Vätskedrivande: Örter, Mat, Drycker och Kosttillskott

Om du försöker gå ner i vikt och minska ditt BMI, så finns det ett trick du behöver känna till: att använda sig av vätskedrivande. Vad är vätskedrivande? Tja, dessa typer av mat, örter och kosttillskott hjälper din kropp att göra sig av med extra vätska. Du känner till den där uppsvullna känslan du får när du samlar på dig vätska? Vätskedrivande får det att försvinna!

I denna guide kommer vi att prata om:

 • Några av de bästa vätskedrivande sakerna du kan ta som är 100% naturliga
 • Kosttillskott som kan hjälpa dig att bli av med den vätska du samlar på dig
 • Hur du använder allt vätskedrivande på ett hälsosamt och säkert sätt

Är du redo att göra dig av med den uppsvullna känslan för alltid? Här är de bästa typerna av vätskedrivande sakerna för att hjälpa dig må bra när du går ner i vikt!

1. Citron

En av de bästa typerna av vätskedrivande som finns är citron. Det är, naturligtvis, ett naturligt ämne som kommer hjälpa dig att bli av med den uppsvällda känslan, och de flesta personer håller med om att det smakar bra! Citron är fyllt med vitamin C, folat och kalium, så det finns även hälsofördelar för ditt immunförsvar. Och citron hjälper även din hy att se bra ut.

Ett av dom bästa sättet för att minska på din vätska och BMI är att ta en citron och blanda det i varmt vatten. Men även de personer som lägger till lite citron i sitt vatten de dricker märker redan av bra fördelar med att minska ansamlingen av vätska.

Glöm inte att citronjuice innehåller några kalorier. Men en skiva citron innehåller endast 2 kalorier, och genomsnittligt innehåller en hel citron cirka 17 kalorier. Så medans de kalorierna räknas kommer de inte läggas på så snabbt och du kan njuta av denna vätskedrivande utan skam.

 • Citron är en naturligt vätskedrivande som hjälper dig att minska din vätskeansamling
 • Optimalt bör du dricka citronjuice i varmt vatten, men alla former av citron är okej
 • Du kan njuta av citron utan att känna skam, eftersom det har en låg kalorihalt och innehåller bra näringsämnen

2. Kaffe

Har du någonsin märkt hur ofta du behöver gå på toaletten när du dricker kaffe? Det beror på att denna dryck är ett naturligt vätskedrivande som kan hjälpa dig att minska uppsvälldhet och ditt BMI. Det är tack vare koffeinet, så koffeinfritt kaffe kommer inte ha samma effekt.

Trots vad många trott så innehåller kaffe kalorier. Men oroa dig inte. En 23 cl kopp kaffe innehåller bara en liten kalori. Detta gäller så klart svart kaffe – din mjölk och ditt socker kommer att lägga till en hel del fett och kalorier som kan påverka din viktnedgång.

Men detta är haken – bara en kopp kaffe kommer inte ha tillräckligt med koffein i sig för att ha samma vätskedrivande effekt som två eller till och med tre koppar har. Så om du är väldigt känslig mot koffein eller helt enkelt inte tycker om kaffe, så kanske detta inte är det bästa alternativet för dig som letar efter något vätskedrivande.

 • Koffeinet i kaffe är vätskedrivande och kan hjälpa dig minska din vätskeansamling
 • Det kommer antagligen krävas mer än en kopp kaffe för att ha denna effekt
 • Se till att du dricker svart kaffe – mjölk och socker kommer att lägga till en hel del kalorier i din dryck

3. Koffeintabletter

Om du inte kan tänka rena tanken att dricka några koppar kaffe varje dag, så kan du gå till butiken och plocka upp lite koffeintabletter för att hjälpa dig minska ditt BMI. Koffeintabletter, likt kaffe, är vätskedrivande och kommer hjälpa dig att spola ut vätskorna från ditt system.

När du tar koffeintabletter – eller får i dig koffein i vilken form som helst – är det viktigt att du inte har några medicinska problem som kan påverkas. Hjärtproblem, till exempel, kan vara farligt tillsammans med koffeintabletter, eftersom koffein kan höja din hjärtrytm och också påverka dina blodkärl.

En vanlig koffeintablett kan innehålla omkring 200 mg koffein, vilket är ungefär samma mängd som du får i en kopp kaffe. Prata med din läkare innan du börjar med koffeintabletter för att bestämma hur många milligram som är säkra för dig att ta regelbundet.

 • Om du inte gillar kaffe, kan koffeintabletter vara ett bra alternativ för dig
 • Prata med din läkare gällande dosering och medicinska förhinder innan du börjar ta koffeintabletter
 • Koffein kan hjälpa dig spola ut vätskor från ditt system och få dig att känna dig mindre svullen

4. Persilja

Nästa typ av vätskedrivande på listan är en som du antagligen redan har i ditt kylskåp eller på kryddhyllan: persilja. Persilja är ett diuretika och kan hjälpa dig minska ditt BMI naturligt. Däremot tycker inte så många personer om smaken av persilja.

Om du är intresserad av att använda dig av persilja för att hjälpa dig gå ner i vikt, så finns det en lösning, nämligen att dricka te gjort på persilja. Persilja har en jordig smak, men du kan göra den sötare med några droppar tranbärsjuice eller en annan diuretika du redan känner till – citron – vilket kan lägga till lite smak!

Färsk persilja är bättre än torkad persilja, så när du lagar mat med persilja, se till att du använder den som är färsk. Persilja är speciellt effektivt för kvinnor som samlar på sig vätska under eller innan deras menstruationscykler.

 • Persilja är en effektiv vätskedrivande krydda, men alla gillar inte smaken
 • Använd istället te gjort på persilja för att naturligt minska ditt BMI och vätskeansamling
 • Kvinnor som samlar på sig vätska under sin menstruation kan speciellt dra fördel av persilja

5. Hibiskus

Ett mycket mer godare te som också är vätskedrivande är hibiskus. Hibiskus är en vacker tropisk blomma, och precis som förväntat så har teet en mycket blommig smak och härlig arom. Att dricka en kopp eller två varmt te gjort på hibiskus varje dag ka hjälpa dig att minska ditt BMI och din vätskeansamling.

Vetenskapliga studier har gjorts på djur, men det finns ännu inte någon formell forskning på te gjort på hibiskus hos människor. Med det sagt, så är det ingen fara med att dricka teet och till och med det varma vattnet kommer att ha en diuretisk effekt, så det finns inte heller någon anledning till att du inte bör testa det.

Du kan hitta te gjort på hibiskus i vissa matbutiker, men det är större chans att du hittar det online eller i en hälsokostbutik. Om möjligt, välj en ekologisk version för att undvika besprutningsmedel och annat äckligt i ditt te.

 • Hibiskus är ett härligt doftande och blommigt smakande te som kan hjälpa dig om du samlar på dig vätska
 • Du kan hitta te gjort på hibiskus i de mest välfyllda hälsokostbutikerna och online
 • Om möjligt, välj en ekologisk blandning av te gjort på hibiskus

6. Te (grönt och svart)

Precis som att kaffe och koffeintabletter kan hjälpa dig att minska vätskeansamlingen och minska ditt BMI, så kan te också fungera som vätskedrivande Rent generellt har te mindre mängder koffein i sig än kaffe, men om du är känslig mot koffein kan detta vara ett bra alternativ för dig.

Det är superviktigt att du inte lägger till socker och sötningsmedel till ditt te. De kalorier som dessa sötningsmedel lägger till kan verkligen packas på under dagen. Håll dig till osötat te istället, eller om du måste kan du lägga till lite citronjuice eller en gnutta honung i ditt te.

Te innehåller antioxidanter som kan hjälpa dig förbättra din hälsa samtidigt som du går ner i vikt, så det är ett bra alternativ, även om du inte dricker tillräckligt för att uppleva de vätskedrivande effekterna hos te. Specifikt grönt te innehåller catechiner som faktiskt kan hjälpa dig minska din risk för att gå cancer!

 • Både grönt och svart te kan hjälpa dig om du samlar på dig vätska
 • Det är bäst att undvika sötningsmedel och dricka ditt te osötat
 • Te har andra hälsofördelar, så det är ett bra alternativ vare sig det har en vätskedrivande effekt på dig eller inte

7. Minskning av natrium

När du minskar ditt intag av natrium, kan det vara ännu bättre än någon typ av vätskedrivande! Natrium är den främsta boven som gör att du samlar på dig vätska, och genom att göra dig av med det från din diet så kan du minska ditt BMI och ha en smalare och mer trimmad midja på nolltid!

Var uppmärksam med de kryddor du använder i din mat, men tänk också på mängden natrium som används i färdigmat. Mat på burk och färdiga, frysta måltider är speciellt dåliga då de innehåller höga mängder natrium, så se till att du läser produkternas etiketter.

Idealt bör en frisk vuxen få i sig cirka 1500 milligram natrium varje dag. Din kropp behöver faktiskt salt, men inte i de mängder vi äter det. Den genomsnittliga vuxna personen äter över 2000 mg salt varje dag… men våra kroppar behöver endast 180 milligram för att vara hälsosamma.

 • Att minska ditt natriumintag är ett bra sätt att hålla uppsvälldheten borta
 • Var uppmärksam på hur du kryddar din mat, men också den färdiga mat du köper
 • Den genomsnittliga vuxna personen äter över 2000 mg natrium varje dag, men vi behöver endast 180!

8. Kalium

Att äta kalium kan hjälpa om du samlar på dig vätska, eftersom det har en vätskedrivande effekt. Istället för att börja med ett kosttillskott som innehåller kalium, försök att lägga till produkter som innehåller mycket kalium i din mat varje dag.

Mat som innehåller mycket kalium är bananer, honungsmelon, grapefrukt, spenat och aprikoser. Att välja dessa hälsosamma varor kan också lägga till andra viktiga näringsämnen i din diet. Dessutom har mat som innehåller mycket kalium den ytterligare fördelen att faktiskt hjälpa till med att sänka dina nivåer av natrium!

Om du måste ta tabletter som innehåller kalium, gör det endast enligt läkares rekommendationer. Att äta för mycket kalium kan faktiskt leda till rätt så seriösa hälsoproblem, som förändringar i din muskelfunktion och till och med dödliga förändringar i din hjärtrytm.

 • Kalium kan hjälpa dig minska ditt BMI genom att fungera som vätskedrivande men också genom att minska mängden natrium i din kropp
 • Om möjligt, välj hälsosam mat som är rik på kalium istället för att ta ett kosttillskott
 • Om du måste ta ett kosttillskott, gör det enligt en läkares rekommendationer

9. Drick tillräckligt med vatten

Du har antagligen hört det tusentals gånger, men vatten är nödvändigt för att minska ditt BMI och gå ner i vikt. Men visste du också att om du dricker tillräckligt med vatten så förhindrar det att du samlar på dig vätska? Vatten, tranbärsjuice och andra vätskor kan hjälpa dig genom att fungera som vätskedrivande för att minska mängden vätska du samlar på dig.

Du kommer fortfarande behöva dricka en hel del vatten (glöm inte att lägga till citron), men det är okej om du känner dig uppsvälld att byta ut dina glas vatten till några centiliter tranbärsjuice. Tranbärsjuice är också ganska hälsosamt för dina urinvägar, eftersom det kan hjälpa till att neutralisera bakterierna i ditt system.

Kom ihåg att när du dricker tranbärsjuice, mjölk eller någon annan vätska, så räknas de kalorierna. Så om du samtidigt försöker gå ner i vikt, kan du lägga till ytterligare 117 kalorier per glas av juicen till din matdagbok.

 • Att dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa dig om du samlar på dig vätska
 • Glöm inte att räkna dina kalorier i de drycker du dricker i din matdagbok
 • Tranbärsjuice kan vara speciellt effektivt som vätskedrivande.

10. Träning

Du vet redan om att träning är bra för att minska ditt BMI, men det är också naturligt vätskedrivande. När du tränar kommer din kropp flytta vattnet till dina muskler, vilket betyder att du kommer känna dig mindre uppsvälld nästan direkt efter din träning.

Glöm inte att dricka vatten medan du tränar. Du kommer att vilja dricka tillräckligt med vatten för att träna effektivt och säkert. Men när det görs på rätt sätt, kommer det vatten du dricker under din träning inte att leda till mer vätskeansamling, så du kommer fortfarande att se fördelar me det.

Om det är säkert och hälsosamt för dig (fråga din läkare) så kan du också njuta av en tid i bastun efter din träning. Detta är inte en möjlig lösning för alla, men när chansen finns är en stund i bastun precis det du behöver för att minska din vätskeansamling.

 • Träning kommer naturligt att minska din vätskeansamling
 • Under din träning kommer din kropp att flytta vattnet till dina muskler
 • Bastun kan vara ett bra alternativ för dig om det är möjligt, men bör inte förlitas på för att minska vätska

Sammanfattning

När du samlar på dig vätska ser du “mjukare” ut och mår dåligt. Dock är vätskeansamling enkelt att göra sig av med, och det finns många naturliga sätt att göra det på. Välj vätskedrivande som är säker för dig och som du faktiskt gillar. Vare sig det är några koppar kaffe eller ett besök i bastun, så finns det vätskedrivande saker för dig där ute som kommer att få dig se bra ut och må bra.

 

Comments are closed.