Lista: 8 Naturliga Laxerande livsmedel

Alla bajsar. Det är bara så det är i livet. Det är en viktig aspekt av kroppens hälsa – och av att minska ditt BMI. Så vad gör man när man inte bajsar som man ska? Jo, det finns naturliga laxerande livsmedel som kan hjälpa kroppen att passera avfallet på ett sätt som är säkert och sunt.

I denna guide ska vi utforska bajs. Vi ska prata om:

 • Hur du kan mana på kroppen att bajsa när du behöver
 • Vikten av bajs och sambandet med ditt BMI
 • Livsmedel som hjälper kroppen att passera avfall på ett säkert sätt som är sunt för kroppen

Ja men då sätter vi igång och bajsar! Här är de bästa naturliga livsmedlen som har laxerande verkan och hjälper dig gå på toa när du behöver det.

1. Chiafrön

Chiafrön kan man inte hitta var som helst, men om du besöker en naturkostaffär eller liknande så kommer du sannolikt hitta dem. Chiafrön är ett utmärkt laxerande livsmedel som hjälper kroppen att passera fasta ämnen genom kroppen på ett smärtfritt och säkert sätt.

När du äter chiafrön, omvandlas de till en sorts gelé när de absorberar vätska. Detta hjälper dig att gå på toa även om du har kronisk förstoppning. Men nu är det så att det tyvärr inte har utförts så noggranna medicinska studier på chiafrön som laxermedel.

Med detta sagt så är det många som varit “långsamma” på toa som ofta nämner chiafrön som ett medel mot förstoppning och oregelbundna tarmtömningar. Fröna har även andra hälsofördelar. De tros kunna lindra inflammation och även hjälpa till att minska risken för cancer. Så ät gärna dessa frön – de passar utmärkt i smoothies, i sallad och även som pudding smaksatt med lite honung.

 • Chiafrön är ett naturlig laxerande livsmedel som kan hjälpa minska förstoppning och oregelbundna tarmtömningar
 • Det finns inga tillförlitliga studier på chiafrön, men de kan även ha ytterligare hälsofördelar
 • Chiafrön passar riktigt bra i sallader, smoothies och även pudding

2. Katrinplommon

Du känner säkert redan till detta BMI-minskande, naturliga laxativa livsmedel: katrinplommon. Enligt farmor är det en dunderkur, och barnläkare säger samma sak. I vissa fall räcker det med ett enda plommon för att sätta igång magen igen – dessutom är de jättegoda!

Katrinplommon är helt enkelt torkade plommon som innehåller kemikalien sorbitol. Sorbitol är ett naturligt laxerande ämne som hjälper magen komma igång när inget annat hjälper. Se till att ha en påse med enskilt inslagna plommon i skafferiet ifall av toa-nödläge.

Katrinplommon har väldigt högt fiberinnehåll, både löslig och olöslig. Det finns mer fiber i själva frukten än i katrinplommonjuice, men om du tycker det är lättare kan du dricka juicen i stället. Läkare säger att ungefär en deciliter två gånger om dagen bör vara tillräckligt för att hjälpa dig bajsa och skapa en regelbundenhet. Dessutom är de nyttiga och kan hjälpa dig att minska ditt BMI om du lägger in dem som inslag i din vanliga kost.

 • Katrinplommon är ett naturligt laxerande livsmedel så se till att ha det till hands hemma för nödfall
 • Om du inte gillar frukten, funkar det bra med katrinplommonjuice också
 • Katrinplommon innehåller mycket sorbitol och fiber vilket hjälper dig att hålla en regelbunden tarmtömning

3. Äpplen

Äpplen är ett av naturens bästa laxerande livsmedel. Oavsett om du föredrar dem som de är, ugnsbakade eller som äppeljuice, har du ett medel som hjälper dig att få regelbunden tarmtömning. Äpplen innehåller mycket fiber, speciellt i rå form. Och ta inte bort skalet! Äppelskal innehåller också fiber, och är också nyttigt.

Se till att tvätta äpplena noggrant innan du äter dem. Många äppelbönder och -handlare sprayar äpplena med vax vilket kanske inte är skadligt, men som heller inte gör någon nytta. Genom att tvätta frukten kan du också avlägsna bakterier som E. Coli – detta gäller all frukt!

För ett välsmakande naturligt laxativ som också hjälper dig att minska ditt BMI, skiva ett äpple och lägg bitarna i en ugnssäker form. Strö över någon nypa kanel och ugnsbaka sedan på 180 grader i 10 till 15 minuter. Ta ut från ugnen och ringla ekologisk honung över.

 • Äpplen är ett riktigt bra naturligt laxativ och är också nyttigt för hälsan!
 • Råa äpplen innehåller störst mängd fiber, men ugnsbakade äpplen och äppeljuice kan också hjälpa dig att skapa en regelbunden tarmtömning
 • För en läcker efterrätt, ugnsbaka äpplena med lite kanel och toppa sedan med honung

4. Spenat

Tro det eller ej, men spenat är bland de bästa naturliga laxermedlen som finns. Dock kan en del märka att spenat är lite för mycket för magen och faktiskt få diarré vid för stort intag.

Även om vi tycker att spenat är ett gott tillägg till en BMI-minskande kostplan, finns det en del risker med grönsaken. Att äta spenat kan ibland leda till sjukdomar från bakterier såsom salmonella och liknande. Det beror på att det är många som inte rengör den tillräckligt bra, äter den rå, och så är det ju omöjligt att skala spenat.

Du kan döda bakterierna på spenaten genom att tillaga den. Det rekommenderas att man tillagar den i minst 15 sekunder innan man äter den. Spenat är väldigt gott, men det kan vara riskfyllt att äta den rå.

 • Spenat är bland de mest effektiva naturliga laxerande livsmedel du kan äta
 • Du bör tillaga spenaten innan du äter den för att döda bakterier som salmonella
 • Vissa kan vara känsliga mot spenat om de äter för mycket på en gång

5. Ricinolja

Om du är i ett riktigt jobbigt nödläge, kan ricinolja hjälpa dig att få igång magen igen. Ricinolja kommer från frön som faktiskt är giftiga för människor. Men när ricinoljan utvinns från fröna och hettas upp, skapas en ogiftig produkt som säljs i olika butiker överallt.

Ricinolja är tunga grejer. Det är ett naturligt laxermedel som är känt för sin nästan omedelbara verkan. Så om du väljer att använda ricinolja mot förstoppning samtidigt som du håller på att sänka ditt BMI, är det bäst att du stannar hemmavid när du gör detta för att undvika pinsamma situationer.

Utöver att vara en av naturens mest pålitliga laxermedel, har ricinolja goda återfuktande egenskaper, är antiinflammatorisk och kan också hjälpa kroppen att läka snabbare. Tala dock med din doktor om du vill använda ricinolja mot förstoppning eftersom det i allvarliga fall kan leda till biverkningar som bland annat uttorkning.

 • Ricinolja är ett väldigt kraftig laxerande livsmedel
 • Oljan kommer från ett frö som är giftigt, men själva oljan är ogiftig för människor
 • Tala med din läkare om du vill använda ricinolja – det finns risk för biverkningar

6. Linfrön och linfröolja

Du kanske har hört talas om linfrön och linfröolja – dessa är också riktigt bra naturligt laxermedel. När du bantar för att minska ditt BMI, är det troligt att du blir förstoppad ibland. Detta är än mer sannolikt om du följer en riktigt proteinrik kost. Linfrön kan hjälpa dig.

Tillsätt lite linfrön till dina sallader och smoothies, eller strö över lite frön på yoghurten eller morgonflingorna. Detta ger dig den näring du behöver för att hålla magen igång. Det rekommenderas att du börjar med bara en liten mängd för att känna efter om du är känslig mot det innan du tillsätter större mängder i kosten.

Linfrön har också några andra värdefulla näringsämnen utöver de som är laxerande. Protein, fiber och omega-3-fettsyror finns i linfrön och hjälper dig att hålla dig frisk och sund medan du jobbar på att gå ner i vikt och minska ditt BMI.

 • Linfrön och linfröolja är samma sak, och du kan hitta dem båda i vanliga mataffärer och hälsokostaffärer
 • Tillsätt dessa frön, gärna malda, till olika rätter som sallader, smoothies och även bakverk
 • Linfrön är en bra källa till många näringsämnen som håller dig frisk och kry medan du går ner i vikt

7. Kaffe och te

Koffein är ett välfungerande naturligt laxermedel, men var försiktig med hur mycket du dricker om du är känslig! Du kan bli darrig och få ont i magen, och det kommer inte göra att du mår bättre om du också är förstoppad

Förutom att det har laxerande effekter, har koffein visats i studier kunna öka viktminskning och minska BMI. Detta är goda nyheter för alla kaffe- och tenjutare där ute. Särskilt nyttigt är grönt te, som innehåller kemikalier kallade katekiner vilket är antioxidanter, och kan också hjälpa dig gå ner i vikt.

När du dricker ditt kaffe eller te kan du gärna dricka det kallt eller med krossad is. Se bara till så att du har koll på sockret. Tillsätt inte grädde eller socker – söta gärna ditt te med en skvätt juice eller lite honung, och kaffet serveras bäst svart.

 • Kaffe och te innehåller koffein som kan hjälpa dig att gå ner i vikt – och är naturliga laxerande livsmedel
 • Studier visar att grönt te innehåller katekiner som kan hjälpa dig bli av med kilona
 • Tänk på sockerinnehållet i ditt kaffe eller te, både om du dricker kallt eller varmt

8. Fiber

Fiber i sig självt är ett väldigt effektivt laxermedel, men det kan också hjälpa dig om du har diarré. Det är ett av de superlivsmedel som du bör tillsätta i din dagliga kost om du försöker gå ner i vikt och minska ditt BMI.

Det finns många livsmedel som är naturligt fiberrika, och några av dessa har vi tagit upp här. Andra livsmedel du kan tillsätta i kosten är bland annat broccoli, linser, avokado, popcorn (hoppa över smöret) och kli.

Fiber är väldigt nyttigt. Det är bra för cirkulationssystemet, matsmältningssystemet och den övergripande hälsan. Oavsett om du försöker minska ditt BMI eller bara vill äta nyttigare, är fiber ett utmärkt inslag, både om du får det från fiberrika livsmedel eller äter det som ett tillskott.

 • Fiber är ett av naturens sanna superlivsmedel, och ett riktigt bra laxerande medel
 • Du kan få i dig fiber genom maten du äter eller genom tillskott och piller
 • Fiber har även andra fördelar för kroppen, så det är ett bra tillskott till alla kost- och bantningsvarianter

Slutsats

Bajs händer oss alla, men om är man förstoppad kan det bli väldigt jobbigt! Som tur är finns det naturliga laxerande livsmedel som faktiskt kan vara mat som du också annars tycker om! Leta upp de här åtta bästa laxerande livsmedlen nästa gång du känner att du behöver lite hjälp att få igång magen.

Comments are closed.