Guide: Druvjuice – Alla fakta, fördelar och biverkningar

Kan druvjuice verkligen hjälpa dig gå ner i vikt? Du kanske har hört att druvjuice är en typ av “supermat”, och att du kan minska ditt BMI genom att dricka en viss mängd av det varje dag. Är det sant? Kan du verkligen förbättra din viktminskning med druvjuice?

I denna guide kommer vi prata om:

 • Fördelarna med druvjuice för din viktminskning
 • Vare sig du verkligen kan minska i vikt eller inte genom att dricka denna juice
 • Vad, om något, druvjuice kan göra för att förbättra din hälsa

Är du redo att utforska denna typ av “supermat”? Här är allt du behöver veta om druvjuice och viktminskning.

Fakta om druvjuice

För det första, låt oss prata om det grundläggande med druvjuice. Här är den enkla och råa fakta om den lilafärgade juicen du älskar.

Socker: 36 gram per 2,5 dl
Vitaminer: Vitamin C, lykopen, vitamin K, tiamin
Fara med överdosering: Kan eventuellt orsaka järnbrist
Bränner fett: Studier visar det
Upptäcktes: Pastöriserat först år 1869
Ursprungsland: USA
Kostnad: Billigt
Kalorier: 152 kalorier per 2,5 dl
Biverkningar: Eventuellt
Andra sätt att förbereda druvjuice på: råa vindruvor, vin, smoothies, koncentrat

Det var det – den enkla och råa fakta om druvjuice. Låt oss nu ta en närmre titt på den underbara druvjuicen, och vare sig den kommer hjälpa dig gå ner i vikt och minska ditt BMI.

Vad är druvjuice?

Vi ska förklara det enkelt. Om du inte vet vad druvjuice är, så har du aldrig haft en barndom! Druvjuice är favoritdrycken hos små barn runt om i hela världen. Den är söt, den är syrlig och i vissa fall är den helt naturlig!

Tyvärr har druvjuice en bedragare. Har du någonsin hört talas om frasen “det smakar lila”? Tja, det finns någonting äckligt som kallas för “druvsmak”, vilket används i godsaker som isglassar, drycker med druvsmak, godis och läsk med druvsmak. Det finns ingen juice i alla dessa saker, så låt dig inte luras.

När vi pratar om druvjuice, så pratar vi om de riktiga grejerna. Druvjuice kan hjälpa dig minska ditt BMI, hjälpa dig gå ner i vikt och fungera som en smakrik del av din viktminskning – i måttliga mängder. Det kommer från riktiga druvor – vare sig de är lila, röda, gröna eller vita – och är fyllda med näringsämnen.

I 2,5 dl druvjuice kan du hitta några vitaminer som är riktigt bra för dig. Vitamin C och K är de som är mest kända; vitamin C hjälper dig att boosta ditt immunförsvar och får din hy att se otrolig ut, medan vitamin K är viktigt för din blod- och benhälsa.

Lykopen är ett annat näringsämne som finns i druvjuice som är bra för din hälsa, det hjälper dig att motverka cancer och håller ditt hjärta hälsosamt. Lutein, betakaroten och ellaginsyra finns också i druvjuice.

Näringsvärdet i druvjuice

Du kanske är nyfiken på näringsinnehållet i druvjuice och vare sig drycken kan hjälpa dig att gå ner i vikt samt minska ditt BMI. Svaret är att det kan det, i måttlig mängd! Studier visar att mörkare druvor innehåller större mängd antioxidanter än de ljusa druvorna, så välj den “lila” druvjuicen.

En deciliter druvjuice innehåller inget fett alls, och det har även endast 5 milligram natrium. Det finns inget protein i druvjuice, men det är också lågt på kolhydrater, endast 19 gram per portion. Du kan även hitta lite kalcium och järn i druvjuice.

För att förklara det enkelt, så är druvjuice ett bra och smaskigt sätt att få lite vitaminer i din dagliga rutin. Var dock, som sagt, säker på att du dricker riktig druvjuice, inte en “druvdryck” eller artificiellt smaksatt saft.

Fördelar med druvjuice

Låt oss sammanfatta fördelarna med druvjuice och hur drycken kan hjälpa dig att gå ner i vikt samt minska ditt BMI, bland många andra saker.

 • Druvjuice kan hjälpa dig att hålla ditt hjärta friskt
 • Det innehåller antioxidanter, så det kan till och med hjälpa dig motverka vissa typer av cancer
 • Druvjuice kan hjälpa dig reglera ditt blodtryck
 • Du kommer få en hälsosam dos med vitamin C och K
 • Druvjuice kan vara effektivt för att minska nivåerna av högt kolesterol
 • Det kan ha samma fördelar med dig hälsa som vin har

Det rekommenderas att du då och då lägger till riktiga vindruvor i din druvjuice. Du kommer att ta del av samma fördelar, men vindruvor innehåller spår av kostfiber som i sin tur kan hjälpa dig att minska ditt BMI och hjälpa dig under din viktminskning.

Biverkningar av druvjuice

Det finns inte så många biverkningar med druvjuice, men låt oss titta på några saker du bör hålla ett öga på.

 • Om du är allergisk mot vindruvor kan du få en reaktion
 • Att dricka för mycket druvjuice kan faktiskt leda till allergi
 • Om du är känslig kan vindruvor ge dig magont, illamående, huvudvärk och andra biverkningar
 • För många vindruvor kan faktiskt ge dig ont i halsen

Med de potentiella biverkningarna i åtanke, kom ihåg att de är sällsynta, och de flesta personerna kommer inte lida av några hemska effekter överhuvudtaget från att äta vindruvor. Nyckeln är att äta med måtta, så håll dig till 2,5 dl druvjuice eller så varje dag.

Hur du gör druvjuice

Om du endast har druckit druvjuice som kommer från butiken, så har du ingen aning om vad du går miste om. Hemlagad druvjuice är otroligt utsökt, och det är även enkelt att laga. Smaken av din hemlagade druvjuice kommer att påminna dig om din barndom, och vi tror att när du väl lagar din egen så kommer du aldrig vilja köpa den från butiken igen.

För att göra en eller två liter druvjuice, behöver du 2 till 3,5 kilo druvor. Det kan tyckas låta mycket, men när du köper dem när de är i säsong så är druvor rätt så billiga. Och det är allt! Det är den enda ingrediensen du behöver – färska druvor. Du behöver dock också ha ett durkslag, en kastrull och en ostduk för att göra druvjuice. Har du inte en ostduk? En sil med små hål fungerar också bra.

För att göra din juice behöver du först tvätta och skölja av dina druvor. Sedan mosar du dem med en potatisstöt. Lägg sedan dina mosade druvor i en stor kastrull. Låt dem sjuda på medelhög värme i ungefär tio minuter eller så – tillräckligt länge för att lösa upp det resterande materialet.

Du kan fortsätta att mosa dina vindruvor tills du känner att stöten har gjort sitt jobb. Låt sedan vindruvorna svalna och sila dem i en stor behållare genom en ostduk. Du kan göra det under natten i kylskåpet, så det är väldigt behändigt.

Vad blir resultatet? Den bästa druvjuicen du någonsin druckit – vi lovar. Och den innehåller alla de näringsämnen som finns i druvjuice från butiken, utan tillsatta ingredienser.

Var man kan köpa druvjuice

Har du inte energin eller tiden (eller lust) att göra din egen druvjuice? Det är okej – du kan köpa druvjuice också. Om du försöker gå ner i vikt och minska ditt BMI, så är du antagligen redan bekant med hur din matbutik är upplagd.

Du kan hitta druvjuice på tre olika ställen. Såklart finns den bland juicerna på hyllan. Du kan hitta flaskor med druvjuice i olika storlekar på hyllan. För det andra kan du titta i kylarna. Där finns juicer som är nedkylda och redo att drickas i en portion eller för hela familjen.

Det tredje stället du kan köpa druvjuice på är i frysen. Druvjuicekoncentrat kan hittas där – du behöver bara blanda koncentratet med vatten och “göra” din egen druvjuice. Du måste dock vara väldigt försiktig. Många av dessa koncentrat innehåller en hel del tillagt socker, så se till att du läser etiketten.

Det är oklart om fryst druvjuice kommer att minska kraften från de vitaminer och näringsämnen som finns i produkten. Av just den anledningen är det antagligen bäst att köpa kyld juice eller direkt från hyllan. Kan du inte hitta det i butiken? Du kan faktiskt köpa druvjuice online!

Recept på druvjuice

Vi har redan gett dig ett recept på hur du lagar din egen druvjuice. Men druvjuice är en väldigt mångsidig ingrediens, och du kan faktiskt använda det i andra recept. Till exempel som en speciell belöning (det innehåller en hel del socker) kan du laga naturlig druvgelé eller sylt.

Men du kan också laga mat med juice. Karamellisera lök i din druvjuice eller marinera din kyckling i en blandning av druvjuice, timjan och vitlök. Gör en smoothie, hemmagjorda fruktglassar eller lägg till en droppe druvjuice i din yoghurt och rör om.

Du kan lägga till kolsyrat vatten i din druvjuice för ett alkoholfritt alternativ på nyårsafton, eller en droppe i ditt gröna te för en antioxidantrik start på morgonen. Du fattar vinkeln, eller hur? Det finns oändliga möjligheter. Tror du inte oss? Använd Google och sök bara på “recept med druvjuice” för att hitta några du älskar.

Druvjuice i form av pulver

Det finns två olika typer av druvjuice i form av pulver: den typen som är bra för dig och den typen som du behöver se upp för. Låt oss titta på båda.

Druvjuice i form av pulver kan säljas i matbutiker som ett snabbt och hållbart sätt att göra druvjuice på. Se upp. Dessa blandningar kan innehålla extremt mycket socker. Dessutom gör all behandling av de stackars druvorna att deras naturliga näringsinnehåll försvinner.

Det är alltid bäst att välja färsk druvjuice från matbutiken, eller ännu bättre, gör din egen druvjuice. Druvjuice i form av pulver är ett snabbt sätt att få en uppfriskande drink på, men det finns en god chans till att det inte innehåller samma näringsämnen som en riktig druvjuice har.

Den andra typen är druvpulver. Druvpuder är annorlunda, eftersom det oftast tillverkas i fabrik som också tillverkar andra kosttillskott. Syftet med frystorkat drvpulver är att ge dig en daglig dos med polyfenol och andra “bra saker” som finns i druvor – utan kalorierna.

Om du är seriös med att minska ditt BMI och gå ner i vikt, och du inte vill riskera att lägga till fler kalorier från druvjuice, överväg att använda druvpulver. Du kan ta del av samma hälsofördelar från druvjuice som från ett kosttillskott med druvpulver, utan de extra kalorierna.

Är druvjuice nyttigt?

När du försöker minska ditt BMI och gå ner i vikt, så finns det inte riktigt någonting som du inte kan äta. Faktum är att det är bra för din kropp att få i sig en variation av mat, istället för att förlita sig på en viss typ av mat som ska mätta dig om och om igen.

Med det sagt så är druvjuice absolut nyttigt – i lagom mängd. Precis som med vilken annan mat som helst, så kan en överdriven mängd ge biverkningar och störa din viktminskning. När du lägger till druvjuice till din dagliga rutin, kan du uppleva bra fördelar för din hälsa. Förbättrad hjärthälsa, ett lägre kolesterol och ett minskat BMI är en möjlighet.

Men för mycket druvjuice kan ha biverkningar och konsekvenser som du kanske inte gillar. Som vi tidigare nämnt är illamående, ömmande hals, magont och huvudvärk en möjlighet, även om de är sällsynta. För att inte nämna det faktum att kalorierna lägg kan byggas på!

Så en lång historia kort är att du kan gå ner i vikt och minska ditt BMI genom att dricka druvjuice – med måtta. Håll det under kontroll så kan du njuta av druvjuice och dess fördelar på ett hälsosamt sätt.

Druvjuice och träning

En ny studie med löpare visade att druvjuice faktiskt är ett bra alternativ att dricka om du tränar. Löpare visade en ökning i tid till utmattning på 15% när de drack druvjuice innan träning, så det kan hända att dina vardagliga träningar kan förbättras genom att dricka druvjuice.

Det har inte gjorts många andra studier på druvjuice och träning tidigare, men vi känner till detta: om du försöker gå ner i vikt och minska ditt BMI är druvjuice verkligen ett mer hälsosamt sätt än sportdryckerna som är fyllda med socker och kemiska sötningsmedel.

Om du har frågor om vare sig druvjuice är rätt för din träningsrutin, prata med din läkare eller din personliga tränare för vägledning. Endast du kan välja vad som kommer passa bäst för din hälsa och livsstil.

Sammanfattning

Druvjuice kommer inte att automatiskt smälta bort ditt kroppsfett och minska ditt BMI. Däremot kan det ha märkbara positiva effekter på din hälsa. Då det har ett högt näringsvärde och många vitaminer, så är druvjuice ett utsökt sätt att förstärka din dagliga mat på. Så varför inte testa det och dricka ett litet glas druvjuice varje dag för att se hur det påverkar din unika viktminskning?

Comments are closed.