Vilket BMI Bör Jag Ha? Norm för Ålder och Längd Vid 35, 50 eller 60?

Vilket BMI Bör Jag Ha? Norm för Ålder och Längd Vid 35, 50 eller 60?

Du kanske svettas på gymmet eller nöter asfalten varje dag. Eller så är du kanske på jakt efter en stabil plan på vilken du kan basera dina mål för viktminskning och kondition. Oavsett, så är du nyfiken på ditt BMI.

Undrar du över:

 • Hur räknar jag ut mitt BMI? (Det är lätt!)
 • Vilket BMI bör jag ha?
 • Om ett normalt BMI är samma för barn som för vuxna? Äldre vuxna?

Är du redo att börja på dina fitnessmål? Läs vidare för att få veta mer om kroppsmasseindex (BMI) och vad det innebär för din hälsa.

Finns det en norm? Vilket BMI bör jag ha?

Vi tar det från början. Innan vi börjar prata om vilket BMI du bör ha, låt oss först ta en titt på hur man räknar ut kroppsmasseindex.

Det är faktiskt väldigt lätt att räkna ut BMI. DU behöver bara två tal – din längd i meter och din vikt i kilo. Formeln för BMI är kg/m2 .

Bor du i ett land som inte använder metersystemet, är det inga problem. Bara multiplicera din vikt i pund med 0,453592. Eller ännu bättre, hitta en BMI-kalkylator på nätet som gör jobbet åt dig. Skriv bara in sökordet “vilket BMI bör jag ha” i sökrutan på Google och en 20 olika kalkylatorer kommer att poppa upp!

När du sedan har gjort din matte, eller låtit Google göra den åt dig, har du en siffra, vanligtvis mellan 18 och 30. Det är ditt BMI. Är det hälsosamt? Ja, enligt USA:s hälso- och socialdepartement är följande de intervallen som gäller:

Om ditt BMI är:

 • Under 18,5, är du underviktig
 • 18,5 – 24,9, har du en hälsosam vikt
 • 25 – 29,9, är du överviktig
 • 30 eller över, anses du ha fetma

 

Är Det Ett Bra Mått för Åldrarna Mellan 14 och 60?

Vi är så glada att du ställer den frågan! Ja, ett hälsosamt BMI kan vara olika beroende på din ålder. Barn har självklart ett helt annorlunda BMI än vuxna. Så låt oss titta på normala BMI-intervall enligt ålder.

För vuxna är det lätt. Oavsett om du är 35, 40, 50 eller 60, räknas ditt BMI ut på samma sätt. Vissa nyare kalkylatorer tar hänsyn till kön, men i stort sett är det samma.

Men fråga någon som har börjat åldras – kroppen förändras mycket med åldern. Med detta sagt, så finns det studier som visar att den vanliga BMI-kalkylatorn inte passar så bra för vuxna över 65 år. Snarare löper vuxna i den åldern, och som har ett “normalt” BMI på kring 22 eller 23, faktiskt ökad risk för dödlighet!

 Är du en äldre vuxen, prata med en läkare. Fråga: “Vilket BMI bör jag ha?” och hon eller han kommer antagligen att berätta om på vilka andra sätt du kan bestämma om du har en hälsosam vikt. Men är du i guppen 20 till 60 år, funkar standardtabellen bra.

 

Hur är det med BMI för Barn? Finns det ett Normalintervall?

För barn under 20 år, använder nationella folkhälsomyndigheten i USA ett annat intervall för att mäta hälsosamt BMI. Denna formel tar hänsyn till det faktum att barn fortfarande växer, och att denna tillväxt ibland oförutsägbar. Den tar även hänsyn till barnets kön.

Så, till exempel räknas BMI för en 14-åring ut på samma sätt som för en vuxen, men uttrycks sedan som percentil. Så här ser percentilerna ut för personer mellan åldrarna 2 till 20 år:

Om barnet är i intervallet:

 • Mindre än 5e percentilen, är det underviktigt.
 • 5e till 85e percentilen, är det i det hälsosamma intervallet
 • 85e till just under 95e percentilen, är det överviktigt
 • 95e eller över, har barnet fetma

Barn går ju så klart igenom spurter av tillväxt, och det finns mycket utrymme för detta i modellen. Är du orolig för ditt barn, eller är ett barn som är oroligt, boka en tid med en barnläkare.

 

Finns Det en Norm för Min Ålder, Vikt och Längd?

Ditt normala BMI baseras på ett intervall, ja. Och detta intervall beror mycket på din ålder, vikt och längd.

Men det finns andra faktorer som spelar in. Läkare och forskare varnar för att man inte ska sätta för stor tilltro i sitt BMI eftersom hur du bär din vikt också har betydelse.

Till exempel, om du har mycket av din vikt runt midjan, kan du ligga i riskzonen för många sjukdomar. Och omvänt, om du har vikten kring höfterna eller brösten, kanske du har ett högre BMI, men är inte lika mottaglig för fetmarelaterade sjukdomar.

Kan Mitt BMI-värde Göra att Jag Ligger i Riskzonen?

Ja, ja och ja! I båda ändarna av spektrat, faktiskt. Om ditt BMI ligger i de högre intervallen, och du anses ha “övervikt” eller “fetma”, löper du större risk för sjukdomar som:

 • Typ 2-diabetes
 • Leversjukdom
 • Hjärtsjukdom och hjärtattack
 • Stroke
 • Cancer
 • Ben- och ledsjukdomar

Motsatt, kan undervikt också innebära problem med hälsan. Har du för lågt BMI, löper du högre risk för:

 • Anemi
 • Benskörhet
 • Artrit
 • Fertilitetsproblem, och utebliven mens för kvinnor
 • Allmän näringsbrist

Att ligga i det hälsosamma BMI-intervallet innebär naturligtvis inte att du aldrig kommer att bli sjuk, eller drabbas av dessa sjukdomar. Men det räcker långt för att du ska kunna hålla dig vid god hälsa.

 

Skiljer Sig BMI mellan Män och Kvinnor?

Bara på sätt och vis. Du vet säkert redan att män och kvinnor bär sin vikt på olika ställen av kroppen. Kvinnor tenderar att öka i vikt runt höfterna, rumpan och låren, medan män främst ökar kring mittpartiet.

Som du nu vet, har de områden på kroppen där du bär din vikt lika mycket påverkan på hälsan som ditt BMI. Men för närvarande finns det bara en sorts BMI-kalkylator, och den gör ingen åtskillnad mellan kvinnor och män.

Vilket BMI Bör Jag Ha Vara För Att Få Magrutor och Ett Sexpack?

Du tränar, och du vill att det syns. Vi fattar. Du undrar: “Vilket BMI bör jag ha om jag inte vill ha synligt fett runt magen?” Men det finns inget exakt BMI man ska uppnå för att få ett sexpack.

I stället för att fokusera på ditt BMI, fokusera på en hälsosam livsstil. DU behöver inte vara kroppsbyggare för att vara i god form. Faktiskt så är det möjligt att vara en mer hälsosam person om man fokuserar mindre på kroppsbygge.

 Håller du på med kroppsbygge, gör du säkert redan många saker som man ska. Du äter troligtvis en välbalanserad, “ren” kost med mycket magert kött och fiber. Men det finns andra saker du kan göra för att komma längre fram på vägen mot magrutorna – utan att behöva oroa dig för “vilket BMI bör jag ha?”

Först och främst, minska på alkoholen. Ölmagar finns på riktigt. För det andra, sluta röka. Du kommer att få ut mycket mer av dina träningspass utan alla de där kemikalierna i lungorna.

Eliminera så mycket stress du kan från ditt liv. Du kommer antagligen aldrig att kunna leva helt stressfritt, men att minska på stressfaktorer kan faktiskt hjälpa dig att gå ner i vikt. Stress ökar nivåerna av ett hormon som heter kortisol. Kortisol är direkt kopplat till viktökning.

Och, för guds skull, se till att du får sova! Studier visat att personer som sover sju timmar om natten tappar 55% mer fett än de som inte gör det. Lev rätt, ät rätt och få ner ditt BMI till ett hälsosamt intervall. Det kommer ta dig en bra bit på vägen till ett sexpack.

Vilket BMI Bör Jag Ha Under Graviditet? Innan Operation?

Till att börja med så räknas inte BMI under graviditet. Ingen värdig läkare kommer någonsin att säga någonting annat. Däremot kan ditt BMI innan graviditeten spela stor roll i hur din graviditet sedan går.

En kvinna som ligger i ett hälsosamt BMI-intervall, bör gå upp mellan 10 till 15 kilo under graviditeten. En kvinna som är överviktig eller underviktig innan graviditeten löper större risk för komplikationer. Kvinnor som inte har ett hälsosamt BMI innan de blir gravida kan drabbas av:

 • Graviditetsdiabetes
 • För tidig födsel
 • Missfall eller dödfödsel
 • Högt blodtryck
 • Sömnapné
 • Blodproppar

 

Läskigt, eller hur? Så hur är det med operation då? Vilket BMI bör jag ha innan jag ska opereras?

Det är bra om man har ett hälsosamt BMI innan man ska opereras. Undersökningar visar att BMI är en “signifikant prediktor” av dödlighet under de 30 närmaste dagarna efter operation. Med andra ord, om du har ett hälsosamt BMI är det mer troligt att du är vid liv 30 dagar efter operationen.

Vad Är Ett Hälsosamt BMI?

Vad är ett hälsosamt BMI? Vilket BMI bör jag ha? Bör jag ligga i något intervall?

 Ditt ideala BMI kommer du bäst fram till i samråd med en läkare. Tillsammans kan ni diskutera din livsstil och dina vanor, din aktivitetsnivå, vilka områden på kroppen där du bär vikt och andra faktorer.

Kroppsmasseindex är en bra indikator på din hälsa. Men lita inte bara på siffror. Håll ditt BMI mellan 18,5 och 24,9, och du har gjort en bra början. Men var proaktiv! En hälsosam livsstil är den bästa indikatorn på en övergripande god hälsa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.