/hypoxemia/basics/causes/sym-20050930
 4. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/iron-deficiency-anemia#1
 5. https://www.neuterre.com/blog/post/2019/01/03/6-signs-and-symptoms-of-iron-deficiency
 6. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/basics/threats-to-dental-health/anemia-tongue-symptoms-causes-and-treatments-0715

Comments are closed.