Risker med högt BMI och vad man ska göra åt det – kost, träning, kirurgi?

Om du har ett högt BMI är du mottaglig för ett antal allvarliga hälsorisker. Så vad kan du göra åt det? Det mest uppenbara svaret är att gå ner i vikt, eller hur? I den här guiden kommer vi att prata om:

 • Varför det är så viktigt för dig att hålla din BMI inom ett hälsosamt intervall
 • Hur du kan minska din BMI om du befinner dig i ett ohälsosamt och osäkert intervall
 • Riskerna i samband med hög BMI och vad du kan göra för att fixa det

Låt oss starta konversationen om ditt BMI och om du är i riskzonen för hälsoproblem. Sedan kan du komma på rätt väg till ett hälsosamt och säkert body mass index.

Högt BMI: Vad är riskerna?

När ditt BMI är högre än det borde vara, kan du riskera att utveckla ett antal hälsoproblem. Din extra vikt belastar musklerna, lederna och hjärtat. Din lever och dina njurar arbetar mer än nödvändigt. Och det kan till och med vara svårare för dig att andas om ditt BMI är för högt.

Men det finns specifika hälsorisker du möter om ditt BMI inte är inom ett friskt intervall. Ett hälsosamt BMI definieras som var som helst mellan 18,5 och 24,9, men det kan variera beroende på din ålder och ditt fysiska tillstånd. Om ditt BMI är högre än detta intervall riskerar du att få:

 • Hjärt- och blodcirkulationssjukdom (hjärt-kärlsjukdom)
 • Typ 2-diabetes
 • Vissa typer av cancer
 • Gallblåsinfektion och sjukdom
 • Artrit
 • Depression och självmord
 • Högt blodtryck

Uppenbarligen kommer den extra vikten också att lägga onödig stress på dina muskler och leder, så det är troligt att du bara känner dig usel när ditt BMI är för högt. Kort sagt betyder ett högt BMI inte bara att du är överviktig. Det betyder att du kan drabbas av väldigt allvarliga hälsoproblem på lång sikt.

Hur vet jag att mitt BMI är för högt?

Som vi nämnde ligger ett hälsosamt body mass index på var som helst från 18,5 till 24,9, men hur får du reda på vad ditt specifika BMI är? Tja, det enklaste sättet att göra detta är helt enkelt att gå online! Använd en BMI-räknare för att ange ditt kön, vikt och längd samt din ålder så kommer ditt BMI att beräknas åt dig.

Vill du ta reda på din BMI när du är på språng? Det är en ganska enkel formel. Det är din vikt i kilo dividerat med din längd i kvadratmeter. Med andra ord, mät din längd i meter och multiplicera den med sig själv. Dela sedan den siffran med din vikt i kilo.

Om siffran är under 18,4 är du underviktig, vilket ger en helt ny uppsättning problem. Om den är över 25 är ditt BMI för högt och du riskerar att utsättas för hälsoproblem. Prata med en läkare om sätt för hur du kan få ner ditt BMI, och under tiden, har du här några sätt för hur du kan få ner ditt BMI och komma in i ett mer hälsosamt intervall.

1. Banta

Ja, du vet naturligtvis att äta bättre kommer att minska ditt höga BMI. När du går ner i vikt sänker du också dina risker för de sjukdomar vi redan har nämnt. Men vad gör du åt det? Om du inte tar din diet på allvar, kommer du inte att gå ner till den vikt du behöver för att bli friskare.

Det finns några enkla saker du kan göra för att förbättra din kost. Här är några sätt för hur du kan sänka ditt höga BMI genom förändringar i din kostplan.

 • Drick ett helt glas vatten cirka 30 minuter före varje måltid. Du kommer att känna dig mättare vid måltiderna, och vattnet kommer också att hjälpa till med din matsmältning.
 • Överväg att ta ett fibertillskott. Detta kan också hjälpa dig att känna dig mätt och förbättra din matsmältning.
 • Fyll halva tallriken med färsk frukt och grönsaker och minska ditt intag av kolhydrater. Detta gäller särskilt för bearbetade kolhydrater som vitt bröd och livsmedel som kex och vit pasta.
 • Skicka någon annan till mataffären så att du inte frestas av “skräpmat” och sockerartiklar. Eller överväga en leveransservice för hemvaror. Om det inte finns i huset kommer du inte äta det!
 • Få med din familj på din plan. De kan hjälpa till att välja – och tillaga – hälsosamma måltider som alla kommer att älska. Det finns inte mycket som är mer avskräckande än att äta sallad medan alla andra äter biff.
 • Planera dina måltider i förväg. Detta kommer att minska de fall där du bara inte kan tänka på vad som finns till middag och då du vänder dig till att äta pizza eller snabbmat.

Om du behöver fler idéer för att hjälpa dig skära ner och minska ditt höga BMI genom att banta, fundera på att prata med en läkare eller en nutritionist. De kan hjälpa dig att fastställa en måltidsplan som passar dina mål och din livsstil.

2. Motion!

Japp. Du visste att det skulle komma, eller hur? Du kan sänka ditt höga BMI och minska dina risker för sjukdom utan träning, men fysisk aktivitet är faktiskt ganska lätt att få in, så varför skulle du inte prova det? Läkarna rekommenderar att du får 150 minuter eller måttlig aktivitet varje vecka – det är bara 30 minuter varje dag. Det bästa är att du kan dela upp den. Tio minuter här och ytterligare tio där gör att du gå ner i vikt på nolltid.

Om du är mer en hängiven träningsutövare behöver du cirka 75 minuter per vecka. Det är bara 15 minuter per dag med löpning eller annan aktivitet med hög effekt. Prata med din läkare om din hälsa är tillräckligt stabil för att du ska kunna börja träna och börja sedan röra på dig!

När du tränar kommer du att bränna fler kalorier du konsumerar. Så se till att fråga din läkare om du faktiskt behöver öka ditt kaloriintag när du börjar träna. Det är möjligt att dina näringsbehov förändras med den typ av träning du gör, så fråga en yrkesman om vägledning.

3. Viktminskande kirurgi

Har du sett de TV-program där feta människor registrerar sig för att operera sig? Om du är väldigt överviktig och har ett extremt högt BMI kan du minska din risk för sjukdom genom att genomgå en operation. Det är dock inte utan sina egna risker.

Riskerna för denna typa av kirurgi kan relateras till den anestesi du måste genomgå, men det kan också uppstå andra komplikationer. Vissa risker med denna typ av kirurgi är:

 • Bråck
 • Magsår
 • Läckage
 • Dumpningssyndrom
 • Tarmhinder
 • Blodproppar
 • Hudseparation
 • Vitaminbrist
 • Många, många fler

Som du kan se kan det vara säkrare för dig att gå ner i vikt och minska ditt höga BMI naturligt snarare än att genomgå en operation. Hur som helst är kirurgi inte ett alternativ du bör ta lätt på. Se till att du och din kirurg diskuterar alla för- och nackdelar innan du skriver på något.

4. Kosttillskott

Viktminskande tillskott är inte ett bra sätt för att sänka ditt höga BMI på egen hand, men de kan säkert hjälpa dig att gå ner i vikt när du tar dem på rätt sätt. Prata med din läkare om vilka piller och kosttillskott som passar dig innan du börjar lägga till några kosttillskott till din plan.

Det finns några typer av viktminskande tillskott. De vanligaste man brukar hitta är:

 • Fettförbrännare
 • Fettblockerare
 • De som ökar ämnesomsättningen
 • Kolhydrater
 • Aptitdämpande medel

Var och en av dessa kategorier av viktminskande tillskott har potential att komma med risker.  Fettblockerare kan till exempel orsaka diarré, medan metaboliska boosters kan öka din hjärtfrekvens. Det är viktigt att du pratar med din läkare innan du börjar ta någon form av piller som inte är receptbelagd medicin. Du och din doktor kan tillsammans övervaka dina framsteg och eventuella biverkningar.

5. Alternativa metoder

Det finns en hel del alternativa metoder du kan använda för att sänka ditt höga BMI, och vissa utgör mycket låg risk. Meditation har till exempel visat sig hjälpa bantare att få kontroll över deras aptit och deras hälsa. Hypnos är ett annat verktyg som används av vissa och som medför ganska låg risk när de utförs av en licensierad yrkesman.

Var försiktig och gör din research innan du testar alternativa metoder för viktminskning. Och kom ihåg – bara för att det är naturligt betyder det inte att det är säkert! Undersök noggrant varje procedur eller medicin innan du börjar använda dessa metoder för att gå ner i vikt och minska riskerna för hälsotillstånd orsakade av fetma.

Slutsats

Att gå ner i vikt, sänka ditt höga BMI och minska riskerna för hälsokomplikationer är i teorin lätt. Vi vet dock att det kommer att kräva mycket arbete från din sida. Håll hakan uppe och bli inte avskräckt om du inte går ner i vikt direkt. Genom att göra livsstilsförändringar är du redan på väg till en bättre hälsa och ett bättre liv.

Comments are closed.