Lista: 8 Fetaste Länderna I Europa

Känner du till det faktum att över hälften av de vuxna i Europa är överviktiga och att flera miljoner av dem är överviktiga? Även om antalet överviktiga och överviktiga män är högre, finns det ingen drastisk skillnad mellan könen. Men dessa antal som vi pratar om gäller inte ens över hela Europa, och det finns länder som är betydligt fetare än andra.

Det finns tusentals dödsfall som beror på fetma i Europa varje år. Många studier har visat att ett dåligt Body Mass Index (BMI) innebär en ökad risk för olika hälsoproblem. Genom att lära sig mer om de fetaste länderna i Europa kan man lära sig vad som bidrar till uppkomsten av fler feta människor i Europa och hur man kan stoppa detta oönskade fenomen i framtiden.

 • Kontrollera de grundläggande fakta om de europeiska länderna med den högsta andelen feta individer
 • Lär dig mer om de åtgärder som regeringarna i dessa länder vidtar
 • Ta reda på vad som gör män och kvinnor i Europa feta

De länder som finns på vår lista tillhör olika delar av Europa. Vårt mål är att lyfta fram det faktum att människor blir överviktiga på grund av olika skäl trots den stora skillnaden i kultur och historia i de länder där de bor. Här är en lista över åtta fetaste länderna i Europa.

1. Tjeckien

Plats: Centraleuropa

Befolkning: 10,6 miljoner

Human Development Index: Högt

Andel feta vuxna: 26%

Livslängd: 78,33 år

Om du tittar noga på siffrorna hittar du saker som inte känns särskilt vettiga. Livslängden i Tjeckien är nämligen en av de högsta i världen – över 78 år – och Human Development Index är utmärkt. Ändå är detta land som ligger i Centraleuropa bland de fetaste länderna i världen, där 26% av befolkningen är feta.

Det som förvärrar situationen är att antalet feta barn har fördubblats under det senaste decenniet. Det finns ingen specifik anledning till att människor i detta land blir fetare. Läkarna säger att bristen på fysisk aktivitet, felaktig kost och icke-fysisk aktivitet på fritiden tar ut sin rätt på befolkningen.

 • Tjeckien är nu bland de fetaste länderna i Europa
 • Det finns ett växande antal feta och överviktiga barn där
 • Brist på fysisk aktivitet är den viktigaste faktorn som bidrar till denna oönskade situation

2. Irland

Kontinent: Nordvästra Europa

Befolkning: 4,9 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 25,3%

Livslängd: 81,6 år

Befolkningen på Emerald Isle har tur att bo i ett land där moder natur har visat sin skönhet. Ändå verkar det som att män och kvinnor i detta land inte använder denna möjlighet för att komma utanför och träna oftare. Mer än en fjärdedel av befolkningen är nämligen överviktiga, vilket gör det till ett av de fetaste länderna i Europa. Det som är intressant är att betydligt fler män är överviktiga jämfört med kvinnor, vilket är sällsynt idag.

Regeringen uppmanar medborgarna att ändra sina livsstilsval genom att införa mer motion och en bättre kost. Naturligtvis är detta inte något som människor kan göra över en natt och det kan ta tid för det irländska folket att bli smala igen (åtminstone den stora majoriteten av dem). Det är också värt att nämna att det finns många så kallade stödgrupper för viktminskning över hela landet och att de har börjat göra en skillnad.

 • Irland var en gång ett land där livsmedelsförsörjningen var knapp
 • Idag ökar antalet feta individer i en oroväckande takt
 • Cirka 70% av de som är överviktiga i Irland är män

3. Spanien

Kontinent: Sydvästra Europa

Befolkning: 46,7 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 23.8%

Livslängd: 82,83 år

Ett av de största länderna i Europa är också ett av de fetaste länderna som finns där. Spanien är ett mycket populärt semestermål som besökts av miljoner människor varje år. De njuter av det lokala köket och de vackra stränderna som finns där. Landets specifika natur och klimat är bra för dem som gillar utomhusaktiviteter, men det verkar som att ett litet antal spanjorer använder denna möjlighet.

Under de senaste tre decennierna har antalet feta män och kvinnor i Spanien fördubblats. Det finns en mindre skillnad i relation till könen hos de som är överviktiga, men det som är oroande är att många barn också kämpar med sin vikt. Cirka 15% av vuxna i detta land sa att de inte gör någon form av fysisk träning, vilket förmodligen är en av de främsta orsakerna till att fetma frodas här.

 • Spaniens feta befolkning har fördubblats under de senaste trettio åren
 • Människor saknar fysisk aktivitet även om det finns bra förutsättningar för utomhusaktiviteter i detta land
 • Situationen är också dålig när det gäller barn

4. Storbritannien

Kontinent: Europa

Befolkning: 67,5 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 28,1%

Livslängd: 80,1 år

Storbritannien finns också på vår lista över de fetaste länderna i Europa. I själva verket kan Storbritannien, enligt många undersökningar, vara det fetaste landet i denna del av världen. Över 28% av män och kvinnor här har en rating som är över 30 enligt BMI. Det betyder att de är överviktiga. De senaste prognoserna har visat att cirka 33% av befolkningen i Storbritannien kan bli överviktiga i slutet av 2020.

Fetma är inte bara en fråga om dåligt utseende. Feta människor i Storbritannien har problem med diabetes, cancer och hjärtsjukdomar som ett resultat av de extra kilona på kroppen. Det finns mer än en anledning till att Storbritannien måste hantera detta problem – brist på träning, felaktigt matintag, konsumtion av sockerprodukter, mättat fett, transfetter, etc. Sjukvårdsarbetarna, regeringen och näringsläkare rekommenderar allmänheten att lägga mer uppmärksamhet på den livsstil de utövar. Vi bör också nämna att mer än 15% av individerna under 18 år är överviktiga.

 • Storbritannien är det fetaste landet i Europa
 • Allmänheten försöker hantera denna fråga på många olika sätt
 • Om denna trend inte slutar kommer över 33% av befolkningen i Storbritannien att vara överviktiga i slutet av år 2020

5. Litauen

Kontinent: Nordöstra Europa

Befolkning: 2,8 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 26,3%

Livslängd: 74,32 år

Som vi redan nämnt är fetma ett problem som finns i hela Europa. Litauen, ett före detta sovjetiskt land som ligger i nordöstra Europa, är ett bra exempel på det. Från ett land där fetma inte var ett allvarligt problem på 1980-talet blev det ett av de fetaste länderna i Europa. Det enda positiva för tillfället är att detta globala fenomen inte har påverkat den förväntade livslängden som verkar öka.

För att förhindra ytterligare ökning av fetma i landet har regeringen vidtagit en rad åtgärder. Till exempel finns det många initiativ för minskat intag av salt, särskilda transfettsyrapolicyer, reglering av mat- och dryckesannonser och mer. Naturligtvis kan vi endast förvänta oss betydande framsteg om människor följer dessa rekommendationer och sätter sin hälsa i första hans.

 • Litauen är ett före detta sovjetiskt land där fetma tidigare inte var ett problem förr i tiden
 • Det har skett en snabb tillväxt av överviktiga individer här under de senaste tio åren
 • Det finns många faktorer som bidrar till den ökande fetman i Litauen

6. Ungern

Kontinent: Centraleuropa

Befolkning: 9,7 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 26,4%

Livslängd: 75,57 år

Att vara medlem i EU betyder uppenbarligen ingenting när det gäller fetma. Människor kan bli överviktiga i både rika och inte så rika länder. Trots att Ungern har sett stora ekonomiska framsteg under de senaste åren har dessa framsteg inte påverkat den negativa trenden för ett ökande antal feta individer i hela landet.

Enligt en del statistik var över 70% av män och nästan 65% av kvinnorna i Ungern feta eller överviktiga. Det är därför Ungern är ett av de fetaste länderna i Europa. Dessutom är cirka 30% av befolkningen över 15 överviktiga. De senaste rapporterna har föreslagit att fetma över 40 kan förkorta livslängden med upp till sju år. Konsumtion av hälsosam mat och mer träning kan ha en stor inverkan på detta problem.

 • Mer än 30% av personer över 15 år i Ungern är överviktiga
 • Denna procentandel var mycket lägre för bara 30 år sedan
 • Fler män är överviktiga jämfört med kvinnor

7. Bulgarien

Kontinent: Sydöstra Europa

Befolkning: 7 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Andel feta vuxna: 25%

Livslängd: 74,61 år

Bulgarien är ett land i sydöstra Europa som har hanterat en hög dödlighet under de senaste 30 åren. Men det tar inte slut där, de är nu också bland de fetaste länderna i Europa. Som vi alla är medvetna löper överviktiga män och kvinnor högre risk för dödsfall och uppkomsten av ett brett spektrum av sjukdomar.

Vi bör också nämna att Bulgariens barn är bland de fem fetaste i Europa. Myndigheter och experter föreslår olika åtgärder för att ta itu med denna fråga. Till exempel försöker de lägga till mer sport och bättre skolmåltider på skolorna. Dessutom uppmanar de att havande mödrar att inte gå upp mer i vikt än nödvändigt, en praxis som följs av många havande mödrar i detta land.

 • Bulgarien har en mycket hög dödlighet
 • Detta är också ett av de fetaste länderna i Europa
 • Många barn i Bulgarien lider av övervikt (cirka 15%)

8. Grekland

Kontinent: Södra Europa

Befolkning: 10,7 miljoner

Human Development Index: Högt

Andel feta vuxna: 24,9%

Livslängd: 81,04 år

Många ser Grekland som ett land där de kan tillbringa en trevlig sommarsemester. Detta land som ligger i södra Europa har tillgång till tre hav och är välsignat med många vackra öar. Under många år har människor som bor där praktiserat en klassisk medelhavsdiet och det är därför livslängden har varit så hög.

Globaliseringsprocessen har dock påverkat detta. Fler och fler människor i Grekland, både unga och gamla, äter mer snabbmat. Dessutom minskar de på antalet timmar och minuter som används på fysiska aktiviteter. Ett stillasittande liv har lett till ett ökat antal feta individer. Hjärt-kärlsjukdomar och diabetes följer också denna trend. Genom att ändra sin kost, vilket inte borde vara svårt eftersom Grekland har tillgång till hälsosamma ingredienser, och att träna mer, borde människor kunna lösa problemet.

 • I århundraden har greker praktiserat en medelhavsdiet som fungerade ganska bra för dem
 • Under de senaste tre decennierna vänder sig fler och fler till bearbetade livsmedel och snabbmat
 • Problemet är särskilt allvarligt när det gäller den yngre befolkningen

Comments are closed.