Riktlinjerna för BMI och rekommenderat BMI för din kropp

Riktlinjerna för BMI och rekommenderat BMI för din kropp

Om du nyligen har varit hos doktorn för din årliga hälsokontroll, är chanserna stora att hon mätte din längd och vikt. Detta är för att din längd och vikt i förhållande till varandra kan säga din doktor mycket om din hälsa. När de räknas ut på ett visst sätt, kan din längd och din vikt bestämma din BMI, eller kroppsmasseindex.

I denna artikel ska vi ta en titt på vad din doktor gör med dessa siffror, och hur du kan hålla koll  på ditt eget BMI. Vi ska också prata om:

 • Vad riktlinjerna för BMI säger om din optimala vikt
 • Vilket som är rekommenderat BMI för vuxna och barn
 • Hur ditt BMI kan förutsäga din framtida hälsa

Är du redo att lära dig mer? Här är allting du behöver veta om riktlinjerna för BMI.

Vilket är ditt kroppsmasseindex?

Ditt kroppsmasseindex, eller BMI, räknas ut genom att du tar din vikt och delar den med din längd, två gånger. Uträkningarna måste göras enligt metersystemet, om du vill använda denna exakta formel. Med andra ord, i kilo och meter. Använder du pund och tum får du en siffra som inte överhuvudtaget är i närheten av ditt BMI.

Om du vill använda pund och tum, kan du det. Men då är formeln annorlunda. För att räkna ut ditt BMI med det brittiska måttsystemet, ta först din längd i tum och multiplicera talet med sig självt (längden upphöjt till längden). Sedan, ta siffran du får ut och dela den med din vikt i pund. Slutligen, multiplicera den siffran med 703, och du har ditt BMI.

Du kan välja vilken metod du vill för att räkna ut ditt BMI. Eller så kan du helt enkelt använda vår BMI-kalkylator. Du skriver in dina mått och får ditt BMI uträknat. När du väl har räknat ut vilket BMI du har, vill du veta vad det innebär, eller hur?

Låt oss ta en titt på vilket som är rekommenderat BMI för vuxna.

Finns det ett rekommenderat BMI?

Ja! Det finns absolut ett rekommenderat BMI. Om du är i åldern mellan 21 och 65, rekommenderas det att ditt kroppsmasseindex ska ligga mellan 18,5 och 24,9. Om du hamnar inom de rekommenderade riktlinjerna för BMI, löper du mycket mindre risk att drabbas av en rad med rätt allvarliga sjukdomar.

De med ett BMI på 25 till 29,9 anses vara överviktiga. Det innebär inte att du genast kommer diagnostiseras med en sjukdom. Men det sätter dig emellertid i en mycket högre riskkategori.

Om ditt BMI är över 30, anses du ha fetma. Och är det över 40, anses du ha dödlig fetma.

Individer i dessa BMI-intervall löper extrem risk för sjukdomar. Sjukdomar förknippade med övervikts-BMI och fetma-BMI är bland andra hjärtsjukdom och stroke, vissa typer av cancer som bröst- och prostatacancer, typ 2-diabetes, hjärtattack, högt kolesterol och högt blodtryck.

I det motsatta lägret, bör individer med ett BMI som är lägre än 18,5 också vara aktsamma. Dessa individer anses vara underviktiga, och löper risken för undernäring, anemi och även hjärtproblem.

Finns det riktlinjer för ett hälsosamt BMI?

Ja! Eftersom individer som hamnar utanför det “normala” intervallet för BMI löper större risk för sjukdomar, finns det väletablerade riktlinjer för ett hälsosamt BMI.

Som du kanske gissat, visar riktlinjerna att vill du minska risken för sjukdomar, bör du sikta på att hålla ett BMI inom detta intervall.

Återigen, att ha ett kroppsmasseindex som hamnar utanför intervallet 18,5 till 24,9 garanterar inte att du kommer att få cancer. Inte heller garanterar det hjärtattack eller någon annan sjukdom. Men du bör vidta åtgärder för att se till att ditt BMI faller inom detta intervall, och att du också lever en hälsosam livsstil.

Vilka är riktlinjerna för BMI för barn?

Riktlinjerna för BMI för barn är något annorlunda än de är för vuxna. Och är du orolig för ditt barns vikt, är det bästa du kan göra att besöka din barnläkare och prata med henne om på vilka sätt du kan hålla ditt barn friskt.

Barn är i regel motståndskraftiga, friska små människor. När de får tillräckligt mycket träning (så enkelt som att springa omkring utomhus) och äta nyttigt, har unga människor en tendens att hålla sig inom ett bra viktspann.

Med detta sagt, så växer barn i olika takt och vid olika åldrar. En läkare kan räkna ut ditt barns BMI på samma sätt som ditt eget räknas ut. Skillnaden är att när man får den slutliga siffran, jämförs den med andra barn i samma ålder och kön.

Denna jämförelse görs genom att ditt barns BMI prickas ut i en graf. Om BMI:t hamnar någonstans mellan den 5e och 85e percentilen, är det goda chanser att ditt barn är friskt som en nötkärna. Men är du fortfarande bekymrad, rådfråga då läkaren. Hon kan ge tips, eller hänvisa dig till en nutritionist som kan hjälpa er familj med måltidsplanering och andra livsstilsval.

Vad säger BMI:t om kroppen?

Ditt BMI garanterar vare sig bra eller dålig hälsa. Men att veta att ditt värde ligger inom spannet för ett hälsosamt BMI, kan försäkra dig om att du är på rätt väg mot att undvika sjukdomar.

Individer som ligger inom ett hälsosamt BMI-spann upplever många fördelar. Se nedan:

 • Individer med ett hälsosamt BMI har mer energi än de som är över- eller underviktiga
 • Det är mer sannolikt att kvinnor som har en hälsosam vikt innan graviditet har en hälsosam, normal graviditet
 • Dessutom är sannolikheten för en ökad fertilitet högre för både män och kvinnor som har ett hälsosamt BMI
 • Både män och kvinnor med ett hälsosamt BMI löper 30 till 60% mindre risk att diagnostiseras med bröstcancer
 • När du har en hälsosam vikt, är du mer motiverad till att träna, vilket ger dig en cyklisk fördel att behålla ditt hälsosamma BMI
 • Individer som ligger inom det hälsosamma viktspannet är mindre sannolika att vara depressiva och suicidala
 • Ett hälsosamt BMI kan innebära ett längre liv enligt flesta av de senast utkomna undersökningarna

Så, ser du? Det finns några överraskande fördelar med ett hälsosamt BMI.

Omvänt, kanske du är intresserad av att veta vad som händer med din kropp om din vikt ligger utanför de hälsosamma riktlinjerna för BMI. Individer med högre än rekommenderat BMI:

 • Löper större risk att bli deprimerade, suicidala eller börja med antidepressiva mediciner
 • Är mer sannolika att utveckla missbrukarbeteenden
 • Sover ofta sämre, vilket skapar en dominoeffekt på jobbprestandan och liknande
 • Fetma är dyrt – dyrare räkningar för medicin är ett resultat av fetma
 • Individer som är överviktiga – även med bara några kilon – tenderar att oftare lida av ledproblem som artrit och bursit
 • Fetma är en cykel – ju mer du går upp i vikt och ju mer inaktiv du är, desto långsammare jobbar din ämnesomsättning, vilket leder till att du lägger på dig mer vikt

Individer som är underviktiga löper också risker:

 • Det är mer sannolikt att underviktiga människor är undernärda, vilket leder till hud-, hår-, organ- och andra sjukdomar
 • Individer med ett BMI under normen utvecklar mer sannolikt anemi
 • Benskörhet är ett vanligt problem hos människor som är underviktiga – ben kan bli sköra och kan förlora benmassa

Det är viktigt att man håller sig inom det ideala spannet för BMI och hålla vikten inom de hälsosamma riktlinjerna för BMI. Att inte göra detta kan vara det som innebär skillnaden mellan att vara frisk eller bli diagnostiserad med en sjukdom.

Tips för att hålla sig inom riktlinjerna för BMI

Att hålla en hälsosam vikt är inte svårt! Du kan faktiskt börja redan nu genom att ta några små steg varje dag för att förbättra din övergripande hälsa, och få ner vikten till en hälsosam nivå. Har du fetma eller dödlig fetma, är det så klart allra bäst att tala med en läkare innan du börjar ändra din diet eller träna mer. Men när du vet att det är säkert för dig att sätta igång, testa på följande:

Gå på sidan som är längst bort på parkeringen. Och använd stegräknare! Att gå 10 000 steg om dagen kan verka överväldigande, men det är faktiskt ett rätt normalt antal – och kan bränna 500 extra kalorier!

Gå inte till affären när du är hungrig. Skriv en inköpslista på all mat du behöver under veckan, och håll dig till den. Undvik impulsköp, eftersom dessa ofta är tomma kalorier.

Om du är orolig för dina barns vikt, begränsa tiden framför tv och dator och få dem att leka utomhus. Ta familjepromenader, eller uppmuntra din tonåring att cykla eller tjäna pengar på att gå ut med grannhundarna.

 Köp en kokbok! Ibland faller vi in i rutinen att laga samma, onyttiga mat hela tiden eftersom det är enkelt och lätt. Släpp rutinen, köp en nyttig kokbok och lär dig några nya trick för snabba och lätta måltider

Comments are closed.