Guide: Rödbetsjuice – All fakta, Fördelar Och Biverkningar

Nu och då hör man talas om en ny produkt som anses vara en typ av “supermat.” Nyligen kanske du har hört talas om att rödbetsjuice är ett bra sätt att minska ditt BMI på. Tja, vi ville lära oss mer, så vi bestämde oss för att titta lite mer detaljerat på rödbetsjuice och vare sig det är ett effektivt tillskott för att gå ner i vikt. I denna guide kommer du att lära dig:

 • Vad rödbetsjuice är
 • Vare sig juicen är säker att dricka eller om den har biverkningar
 • Vem som kanske kan dra fördel av att dricka denna juice… och varför

Är du redo att utforska den senaste modeflugan inom viktnedgång? Låt oss titta på rödbetsjuice och vad det kan göra för ditt BMI.

1. Vad är rödbetsjuice?

Har du någonsin gått in på en smoothie- eller juicebar och sett rödbetsjuice på menyn? Vad är det för något, och varför skulle du vilja dricka det? Tja, rödbetsjuice är precis vad det låter som – det är juicen från en rödbeta.

Du känner till rödbetor, och antingen så älskar du dem eller så hatar du dem. Men när du dricker rödbetsjuice som är gjort på rätt sätt, så kan det faktiskt vara rätt så sött och utsökt! Var inte förvirrad – dessa betor är inte inlagda på det sätt du hittar dem i matbutiken. Istället är de naturligt söta och faktiskt väldigt fulla med näringsämnen!

För att bli mer bekant med rödbetsjuice, så finns det några fakta som du bör känna till. Här är grunden till rödbetsjuice.

Fakta om rödbetsjuice:

Socker: 9 gram socker i 2 dl rödbetor
Vitaminer: fiber, folsyra, magnesium, vitamin C, järn, kalium
Farligt att äta för mycket: Inte vanligtvis
Bränner fett: Nej
Upptäcktes: Rödbetor odlades för första gången runt 2000 f.Kr.
Ursprungsland: Tyskland eller Italien
Kostnad: Billigt när de är i säsong
Kalorier: 59 kalorier i 2 dl rödbetor
Biverkningar: Minimala
Andra sätt att tillaga rödbetor på: Inlagda, friterade, kokta eller ångkokta

2. Vad är fördelarna med rödbetsjuice?

Så nu när du känner till grunden med rödbetsjuice, så kanske du är nyfiken på varför så många personer anser att dessa betor är nästa och de nyaste typen av “supermat.” Vad är så bra med en matvara som har funnits i cirka 4000 år? Tja, låt oss ta en titt!

 • Rödbetsjuice kan hjälpa dig att minska ditt BMI – det är en juice med få kalorier som innehåller en stor mängd vitaminer och mineraler som folsyra, vitamin K, järn och mycket mer
 • Rödbetsjuice kan hjälpa dig förbättra din cirkulation på grund av dess höga koncentration av nitrater
 • Juicen kan hjälpa dig förbättra hälsan av din lever på grund av dess otroliga förmåga att detoxa
 • Rödbetsjuice är rik på antioxidanter, så det kan hjälpa dig att motverka vissa typer av cancer!
 • Denna juice har visats kunna förbättra energinivåerna och uthållighet, både i vardagliga rutiner och i träning, vilket vidare kan minska ditt BMI
 • Juicen är bra för din maghälsa, så det kan hjälpa dig att bli mer regelbunden – det är också bra för att minska ditt BMI
 • Folsyran i denna juice är otrolig för din hys hälsa, inklusive att minska utseendet av fina linjer och rynkor

Som du kan se så är rödbetsjuice bra för din hälsa av flera anledningar. Det bästa är att det är säkert att dricka. Ett glas varje morgon kan hjälpa dig förbättra din allmänna hälsa och även öka din energi!

3. Vad är biverkningarna av rödbetsjuice?

Rödbetsjuice är generellt sätt säkert för vem som helst som är ute efter att minska sitt BMI. Däremot så finns det några biverkningar du bör känna till. I de flesta fall är dessa biverkningar inte farliga för dig, men det är alltid bäst att först prata med din läkare innan du börjar med någon ny rutin som är menat att hjälpa dig gå ner i vikt, speciellt om du kommer att minska dina kalorier.

Biverkningar som är kopplade med att dricka denna juice kommer inte att hända för alla, men du bör vara medveten om vad biverkningarna är ifall de händer för dig. Här de mest vanliga rapporterade biverkningarna av rödbetsjuice.

 • När du dricker rödbetsjuice varje dag så kan du lägga märke till att när du går på toaletten, så kommer allt ut med en röd färg. Ja, allt. Detta är normalt, men om du är orolig bör du definitivt prata med en läkare.
 • Om du har risk för njursten bör du prata med din läkare innan du börjar dricka rödbetsjuice. Juicen innehåller höga nivåer av oxalater, vilket kan öka risken för njursten
 • Rödbetsjuice kommer naturligt att minska ditt blodtryck på grund av de nitrater det innehåller. Om du redan har lågt blodtryck kanske det inte är säkert för dig att dricka det regelbundet. Återigen, prata med din läkare.
 • Om du är gravid, så bör du ändå inte försöka minska ditt BMI. Men nitraterna från rödbetsjuice och andra nitrater smälts och behandlas annorlunda när du är gravid, så det kanske inte är en så bra idé att dricka rödbetsjuice under graviditeten.
 • De där hemska nitraterna – i vissa fall kan de orsaka illamående eller magkramper. Om du upplever detta, fortsätt inte att dricka rödbetsjuice och prata med din läkare.

Biverkningarna av rödbetsjuice är oftast ganska milda och ger inte långsiktiga problem. Men om du har lågt blodtryck, njursten eller är gravid, så bör du söka professionell vägledning innan du börjar med rödbetsjuice.

4. Hur man lagar rödbetsjuice

Visste du att du kan laga rödbetsjuice hemma? Ibland kan det vara billigare att helt enkelt köpa juicen som redan blivit tillagad. Men när rödbetorna är i säsong – normalt under vintermånaderna – kan det vara ett supereffektivt och direkt sätt att laga din egen rödbetsjuice, så att du kan minska ditt BMI.

Du behöver inte en juicepress för att laga juice, men det är definitivt enklare om du har det. Om du använder en juicepress, följ instruktionerna som kom med din maskin. Om du inte har en juicepress, så behöver du inte heller skaffa en. Så här kan du laga rödbetsjuice.

 1. Det första du kommer vilja göra är att välja dina rödbetor. Välj, om möjligt, ekologiska rödbetor som är fria från gödningsmedel, insektsmedel och andra hemska saker. Dina rödbetor bör vara mogna, inte under- eller övermogna.
 2. Ta hem dina rödbetor för att skölja och skala dem ordentligt. Ta bort skott från dina rödbetoder, eftersom de kan ge onödiga “bitar” i din rödbetsjuice.
 3. Skiva eller hacka dina rödbetor och rosta dem. Detta kan ta omkring en timme i ugnen på 200 grader.
 4. När dina rödbetor är tillagade, lägg dem helt enkelt i en mixer och puréa dem! Om du vill kan du lägga till lite vatten för att få den konsistens du vill ha.
 5. Vissa personer gillar att sila sin rödbetsjuice genom en ostduk för att undvika bitar, men det är inte nödvändigt.

Du kommer att älska hemlagad juice – det är naturligt sött och verkligen gott. Men om du vill, så kan du lägga till:

 • Ingefära
 • En droppe tranbärsjuice
 • Honung
 • Limesaft
 • Apelsinjuice

Använd din fantasi och var inte rädd för att experimentera! Du kommer att hitta ett recept du älskar som du enkelt kan laga hemma.

5. Var du kan köpa rödbetsjuice

Har du inte tid eller lust att laga egen rödbetsjuice hemma? Det är okej – du kan köpa det rätt så enkelt. Du kommer att hitta denna juice i din lokala matbutik, antingen i den kylda sektionen eller bland de andra juiceprodukterna. Om din butik har en ekologisk sektion, se till att också kolla där.

Förpackningarna som rödbetsjuice oftast säljs i är oftast lite mindre än andra juicer. Till exempel kan tomat- eller grönsaksjuice finnas i flaskor som innehåller 2 liter, men din rödbetsjuice kommer antagligen att finnas i en förpackning som är runt halva storleken.

Hittar du inte rödbetsjuice i din lokala butik? Du kan alltid köpa det online! Återförsäljare online säljer rödbetsjuice i större volymer och även enskilda flaskor, så se till att kontrollera prislappen innan du köper det. Hälsokostbutiker är också ett bra ställe att hitta rödbetsjuice på, både online och i fysiska butiker.

6. Recept på rödbetsjuice

Vi har redan pratat om hur du kan laga egen rödbetsjuice hemma, men om du letar efter ett recept som du enkelt kan följa, så kan vi hjälpa dig! Detta recept är för de som inte har en juicepress. Om du har en juicepress, så kommer ditt jobb att bli mycket enklare – då krävs det inte att du först rostar dem. Som sagt, följ instruktionerna som kom tillsammans med din maskin.

Här är vårt favoritrecept på rödbetsjuice som inte kräver mycket för att göra.

Smoothie på rödbeta

1 liten rödbeta, hackad och skalad eller med skalet på

1 litet äpple, skalat, kärnat och hackat

1 blad grönkål eller spenat – tvättat, ingen stam

Saft från ½ citron

1 tsk kanel eller muskot

3,5 dl kokosvatten eller sojamjölk

Rosta rödbetorna i ugnen i cirka 45 minuter på 200 grader. Ta bort dem ur ugnen, när det svalnat lägger du dem i en mixer tillsammans med citronsaft och kokosvatten. Purea det. Lägg i de sista ingredienserna och purea dem tills det har blandats ordentligt och fått en önskad konsistens.

Du kan absolut testa runt med ingredienserna som du lägger till i din smoothie på rödbetor. Att minska ditt BMI har aldrig varit så utsökt! Experimentera med olika tillsatser i din rödbetsjuice och välj några favoriter för att göra större satser för att förvara i kylskåpet.

7. Vad är rödbetspulver?

Om du inte har tid att laga rödbetsjuice, och du inte kan hitta det i din lokala matbutik, så finns det ett annat alternativ för dig – rödbetspulver. Pulvret innehåller samma näringsvärden som juicen gör, men det är bekvämt och enkelt att resa med. Det kan också vara mer kostnadseffektivt än att köpa rödbetsjuice.

Rödbetspulver är vattenlösligt, men vissa personer gillar att blanda det med andra ingredienser, som kokos- eller till och med sojamjölk. Även om det däremot är okej att lägga till lite citron- eller limesaft, så blanda inte ditt rödbetspulver med citrusdrycker. Citrusen kan minska effekten av nitraterna och andra ingredienser som finns i din rödbetsjuice.

Känner du inte för att dricka din rödbetsjuice? Det är okej! Du kan minska ditt BMI genom att blanda ditt rödbetspulver med yoghurt, gröt eller till och med pudding med låg fetthalt. Strö det över sallad eller din müsli. Det finns inte några gränser för hur du kan använda ditt rödbetspulver.

8. Är rödbetsjuice hälsosamt?

Likt med vilken mat som helst, så är rödbetor hälsosamma om man äter dem med måtta. Som du kan se, så är de fyllda med vitaminer, mineraler och näringsämnen som kan hjälpa dig att minska ditt BMI och samtidigt hålla dig hälsosam i processen. Med det sagt, så finns det en gräns där det kan vara mindre hälsosamt för dig att dricka rödbetsjuice, så se till att titta efter symtom.

Vi har pratat om biverkningarna av rödbetsjuice och vilka personer som inte bör dricka det. För att sammanfatta, så bör du inte dricka rödbetsjuice om du:

 • riskerar att få njursten
 • är gravid, eller till och med ammar
 • lider av lågt blodtryck
 • tar vissa mediciner – prata med din läkare först

Lång historia kort, ja, rödbetsjuice är hälsosamt och fyllt med några otroliga “ingredienser” som är nödvändiga för att uppnå en optimal hälsa. Men använd rödbetsjuice på ett ansvarsfullt sätt, och med måtta, för att undvika negativa biverkningar.

9. Rödbetsjuice och träning

Om du regelbundet tränar, så kan rödbetsjuice ge dig just den extra uthålligheten du behöver för att göra din träning med produktiv. Det finns ett antal anledningar till detta.

Först och främst, så kan rödbetsjuice ge dig energi, helt enkelt. Du kanske upptäcker att du kan träna hårdare, eller till och med att du helt enkelt känner dig mer motiverad för att gå till gymmet efter jobbet. Är du inte en kvällsperson? Energin du får från rödbetsjuice kan hjälpa dig att komma igång på morgonen också.

För det andra så kan juicen hjälpa dig att förbättra din cirkulation. Detta är också bra för din uthållighet, och även för ditt hjärtas hälsa. Du kan lägga märke till en förbättring i din prestanda och minska muskelsmärtor och trötthet under och efter din träning.

Rödbetor innehåller en relativt stor mängs kolhydrater, men har ett lågt antal kalorier. Detta gör att de är en bra källa för energi, så var inte rädd för att dricka lite rödbetsjuice innan din träning. Och nej, rödbetor gör inte att ditt svett blir rosa! Det är en vanlig fråga, tro det eller ej! Rödbetor kommer inte att fläcka din hy eller förändra färgen på ditt svett.

Innan du börjar någon slags träningsrutin, prata med din läkare. Diet och träning kommer att hjälpa dig minska ditt BMI, men det är viktigt att du gör det på ett säkert sätt.

10. Vem bör dricka rödbetsjuice?

Det enkla svaret på denna fråga är vem som helst! Till och med barn kan dricka juicen, även om det är viktigt att få ett ok från barnläkaren om de försöker minska sitt BMI. Barn går ner i vikt på andra sätt än vad vuxna gör, så låt oss hålla dem säkra medan de försöker.

Äldre kan också dra fördel av att lägga till rödbetsjuice till sin diet. Förbättrad hälsa av hjärtat och cirkulation upptäcks hos många personer som är äldre än 60 år som dricker denna typ av “supermat”. Med förbättrad cirkulation kan du upptäcka att det är en mindre risk att du också får åderbråck.

Om du är intresserad av att minska ditt BMI eller bara att lägga till lite extra näringsämnen till din diet, så är rödbetsjuice ett bra alternativ med låg risk. Prata med din läkare eller dietist, ge det sedan ett försök.

Sammanfattning

Vare sig du gör din egen rödbetsjuice eller köper det i butiken, så är detta tillskott ett bra sätt att förbättra din hälsa, minska ditt BMI och komma på rätt väg mot välmående. Bäst av allt är att det är utsökt! Rödbetsjuice blir allt mer populärt, så hoppa på tåget med rödbetsjuice och testa det! Vi tror att du kommer gilla det, och att du kommer komma tillbaka för mer varje morgon!

Comments are closed.