Lösningen: “När Du Inte Kan Gå Ner I Vikt” – 10 Effektiva Sätt

Känns det som att du inte kan gå ner i vikt? Om du har kämpat ett tag för att gå ner några kilon men har fastnat och inte kommer någon vart, kan detta kännas väldigt nedslående! Du kanske känner att du vill ge upp – men gör det inte riktigt ännu. I den här guiden ska vi prata om hur du kan bryta dig loss från din viktplatå och sänka ditt BMI, bland annat ska vi ta upp:

 • Varför man hamnar på en platå
 • Vad du kan göra för att kicka igång viktminskningen
 • Hur du kan börja gå ner i vikt igen när din kropp bara säger “nej”

Är du redo att komma upp på banan igen och jobba för dina viktminskningsmål? Här är vad du kan göra ifall det känns som att du bara inte kan gå ner i vikt.

1. Ta en fettförbrännare

Om det känns som att du hamnat på en viktplatå och bara inte kan gå ner i vikt längre, kan en fettförbrännare vara allt du behöver för att komma igång igen. Fettförbrännare finns i några olika former, men de flesta är sådana som sätter igång ämnesomsättningen. Denna typ av tillskott kan hjälpa till att öka metabolismen och hjälpa dig att förbränna fler kalorier och sänka ditt BMI en gång för alla.

Fettförbrännare kan du hitta där du hittar andra bantningstillskott. I mataffären, på apoteket, i hälsokostbutiker eller på din favoritsida för nätshopping, dessa verktyg säljs överallt. Ta dem endast enligt anvisningarna, och se till att din läkare godkänner alla nya tillskott du börjar med.

 • Du kan sänka ditt BMI och kicka igång viktminskningen med en fettförbrännare
 • Se till att alla tillskott du tar, vad de än är, först godkänns av din läkare eftersom vissa kan påverka ditt hälsotillstånd
 • Du kan köpa fettförbrännare i alla butiker som säljer bantningstillskott

2. Sluta upp med kolhydrater

Det är faktiskt inte hälsosamt att helt sluta upp med kolhydrater och stärkelse. Din kropp behöver dessa näringsämnen för energi och för att upprätthålla en god hälsa. Men om du har fastnat och inte kan gå ner i vikt, kan du göra ett tillfälligt och plötsligt avbrott för att hjälpa igång viktminskningen igen.

Inga studier har gett några slutgiltiga bevis ännu, men forskning pågår. Faktum är att dieter med extremt lågt kolhydratintag såsom ketodieten har visats kunna minska hunger och dramatiskt snabba på viktminskning. Men tänk efter ordentligt innan du bestämmer dig för att hålla på någon längre tid med keto eller någon annan kolhydratfattig diet. Även om de kan minska ditt BMI, är långtidseffekterna av denna typ av dieter ännu inte helt känd.

 • Du kan komma upp på viktminskningsbanan igen genom att följa en lågkolhydratdiet under några veckor
 • Börja inte med någon långsiktig ketodiet innan du först pratar med din doktor – studier har ännu inte visat att de är helt säkra
 • Att äta färre kolhydrater kan göra att du känner dig mindre hungrig, vilket gör att du äter mindre och snabbar på viktminskningen

3. Sluta upp med alkohol

Alkohol är riktigt hemsk när det kommer till att sänka ämnesomsättningen. Så om du inte kan gå ner i vikt och känner att du har fastnat, tänk efter hur mycket alkohol du dricker och börja fundera på att skära ner på det. Genom att skära bort alkohol från din kost, kan du ordentligt minska ditt BMI inom bara några veckor, så varför inte testa på det?

Förutom att det saktar ner ämnesomsättningen, innehåller alkohol dessutom jättemycket kalorier. Din ölflaska innehåller i snitt 154 kalorier. Och whiskeyshoten? Hela 105 kalorier. Och även om vin kan föra med sig vissa fördelar för hälsan, så innehåller ett glas Merlot 122 kalorier.

Det finns ett problem till med alkohol – det gör att du vill äta. Har du någonsin märkt att när du dricker, äter du också? Du kan inte gå ner i vikt om du småäter hela tiden, speciellt inte om du dessutom har långsam ämnesomsättning! Så sluta upp att regelbundet dricka alkohol om du faktiskt är seriös med att gå ner i vikt.

 • Alkohol gör ämnesomsättningen långsammare och skapar hinder för din viktminskning
 • Kalorihalten i alkoholhaltiga drycker är också hög
 • När du dricker är det mer sannolikt att du väljer att äta onyttiga tilltugg – överväg att sluta upp med alkohol

4. Träning

Ja men du visste ju att detta skulle komma. Om du inte kan gå ner i vikt genom att bara gå på en diet, kan det vara dags att börja tänka på att lägga till träning till din rutin för att kunna minska ditt BMI. Träning gynnar din viktminskning, men det kan också gynna din hälsa generellt – ditt hjärta, ditt hjärt- och kärlsystem och även annat kommer tjäna på det, så bara sätt igång!

Läkare rekommenderar kring 150 minuters medelintensiv träning varje vecka, vilket är kring 30 minuter om dagen. Det är inte så mycket att de flesta inte skulle kunna klara av det! Men om du har besvär med hjärtat, leder eller andningen (som astma) är det en bra idé att prata med en doktor innan du börjar träna.

 • Träning är ett bra sätt att kicka igång viktminskningen om du känner att du har fastnat
 • Att träna är bra för viktminskning, men också för den övergripande hälsan
 • Allt du behöver är 150 minuter medelintensiv träning varje vecka, så börja promenera eller göra liknande aktiviteter med en gång!

5. Håll koll på kalorierna

Varenda liten kalori räknas. Så även när du äter rester från ungarnas tallrikar, lägg till detta till kalorisumman. Som en hjälp när det känns som att du inte kan gå ner i vikt, börja hålla räkning på allt du äter. Allt! Allting från chipsen du tog till planerade måltider, skriv ner allt för att få en uppfattning om var det är som din viktminskning kan ha kommit av sig.

När du är ärlig med dig själv om alla kalorier och all mat du får i dig, är det lättare för dig att skapa en känsla av ansvar och skyldighet. Du kommer att gå er i vikt och minska ditt BMI snabbare när du står till ansvar inför dig själv över ditt matintag, så ta en penna och ett litet häfte och börja skriva upp allting du äter… och också allt du dricker! Läskkalorier räknas!

 • Du kan gå ner i vikt snabbare om du skriver upp allt du äter
 • Ha penna och ett häfte nära till hands och se till att du skriver upp precis allt
 • Glöm inte att notera juice, läsk och alkohol – dessa kalorier räknas också!

6. Sov gott om nätterna

Visste du att din sömnhygien är direkt kopplad till de ansträngningar du gör för din viktminskning? Så om du inte kan gå ner i vikt och minska ditt BMI, kan det göra din kropp gott att få lite bättre vila om nätterna. En genomsnittlig vuxen behöver mellan 7 och 9 timmars sömn varje natt – och då menar vi god sömn. Om du inte får ordentlig vila, finns det några saker du kan göra för att förbättra detta.

För det första, skapa en kvällsrutin. Gör någonting avslappnande som att ta ett bad före läggdags varje kväll, eller tänd ett aromaterapiljus och läs en bok. Lavendel är ett bra val. Stäng sedan av all elektronik! Den speciella typ av blått ljus som sänds ut från elprylar som laptops, mobiler och tv-apparater har visats kunna påverka sömnmönster.

Om du känner att du måste äta någonting innan läggdags, ät då någonting lätt och välj något naturligt och sömnvänligt livsmedel som till exempel keso. Undvik koffein och även alkohol före läggdags. Vissa tänker att ett glas vin kan hjälpa till att göra en sömnig, men det är det motsatta som är sant. Skippa alkoholen och drick örtté i stället.

 • Att sova bättre kan hjälpa dina viktminskningsansträngningar
 • En genomsnittlig vuxen person behöver mellan sju och nio timmar sömn varje natt
 • Skapa en sund kvällsrutin och håll fast vid den för att förbättra dina sömnvanor

7. Fråga din doktor om periodisk fasta

Detta är inte för alla, men en del som inte kan gå ner i vikt kan få hjälp av periodisk fasta. Kolla alltid med din läkare först, speciellt om du har någon blodsockersjukdom som diabetes eller hypoglykemi.

Periodisk fasta kan vara så enkelt som att sätta en “stopptid” för ditt matintag. Du kan till exempel bestämma dig för att du inte ska äta någonting mellan kl sex på kvällen och åtta på morgonen. En del väljer att äta väldigt få kalorier en dag och allt de vill äta dagen efter.

Om du är intresserad av att prova på periodisk fasta för att minska ditt BMI, boka en tid med en läkare eller en nutritionist. Och säkerställ alltid att du får i dig tillräckligt med kalorier så att du har tillräckligt med energi när du tränar.

 • Periodisk fasta är inte för alla, men det kan vara något för dig om du inte kan gå ner i vikt
 • Rådfråga alltid din doktor innan du börjar med periodisk fasta
 • Om du har problem med blodsockret, är denna metod antagligen inte bra för din hälsa

8. För sjutton gubbar, bara drick vatten

Vi förstår inte varför så många avskyr att dricka vatten, men om du har fastnat och inte kan gå ner i vikt, tycker vi att du ska ge detta ett seriöst försök. Vatten är avgörande för viktminskning och när du inte dricker tillräckligt, gör du dig själv en otjänst.

Drick dagligen 15 ml vatten för varje kilo kroppsvikt. Gå till din favoritaffär och välj ut en snygg vattenflaska. Rostfritt stål är bra, men vill du ha någonting lättare funkar en BPA-fri plastflaska också lika bra.

Fyll den med vatten och drick små klunkar från den under hela dagen. Verkligen hörni, det är inte svårt. Det kommer sedan bli väldigt tydligt att BMI:t minskar mycket lättare, även om det tidigare suttit fast.

 • Drick vatten
 • Vi kan inte säga det tillräckligt – drick vatten
 • När du lägger till 15 ml vatten per kroppskilo till din dagliga rutin, kommer du att förbättra din hälsa, din matsmältning och din viktminskning.

9. Strunta i vågen ett tag

Många gånger kan man hänga upp sig bara på vad vågen säger och inte fokusera tillräckligt på andra effekter som kommer med viktminskning. Du kanske känner att du inte går ner något i vikt, men:

 • Passar dina kläder bättre?
 • Har du till och med gått ner en storlek eller två?
 • Känner du dig mindre uppsvälld?
 • Har du mer energi?

Ta en paus från vågen ett tag och fokusera i stället bara på att leva en hälsosam livsstil. Sedan, efter en månad eller så, kan du hoppa upp på din våg igen och se vilka framsteg du gjort. Kom ihåg att du inte måste ha den perfekta vikten för att ha ett hälsosamt BMI; alla siffror inom det hälsosamma spannet är bra och minskar risken för att du ska drabbas av sjukdomar nu och senare i livet.

 • Försök att undvika vågen ett tag och bara fokusera på din livsstil
 • Det finns andra indikatorer som visar att ditt BMI minskar än bara hur mycket du väger
 • Sätt ett mål att få ner ditt BMI till det hälsosamma spannet hellre än att få ner din vikt till ett specifikt tal.

10. Stressa inte

Ja, faktiskt. Om du inte kan gå ner i vikt, kan det vara dags att utvärdera hur mycket stress du har i livet. Stressar du över jobbet, över familjekrav, eller över din hälsa? Gå och prata med någon för att få ner din stressnivå – och ditt BMI

När du befinner dig under stress, släpper kroppen ut ett hormon kallat kortisol. Kortisol har visats öka mängden fett som lagras kring buken och göra viktminskning svårare. Om du känner att du har väldigt mycket stress i livet, finns det lösningar. Du kan:

 • Tala med en rådgivare eller en terapeut om hur du ska göra för att hantera din stress, och ifall du rekommenderas någon medicin
 • Tala med din chef om möjligheten att jobba färre eller andra timmar, eller även jobba på distans vissa dagar om det är möjligt
 • Försök få ordning på ekonomin – tala med en specialist om du behöver det för att lära dig hur du bättre sköter dina pengar
 • Be vänner och familj om hjälp om hur du ska göra för att hantera hushållsansvaret

Oavsett vad det är som stressar dig, finns det alltid en lösning. Tala med alla du behöver tala med för att minska din dagliga stress. Det kommer inte bara att hjälpa dig med din viktminskning, det kommer också att göra dig till en friskare och gladare person.

Slutsats

När det känns som att du inte kan gå ner i vikt finns det några enkla steg du kan ta för att kicka igång din kropp så att den börjar göra sig av med kilon igen. Det kan vara så lätt som att bara dricka mer vatten eller mer komplicerat som att tala med en terapeut.

Att testa vad som funkar och vad som inte funkar kan vara ett sätt att bryta dig loss från viktplatån, så ge inte upp! Det kommer inte att dröja länge innan du är tillbaka på banan och går ner i vikt igen, och åter är på din väg mot ditt ideala BMI!

Comments are closed.