15 Bästa & Mest Populära Fettförbrännare, Fettförbränningspiller & -Tabletter

När man vill gå ner i vikt och minska sitt BMI, kan man ibland behöva lite extra hjälp. Därför har vi satt ihop denna ultimata guide till fettförbränningspiller. Fettförbränningstabletter kan göra skillnaden mellan att lyckas och misslyckas med viktminskningen. I hän här guiden ska du få lära dig:

 • De olika typerna av fettförbränningspiller
 • Vilka typer av människor som kan vilja använda fettförbrännare
 • De som inte bör använda dessa tillskott

Är det dags att lägga till några bantningstillskott till din rutin? Här är den kompletta guiden till fettförbränningstabletter och -tillskott.

Vad är fettförbränningspiller?

Det finns sådana mängder med bantningstillskott på butikshyllorna att det kan vara svårt att få ett grepp om vad de alla gör. Det finns aptithämmare, metabolismökare, fettförbrännare och mycket annat. I denna guide ska vi fokusera specifikt på fettförbränningspiller och hur de kan hjälpa dig att minska ditt BMI.

Det finns två olika sorters tillskott som kan grupperas under kategorin fettförbränningspiller: fettförbrännare och fettblockerare. Men vissa tillverkare inkluderar även exempelvis stimulantia och annat i samma kategori.

Det bästa är att läsa etiketten på pillerburken för att noga utläsa vad den innehåller. Vi ska titta på vissa specifika ingredienser i denna guide, så att du kan lära dig vad som är bäst – och säkrast – att ta.

Fettförbrännare är generellt sådana som ökar ämnesomsättningen. Detta hjälper kroppen att snabbare förbränna fettet i maten du äter, och kan hjälpa till att förbränna det lagrade fettet i kroppen. Fettblockerare gör precis det de säger – de hjälper till att blockera att fettet i maten du äter absorberas av kroppen.

Fettförbränningstabletter kan också vara aptithämmande, vilket hjälper dig dämpa ditt sug efter stärkelse, socker och andra livsmedel. Stimulantia gör samma sak, och hjälper dig samtidigt att bränna kalorier och hålla uppe ämnesomsättningen.

Vilket piller du väljer är sist och slutligen upp till dig, men se till att du först talar med din doktor innan du börjar ta någon fettförbrännare, eftersom vissa av dessa kan interagera med vissa mediciner eller påverka vissa sjukdomar. Gravida kvinnor bör inte ta fettförbränningspiller.

Hur fungerar fettförbrännare?

Beroende på vilken typ av fettförbränningspiller du väljer, kan du ha ett tillskott som fungerar på olika sätt. Vissa fettförbrännare ökar ämnesomsättningen, vilket gör så att kroppen bränner fler kalorier och, som ett resultat, fett. Fettförbrännare kan hjälpa dig bränna fett från den mat du äter, men kan också hjälpa till att bränna bort kroppens lagrade fett som gör dig överviktig

Fettblockerare fungerar lite annorlunda. När du äter feta livsmedel, absorberas dessa av kroppen, och det som inte används som energi lagras i stället, vilket leder till viktökning. Fettblockerare kan hjälpa dig minska ditt BMI eftersom de hindrar kroppen från att absorbera fett från livsmedel.

Fettblockerare är ett bra alternativ för viktminskning, men det är på två saker du bör tänka på. För det första så kan du få diarré. Oj då! Eftersom kroppen transporterar fett genom systemet, kan det bädda för rätt obekväma badrumsproblem. Börja med att testa på din fettblockerare på hemmaplan för att få en känsla av hur kroppen reagerar på den.

För det andra så behöver din kropp fett! Du behöver bra fetter för att hjälpa kroppen absorbera näringen i den mat du äter. De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K, viktiga vitaminer för din övergripande hälsa. Du kan säkerställa att din kropp absorberar dessa vitaminer under tiden du tar din fettblockerare genom att äta mycket nyttiga fetter. Nyttiga fetter hittar du i:

 • Nötter
 • Frön
 • Avokado
 • Fisk som lax och tonfisk
 • Ägg
 • Oliver och olivolja
 • Chiafrön

Nu när du vet lite mer om hur fettförbrännare fungerar, låt oss titta lite närmare på några av de olika typerna av fettförbränningstabletter som hjälper till att minska ditt BMI

Aptithämmare

Aptithämmare är allt från koffein till fiber, och hjälper till att dämpa ditt matsug. De kan verka på några olika sätt. Vanligtvis gör de så att du känner dig mätt, som bland annat fiber. Men det finns också de som påverkar hjärnans utsöndring av de hormoner och kemikalier som är direkt kopplade till hunger.

Aptithämmare är inte egentligen fettförbrännare, men de kan marknadsföras som sådana. Var noga med att läsa på förpackningen på tillskottet innan du börjar ta någon aptithämmare.

Extrakt

Extrakt kan vara fettblockerare, fettförbrännare eller aptithämmare. Ett extrakt är en koncentrerad version av exempelvis en ört. Det finns extrakt av grönt te, gröna kaffebönor, hallonketoner och mycket annat att välja mellan.

Kom ihåg att bara för att det är naturligt betyder det inte att det är säkert. Rådfråga alltid någon som är specialist på området för att hjälpa dig avgöra om ett tillskott är säkert för dig och din livsstil.

Stimulantia

Det viktigaste att känna till om stimulantia är att de sannolikt ökar pulsen. Om du är känslig mot exempelvis koffein eller har någon typ av problem med hjärtat eller blodtrycket, är det bäst att du rådfrågar en läkare innan du tar något centralstimulerande medel.

Stimulantia, generellt, hjälper till att öka ämnesomsättningen och underlättar för kroppen att bränna kalorier.

Vem kan använda fettförbränningstabletter?

Om du behöver hjälp att gå ner i vikt, är chanserna stora att fettförbränningstabletter kan hjälpa dig minska ditt BMI. Men det finns några typer av människor som inte bör använda fettförbränningstabletter, så låt oss börja med att titta på vilka dessa är. De är bland annat:

 • Gravida kvinnor
 • Ammande mödrar
 • Personer med sjukdomar som inte har fått tillskotten godkända av sina läkare
 • Personer som tar mediciner som inte först har pratat med en läkare

Och det är i stort sett allt! Kom ihåg – säkerheten först. Sätt inte din hälsa i fara genom att ta fettförbränningstabletter om du inte känner dig helt säker. Tala med någon sakkunnig först.

Nu, låt oss gå in på vilka som kan använda fettförbränningstabletter. Dessa är bland annat:

 • Personer som precis börjat ett bantningsprogram
 • Personer som har nått en viktminskningsplatå och behöver en puff
 • Personer med ett kortsiktigt mål som ett bröllop eller en semester
 • Personer med naturligt långsam ämnesomsättning
 • Personer som är tvungna att äta ute ofta, på grund av arbete eller resor

Kortfattat, i stort sett alla kan använda fettförbrännare, så länge som det godkänns av deras läkare. Det är ett bra alternativ både för kortsiktig viktminskning och för långsiktig support. Kom bara ihåg att de inte är några mirakelpiller. Du måste träna och äta hälsosamt också!

Det finns några “speciella populationer” som kan tjäna riktigt mycket på att använda fettförbränningspiller.

Seniorer

När man blir äldre, blir ämnesomsättningen långsammare. En fettförbrännare kan hjälpa äldre vuxna att gå ner i vikt snabbare genom att snabba på hastigheten med vilken kroppen förbränner fett och kalorier. Säkerställ bara först att du inte har någon sjukdom eller tar några mediciner som kan påverkas negativt av en fettförbrännare. Du kan rådfråga apotekspersonalen för att vara säker.

Tyngdlyftare

Är du tyngdlyftare, kan du dra fördel av fettförbrännare. De flesta tyngdlyftare tränar med målet att öka muskelmassan. För att göra detta, måste fettlagren minskas så att det vackra sexpacket syns tydligare. En fettförbrännare kan hjälpa tyngdlyftare att bli av med fett så att musklerna blir mer synliga.

Om du lyfter vikter, se till att du först kontaktar din läkare innan du tar något tillskott. För i vissa fall kan tyngdlyftning faktiskt innebära väldigt mycket ansträngning på hjärtat under träningen, så då kan det vara riskabelt med en stimulant.

Dåliga bantare

Japp, du läste rätt. Om du helt enkelt bara är en dålig bantare, kan du tjäna på att ta fettförbränningstabletter. Men med detta säger vi inte att du ska förlita dig på dem. Men fettförbränningstabletter kan ge dig den där extra kicken du behöver för att nå ditt uppsatta BMI och dina viktminskningsmål.

Kan fettförbrännare bränna fett?

Låt oss gå vidare till frågan du verkligen vill ha svar på: kan fettförbränningspiller och fettförbränningstabletter verkligen bränna fett? Det korta svaret på detta är simpelt: ja! Tar du rätt fettförbränningstabletter, kan de faktiskt minska ditt BMI och hjälpa dig gå ner i vikt.

Men detta innebär dock inte att alla fettförbrännare fungerar för alla. Det första du måste komma ihåg är något vi redan sagt otaliga gånger: du kommer inte att gå ner i vikt endast genom att ta fettförbrännare. Näpp, det går inte. De där stora burgarna med milkshakes sätter sig direkt på höfterna oavsett om du käkar piller eller inte.

Nå, men med detta sagt, så om du tar rätt tablett och den passar din livsstil kan detta vara ett riktig bra sätt att förstärka dina viktminskningsansträngningar. Fettförbrännare hjälper till att förhindra att fett absorberas av kroppen. De hjälper till att öka ämnesomsättningen. Och de hjälper till att bränna det fett som kroppen redan lagrat.

Med andra ord, de kan vara både förebyggande och proaktiva, och hjälpa dig att förhindra att fett lagras och bränna det fett du redan har. Men de fungerar endast tillsammans med en hälsosam kost och mycket träning.

Som vi sa tidigare, tala med din läkare innan du börjar ta en fettförbrännare. Om du har någon sjukdom eller något hälsotillstånd, kan dessa piller göra mer skada än nytta.

Vilka är de bästa fettförbränningspillren- och tabletterna?

Låt oss ta upp några specifika fettförbränningspiller som finns på marknaden. Dessa piller kan minska ditt BMI på ett hälsosamt sätt, så länge som du tar dem enligt anvisningarna. Nedan följer de bästa av de bästa fettförbrännarna du kan hitta.

Koffeintabletter

Studier visar att koffein kan hjälpa kroppen att bränna fett mer effektivt. Under aerobisk träning förflyttas fettsyrorna till cellernas energicentrum där de förbränns som energi. Detta innebär att koffein kan hjälpa göra dig av med fett, men endast om du tränar. Fysisk aktivitet är som en “på”-knapp som aktiverar koffeinet som fettförbrännare.

Om du är känslig för koffein, är dessa fettförbränningspiller ingen bra idé. Men har du inga problem med det kan du använda dig av koffeinpiller, de finns både på apotek och på varuhus.

Hallonketoner

Hallonketoner är lite av en modefluga bland fettförbränningspiller, men det finns studier som visar att de faktiskt kan hjälpa dig att minska fettet runt figuren. De fick till en början sin popularitet genom vanlig media, och varenda kotte ville genast hoppa på tåget. Och faktum är att nyliga studier på möss och råttor visar att de har en viss effekt på kroppsfettet

Hallonketoner är inte framställda från riktiga hallon. Det skulle helt enkelt krävas för många hallon för detta! I stället är det ett syntetiskt ämne som fungerar på precis samma sätt som bären, men till en bråkdel av kostnaden.

Grönt te-extrakt

Grönt te-extrakt är faktiskt en av de mest lovande fettförbrännarna på marknaden. Kemikalierna i grönt te som kallas katekiner är de som står för de positiva effekterna som grönt te-extrakt har på BMI:t. Och ännu bättre är att du kan uppleva dessa effekter genom att dricka teet!

Om du föredrar att dricka grönt te istället för att ta ett fettförbränningspiller, se till att inte tillsätta något socker. Vill du ändå ha lite sötma, kan du tillsätta en skvätt tranbärssaft eller en liten gnutta naturlig honung.

Chili

Denna härliga lilla krydda som du antagligen redan har i köksskåpet är en effektiv naturlig fettförbrännare. Chili har visats kunna öka ämnesomsättningen och bränna fett. Detta gör den genom att faktiskt höja kroppstemperaturen. Liknande effekter kan uppnås med cayennepeppar och svartpeppar.

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia marknadsförs vanligen som en aptithämmare men kan också fungera som en fettförbrännare. Detta är ett naturligt tillskott, men kom ihåg, återigen, att bara för att det är naturligt betyder det inte att det är säkert. Garcinia cambogia kan öka pulsen, vilket kan innebära risker för vissa delar av populationen. Kolla med din doktor innan du börjar ta garcinia cambogia.

Forskolin

Forskolin är en annan av de där fettförbrännare från “tv-läkarna”, där det kanske inte riktigt finns tillräckligt med bevisning för de positiva effekterna. Men det anses vara allmänt säkert att använda, så prova gärna på det. Teorin bakom detta tillskott är att det ska fungera som en fettförbrännare genom att reglera specifika enzymer i kroppen. Det är ett naturligt tillskott, men var ändå försiktig. Bara för att en tv-läkare säger att det är säkert innebär inte att du inte bör kolla med en riktig läkare.

Receptbelagda fettförbrännare

I vissa fall kan du få fettförbrännare eller fettblockerare utskrivna av en läkare. Detta är alltid det säkraste sättet, eftersom din läkare då följer dig under medicineringen. Eftersom läkemedel skiljer sig åt i olika delar av världen, är ditt säkraste kort att tala med din läkare om vad som finns tillgängligt där du befinner dig.

Träningsformer som passar bra i kombination med fettförbränningspiller

Om du verkligen vill gå ner i vikt, behöver du lägga till lite hälsosam träning till din rutin. Experter rekommenderar att du får 150 minuter medelintensiv träning varje vecka, eller 75 minuter intensiv träning. Försök helst att välja en träningsform som passar ihop med din generella, övergripande hälsa och som är säker för dig att utföra.

Låt oss lite snabbt gå in på några av de träningsformer som passar bäst ihop med fettförbränningspiller.

Simning

Om du gillar att simma, är fettförbrännare något för dig! Simning är en bra, lågintensiv träningsform som inte höjer pulsen alltför mycket. Därför är detta ett bra träningsalternativ om du vill ta ett centralstimulerande fettförbränningspiller, men även andra fettförbränningspiller kan hjälpa till att förstärka dina kraftansträngningar när du vill gå ner i vikt med simning.

Cykling

Cykling är en annan bra träningsform som går bra ihop med fettförbrännare och fettförbränningspiller. Du kan täcka milslånga sträckor och snabbt minska ditt BMI när du sitter på en cykel. Välj en fettförbränningstablett som inte ökar pulsen för mycket, eftersom cyklingen säkerligen kommer att göra detta.

Löpning

Var försiktig när du använder en fettförbrännare om du är löpare. Löpning är ett av de enklaste sätten att öka pulsen. Ett för kraftigt fettförbränningspiller kan sätta dig i riskzonen för allvarliga biverkningar som en hjärtattack.

Powerwalking

Om du vill ha någonting som ligger mittemellan promenad och löpning, är powerwalking ett bra alternativ. Det är något mindre sannolikt att denna träningsform ska ge dig några problem när du tar en fettförbrännare jämfört med löpning, och kan samtidigt ge dig en bättre och effektivare träning jämfört med promenader.

Tyngdlyftning

När du lyfter vikter, fokuserar du mer på att bygga mager muskelmassa än på att gå ner i vikt. Så sannolikt ökar du inte pulsen så mycket under träningen, så ta gärna en pratstund med din doktor om en fettförbränningstablett för att hjälpa dig möta dina viktlyftningsmål.

Att använda fettförbrännare utan att träna

Kan man gå ner i vikt med fettförbränningspiller utan att träna? Jo men visst! Men kom ihåg. Det är ändå rekommenderat att du tränar regelbundet om du vill gå ner i vikt och för att upprätthålla en hälsosam livsstil.

Om du bestämmer dig för att börja ta fettförbränningspiller utan att träna samtidigt, tala först med din doktor. Ni behöver gå igenom din hälsostatus, vilka mediciner du kanske tar och hur din kostplan ser ut. Sannolikt kommer din doktor att minska ner ordentligt på ditt kaloriintag – något som du kan behöva vänja dig vid.

Det kan även finnas andra förändringar du behöver göra. Du måste välja livsmedel som är nyttiga och naturliga – ingen mer choklad och kakor vid läggdags! Du behöver också äta mycket färsk frukt och grönsaker. Men var inte orolig. Dessa är bra alternativ till godis och även till salta tilltugg som chips.

Ditt liv ska inte behöva inte vändas upp och ner i det fall du vill börja använda en fettförbränningstablett utan att träna. Att bara förändra din vardagliga kost och öka ditt vattenintag gör redan stor skillnad. Men så fort som du har möjlighet är det ändå bäst att du inför lite fysisk aktivitet till din rutin!

Fördelar med fettförbrännare utan träning

 • Bra för dem som har fysiska hinder för träning
 • Bra om du reser mycket och inte har möjlighet att träna
 • Lågintensivt – ett bra alternativ för äldre som kanske lider av ben- och ledbesvär

Nackdelar med fettförbrännare utan träning

 • Du går inte ner i vikt lika snabbt
 • Du lär dig inte några nya livsstilsförändringar som hjälper dig hålla kilona borta
 • Fettförbrännare kan bli en krycka och leda till att du äter dåligt

Vad en fettförbrännare bör innehålla

När du letar efter en fettförbrännare, är det ett par saker du bör hålla utkik efter. Inte alla fettförbränningstabletter är lika, så det är inte alla som är lika effektiva för att hjälpa dig minska ditt BMI. Så vad är det du bör leta efter? Det finns några viktiga punkter du bör hålla i minnet.

För det första bör ditt fettförbränningstillskott vara framtaget av en pålitlig tillverkare. Det är alltför vanligt idag att många som köpt sina produkter på nätet upptäcker att de blivit lurade på tusentals kronor av företag som säljer placebon. Läs användarbetyg för produkten för att säkerställa att den är vad den säger sig vara.

För det andra, kontrollera hur mycket av den aktiva ingrediensen som faktiskt finns i produkten. Många tillverkare använder “fyllnadsmedel” för att fylla upp sina produkter. Vissa av dessa fyllnadsmedel är fiber, vilket inte är skadligt. Men andra ingredienser kan vara gelatin och sågspån! Det är inte så bra, så se till att du läser innehållsförteckningen.

För det tredje, var medveten om vad det är du köper. Vi har tagit upp några av de vanligaste fettförbrännarna i denna guide, men igen, se till att läsa på etiketten så du vet exakt vad som finns i produkten du köper. Om du har funderingar över någon ingrediens, kolla upp den eller fråga din doktor.

Till sist, försök hitta ekologiska fettförbrännare om möjligt. De rester från kemikalier som finns i vissa produkter kan vara skadliga för hälsan – och du vill inte sätta hälsan i fara genom att inta pesticider eller andra läbbiga grejer.

Så, sammanfattningsvis:

 • Köp så “rena” tillskott som möjligt
 • Var alltid medveten om vad det är du köper och intar
 • Om du har några funderingar, fråga din läkare – eller även en apotekare!

Vad en fettförbrännare inte bör innehålla

Vi har redan tagit upp det mesta som du bör hålla dig undan i fråga om fettförbränningspiller. För att vara lite mer specifika, listar vi här de saker du bör undvika när du letar efter fettförbränningspiller för att minska ditt BMI.

 • Kemikalier som pesticider, herbicider och annat som ofta finns i tillskott.
 • Olagliga ingredienser som exempelvis efedrin
 • Allt som kan påverka din hälsa negativt, som ditt blodtryck, diabetes eller hjärtproblem
 • Allt som kan interagera med de eventuella mediciner du tar – detta innefattar även p-piller
 • Onödiga fyllnadsmedel i din fettförbrännare

Det är i princip allt! En gång till, vi säger det i kör – fråga doktorn! Har du några frågor och funderingar, kan en läkare hjälpa dig komma fram till vad som är bäst.

Är fettförbrännare säkra? Är de farliga?

Det finns inte någonting som är totalt säkert. Allting, i överdrivna mängder, kan vara skadligt för hälsan. Men när du tar dem korrekt och enligt din läkares anvisningar, är fettförbränningstabletter och fettförbränningspiller helt säkra.

Gör lite efterforskning för att hitta den fettförbrännare som passar din livsstil bäst. Kom fram till om det är en fettförbrännare, fettblockerare eller aptithämmare som är bäst för dig. Sedan undersöker du ingredienserna i de alternativ som finns tillgängliga för dig, och gör ditt val!

En farlig fettförbrännare är, först och främst, en fettförbrännare som inte tas på korrekt sätt. Igen, bara för att något är naturligt behöver det inte betyda att det är säkert, så gör din efterforskning. De andra artiklarna som finns på denna sida är till för att hjälpa dig med just detta.

Sedan finns det så klart andra fettförbrännare som är direkt farliga, och de flesta av dessa är olagliga. Låt oss ta en titt på fettförbrännare som har blivit förbjudna i olika länder i världen.

Olagliga fettförbrännare

Vi har nämnt lite kort att det finns en del olagliga fettförbrännare där ute. Man skulle kunna tänka sig att eftersom de förbjudits, så går de inte att få tag på. Men tyvärr är detta inte alls hur det ligger till.

Det finns många bantningspiller som man funnit vara väldigt farliga och som därför klassats som olagliga i många länder. Men i vissa länder är de lagliga. Av denna anledning kan man som konsument fortfarande få tag på dessa droger.

Låt oss ta en titt på några av de tillskott som eventuellt kan vara är klassade som olagliga där du befinner dig. Använd dig inte av dessa för att minska ditt BMI – bara säg nej till dessa droger!

Efedra

Efedra är förbjudet i de flesta länder, och av goda anledningar. Denna drog var ett “naturligt” tillskott – ett extrakt från en växt – som orsakade cirka 155 dödsfall. Det är många människor! Tillskottet imiterade en amfetamin, och orsakade ökad puls och andra allvarliga symptom… bland annat döden.

Hydroxycut original

Vi brukar som regel inte nämna specifika märken på denna sida eftersom inte alla produkter finns tillgängliga överallt. Men det är värt att notera att originalreceptet för Hydroxycut togs bort från hyllorna 2009 och har förbjudits i de flesta länder. Anledningen? Det orsakade bland annat hepatit och gulsot. Receptet har sedan dess omarbetats. Om du hittar originalreceptet till försäljning någonstans, håll dig undan det.

Sibutramin

Sibutramin var en drog som bara gick att få på recept, men det har återkallats och förbjudits för inte så länge sedan på grund av dess otäcka biverkningar. Lungsjukdom och skador på hjärtat är bland de allvarligaste biverkningarna av denna fettförbrännare. Precis som med de andra, är det bäst att tacka nej till detta tillskott om du råkar stöta på det.

Gatudroger

Vi behöver inte säga att du inte bör använda dig av gatudroger för att minska ditt BMI. Metamfetamin, crack, heroin och andra droger kan minska BMI:t, men definitivt inget som du bör använda dig av! Du kan ta detta som vår ansvarsfriskrivning – vi har sagt till dig att inte göra det!

Naturliga fettförbrännare

Vi har sagt det hur många gånger som helst på denna sida, och vi är inte rädda att säga det igen. Bara för att det är naturligt innebär det inte nödvändigtvis att det är säkert.

Lita inte på vad som hävdas av tv-läkare, kända märken som skapas av marknadsföringsavdelningar eller new age-doktorer för att bestämma om en fettförbrännare är säker eller passar för dig. Undersök vad den medicinska forskningen säger, rådfråga din läkare och gör din egen efterforskning.

Och främst av allt, använd det sunda förnuftet! En fettförbrännare som är ett gift kan hjälpa dig gå ner i vikt, visst. Men bör du ta det? Vi tror att detta mest sannolikt inte är någon bra idé. Prata istället med apotekspersonalen eller en kemist om vilka alternativ du har att välja mellan och vad som kan funka bäst för dig.

 • Inte allt som är naturligt är säkert
 • En läkare eller apotekare kan hjälpa guida dig rätt
 • Lita inte på att någon tv-läkare eller något marknadsföringsteam kan säga dig vad som är rätt för just din kropp

Kan en bra fettförbrännare förbättra min mentala prestanda?

Tar du rätt fettförbränningspiller kan det absolut förbättra din mentala prestanda. En del av dem har inte bara direkt inverkan på hjärnans kemi, utan du kan även uppleva andra effekter. Att gå ner i vikt och minska ditt BMI kan:

 • Minska risken för neurodegenerativa sjukdomar, som exempelvis Alzheimer
 • Förbättra din sinnesstämning
 • Öka ditt libido och förbättra ditt sexliv
 • Minska risken för depression och självmord

Det är bra grejer! Så klart kan du uppleva dessa effekter oavsett om du tar en fettförbränningstablett eller inte. När du går ner i vikt, leder det till hälsosamma effekter på såväl sinnet som kroppen.

Men vissa tillskott kan också bidra till att också förbättra saker som den mentala kapaciteten och humöret. Till exempel:

 • Ingefära
 • Ginseng
 • Oregano
 • Grönt te-extrakt

Fettförbrännare: Bäst i Test

Vi är inte här för att säga till dig vilken som är den bästa fettförbrännaren för dig. Ett visst tillskott kan vara mer effektivt för dig när du vill minska ditt BMI medan din kompis lättare går ner i vikt med ett annat. Men vi kan i alla fall säga detta: de bästa fettförbrännarna är, utan tvekan, de som du lyckas använda mest regelbundet.

Om dina fettförbränningspiller är sådana du ska ta tre gånger om dagen, men du tror att du bara klarar av att ta ett om dagen, välj ett annat tillskott. Du får ut den bästa effekten från dina fettförbränningspiller om du använder dem som de är tänkta att användas.

Det finns vissa situationer då du helst bör rådgöra med en läkare för att besluta vilken som är den bästa fettförbränningstabletten för dig. Dessa är:

 • Om du tar någon medicin
 • Om du någonsin haft en ätstörning
 • Om du ammar
 • Om du har någon sjukdom
 • Om du inte kan träna

Låter något av detta som dig? I så fall är din läkare den bästa källan för att hitta den bästa fettförbrännaren för dig.

Men det finns några fettförbrännare som det gjorts vetenskaplig forskning på, som har visats ha åtminstone små effekter på BMI:t. Dessa är bland annat:

 • Grönt te
 • Chilipulver
 • Svartpeppar
 • Extrakt från gröna kaffebönor
 • Koffein
 • Kardemumma

Alla dessa är naturliga, så det är rätt troligt att din doktor kommer godkänna dem. Undantaget är ifall du har några hjärtproblem som kan påverkas av koffein.

Vilken fettförbrännare bär du använda?

Återigen, den fettförbrännare som du bör använda dig av är den du kan ta regelbundet. När du först börjar ta en fettförbränningstablett, var inte bara helt fokuserad på ditt BMI. I stället, var uppmärksam på hur den får dig att känna dig. Känner du dig:

 • Energifylld?
 • Nervös?
 • Illamående?
 • Paranoid?
 • Skakig?

Och så vidare. Självklart finns det både positiva och negativa effekter med fettförbränningstabletter, så var observant. Om du känner av några negativa symptom, är det inte den rätta fettförbrännaren för dig. När du hittar en tablett du bara älskar, och som du kommer ihåg att ta, då är du på rätt väg till ett lägre BMI!

Sömn och fettförbrännare

Något som inte står i alla innehållsförteckningar är att du kan ha svårt att somna om du tar en fettförbrännare för nära läggdags. Som vi nämnde, så kan vissa göra dig skakig och andra kan bara öka pulsen så att det känns obehagligt.

Alla negativa symptom som kan orsakas fettförbrännare kan vara orsaken till varför du har svårt att få sova, så tänk på detta när du ska köpa – och ta – fettförbränningstabletter eller fettförbränningspiller.

Några saker du bör tänka på i fråga om fettförbrännare och sömn är:

 • Ta inte en fettförbrännare som innehåller koffein för nära inpå läggdags
 • Ta inte för många fettförbränningstillskott – håll dig till den rekommenderade dosen
 • Om du är känslig mot koffein, ta inte denna typ av tillskott överhuvudtaget
 • Tillskott som gör dig illamående, yr, ger dig huvudvärk eller andra negativa symptom ökar svårigheterna att somna på kvällen

Kom ihåg att god sömnhygien är grundläggande för viktminskning. Vuxna rekommenderas mellan 7 och 9 timmar kvalitetssömn varje natt, för lyckosam viktminskning och även den övergripande hälsan.

Biverkningar från fettförbränningstabletter

I vissa fall kan man uppleva vissa biverkningar när man tar fettförbrännare. Om detta händer dig, sluta genast upp att ta dem och tala med en läkare. Om du tar en receptbelagd fettförbrännare, tala med din läkare först innan du slutar upp att ta dem.

Nedan följer några exempel på biverkningar du kan uppleva när du tar ett fettförbränningstillskott:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Svindel
 • Yrsel
 • Hjärtklappning
 • Du kissar mindre
 • Du kissar oftare
 • Insomni

I vissa fall kan det bara handla om att du behöver vänja dig vid pillret eller ta en annan dosering. Dock kan biverkningarna i andra fall leda till någonting mer extremt och farligt, så var väldigt försiktig och använd ditt sunda förnuft.

Kan jag använda fettförbränningspiller med andra tillskott?

Med ett ord, ja. Du kan använda fettförbrännare tillsammans med andra tillskott. Men med tre ord: försök undvika det. Om du kan hitta ett enda piller som är utformat så att det tillgodoser alla dina behov, välj detta. Ingredienserna i pillret är ihopsatta för att arbeta tillsammans – eller åtminstone inte interagera med varandra. Att använda en enda sorts sammansatt piller minskar risken för negativa biverkningar.

Om du tar en receptbelagd fettförbränningstablett, fråga din läkare innan du börjar ta några andra tillskott. Det är alltid riskfyllt att blanda receptbelagda medel med tillskott, eftersom de flesta tillskott inte har blivit testade och inte kan sägas vara helt säkra, än mindre tillsammans med andra läkemedel.

När du tvekar, är det bäst låta bli. Ta inte tillskottet riktigt ännu. I stället, ta med det på ditt nästa läkarbesök och hör vad läkaren har att säga i frågan. Det är sunt förnuft, och det är för din egen säkerhet.

Hur man väljer en bra fettförbrännare

Vi har talat mycket om ingredienserna som bör ingå – och inte ingå – i en fettförbrännare. Men när du ska köpa dina tabletter för att minska ditt BMI, handlar det egentligen bara om tre saker: värde, innehåll och ingredienser.

Att välja en fettförbrännare är faktiskt inte svårare än så. Du vill hitta de säkraste, effektivaste pillren som ryms i din budget. Så låt oss titta på dessa tre kategorier för att klargöra vad som utgör en “bra” fettförbrännare.

Värde

Värdet på en fettförbrännare kan vara subjektivt. Exempelvis så kanske ett enkelt grönt te-tillskott inte funkar lika bra som en speciellt framtagen blandning. Men grönt te ryms i din budget medan den speciellt framtagna produkten inte gör det. Därför väljer du det gröna teet. Det är värt mer för dig.

Å andra sidan så kan man också ta ett objektivt perspektiv på värdet av fettförbränningstabletter. Se på mängden fyllnadsmedel i relation med den aktiva ingrediensen till exempel. Ett tillskott med grönt te för 50 kronor som innehåller 10% grönt te-extrakt är aldrig mer värt än ett tillskott med grönt te för 100 kronor som innehåller 90% grönt te-extrakt.

Läs alltid innehållsförteckningen samtidigt som prislappen. Kolla användarbetygen också! Det fettförbränningspiller som ligger i din prisklass och mest sannolikt kan minska ditt BMI är det som är mest värt.

Innehåll

Innehållet i din fettförbrännare är väldigt allomfattande. Det innefattar dina ingredienser förstås. Men det tar också hänsyn till alla “övriga” saker som finns däri. Med andra ord, om du inte tar ett ekologiskt tillskott, riskerar du att utsätta dig själv för kemikalier som exempelvis konstgödsel och andra saker.

Var uppmärksam på var din fettförbrännare kommer ifrån – det räcker långt för att säga dig vilken kvalitet det är på ingredienserna i tillskottet.

Ingredienser

Så klart är det du är mest intresserad av vilka ingredienser som din fettförbrännare innehåller. Vad är det som kommer funka bäst för dig? Är det grönt te? Koffein? Kummin? En färdigt ihopsatt blandning?

Ibland kan nyckeln till att hitta de bästa ingredienserna för att minska ditt BMI vara att testa och se. Det är okej – det är så du skräddarsyr din egen viktminskningsplan! Det är okej att testa på att använda en produkt och sedan komma fram till att den inte är något för dig.

De ingredienser du använder bör vara sådana du är bekväm med. Återigen, lita inte på tv-kvacksalvarna som förkunnar att en eller annan ingrediens är den nya “super-fettförbrännaren”… du vet väl att de får betalt för att göra reklam för sådana saker?

Gör istället din egen efterforskning och ta ett eget beslut. Och välj sedan de fettförbränningstabletter som innehåller de ingredienser som funkar bäst för dig.

Hur du använder din fettförbrännare

Det här är ett annat avsnitt som inte behöver så mycket förklaring. Det korrekta sättet att använda din fettförbrännare är just precis enligt anvisningarna, antingen de på förpackningen eller enligt din läkare. Att ta fler piller än anvisat hjälper dig inte att “boosta” din viktminskning eller snabbare minska ditt BMI. Snarare riskerar du att skada hälsan.

Detta stämmer i synnerhet på fettförbränningspiller som skrivits ut av din läkare. Dessa tillskott bör tas exakt som din läkare föreskrivit. Har du några tveksamheter, kan du fråga apotekspersonalen när du hämtar ut dina piller.

Kortfattat, om du tar dina fettförbränningstillskott på fel sätt, riskerar du allvarliga biverkningar på hälsan, till och med döden. Ta inte några risker – ta dina piller på rätt sätt.

Slutsats

Världen av fettförbrännare och fettförbränningstabletter är verkligen stor och vid! Det kan vara förvirrande och överväldigande att navigera bland butikshyllorna och i nätbutikerna som är proppfulla med dessa piller. Det går att minska ditt BMI med fettförbränningstillskott, men se till att du använder ditt sunda förnuft. Har du minsta tveksamhet till vad som passar dig bäst, tala med någon kunnig inom området för att få expertråd.

Comments are closed.