Lista: 13 Fetaste Länderna I Världen

Visste du att antalet feta människor i världen har multiplicerats med tre under de senaste 40 åren? Det uppskattas att över 2 miljarder män och kvinnor i världen är överviktiga och cirka 700 miljoner av dem är feta. Men om vi tar en närmare titt på kartan så visar det sig att det finns ett mönster och att vissa länder är mycket fetare än de andra.

Övervikt och fetma dödar tusentals människor varje år. En dålig BMI (Body Mass Index) ökar risken för dödsfall och många olika hälsoproblem. Genom att analysera de fetaste länderna i världen kan vi förstå vad som gör människor feta och vad vi alla kan göra åt detta för att förhindra det eller vända det.

 • Lär dig mer om länderna med den största andelen fetma
 • Ta reda på vad dessa länder gör för att förhindra detta problem
 • Upptäck saker som gör människor runt om i världen feta

Även om det finns länder från nästan alla kontinenter på denna lista, finns det några delar av världen där fler människor tycks vara feta. Låt oss nu kolla de 13 fetaste länderna på vår planet.

1. Saudiarabien

Kontinent: Asien

Befolkning: 34,1 miljoner

Human Development Index: Högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 35,4%

Livslängd: 74,87 år

Det visar sig att människor som bor i ökenklimat också kan bli överviktiga. Saudiarabien har sett stora ekonomiska framsteg under de senaste decennierna och det verkar som att dessa framsteg har lett till uppkomsten av ett enormt problem – fetma.

Enligt hälsoombud i detta land har detta varit en av de huvudsakliga dödsorsakerna i detta land under de senaste åren och vad som är sorgligt är att dessa dödsfall i de flesta fall kan förebyggas. Som ett resultat av denna fråga överväger myndigheterna att tillhandahålla fetma-relaterade operationer som en del av det nationella saudiska sjukvårdssystemet. Samtidigt rekommenderas människor att äta mer färsk frukt och grönsaker, något som inte är lätt att hitta i sådana länder. Det enda positiva är att Human Development Index växer och att den totala livslängden ökar.

 • Saudiarabien är ett av länderna med det största antalet feta individer i Asien
 • Detta är ett land med en stark ekonomi
 • Inom en snar framtid kommer det vara möjligt att fetma-relaterade operationer täcks av det nationella saudiska sjukvårdssystemet

2. Nya Zeeland

Kontinent: Oceanien

Befolkning: 4,9 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 30,8%

Livslängd: 81,6 år

Ett av de mest isolerade länderna (på grund av dess specifika läge) är också ett av de fetaste länderna i världen. Australien som är beläget i Oceanien är det enda stora landet som ligger nära Nya Zeeland. Trots att detta lands ekonomi blir starkare och människor där följer de senaste trenderna, visar det sig att fetma är ett enormt problem där.

1975 var cirka 11% av befolkningen i Nya Zeeland överviktiga. Idag har denna procentsats vuxit till över 30%. Det som gör detta fall intressant är att den infödda befolkningen (maorierna och andra polynesiska etniska grupper som bor i Nya Zeeland) oftast har en mycket högre fetma jämfört med vita människor. Ändå betyder det inte att detta är ett etniskt eller rasproblem eftersom siffrorna har visat att alla människor är i riskzonen. Detta inkluderar barnen eftersom 21% av barnen är överviktiga.

 • Nya Zeeland är ett land som ligger i Oceanien med en befolkning på nästan 5 miljoner
 • Infödda människor (Maori) påverkas mer av fetma jämfört med vita människor
 • Fetma hos barn är också ett allvarligt problem

3. Bahamas

Kontinent: Nordamerika

Befolkning: 385 000

Human Development Index: Mycket högt

Andel feta vuxna: 31,6%

Livslängd: 75,68

Det land som ligger i Atlanten som består av dussintals öar och holmar är definitivt en bra plats för en semester. Besökare bör dock förmodligen undvika de matvanor som den lokala befolkningen har eftersom över 31% av de vuxna på Bahamas är överviktiga. Detta gör Bahamas till ett av de fetaste länderna i världen.

Majoriteten av befolkningen (över 90%) är svart, men studierna har visat att övervikt och fetma ökar bland alla etniska grupper och åldersgrupper. Ett annat intressant (och alarmerande) faktum är att antalet feta kvinnor här är nästan två gånger högre jämfört med feta män. Cirka 12% av barnen är också överviktiga. Intag av mycket bearbetade livsmedel, brist på fysisk aktivitet, otillräcklig konsumtion av frukt – detta är några av orsakerna som leder till övervikt och fetma i detta land.

 • Bahamas har cirka 385 000 invånare
 • Över 100 000 av dem är överviktiga
 • Brist på fysisk aktivitet är en av de främsta orsakerna till detta problem

4. Storbritannien

Kontinent: Europa

Befolkning: 67,5 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 28,1%

Livslängd: 80,1 år

Vem säger att ett europeiskt land inte kan ingå i listan över de fetaste länderna i världen? Britterna har inget att vara stolta över när det gäller övervikt och fetma, faktum är att 28,1% av den vuxna befolkningen lider av övervikt. Precis som i resten av de fetaste länderna är detta ett modernt problem. Enligt de senaste prognoserna kan varje tredje britt vara fet i slutet av 2020.

Som ett resultat av denna tillväxt av överviktiga människor ökar också antalet personer som lider av diabetes, hjärtsjukdomar och cancerfall. Det finns flera orsaker till detta fenomen i Storbritannien, inklusive överdrivet matintag, brist på fysisk aktivitet och konsumtion av livsmedel med mycket socker och mättat fett. Regeringen, sjukvårdspersonal och livsmedelsexperter försöker bekämpa detta problem med början i skolorna där över 15% av barnen är överviktiga.

 • Storbritannien är det fetaste landet i Europa
 • Det finns många grupper som försöker bekämpa detta problem inklusive regeringen
 • Enligt vissa källor kommer en tredjedel av befolkningen i detta land att vara överviktig i slutet av år 2020

5. USA

Kontinent: Nordamerika

Befolkning: 328 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 39,6%

Livslängd: 78,69 år

USA är ledande inom många olika områden. Tyvärr är detta land också ledande på listan över de fetaste länderna i världen. Nästan 40% av befolkningen i USA lider av övervikt. Detta har blivit ett allvarligt hälsoproblem under de senaste tre decennierna eftersom många fall av cancer, typ 2-diabetes, kranskärlssjukdom och stroke har förknippats med detta problem.

Nästan varje år ökar antalet feta och överviktiga individer. Precis som i många andra länder som kämpar med detta problem är rasprofilen för de som lider av övervikt inte densamma i USA. Till exempel är över 40% av afroamerikaner och indianer överviktiga. Å andra sidan är andelen kaukasiska vuxna 29,7%. Livsmedelsmärkning är en av de åtgärder som vidtas av federala och lokala myndigheter i ett försök att bromsa fetmaepidemin.

 • USA är det fetaste landet på listan
 • Antalet feta och överviktiga människor i detta land har vuxit sedan 1960-talet
 • Afroamerikaner och amerikanska indier har den högsta andelen feta människor

6. Turkiet

Kontinent: Asien/Europa

Befolkning: 82 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 32,10%

Livslängd: 75,76 år

Även om det finns andra skäl till att livslängden i Turkiet är relativt låg, spelar fetma definitivt en roll i detta fall. Turkiets ekonomi håller på att stärkas och livskvaliteten förbättras i detta land, men faktum är att dessa positiva trender inte följs av den sunda livsstilen för människor som bor där.

Över 65% av befolkningen i Turkiet är överviktiga och mer än 30% är feta. Detta gör Turkiet till det fetaste landet i Europa, men bara om vi betraktar Turkiet som ett europeiskt land (större delen av dess territorium /befolkning finns i Asien). Det finns något speciellt med fetma i det här landet. Ett betydligt högre antal kvinnor är nämligen feta där. Det faktum att de flesta kvinnor är hemmafruar som utövar en stillasittande livsstil är en av de främsta orsakerna till det.

 • Mindre än 10% av de vuxna i Turkiet var överviktiga 1975
 • Idag är andelen överviktiga vuxna över 30
 • Fler kvinnor är överviktiga och överviktiga jämfört med män

7. Fiji

Kontinent: Oceanien

Befolkning: 920 000

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 30,2%

Livslängd: 70,27 år

Många ser på Fiji som ett av de öländer som har de vackraste stränderna i världen. Detta land som består av flera öar har en befolkning på mindre än en miljon. Ändå är många av dessa människor överviktiga. För att vara mer exakt kämpar över 3 av 10 personer på Fiji med fetma.

Konsumtion av bearbetade livsmedel är en av de främsta orsakerna till att Fiji är bland de fetaste länderna i världen. Dessutom finns det några kulturella faktorer som konsumtion av så kallade lokala livsmedel som bidrar till detta. Hälso- och sjukvårdssystemet liksom offentlig utbildning är inte heller på en hög nivå. Det är också bra att veta att bilden av skönhet och makt i detta land oftast förknippas med stor kroppsstorlek. Så det kommer att ta ett tag tills de flesta människorna blir medvetna om vikten av en hälsosam livsstil och bra BMI.

 • Fiji är ett antal öar i Stillahavsområdet
 • Det har en befolkning på färre än en miljon människor
 • Många kulturella faktorer bidrar till förekomsten av fetma i denna Fiji

8. Egypten

Kontinent: Afrika

Befolkning: 100 miljoner

Human Development Index: Högt

Andel feta vuxna: 32%

Livslängd: 71,48 år

Med ett varmt, soligt och torrt klimat kan man tro att män och kvinnor i Egypten inte har problem med övervikt, men sanningen är att Egypten är en del av gruppen av de fetaste länderna i världen. Under många år har Egypten världens högsta genomsnittliga kroppsmassindex.

I början av 1990-talet började människor i Egypten, precis som på många andra platser i världen, konsumera mer socker, fett och oljor. Dessutom lockas män i Egypten mer av tyngre/fetare kvinnliga kroppar på grund av deras traditioner. Speciella händelser som är ganska vanliga i detta land används ofta som en ursäkt för hög matkonsumtion. Alla dessa saker har gjort befolkningen i detta nordafrikanska land fetare än någonsin.

 • Sedan 1990-talet har Egypten blivit ett av länderna med det högsta genomsnittliga BMI
 • Barnfetma är också ett allvarligt problem
 • Fester, festivaler och uppfattningen av den tunga kvinnliga kroppen som en frisk kropp är några av de saker som påverkar denna situation

9. Kanada

Kontinent: Nordamerika

Befolkning: 37,8 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 29,4%

Livslängd: 82,30 år

Livslängden för människor i Kanada ökar varje år och det är bra. Det som är värre är dock att antalet allvarliga sjukdomar (som cancer, diabetes och hälsosjukdom) också ökar och fetma är en av de främsta orsakerna till detta. De flesta människorna i Kanada har en utmärkt livskvalitet, men ändå har många av dem en felaktig kost som leder till fetma.

Enligt vissa källor kommer fetma att bli ett allvarligare problem relaterat till dödlighet jämfört med rökning de närmaste åren. Kanada består av ett antal territorier, och det som är intressant är att det finns en stor skillnad mellan dem när det gäller andelen vuxna som lider av övervikt. Till exempel är bara 16% av människorna som bor i British Columbia överviktiga jämfört med 33,7% av befolkningen i Northwest Territories. På grund av deras specifika kost är de infödda i Kanada benägna att bli feta.

 • Bara 9,8% av kanadensarna var överviktiga 1975 jämfört med nästan 30% 2019
 • Det finns en skillnad mellan människor som bor i olika territorier
 • De infödda i Kanada är benägna att bli feta

10. Förenade Arabemiraten

Kontinent: Asien

Befolkning: 9,6 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Andel feta vuxna: 31,7%

Livslängd: 77,26 år

Det var oljan som gjorde Förenade Arabemiraten till ett av de rikaste länderna i världen. Men kanske är detta också anledningen till att vi också hittar det på listan över de fetaste länder på vår planet. Om vi ​​tar en titt på statistiken kommer vi att märka att medelvikten för människor i Förenade Arabemiraten på 1970-talet också var högre jämfört med många andra länder. Idag är denna procentsats nästan 32.

Fetma har blivit ett allvarligt hälsoproblem som ofta lyfts fram av myndigheterna. Som tidigare nämnts är detta en dödsorsak, vilket förvärrar situationen. Tidigare hittades UAE ofta på första plats på listan över de fetaste länderna. Anledningen till att de inte längre är nummer ett är den snabbare tillväxten av fetma i några få länder.

 • Förenade Arabemiraten är ett relativt litet och rikt land i Asien
 • Folk var överviktiga redan innan detta lands ekonomi började växa snabbt
 • Myndigheterna har börjat vidta åtgärder för att bekämpa detta hälsoproblem

11. Argentina

Kontinent: Sydamerika

Befolkning: 45 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 28,3%

Livslängd: 76,58 år

Tangons födelseort är också bland de fetaste länderna i världen. Uppenbarligen finns det många människor som inte dansar så mycket eftersom de har problem med sin vikt. Argentina är ledande i Sydamerika när det gäller fetma. Över 28% av de människor som bor där är feta och miljoner fler lider av övervikt.

Statistiken för detta problem är skrämmande. Det verkar som om det finns en tillväxt på cirka 0,5% varje år. Lågt intag av frukt och grönsaker har identifierats som en av de främsta orsakerna till detta problem. Intag av tillsatt socker ökar också, men det är en ohälsosam trend som vi kan se över hela världen. Regeringen i Argentina överväger strikta livsmedelsföreskrifter för att skydda nationen, inklusive etiketter med varningar på mat.

 • Argentina är det fetaste landet i Sydamerika
 • Människor i Argentina är inte fans av frukt och grönsaker
 • Regeringen har ännu inte infört strikta livsmedelsföreskrifter

12. Libanon

Kontinent: Asien

Befolkning: 6,8 miljoner

Human Development Index: Högt

Andel feta vuxna: 32%

Livslängd: 79,58 år

Den politiska krisen och de interna konflikterna i detta land i Mellanöstern har gjort mycket skada på dess framsteg, men det verkar som att människor som bor där inte har slutat äta mer än de borde äta. Från 11,1% av överviktiga människor på 1970-talet har Libanon idag över 32% feta män och kvinnor. Detta innebär att antalet har nästan tredubblats under de senaste 45 åren.

Det är svårt att hitta en orsak som har lett till denna ohälsosamma trend, men många experter antyder att det faktum att tusentals libanesiska människor har ersatt sin hälsosamma medelhavsdiet med snabbmat har påverkat antalet. Icke-rökare, lågutbildade personer och personer med familjemedlemmar som kämpat med fetma var mer benägna att få en ökad BMI.

 • Libanon är ett av de fetaste länderna i Mellanöstern
 • Fler män är överviktiga än kvinnor
 • Många har gett upp den traditionella hälsosamma medelhavsdieten

13. Australien

Kontinent: Australien

Befolkning: 25,6 miljoner

Human Development Index: Mycket högt

Procentandel av överviktiga vuxna: 29%

Livslängd: 82,50 år

Även om människor i Australien generellt sett är friskare jämfört med andra engelsktalande länder, har fetmaepidemin också drabbat detta land. Det har ökat frekvensen av fall med övervikt under det senaste decenniet. Vissa experter på detta område har kunnat associera ökningen av fetma med tillgången på snabbmat (sedan mitten av 1970-talet) såväl som med fysiskt inaktiva livsstilar. Andelen feta barn i Australien är 8% vilket också är oroande information.

Som du förmodligen är medveten om är Australien ett etniskt och rasskilt land. Det visar sig att det finns en grupp människor som är mer benägna att bli feta och denna grupp är de infödda australierna. Man tror att andelen feta infödda australier är cirka 35%. Det är också värt att nämna att många invandrare som har bosatt sig i Australien tenderar att bli fetare snabbare.

 • Australien är ett av de fetaste länderna i världen
 • Urbefolkningen i Australien är vanligtvis fetare än resten av befolkningen
 • En stillasittande livsstil och snabbmat har lett till många fall av fetma

Comments are closed.